4 Beste vezelsupplement voor katten met diarree

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Diarree is voor niemand prettig, maar het is vooral onaangenaam als je kat de loop heeft en je te maken krijgt met de geur en het opruimen van de kattenbak.

In dit artikel leert u hoe u kunt zien of een vezelsupplement geschikt is voor de diarree van uw kat, de voordelen die vezels bieden en sommige producten om verder te bespreken met uw dierenarts, evenals enkele veelgestelde vragen.

Wat is vezel?

In de meest eenvoudige zin is vezel afgeleid van plantaardig materiaal en wordt het niet verteerd. Maar er zijn twee hoofdtypen vezels die verschillende rollen in het lichaam vervullen.

1. Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels, of cellulose, kunnen worden gezien als ruwvoerplantachtig materiaal. Als je water aan selderij toevoegt, is dat een beetje wat onoplosbare vezels zijn. Onoplosbare vezels kunnen letterlijk niet worden gedispergeerd in water en kunnen ook niet door het lichaam worden verteerd of gefermenteerd. Het heeft de neiging om min of meer onverteerd door het maagdarmkanaal te gaan.

Het effect van onoplosbare vezels is dat het de bulk van de ontlasting verhoogt en de tijd verkort die nodig is om de spijsverteringsinhoud door het darmkanaal te laten gaan. Vanwege dit effect verandert het de verteerbaarheid van voedingsstoffen, omdat ze veel sneller door het maagdarmkanaal gaan.

Onoplosbare vezels komen vaker voor in diëten voor gewichtsbeheersing, diëten die zijn ontworpen voor diabetes en voor het helpen van katten om haarballen te passeren.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

2. Oplosbare vezels

Oplosbare vezels, waaronder pectines en tandvlees, komen ook uit delen van plantenweefsel en worden meestal gebruikt in vezelsupplementen. Maar in tegenstelling tot onoplosbare vezels, kunnen oplosbare vezels water absorberen en iets vormen dat een gel wordt genoemd. Haver is een vorm van oplosbare vezels, dus als je bedenkt wat er gebeurt als je water toevoegt aan havermout, is dat in wezen wat er gebeurt met oplosbare vezels in het lichaam.

Oplosbare vezels zijn meestal meer fermenteerbaar, wat betekent dat het kan worden afgebroken door bacteriën in het spijsverteringskanaal en kan worden omgezet in voedingsstoffen die korte keten vetzuren (SCFA’s) worden genoemd, die cellen in de dikke darm (dikke darm) gebruiken als een voorkeursbron van energie. Zeer fermenteerbare vezels die kunnen worden omgezet in veel SCFA’s worden prebiotica genoemd, omdat ze kunnen helpen om nuttige bacteriën in het spijsverteringskanaal te bevorderen.

Oplosbare vezels vertragen de darmtransittijd. Het helpt ook om bloedsuikerpieken na het eten te beteugelen, waardoor het ook gunstig is voor diabetes. Omdat ze water absorberen, kunnen oplosbare vezels helpen om ontlasting gemakkelijker te passeren, wat helpt bij constipatie.

Lees ook: Feline Hypoglykemie: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Heeft mijn kat een vezelsupplement nodig voor diarree?

Nu we weten wat vezels zijn, maar voordat we het verder bespreken, is het belangrijk om na te denken over de vraag of je kat in de eerste plaats baat zal hebben bij vezels.

Diarree kan een groot aantal oorzaken hebben en kan ontstaan in verschillende delen van het spijsverteringskanaal. De onderliggende oorzaak van de diarree en waar het vandaan komt, zijn beide belangrijk om over na te denken bij het overwegen van vezelsuppletie.

De eerste vraag die je moet beantwoorden is of je kat een snel begin van de runs heeft of dat dit een chronisch probleem is. Evenzo, denkt u erover om vezels te gebruiken om te helpen met een probleem op korte termijn of zal een vezelsupplement deel uitmaken van een langetermijnoplossing?

Een recent begin van diarree kan optreden bij indiscretie in de voeding, een darmparasiet of een andere recent verworven ziekte. Chronische diarree kan om vergelijkbare redenen optreden als een acute oorzaak niet wordt behandeld. Maar er zijn ook andere chronische aandoeningen zoals inflammatoire darmziekte (IBD) om over na te denken.

