2 Soorten wilde katten in Kentucky (Foto’s & FAQ)

De glooiende blauwe heuvels van Kentucky behoren tot enkele van de mooiste plekken in het land, en de lokale fauna is het daarmee eens. Dat geldt ook voor grote katten. Er zijn grote katten in zowat elk deel van Kentucky, maar welke wilde katten kun je in de staat vinden? Laten we eens kijken.

divider-catclaw1De 2 soorten wilde katten in Kentucky

1. Bobcats

Rode lynx
Image Credit: alex-burr, Pexels

De bobcat is de meest voorkomende wilde kat van Kentucky en is te vinden in bijna elke provincie van de staat. Bobcats wegen meestal tussen de 15 en 20 pond en hun vacht is over het algemeen bruin met zwarte vlekken. Deze katten staan bekend om hun korte staart, die minder dan de helft van de lengte van hun lichaam is. Je zult waarschijnlijk een van deze nachtelijke wezens zien bij zonsopgang of zonsondergang, wanneer ze op zoek zijn naar voedsel.

thematische pauze

2. Bergleeuwen

Poema
Afbeelding Credit: 3031830, Pixabay

Ondanks hun naam zijn bergleeuwen gevonden in verschillende habitats – waaronder Kentucky. Deze grote katten wegen tussen de 120 en 180 pond en zijn over het algemeen bruin met roodbruine vlekken. Als de grootste wilde kat in Noord-Amerika zijn ze geen dier waar je mee wilt knoeien.

Helaas zijn bergleeuwen (ook wel poema’s genoemd) al meer dan een eeuw uit de staat verdwenen. De laatste bevestigde waarneming was in 1875 en sindsdien is er geen geloofwaardig rapport meer geweest. Maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. In 2015 waren er verschillende meldingen van cougar-waarnemingen in de staat, hoewel geen enkele is bevestigd. Alle bergleeuwen die je ziet, kunnen gevangenen zijn die zijn vrijgelaten of ontsnapt.

Kattenkogelverdeler 1Zijn er zwarte panters in Kentucky?

Nee. Die dieren zijn inheems in regenwouden. Als je een zwarte kat in Kentucky zou zien, zou het hoogstwaarschijnlijk een zeldzame zwarte bobcat of zeldzamere zwarte bergleeuw zijn.

Zwarte Panter
Afbeelding Credit: Denishan Joseph, Pexels

Vormen grote katten een bedreiging voor de mens?

Over het algemeen niet. Bobcats en bergleeuwen zijn schuwe dieren die meestal contact met mensen vermijden. