3 soorten wilde katten in Kansas (met foto’s)


Als we aan wilde katten denken, denken we vaak aan bergachtige gebieden met stromende beken, dichte bossen en besneeuwde bergtoppen. Dit zijn voor de hand liggende plaatsen voor wilde katten om te gedijen vanwege al het beschikbare wilde voedsel. Maar wilde katten komen voor in allerlei gebieden in het land, waaronder de uitgestrekte Great Plains in Kansas.

Kansas heeft slechts drie soorten wilde katten, exclusief de beruchte mascotte van de Kansas State University. Niettemin hebben deze katten van de graanschuurstaat hun thuis gemaakt.

In dit bericht bespreken we interessante feiten over deze drie wilde kattensoorten. Nummers één en twee lijken voor de hand liggend, maar nummer drie is een spelbreker voor Kansas.

verdeler-kattenklauw1

De 3 soorten wilde katten in Kansas

1. Bobcat

bobcat
Image Credit: patrice-schoefolt, Pexels
Wetenschappelijke naam: Lynx rufus
Maat: 12-25 pond
Kleur: Gevlekte vachten met zwarte banden
Milieustatus: Minst zorgwekkend
Familie: Felidae
Levensduur: 7 jaar

Amerika kent de bobcat goed. Deze wilde kat komt overal in Noord-Amerika voor, in bergen, woestijnen en zelfs op de Great Plains. Zelfs als je nog nooit een bobcat in het echt hebt gezien, weet je meteen hoe je hem moet herkennen. Zijn opvallendste kenmerken zijn de stompe staart, de grote oren en de pluimpjes op de punten van de oren.

Hoewel bobcats (Lynx rufus) behoren tot dezelfde familie als grote leeuwen, tijgers en huiskatten, maar deze wilde kat is vrij klein. Zijn zwaarste gewicht bereikt een schamele 25 pond.

Dat weerhoudt bobcats er echter niet van om snelheden tot 30 mijl per uur te halen als ze rennen. Dit is handig omdat ze afhankelijk zijn van kleine prooien zoals knaagdieren, vossen, wasberen en wilde herten. Dit zijn smakelijke maaltijden voor Bobcats, maar hun favoriete maaltijd is konijn.

Bobcats kunnen zelfs tot 12 meter in de lucht springen om vliegende prooien te vangen. Gezien het aantal wilde vogels in Kansas, hebben Bobcats geen probleem om voedsel in de lucht te vinden.

Je kunt deze katten vinden op het platteland rond landbouwgrond of ’s nachts aan de rand van steden. Sommige bobcats dwalen ’s nachts door steden, maar dat is zeldzaam.

Bobcats eten af en toe huiskatten, dus houd daar rekening mee als je in Kansas woont. Meestal geven Bobcats de voorkeur aan wild en knaagdieren als voedsel, maar ze zijn bereid hun eigen soort te doden om uithongering te voorkomen. Uw katten binnen houden, vooral ’s nachts, voorkomt deze tragedie.

thematische onderbreking

2. Huiskat

Langhaar Oosterse Kat
Image Credit: slowmotiongli, Shutterstock
Wetenschappelijke naam: Felis catus
Maat: 8-11 pond
Kleur: Verschillende kleuren en patronen
Milieu status: Minst bezorgd
Familie: Felidae
Levensduur: 12-18 jaar

Het lijkt onwaarschijnlijk dat een huiskat (Felis catus) wordt beschouwd als een wilde kat. Toch leven veel huiskatten zoals elk ander wild dier. Ze leven buiten, jagen op voedsel, zoeken partners en beschermen zichzelf tegen roofdieren.

Vergeleken met honden zijn huiskatten nog steeds erg wild. Zelfs huiskatten zijn in harmonie met hun wilde kant en jagen op insecten en vuildeeltjes alsof het wilde wezens zijn. Jagen zit in het DNA van uw kat, en er zijn geen vergoedingen.

Er is niet veel veranderd aan de lichaamsbouw of het jachtvermogen van de huiskat tijdens de evolutie. En laten we eerlijk zijn, hun houding is ook niet veel veranderd!

