Waarom kantelen katten hun hoofd?

Katten hebben zichzelf een reputatie opgebouwd als onafhankelijke huisdieren. Maar ze zitten ook vol eigenaardigheden en vertonen vaak vertederend gedrag. Een voorbeeld hiervan is de kanteling van het hoofd.

Snel overzicht

01

Katten kunnen hun hoofd af en toe kantelen om geluiden beter te horen of omdat ze hebben geleerd dat het leidt tot een positieve reactie van hun eigenaren.

02

Een aanhoudende kanteling van het hoofd kan het teken zijn van een zorgwekkende medische aandoening die vestibulaire ziekte wordt genoemd.

03

Katten met vestibulaire ziekte kunnen een hoofdkanteling, coördinatie, verlies van evenwicht en moeite met lopen vertonen.

Je hebt waarschijnlijk je eigen kat dit zien doen of foto’s van andere katten op sociale media gezien – hoofd naar één kant, oren geprikt, ogen helder. Dus waarom kantelen katten hun hoofd? Lees verder om erachter te komen waarom, en wanneer deze heerlijke pose verandert van schattig naar zorgwekkend.

1. Om hun nieuwsgierigheid te tonen

Feline Leukemie Vaccin Bijwerkingen Header Image

Wanneer ze iets nieuws of interessants krijgen voorgeschoteld, kantelen katten hun hoofd als een uiting van nieuwsgierigheid.

Katten zijn van nature zeer nieuwsgierige wezens. Het kantelen van hun hoofd kan eenvoudigweg een manier zijn om hun interesse te uiten terwijl ze erachter komen wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen dit bijvoorbeeld doen wanneer iets hun aandacht trekt op de tv of wanneer je lekker eten naar buiten brengt. Het is niet helemaal duidelijk waarom ze dit doen, maar het lijkt slechts een uitdrukking van hun nieuwsgierigheid te zijn, in tegenstelling tot een manier om beter te horen of te zien.

2. Om geluiden beter te horen en te lokaliseren

Katten kunnen hun hoofd kantelen om beter te horen waar bepaalde geluiden vandaan komen.

Katten hebben een van de meest indrukwekkende gehoorbereiken van alle zoogdieren. Hun oren zijn veel beter dan de onze en kunnen veel meer geluiden oppikken dan wij. Het gehoor van een kat is geoptimaliseerd voor het detecteren van prooien en het beschermen tegen roofdieren.

Het buitenoor vangt en versterkt geluidsgolven voordat ze door de gehoorgang worden gestuurd. De oren hebben veel individuele spieren waardoor ze snel en onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen om geluiden te detecteren, net als satellietschotels. Daarnaast kan het kantelen van hun hoofd katten helpen beter te horen en zich te concentreren op het geluid dat ze analyseren.

Katten bepalen waar een geluid vandaan komt door te vergelijken hoe het geluid bij beide oren aankomt. Omdat hun oren naast elkaar staan, kan uw kat veel beter detecteren of er geluid van de zijkant of de voorkant komt. Waar ze meer moeite mee hebben, is of het van boven of onder hen komt. Door hun hoofd te kantelen, kunnen ze een beter idee krijgen van de geluiden die van overal om hen heen komen.

Lees ook: 12 kattenrassen met schattige grote oren

3. Om je aandacht te trekken

Katten leren gedrag te herhalen dat een positieve reactie van je krijgt, en hoofdkantelen doen vaak precies dat.

Katten reageren goed op positieve bekrachtiging, dat is wanneer je een beloning biedt voor goed gedrag. Wanneer je ziet dat je kat zijn hoofd kantelt, kun je hem veel lof en traktaties geven, of naar hem toe reiken om hem achter het oor te krabben. Uiteindelijk realiseren katten zich dat wanneer ze hun hoofd opzij kantelen, ze veel positieve aandacht kunnen verwachten. Dit zal hen dan aanmoedigen om dit gedrag vaker voor je uit te voeren!

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Wanneer wordt een kanteling van het hoofd een reden tot bezorgdheid?

Een kanteling van het hoofd is niet altijd onschadelijk – het is soms een teken van een medisch probleem.