Hoewel chronische diarree meestal wordt beschouwd als diarree die langer dan 2-3 weken aanhoudt, moet u veterinaire zorg zoeken voor elke oorzaak van diarree die langer dan 24 uur aanhoudt of eerder als er ook andere tekenen van ziekte aanwezig zijn.

Het is belangrijk om bij aanhoudende oorzaken van looppoep zo goed mogelijk te bepalen wat de oorzaak is, zodat een goede behandeling kan worden vastgesteld. Het aanvullen van vezels alleen kan tijdelijk of helemaal niet helpen als er een grotere primaire oorzaak aanwezig is.

Nu bestaat er zoiets als vezelgevoelige diarree, wat, zoals het klinkt, diarree is die goed reageert op vezelsuppletie. Een diagnose van vezelgevoelige diarree vereist een proef met vezelsuppletie, maar vereist ook dat eerst andere prominente oorzaken worden uitgesloten, zodat de juiste behandeling niet wordt gemist.

Over het algemeen hebben huisdieren geen vezels nodig die regelmatig aan hun dieet worden toegevoegd. Bepaalde hoeveelheden vezels zijn vereist als onderdeel van een voedingsformulering in commerciële huisdiervoeding volgens de richtlijnen van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO).

Alle diëten die thuis voor katten worden gemaakt, kunnen veel variabiliteit in vezelgehalte hebben en is een reden waarom het hebben van een gecertificeerde veterinaire voedingsdeskundige die helpt bij het formuleren van thuisdieet een belangrijke overweging is.

Lees ook: Beste vezelrijk kattenvoer

Wat zijn de voordelen van een vezelsupplement voor katten met diarree?

Nu, als u en uw dierenarts hebben vastgesteld dat vezels geschikt zijn om toe te voegen, wat zijn dan enkele potentiële voordelen van het toevoegen van een vezelsupplement voor diarree?

In de juiste vormen zijn veel vezelsupplementen gemakkelijk toe te voegen aan het dieet van uw kat. Velen komen als kauwen, poeders of capsules die zijn ontworpen om te worden geopend met het poeder erin besprenkeld en gemengd met voedsel. Veel van hen zijn ook op smaak gebracht om de kans te vergroten dat je kat ze accepteert.

Als een diarree-aandoening puur vezelgevoelig is, is een groot voordeel van het toevoegen van vezels dat de diarree moet verdwijnen. Vaak moeten vezels voortdurend aan het dieet worden toegevoegd of moet een vezelrijk dieet zelf worden gebruikt, maar dit is nog steeds positief met een natuurlijke remedie.

Als diarree niet puur vezelgevoelig is, maar een andere onderliggende oorzaak heeft, helpt vezel meestal nog steeds tot op zekere hoogte om redenen waar we binnen een minuut op ingaan. Maar je kunt parasieten of inflammatoire darmziekte (IBD) niet behandelen met alleen vezels en verwachten dat die aandoeningen zullen verdwijnen. Je moet een goed beeld hebben van de onderliggende oorzaak en de omvang van de behandelingsopties.

Veel vezelsupplementen bevatten niet alleen vezels – ze hebben ook andere extra ingrediënten zoals spijsverteringsenzymen en probiotica die een breder scala aan darmgezondheid van het spijsverteringsstelsel ondersteunen. Probiotica kunnen vooral nuttig zijn voor katten met diarree, omdat microbiële onbalans vaak tot op zekere hoogte aanwezig is.

Lees ook: 10 beste probiotica voor katten

Welk type vezel is het beste?

De realiteit van vezels is dat beide soorten voordelen bieden, maar te veel van het een of het ander kan ongewenste effecten hebben. De meeste supplementen bevatten psyllium, een oplosbare vezelbron en sommige kunnen een mix van beide bevatten.

Voor veel gevallen van acute diarree of wanneer vezels worden aangevuld naast andere therapieën voor een chronische aandoening, is een mix van vezels zoals gevonden in veel supplementen over het algemeen acceptabel.

In gevallen van echt vezelgevoelige diarree, moet u mogelijk nauwer samenwerken met uw dierenarts om te helpen bepalen welk aandeel oplosbare versus onoplosbare vezels het beste is.

Lees ook: De 8 beste kattenvoer voor gassy katten

Bijwerkingen van een vezelsupplement voor katten met diarree

Vezelsupplementen zijn over het algemeen veilig om te gebruiken, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen, vooral als uw kat diabetes, andere chronische problemen met de verteerbaarheid of andere aandoeningen heeft.

