Auditief hematoom bij katten: tekenen, oorzaken en zorg

Delicate bloedvaten lopen door de binnenkant van de oorflap van uw kat. Als deze bloedvaten scheuren, kan zich een auditief hematoom ontwikkelen aan de binnenkant, of pinna, van hun oren. Dit gebeurt wanneer het bloed uit de gebroken bloedvaten zich verzamelt en zwelling veroorzaakt. Auditieve hematomen hebben medische zorg nodig. Hoewel het mogelijk is dat een auditief hematoom vanzelf verdwijnt, kunnen ze pijnlijk zijn voor uw kat en in sommige gevallen zelfs een operatie vereisen.

kattenpootverdeler

Wat veroorzaakt een auditief hematoom bij katten

Heftig hoofdschudden of krabben zorgt er vaak voor dat bloedvaten barsten, waardoor bloed zich in de pinna verzamelt. Dit wordt een auditief hematoom genoemd. Omdat ze pijnlijk kunnen zijn voor uw kat, is het belangrijk om ze naar de dierenarts te brengen als u vermoedt dat ze er een hebben. Het negeren van het probleem kan ertoe leiden dat het oor misvormd raakt of verandert in een “bloemkool” -vorm.

Auditieve hematomen zijn vrij zeldzaam. Je kat zal er niet noodzakelijkerwijs een ontwikkelen door alleen maar aan zijn oren te krabben. Ze vormen zich echter meestal als een secundair probleem dat het gevolg is van krassen. Enkele veel voorkomende redenen voor dit overmatige krabben zijn:

  • Een vreemd voorwerp dat zich in de oren nestelt
  • Oorontsteking
  • Allergieën
  • Parasieten zoals oormijt, vlooien of teken
  • Auto-immuunziekten
  • Een recente aanbeet

Hoe auditieve hematomen worden behandeld

dierenarts die kattenoor controleert
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Uw dierenarts moet beoordelen of het hematoom uw kat pijn veroorzaakt en de grootte ervan bepalen voordat hij weet wat hij moet doen. Als de zwelling gering is, kan uw dierenarts u naar huis sturen met de verwachting dat het zichzelf binnen een paar weken zal oplossen. Als de zwelling echter erg genoeg is, kan de dierenarts bepalen dat uw huisdier een operatie nodig heeft.

Soms kan de dierenarts het hematoom gewoon met een naald afvoeren. Andere keren heeft uw kat mogelijk anesthesie nodig terwijl uw dierenarts het hematoom afvoert en hechtingen in zijn oor plaatst om de afvoer te ondersteunen.

Bovendien moet uw dierenarts de onderliggende reden voor de hematomen behandelen, zoals allergieën of parasieten.

De overlevingskans is erg hoog, dus meestal hoeft u zich geen zorgen te maken zolang u snel een behandeling zoekt. Maar toch kunnen sommige katten een oor hebben dat een beetje hangt na het ondergaan van een behandeling voor een auditief hematoom.

divider-catclaw1

Conclusie

Auditieve hematomen kunnen pijnlijk zijn voor uw huisdier en vereisen medische aandacht. Hoewel niet alle auditieve hematomen een operatie vereisen, is het belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen voor verzorging, omdat hematomen pijnlijk voor hen kunnen zijn en kunnen leiden tot permanente misvorming van hun oor als het niet snel of goed wordt behandeld. Uw dierenarts zal ook moeten uitzoeken waarom uw kat zo vaak krabt of zijn hoofd schudt. Afhankelijk van de oorzaak kan uw kat allergiemedicijnen of een andere behandeling nodig hebben zodra het hematoom is verdwenen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: BabyMosquito, Shutterstock