23 interessante feiten over kattenbont die je misschien niet wist

Katten zijn zulke mooie wezens. Die ogen. Die lange staarten. Die zenuwachtige kleine snorharen. En natuurlijk die prachtige vacht. Het maakt niet uit of een kat lang haar of kort haar heeft, de vacht van elke kat is echt uniek op zijn eigen speciale manier. Als het gaat om kattenbont, zijn er ook veel interessante feiten die je kunt leren over wat hun vacht zo speciaal maakt.

Er wordt gesuggereerd dat katten bijna 30% van hun dag besteden aan het verzorgen van zichzelf.

Blijf lezen om enkele interessante feiten over kattenbont te leren die je misschien niet wist …

#1 Ten eerste kun je niet over kattenbont praten zonder eerst over verzorging te praten – omdat het iets is dat elke kat doet, ongeacht het vachttype en de lengte. Dus, hoeveel tijd besteden katten eigenlijk aan het bijhouden van hun kattenvacht? Welnu, er wordt gesuggereerd dat katten bijna 30% van hun dag besteden aan het verzorgen van zichzelf.

#2 Sommige kattenrassen hebben dikke dubbele jassen waardoor ze strenge winters konden overleven voordat ze werden gedomesticeerd, zoals de Siberische, Maine Coon-kat en Noorse boskat. Deze kattenrassen hebben vaak ook plukjes op hun oren en voetzolen.

#3 Als het gaat om Bengaalse en Kasjmier Bengaalse katten, zie je niet alleen vlekken – je zult ook “glitter” zien. Dit komt omdat dit wild uitziende kattenras een zogenaamd “glittergen” in hun genetische samenstelling heeft, waarvan het resultaat een iriserende glittergloed over hun hele vacht produceert.

Als het gaat om Bengaalse en Kasjmier Bengaalse katten, zie je niet alleen vlekken – je zult ook “glitter” zien.

#4 De meeste kattenrassen hebben drie lagen vacht. Deze drie lagen worden geïdentificeerd als waakharen, awn haar en donsvacht. Er zijn enkele kattenrassen die alleen donsbont bezitten, zoals de kattenrassen Devon Rex en Cornish Rex. En er zijn ook haarloze kattenrassen, zoals de Sphynx en Peterbald, die alleen perzikpluishaar over hun hele huid op hun lichaam hebben. Deze perzikpluis die wordt aangetroffen op haarloze kattenrassen wordt technisch vellusharen genoemd.

#5 Geen twee tabbies, smokings, calicos of schildpadkatten zullen ooit echt identieke vacht hebben. Ze kunnen griezelig veel op elkaar lijken, maar ze zullen nooit identiek zijn aan een ander , zelfs als de twee katten uit hetzelfde nest kittens komen. Beschouw de vacht van je kat als gelijkwaardig aan de vingerafdruk van een mens!

#6 Sommige kattenrassen, zoals de Turkse Van en de Maine Coon-kat, hebben van nature waterafstotende vachten. En van veel katten van deze rassen is bekend dat ze ook van water houden!

Dit oude kattenras houdt zoveel van water, dat het de bijnaam ‘de zwemmende kat’ heeft gekregen.

#7 Er is slechts één kattenras dat uitsluitend zwart van vachtkleur is – helemaal tot aan hun snorharen, neus en teenbonen. Deze wild uitziende en exotische katachtigen staan bekend als het Bombay-kattenras.

kattenrassen die het langst leven

#8 De dikke, rechte haren die het lichaam van uw kat beschermen en helpen om ze warm te houden, staan bekend als hun waakharen, die soms ook primaire haren worden genoemd. Deze primaire haren helpen ook bij de tastzin van uw kat.

#9 Als uw kat uitsluitend binnen leeft, is de kans groter dat hij het hele jaar door werpt, terwijl een kat die buiten leeft voornamelijk in de lente- en herfstmaanden werpt.

#10 De zeldzaamste vachtkleuren voor katten zijn bruin, kaneel, rook, lila, fawn en chinchilla.

feiten over kattenbont

De zeldzaamste vachtkleuren voor katten zijn bruin, kaneel, rook, lila, fawn en chinchilla.

#11 De meest voorkomende kleuren kattenvacht zijn zwarte en bruine tabby-markeringen.