Oplosbare vezels absorberen water en vertragen over het algemeen de darmtransittijd. Op een gegeven moment kunnen echter te veel oplosbare vezels te veel water absorberen en bijdragen aan diarree.

Onoplosbare vezels verhogen over het algemeen de darmtransittijd, dus te veel onoplosbare vezels kunnen ook leiden tot diarree door dingen te snel door het spijsverteringskanaal te verplaatsen.

Combinaties van vezels moeten ook zorgvuldig worden gebruikt bij diabetici. Vezels kunnen zeer nuttig zijn voor diabetische katten om honger te beteugelen, gewichtsverlies aan te moedigen en bloedsuikerpieken na het eten te verminderen. Maar te veel kan ook leiden tot een lage bloedsuikerspiegel, wat gevaarlijk kan zijn en kan leiden tot verwarring met insulinedoseringen.

Psyllium, een veel voorkomende vorm van oplosbare vezels (zoals te vinden in Metamucil) kan nuttig zijn als vezelbron (zie de FAQ-sectie). Maar er zijn katten die zelden een allergie voor psyllium zullen hebben, wat zelfs acuut en levensbedreigend kan zijn.

Wanneer u psyllium voor de eerste keer als vezelsupplement toevoegt, zorg er dan altijd voor dat u uw kat nauwlettend controleert op tekenen van bezorgdheid. Dit kunnen tekenen van jeuk, rusteloosheid of ademhalingsmoeilijkheden omvatten.

Ten slotte bestaat er zoiets als gewoon te veel vezels. Zelfs als het de ontlasting van uw kat niet negatief beïnvloedt door te veel van de ene of de andere toe te voegen, kan te veel vezels de vertering van andere voedingsstoffen in het dieet van uw kat beïnvloeden. Voedingsvezels mogen over het algemeen niet meer dan 10% van het dieet bedragen. Als dit het geval is, kan de opname van andere voedingsstoffen worden beïnvloed, wat leidt tot andere voedingsproblemen.

Absorptie of medicijnen kunnen ook worden beïnvloed, net als voedingsstoffen kunnen zijn, dus zorg ervoor dat u de juiste vezelsuppletie met uw dierenarts bespreekt, vooral als uw kat een andere chronische ziekte heeft of een of meer orale medicijnen gebruikt.

Lees ook: De 7 beste eiwitrijke koolhydraatarme ingeblikte kattenvoeding

In één oogopslag: Top 4 beste vezelsupplementproducten voor katten om te kopen

In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel

#1

aac-table__image

10.0

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Proviable Kits

 • Een merk probiotica dat de voorkeur geniet van veel dierenartsen
 • Bevat 7 stammen van nuttige bacteriën en 5 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) per probiotische capsule
 • De kits worden specifiek geleverd met een spuit pasta met kaolien en pectine

#2

aac-table__image

9.8

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Glandex

 • Geformuleerd met een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels
 • Kan op korte of lange termijn worden gebruikt als de juiste voordelen worden gezien
 • Bevat andere voedingsingrediënten ter ondersteuning van de algehele gezondheid

INSIGNE

aac-table__image

9.5

Geplukt door 25 mensen vandaag!

Vetasyl Fiber Capsules

 • Kan op korte of lange termijn worden gebruikt als de nodige voordelen worden gezien
 • Zeer kostenbesparend
 • Gaat meer dan 3 maanden mee met één capsule die eenmaal daags wordt gebruikt

#4

aac-table__image

9.4

Geplukt door 21 mensen vandaag!

Haarbal Aid

 • Bevat psylliumschil en pompoen
 • De kauwen zijn zacht en gearomatiseerd
 • Het psyllium kan ook helpen bij losse stoelgang

Beste vezelsupplementproducten voor katten

Hieronder volgen vier producten die kunnen worden overwogen voor katten met diarree. Als disclaimer is de selectie van deze producten gebaseerd op de ervaring van de auteur, maar er zijn geen financiële prikkels of smeergeld voor de auteur om ze te kiezen. Alle links zijn rechtstreeks naar de websites van de fabrikanten voor meer informatie.

Koop op Chewy Koop op Amazon

Proviable, dat wordt gemaakt door Nutramax, is een merk van probiotische voorkeur van veel dierenartsen. Proviable bevat 7 stammen van nuttige bacteriën en 5 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) per probiotische capsule. Hoewel de capsules op zichzelf kunnen worden gekocht voor langdurig gebruik, worden de kits specifiek geleverd met een spuit pasta met kaolien en pectine (een oplosbare vezel) die helpt bij gevallen van diarree.

