3 redenen waarom je kat met het gezicht naar beneden slaapt


De meeste van onze schattige harige huisdieren zijn echte slapers. We kunnen ze in verschillende slaaphoudingen zien, zoals opgerold in een bal, liggend op hun rug of zelfs slapend met hun ogen half open.

Veel katten zullen het ook heerlijk vinden om op jou te slapen, of aan het voeteneinde van je bed. Maar sommige eigenaren merken misschien dat hun kat met het gezicht naar beneden slaapt.

Zijn er exacte redenen waarom uw huisdier voor deze specifieke slaaphouding zou kiezen?

Ja, die zijn er. In feite zijn er 3 meest voorkomende verklaringen hiervoor.

Laten we er meer over te weten komen!

1. Super vermoeide kat

Als uw kat met het gezicht naar beneden slaapt, Ze is misschien uitgeput en verlangt naar een lange rust.

Misschien was ze zo moe dat ze gewoon zo in slaap viel, zonder de kracht te hebben om haar slaaphouding te veranderen.

Waarom zou uw kitten zo moe zijn? Misschien had ze wel veel beweging! Misschien had ze te maken met nieuw interessant speelgoed, of had je een aantal gasten over die het niet konden laten om met je schattige bal bont te spelen.

Misschien verandert ze morgen nog van slaaphouding. Als dit gebeurt, weet je zeker dat ze net een dag vol activiteiten heeft gehad waardoor ze met haar gezicht naar beneden heeft geslapen!

2. Een comfortabele positie

Leuke kat die binnen ligt

We hebben allemaal onze favoriete slaaphoudingen. De beste vorm van rust voor mij is bijvoorbeeld wanneer ik volledig languit op mijn rug lig, terwijl mijn man het liefst op zijn buik slaapt. Dit is mij helemaal niet duidelijk!

Natuurlijk heeft iedereen zijn voorkeuren en is het zinloos om die te bespreken. Hetzelfde geldt voor katten – Als je huisdier graag met zijn gezicht naar beneden slaapt, is dit misschien wel de positie waarin ze zich het meest op haar gemak voelt!

Als al het andere perfect in orde lijkt met uw kitten, is comfort de meest waarschijnlijke reden voor haar om voor deze slaaphouding te kiezen.

Het lijkt misschien vreemd voor ons – maar het is duidelijk volkomen logisch voor katachtigen!

3. Het licht haten

Ben jij, net als ik, een van die mensen die de gordijnen helemaal dicht moeten doen om zelfs maar in slaap te vallen? Ik weet van tevoren dat de eerste zonnestraal me bij zonsopgang wakker zal maken, en dat wil ik zeker vermijden!

Een vergelijkbaar geval zou kunnen zijn met katten die met het gezicht naar beneden slapen. We weten dat katten niet alleen ’s nachts slapen, maar dat ze vaak overdag graag rusten, wanneer het zonlicht sterk is en onze huizen verlicht.

Ze kunnen slapen met hun gezicht naar beneden om zich te verbergen voor het licht. Dit is dus gewoon een perfect natuurlijk instinct van katten om ze comfortabeler te maken en beter te slapen.

Moet je je zorgen maken als je kat met zijn gezicht naar beneden slaapt?

kortharige kat die thuis op de bank slaapt

Meestal zou dit geen reden moeten zijn om bezorgd te zijn.

Soms slaapt je kat liever op haar rug, in sommige andere situaties kiest ze ervoor om tegen je aan te slapen, en in sommige andere gevallen wil ze gewoon haar gezicht naar beneden leggen terwijl ze rust.

Maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van een mogelijk voorval bij katachtigen, bekend als head pressing.

PetMD legt uit hoe Hoofddrukken bij katachtigen presenteert de dwangmatige handeling van het drukken van hun hoofd tegen een muur of een ander object – zonder duidelijke reden.

Deze handeling duidde op mogelijke schade aan het zenuwstelsel van de kat, wat om vele redenen kan gebeuren, zoals vergiftiging of prosencefalonziekte.

Alle kattenouders moeten het weten Hoe onderscheid te maken tussen katten die met het gezicht naar beneden slapen en slapen met het hoofd drukken.

In sommige gevallen zal een kat niet alleen koppen als ze slaapt, maar ook als ze wakker is. Ook zal een kat die met zijn gezicht naar beneden slaapt dit meestal liggend op een zachte ondergrond doen, zoals op een bed of een deken.

Aan de andere kant zal een kat die op het hoofd drukt dit doen door tegen een hard oppervlak te leunen, zoals een muur.

Bekijk de video hieronder waarin een kat slaapt met het hoofd dat drukt.

Als uw kat met het hoofd drukt en niet alleen met het gezicht naar beneden slaapt, kan ze andere symptomen van een beschadigd zenuwstelsel vertonen, zoals epileptische aanvallen, visuele problemen of dwangmatige pacing.

Deze symptomen vereisen natuurlijk dringende medische zorg.

De dierenarts moet magnetische resonantie beeldvorming of computertomografie van de hersenen van uw kat uitvoeren om een diagnose te stellen.

Samenvatting

Huiskat slaapt in gezellige grijze vilten opbergmand

IkIs een kat die met zijn gezicht naar beneden slaapt een reden om bezorgd te zijn?

In de meeste gevallen niet. Misschien is uw kitten uitgeput, of probeert ze gewoon het zonlicht te blokkeren dat haar ervan weerhoudt een lekker dutje te doen.

Het kan ook zijn dat je kat het gewoon leuk vindt om zo te slapen!

Het is echter altijd goed om aandacht te besteden aan eventuele veranderingen in het gedrag en de routines van uw kat, zoals slaaphoudingen.

Helaas kunnen sommige katten hoofddruk vertonen, wat een teken is van ernstige hersenproblemen bij katachtigen.

Als u symptomen opmerkt zoals pacing of epileptische aanvallen bij uw kat, of als u geen onderscheid kunt maken tussen hoofddrukken en gewoon met het gezicht naar beneden slapen, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.