Waarom een kat niet achter gabapentine aan kan lopen en hoe te helpen


Gabapentine is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen bij katachtigen te verlichten, zoals stress, angststoornissen en chronische pijn.

Aanvankelijk werd dit medicijn gebruikt om aanvallen bij mensen te behandelen, maar al snel werd vastgesteld dat het veel andere voordelen heeft, zoals de behandeling van chronische pijn bij katten veroorzaakt door bijvoorbeeld kanker of artritis. Ook helpt het angst te verminderen en wordt het zelfs gebruikt voor het beheer van aanvallen bij katten.

Gabapentine wordt tegenwoordig als veilig beschouwd voor katten, maar net als bij elk ander geneesmiddel zijn er nog steeds mogelijke bijwerkingen.

Als u merkt dat uw kat niet kan lopen na gabapentine , kan dit zeker een gevolg zijn van het nemen van dit geneesmiddel.

Laten we meer leren over dit probleem en wat u moet doen om uw kitten te helpen.

Waarom kan een kat niet lopen na het innemen van gabapentine?

De dierenarts onderzoekt een kat die niet kan lopen

Gabapentine kan aan katten worden gegeven, maar volgens VCA Animal Hospitals is het essentieel om de aanwijzingen van de dierenarts op te volgen als het gaat om de dosering van dit geneesmiddel.

Dit is dus een medicijn dat veel kattenouders hun huisdieren minstens één keer in hun leven zullen geven, omdat het effectief is voor zoveel verschillende aandoeningen.

Karen Haaften en haar medewerkers [1] wijzen erop dat gabapentine ook een veilige en effectieve behandeling is om de angst van een kat te verminderen voor veterinaire onderzoeken en transport.

Bijwerkingen van dit medicijn komen niet zo vaak voor, maar zijn natuurlijk altijd mogelijk om te gebeuren. PetMD legt uit dat sommige van de gabapentine bijwerkingen bij katten zijn sedatie en verlies van coördinatie. Braken en overmatig kwijlen zijn ook mogelijk.

Daarom kan het onvermogen van een kat om te lopen na het nemen van Gabapentine mogelijk worden gezien als een bijwerking. Ook als een kat een gebrek aan coördinatie vertoont, dit zou kunnen wijzen op een overdosis Gabapentine bij haar.

Verder kan deze bijwerking ook betekenen dat je kat heeft de aanpassing van de dosis Gabapentine nodig die ze heeft.

Natuurlijk, als u dit opmerkt, moet u uw kitten meteen naar een dierenkliniek brengen.

Wat zijn de risicofactoren van gabapentine gebruik bij katten?

Zwangere katten en katten die hun kittens zogen, mogen gabapentine niet krijgen.

Ook katten met ernstige gezondheidsproblemen, zoals nierproblemen, of katten met een verminderde leverfunctie mogen dit geneesmiddel niet gebruiken.

Sommige katten kunnen ook medicijnallergieën ervaren, dus u moet uw dierenarts raadplegen voordat u er zelfs maar aan denkt om dit geneesmiddel aan uw huisdier te geven.

Zie ook: Nierziekte bij katten – Wanneer euthanaseren?

Hoeveel gabapentine is veilig voor katten?

De gabapentine dosering zal niet voor elke kat hetzelfde zijn. De dierenarts zal de juiste dosering voorschrijven op basis van het gewicht, de leeftijd en het gezondheidsprobleem van uw kat waarmee dit geneesmiddel zou moeten helpen.

Apotheker Carmen Pope suggereert dat dierenartsen meestal voorschrijven 1,5 tot 5 mg per pond gabapentine elke 12 uur voor katten met pijn.

Als de kat worstelt met aanvallen, gaat de aanbevolen dosering van dit geneesmiddel van 2,5 tot 5 mg per pond elke 8 tot 12 uur.

Als uw dierenarts inschat dat het nodig is, kan hij nog hogere doses voorstellen.

Het belangrijkste is om zijn instructies strikt op te volgen, en om geen extra dosis gabapentine aan uw kat te geven, en om het toedienen van dit geneesmiddel zoals voorgeschreven niet over te slaan.

Natuurlijk moet u, naast het volgen van de instructies, uw kat altijd observeren en zien hoe ze op het geneesmiddel reageert, vooral als ze het voor de eerste keer gebruikt.

Hoe kun je zien dat je kat niet in staat is om na gabapentine te lopen?

Een zieke kat ligt met zijn ogen open

Sommige eigenaren merken misschien dat hun kat probeert te lopen, maar zonder succes.

Maar er zijn ook enkele andere symptomen die u kunt opmerken. Sommige katten zullen helemaal niet kunnen staan, sommige zullen er volledig onvast uitzien op hun voeten, terwijl sommigen zullen struikelen als ze proberen te lopen.

Het is ook mogelijk dat u merkt dat uw harige huisdier niet in evenwicht kan blijven terwijl u stilstaat.

Dit alles kan een zeer negatief effect hebben op de kat en ervoor zorgen dat ze geen wil tonen voor absoluut alles, zelfs niet voor eten en drinken.

Hoe een kat te helpen die niet in staat is om te lopen?

Als uw kat plotseling niet meer kan lopen en u weet dat ze onlangs Gabapentine heeft ingenomen, moet u dringend contact opnemen met uw dierenartsLy!

Door een grondig onderzoek van uw kat zal de dierenarts bepalen of Gabapentine echt haar verlamming heeft veroorzaakt.

Verdere behandeling kan bestaan uit het veranderen van de dosis gabapentine, of zelfs volledig vervangen van dit geneesmiddel door een ander.

Ook Fysiotherapie en thuiszorg zijn nodig om uw kat weer op de been te krijgen. In zeldzame gevallen kan het zelfs nodig zijn om een operatie uit te voeren.

Hier is het erg belangrijk dat u reageert zodra u het eerste symptoom opmerkt dat erop kan wijzen dat uw kat moeite heeft met lopen.

Conclusie

De dierenarts onderzoekt een kat die kan lopen

Gabapentine is een echt effectief medicijn dat angst bij katten kan verminderen en chronische pijn aanzienlijk kan helpen verlichten. Niemand is blij met het feit dat hun huisdier medicatie moet krijgen, maar als we weten dat het hun dagelijks leven gemakkelijker zal maken, accepteren we dit veel gemakkelijker, toch?

Net als bij elk ander geneesmiddel moet u echter zeer voorzichtig zijn bij het gebruik van gabapentine en de reactie van uw kat controleren. Helaas zullen sommige eigenaren een kat tegenkomen die niet achter Gabapentine aan kan lopen.

In dergelijke gevallen, het is noodzakelijk om dringend veterinaire hulp in te roepen, omdat deze bijwerking van het medicijn verstrekkende gevolgen kan hebben, vooral als de ouder van de kat niet op tijd reageert.

Als u meer wilt weten over het gebruik van medicijnen bij katten, bent u misschien geïnteresseerd in het artikel over de vraag of het mogelijk is voor Prednison om een kat te doden. Tot daar!

Verwijzingen:
[1] Van Haaften KA, Forsythe LRE, Stelow EA, Bain MJ. Effecten van een enkele vooraf afgesproken dosis gabapentine op tekenen van stress bij katten tijdens transport en veterinair onderzoek. J Am Vet Med Assoc. 2017 Nov 15;251(10):1175-1181. DOI, Geraadpleegd op 15 juni 2023.