De vezelpasta kan zeer effectief zijn, maar is meestal alleen ontworpen om consistent te worden gebruikt gedurende maximaal 3 dagen. Een nadeel is dat het het meest effectief is als het rechtstreeks via de mond wordt gegeven, waar sommige katten tegen kunnen zijn.

Proviable komt ook in de Proviable Forte-vorm, die alleen beschikbaar is via dierenartsen. Forte heeft het dubbele aantal CFU’s per capsule met 10 miljard, maar het oplosbare vezelgedeelte is verder hetzelfde.

Koop op Chewy Koop op Amazon

Glandex, dat is gemaakt door Vetnique, is geformuleerd met een combinatie van oplosbare en onoplosbare vezels gericht op het verstevigen van ontlasting om de anaalklierzakken regelmatiger te laten uitdrukken. Glandex kan op korte of lange termijn worden gebruikt als de juiste voordelen worden gezien.

Glandex is een van de supplementen die ook andere voedingsingrediënten bevat om de algehele gezondheid te ondersteunen, waaronder omega-vetzuren, probiotica en spijsverteringsenzymen.

Glandex heeft een tonijnsmaak voor smakelijkheid en wordt geleverd in zowel een zachte kauw als een poedervorm, wat een aantal flexibele doseringsopties biedt.

Koop op Amazon

Vetasyl, dat wordt vervaardigd door Virbac, is een psylliumsupplement en overwegend oplosbare vezels. Deze kunnen op korte of lange termijn worden gebruikt als de benodigde voordelen worden gezien.

De capsules bevatten poeder en zijn ontworpen om te worden geopend met het poeder besprenkeld en gemengd met voedsel. De gerstemoutsmaak helpt bij de smakelijkheid.

Een groot voordeel van Vetasyl capsules is dat ze zeer kosteneffectief zijn. Een fles met een capsule van 100 capsules wordt over het algemeen verkocht voor tussen $ 30 – $ 35. Voor de meeste katten zal dit meer dan 3 maanden duren met één capsule die eenmaal per dag wordt gebruikt. Voor kleinere katten onder de 8 pond is slechts 1/2 capsule nodig, waardoor de gebruiksduur mogelijk wordt verdubbeld.

Koop op Chewy Koop op Amazon

Hairball Aid, dat wordt vervaardigd door NaturVet, bevat psylliumschil en pompoen. Hoewel de belangrijkste focus is om haarballen te voorkomen, kan het psyllium ook helpen bij losse stoelgang. De kauwen zijn zacht en gearomatiseerd en bieden een optie om vezels aan te vullen door middel van een traktatie voor je kat.

Een nadeel van Hairball Aid is dat de kauwen niet gemakkelijk kunnen worden gemengd met voedsel en twee worden per dag aanbevolen.

Kan ik mijn kat pompoen in blik geven voor diarree?

Het is een eeuwenoude vraag die hier moest worden opgenomen. Het eenvoudige antwoord is ja, je kunt ingeblikte pompoen gebruiken om te helpen bij diarree. Dus waarom in plaats daarvan een vezelsupplement of dieet overwegen? Want hoewel pompoen kan helpen, kan onzeker zijn hoeveel het zal helpen en hoeveel pompoen het zal kosten om voordeel te bieden.

Pompoen is een mix van oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels kunnen nuttiger zijn in acute gevallen van diarree, maar sommige huisdieren hebben mogelijk een bepaald percentage van beide nodig en beide zijn zeker nodig voor de algemene spijsvertering.

Zoals beschreven in het “Probleem met pompoen”, een artikel geschreven door veterinair voedingsdeskundige Dr. Lisa Freeman met Tufts University, bevat pompoen mogelijk niet de juiste percentages of verhoudingen vezels die een huisdier nodig heeft.

Voor chronische aandoeningen die langdurige vezelsuppletie nodig hebben, wijst Dr. Freeman er ook op dat zelfs het geven van een eetlepel bij elke maaltijd mogelijk niet de juiste hoeveelheid vezels biedt die nodig is, met meer dan twee kopjes pompoen die per dag nodig zijn voor een kat om het vezelgehalte van een vezelrijk receptdieet te evenaren.