#12 Het chromosoom dat ertoe leidt dat katten oranje van kleur zijn, bepaalt ook hun geslacht. Dit is de reden waarom zoveel oranje tabby-katten mannelijk zijn, met slechts 1 op de 3.000 als vrouw; en andersom voor onze calico kattenkoningin vrienden. Gelukkig kunnen vrouwelijke gemberkatten nog steeds een lang en gezond leven leiden. Voor mannelijke calico katten kan hetzelfde meestal niet worden gezegd.

#13 We weten dat katten veel haar hebben. Maar hoeveel hebben ze precies? De gemiddelde gedomesticeerde katachtige zou 130.000 haren hebben.

#14 Voor langharige kattenrassen met dikke dubbele jassen wordt geschat dat bijna een kwart van hun lichaamsgewicht wordt gevormd door hun vacht.

#15 Hoewel er wordt gezegd dat geen enkel kattenras echt hypoallergeen is, wordt gezegd dat het Russisch blauwe kattenras aanzienlijk lagere niveaus van Fel d 1 in hun speeksel produceert (het eiwit dat verantwoordelijk is voor het veroorzaken van kattenallergieën bij mensen). Enkele andere hypoallergene kattenrassen zijn hier te vinden.

Sophie, dee huidige Guinness Book World Recordhouder voor de kat met de langste vacht ooit.

#16 In Californië is er een reddingskat met vacht zo lang, dat ze een Guinness World Record heeft! Sophie de kat heeft een vacht van 25,68 cm (10,11 inch) en toen ze in 2013 de titel pakte, onttroonde ze de inmiddels overleden kattenster op sociale media, kolonel Meow, die in oktober 2014 de Regenboogbrug overstak.

Wijlen kolonel Meow

#17 De conditie van de vacht van een kat kan belangrijke inzichten geven in hun gezondheid. Bovendien hebben verwilderde katten vaak schone, goed verzorgde jassen, terwijl zwerfkatten jassen hebben die onverzorgd en verward lijken.

#18 Je kat hoeft zich niet te scheren om zichzelf af te koelen in de warmere maanden van het jaar. In feite is de vacht van uw kat speciaal omdat het werkt om hun lichaam op natuurlijke wijze te koelen, omdat het koele lucht dicht bij hun huid kan vasthouden. Katten mogen alleen worden geschoren als ze medisch noodzakelijk worden geacht, en nooit voor mode.

#19 De vacht van een zwarte kat kan na verloop van tijd “roesten”. Maar het is niet van tijd doorbrengen in het zonlicht, het is omdat hun dieet de nodige eiwitten mist die nodig zijn om hun vacht te verbeteren. En als je goed kijkt naar de vacht van een zwarte kat in het felle licht, zie je vaak vage strepen.

#20 Alle katten hebben een koele vacht, maar het Siamese kattenras staat vooral bekend om hun kleurpunten. Hoewel ze wit of crème worden geboren, zal een raszuivere Siamese kat kleurpunten op hun gezicht, oren, benen en staarten ontwikkelen tegen de leeftijd van drie maanden. Deze kleurpunten kunnen chocolade, zegel, lila en vlam zijn.

feiten over kattenbont

Een paar andere rassen die kleurpunten hebben zijn de Balinese, Tonkinese en de Havana Brown. Dit komt omdat ze Siamees katten-DNA in hun afstamming hebben.

#21 Een paar andere rassen die kleurpunten kunnen hebben, zijn de Balinese, Tonkinese en de Oosterse korthaar. Dit komt omdat ze Siamees katten-DNA in hun afstamming hebben.

kattenrassen die het langst leven

#22 Er zijn verschillende vachtpatronen waarvan mensen vaak denken dat het kattenrassen zijn, maar in werkelijkheid kunnen veel verschillende kattenrassen de genetische make-up bezitten om deze vachtpatronen te hebben. Dit omvat gember tabby katten, smoking katten, calico katten en schildpad katten. Dit zijn allemaal kattenjaspatronen en geen kattenrassen.

Alles over Calico Cats Feature

#23 Heb je ooit een geschrokken kat gezien wiens haar rechtop staat? Dit gebeurt omdat elke follikel van het haar van uw kat is bevestigd aan kleine spieren die bekend staan als arrector pili.

Nu je alles hebt geleerd over kattenbont, bekijk je dit volgende artikel op All About Cats, waar je kunt leren hoe je de verschillende soorten tabby-vachtpatronen goed kunt identificeren. Hint: Er zijn er vijf!

Inhoudsopgave