Af en toe een kopkanteling, gedaan om bovenstaande redenen, is zeker heel schattig om te zien. Als de kanteling van het hoofd echter aanhoudend is en er andere symptomen zijn, beginnen we ons zorgen te maken over onderliggende medische aandoeningen.

Vestibulaire ziekte

Een hoofdkanteling is een veel voorkomend symptoom van vestibulaire ziekte. Het vestibulaire systeem bevindt zich in het binnenoor en is verantwoordelijk voor het behoud van een gevoel van evenwicht en beweging. Het helpt het lichaam met oriëntatie en zijn gevoel van richting.

Lees ook: Kattenoorontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn de symptomen van vestibulaire ziekte?

Katten met vestibulaire ziekte kunnen incoördinatie, evenwichtsverlies of moeilijk lopen vertonen.

Naast de kanteling van het hoofd, omvatten tekenen van vestibulaire ziekte:

Wat zijn de oorzaken van vestibulaire ziekte?

Vestibulaire ziekte kan worden veroorzaakt door veel verschillende dingen, waaronder binnenoorinfecties of hoofdtrauma.

 • Binnen-/middenoorontsteking veroorzaakt door bacteriën, schimmels, oormijtbesmettingen of vreemde voorwerpen zoals graszaden
 • Inflammatoire poliepen, die zijnnign (niet-kankerachtige) vlezige knobbels die kunnen groeien in het middenoor en de gehoorgang
 • Giftigheid geassocieerd met het gebruik van sommige antibiotica en oorreiniging met bepaalde antiseptica
 • Hoofdtrauma
 • Kanker inclusief tumoren van het binnen-/middenoor en hersentumoren
 • Meningo-encefalitis, dat is een ontsteking van de hersenen en membranen die de hersenen en het ruggenmerg bedekken
 • Aangeboren (er wordt gedacht dat het een erfelijke aandoening is bij Siamese en Birmese katten)
 • Thiamine-deficiëntie, iets dat vaak wordt gezien bij katten die een dieet met alleen vis krijgen
 • Idiopathische vestibulaire ziekte, die wordt gediagnosticeerd wanneer er geen specifieke oorzaak wordt geïdentificeerd

Hoe wordt vestibulaire ziekte gediagnosticeerd?

Katten met een vermoedelijke vestibulaire ziekte vereisen een neurologisch onderzoek en work-up van de dierenarts.

Uw dierenarts zal een grondige medische geschiedenis nemen en een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren. Het onderzoek omvat een neurologisch onderzoek en het gebruik van een otoscoop om naar de oren van uw kat te kijken.

Op basis van hun bevindingen kunnen ze enkele van de volgende diagnostische tests aanbevelen:

 • Röntgenfoto’s van het hoofd/de schedel
 • CT-scan (computertomografie) of MRI (magnetische resonantie beeldvorming)
 • Bloedonderzoek en urineonderzoek
 • Oorkweek en gevoeligheid (ooruitstrijkje om bacteriële / schimmeloorzaak en de beste medicatiekeuze te identificeren)
 • Analyse van het ruggenmergvocht
 • Infectieziekte testen op bloed/ruggenmergvocht

Lees ook: Hoe een kat in een reismand te krijgen: 6 stappen voor succes

Hoe wordt vestibulaire ziekte behandeld?

Behandeling voor vestibulaire ziekte hangt af van de oorzaak, maar kan medicijnen of een operatie omvatten.

Behandeling voor vestibulaire ziekte is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Uw dierenarts zal het individuele behandelplan van uw kat uitleggen. Bacteriële en schimmeloorinfecties worden behandeld met antibiotica en antischimmelmiddelen.

Inflammatoire poliepen kunnen operatief worden verwijderd, maar hebben een kans van 30 tot 40% om opnieuw te verschijnen. Voor gevallen van idiopathische vestibulaire ziekte is er geen specifieke behandeling. Anti-misselijkheid medicijnen kunnen worden gegeven om braken te voorkomen en de eetlust te helpen verbeteren.

Lees ook: Systemische schimmelinfecties bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is de prognose voor vestibulaire ziekte?

Hoe eerder u een behandeling zoekt, hoe beter het resultaat zal zijn voor een kat met vestibulaire ziekte.