Met twee kopjes pompoen per dag zou je je kat zeker vragen of ze überhaupt wat echt eten met hun pompoen willen. Vergeet niet dat als er te veel calorieën (meer dan 10%) in het dieet van uw kat zitten, dit de rest van het dieet uit balans kan brengen.

Het andere ding om op te letten als het gaat om pompoen, dat ook wordt besproken in het artikel van Dr. Freeman, is dat het van vitaal belang is bij het toevoegen van pompoen om op de hoogte te zijn van het product dat je gebruikt. Gewone natriumarme ingeblikte pompoen is wat wordt besproken.

Maar er is ook pompoen in blik met zout en pompoentaartvulling. De natriumspiegels kunnen veel hoger zijn dan wat veilig is voor het dieet van een kat, en de suiker in pompoentaartvulling kan diarree alleen maar verergeren.

Conclusie

Het aanvullen van vezels kan nuttig zijn voor katten met diarree, maar is misschien niet de enige therapie die nodig is om een diarree-aandoening op te lossen. Zorg er altijd voor dat u vezelsuppletie met uw dierenarts bespreekt, omdat een bepaalde bron van vezels kan worden aanbevolen of een therapeutisch dieet gunstiger kan zijn dan een vezelsupplement.

Veelgestelde vragen

Helpt vezels diarree bij katten?

Vezels kunnen nuttig zijn voor katten die diarree ervaren, maar de onderliggende oorzaak van diarree moet altijd worden bepaald, omdat andere behandelingen nodig kunnen zijn om een diarreeaandoening op te lossen of op lange termijn goed te beheren.

Wat kan ik mijn kat geven om zijn ontlasting te verharden?

Vezels kunnen helpen bij losse ontlasting in de juiste verhoudingen. Oplosbare vezels absorberen water en vormen een gel en onoplosbare vezels kunnen helpen om bulk aan de ontlasting toe te voegen. Maar het is ook belangrijk als uw kat zachte ontlasting of diarree heeft om erachter te komen of er een andere onderliggende oorzaak is die geen verband houdt met het vezelgehalte van het dieet.

Kan ik mijn kat metamucil geven voor diarree?

Metamucil (psyllium) kan aan katten worden gegeven, maar moet de niet-gearomatiseerde, ongezoete variëteit zijn. Overal van 1 theelepel tot 4 theelepels kan dagelijks worden overwogen, maar het is altijd het beste om laag te beginnen en tot hogere hoeveelheden te werken, waarbij je de consistentie van de ontlasting bewaakt terwijl je bezig bent.

Het is zeldzaam, maar sommige katten kunnen een allergische reactie op psyllium hebben, dus het is belangrijk om uw kat nauwlettend te controleren op tekenen van jeuk, ademhalingsmoeilijkheden en abnormaal gedrag als u voor de eerste keer psyllium aanvult.

Kan gebrek aan vezels diarree bij katten veroorzaken?

De meeste huisdieren hebben geen vezels nodig die regelmatig in hun dieet worden aangevuld, vooral als ze een commercieel dieet eten dat voldoet aan de AAFCO-richtlijnen die al voedingsvezels bevatten.

Het is echter mogelijk om een aandoening te hebben die vezelgevoelige diarree wordt genoemd. Om deze aandoening te diagnosticeren, moeten andere veel voorkomende oorzaken van diarree worden uitgesloten en wordt een proef met de juiste vezelverhoudingen uitgevoerd met de respons die gedurende een paar weken wordt gecontroleerd.

Wat kan ik mijn kat geven om diarree te stoppen?

Dit hangt grotendeels af van de onderliggende oorzaak van diarree. Milde diarree veroorzaakt door korte indiscretie in de voeding en duurt minder dan 24 uur zonder andere tekenen van ziekte kan worden aangepakt met een flauw dieet zoals gekookte kip en rijst in combinatie met een probioticum en vezelsupplement.

Diarree kan echter vele oorzaken hebben, waaronder (maar niet beperkt tot) microbiële dysbiose / bacteriële onbalans, inflammatoire darmziekte (IBD), darmparasieten, darmkanker en vele anderen, die allemaal verschillende behandelingsbenaderingen hebben.

Uw kat laten onderzoeken door uw dierenarts om de oorzaak van diarree en de meest geschikte behandeling te bepalen, is de beste manier om elke oorzaak van acute of chronische diarree aan te pakken.