De meeste huiskatten eten een commercieel dieet. Maar als hij de kans krijgt, eet uw kat muizen, ratten, woelmuizen, konijnen en vogels. U weet dit waarschijnlijk als uw kat een dode vogel voor uw deur heeft achtergelaten.

Huiskatten zijn er in verschillende kleuren en vachtpatronen, afhankelijk van het ras. Maar je hoeft de fysieke kenmerken niet te begrijpen om een huiskat te identificeren. Deze katten behoren tot dezelfde familie als bobcats, leeuwen en tijgers, hoewel ze veel kleiner zijn dan hun neven. Toch leven huiskatten langer dan de meeste andere katten, ongeveer 12-18 jaar.

thematische onderbreking

3. Mountain Lion

Mountain Lion
Image Credit: PublicDomainPictures, Pixabay
Wetenschappelijke naam: Puma concolor
Maat: 120-220 pond (man), 64-140 pond (vrouw)
Kleur: Tan
Milieu status: Bedreigd
Familie: Felidae
Levensduur: 8-13 jaar

Bergleeuwen behoren tot dezelfde familie als bobcats en huiskatten. Maar in tegenstelling tot de andere twee, dragen bergleeuwen verschillende namen, zoals poema, poema, panter, en katamount. Deze grote katten zijn gemakkelijk te herkennen aan hun bruine vacht.

Natuurlijk wil je niet dichtbij genoeg komen om er een te identificeren. Deze katten zijn heimelijke roofdieren. Ze verbergen zich en wachten op het juiste moment om hun prooi aan te vallen. Als het zover is, gaan bergleeuwen recht op de rug af. Meestal eten bergleeuwen herten en knaagdieren, maar aanvallen van bergleeuwen komen af en toe voor.

In het verleden was de kans om een bergleeuw te zien in Kansas ongeveer hetzelfde als Big Foot. Sinds 1906 zijn er nooit meer bergleeuwen gezien. Dat betekent niet dat ze er niet waren, maar de technologie was niet beschikbaar om die momenten vast te leggen.

Maar in 2007 werd een bergleeuw gezien in het westen van Kansas. Sindsdien zijn er meer bergleeuwen gezien dan ooit tevoren. Dat komt waarschijnlijk door een bedreigd territorium. Mannelijke katten zoeken nieuw gebied voor voedsel en onderdak omdat het in hun vertrouwde gebieden afneemt.

Het is nog steeds onwaarschijnlijk dat je een bergleeuw ziet als je Kansas bezoekt. Maar als inwoner is het nu een reële mogelijkheid. Wie weet welk ander wild zich een weg naar de prairie zal banen?

Moet je een Bobcat als huisdier houden in Kansas?

Misschien sta je te popelen om de volgende Joe Exotic te worden. Want hoe cool zou het zijn om je nieuwe bobcat aan je vrienden te laten zien?

Het houden van een bobcat als huisdier is eigenlijk heel gewoon in Kansas, omdat ze zo uitgestrekt zijn over de hele staat. Sommige mensen realiseren zich niet dat hun kat een bobcat is, totdat ze later merken hoe wild de kat eigenlijk is.

Het klinkt als een leuke tijd. Maar de realiteit is dat deze katten nog steeds wild zijn, en ze horen zoveel mogelijk in het wild. Bobcats dienen hun rol in het ecosysteem van Kansas om het in balans te houden. Bovendien riskeer je jezelf in gevaar te brengen met een wild dier.

Dus, tenzij je getraind bent om met wilde dieren om te gaan, kun je ze het beste in het wild houden.

3 katten verdeler

Conclusie

Zoals je ziet, heeft Kansas niet zoveel wilde katachtigen als sommige andere staten. Maar degene die er zijn, zijn enorm. Het is fijn om te weten dat heel Amerika kan genieten van de schoonheid van een wilde kat.

Het is onzeker hoe hun toekomst er in Kansas uitziet. Ze hebben meer land nodig dan een zwarte beer, en het grootste deel van Kansas is privé-bezit. We zullen moeten afwachten. We hopen dat, wat de toekomst ook brengt, het een toekomst is waar bergleeuwen niet hoeven te vechten voor land en voedsel – een toekomst waar mensen en dieren vreedzaam naast elkaar kunnen bestaan.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: 3031830, Pixabay