Nogmaals, de waarschijnlijke uitkomsten zijn afhankelijk van de oorzaak en uw dierenarts zal dit met u bespreken wanneer ze een diagnose hebben bereikt. Helaas is de prognose slechter bij ernstiger aandoeningen, zoals hersenontsteking en kanker.

Het herstelpercentage voor oorinfecties is over het algemeen goed en de behandeling kan zes tot acht weken duren. Idiopathische gevallen hebben de neiging om binnen een paar dagen te verbeteren en we verwachten dat ze binnen twee tot drie weken weer terug zijn naar hun normale zelf.

Lees ook: Hebben katten een goed gehoor?

Samenvatting

Af en toe een kanteling van het hoofd is schattig en niets om je zorgen over te maken, maar als een hoofdkanteling aanhoudt, neem dan contact op met je dierenarts.

Dus nu weet je dat wanneer je kat zijn hoofd kantelt, het gewoon een charmant gedrag kan zijn dat zijn nieuwsgierige aard laat zien en je aandacht trekt. Het kan hen ook helpen geluiden te lokaliseren en hun gehoor beter te concentreren. In deze gevallen is er niets om je zorgen over te maken. Hun hoofden zullen snel terugkeren naar hun normale positie en er worden geen ongewone tekenen gezien.

Als de kanteling van het hoofd echter niet weggaat en er andere zorgwekkende symptomen zijn, lijdt uw kat hoogstwaarschijnlijk aan vestibulaire ziekte. Uw dierenarts moet zo snel mogelijk worden gecontacteerd, zodat de onderliggende oorzaak kan worden geïdentificeerd en behandeld.

Veelgestelde vragen

Waarom kantelen katten hun hoofd als je met ze praat?

We weten dat katten selectief kunnen horen. Dus als je het geluk hebt om te zien dat je kat naar je luistert met zijn hoofd gekanteld, laat dit zien dat hij geïnteresseerd is in wat je te zeggen hebt. Ze hebben misschien een aantal onbekende woorden opgepikt of een andere toon waarop je hebt gesproken. Je hebt hun aandacht getrokken!

Waarom kantelt mijn kat zijn hoofd als ik eet?

Als uw kat in de buurt zit met zijn hoofd gekanteld en de ogen gefixeerd terwijl u eet, is het zeer waarschijnlijk dat hij geïnteresseerd is in uw smakelijke voedsel en hoopt dat u hem wat zult aanbieden.

Waarom kantelt mijn kat zijn hoofd als hij eet?

Katten kunnen hun kaken alleen op en neer bewegen, en niet zij aan zij zoals wij dat kunnen. U kunt merken dat uw kat zijn kop af en toe kantelt wanneer ze eten, vooral als het voedsel groter is. Hierdoor kunnen ze hun achtertanden effectiever gebruiken en wordt het als normaal gedrag beschouwd.

Als de kanteling van het hoofd echter vaker voorkomt tijdens het eten, kan dit een teken zijn van een tandheelkundige ziekte. Katten lijden vaak aan een zeer pijnlijke aandoening die tandresorptie wordt genoemd. Dit gebeurt wanneer delen van de tand worden afgebroken en geabsorbeerd.

Enkele andere symptomen van orale pijn zijn:

Eén kant van de mond gebruiken om te eten
Voedsel dat uit de mond valt
Stinkende adem (halitose)
Kwijlen
Voorkeur voor natvoer boven droog

Katten kunnen pijn heel goed verbergen en de symptomen kunnen subtiel zijn. Het gebit van uw kat wordt gecontroleerd als onderdeel van een lichamelijk onderzoek tijdens jaarlijkse welzijnscontroles. Maar als u zich zorgen maakt dat uw kat moeite heeft met eten, dan is het belangrijk om eerder contact op te nemen met uw dierenarts.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International

Fraser, A. (2012). Kattengedrag en welzijn. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International.

Lowrie, M. (2012). Vestibulaire ziekte: ziekten die vestibulaire tekenen veroorzaken. Compendium: Permanente educatie voor dierenartsen, 34(7).

Rossmeisl J. H., Jr (2010). Vestibulaire ziekte bij honden en katten. De dierenklinieken van Noord-Amerika: Small Animal Practice, 40(1), 81–100.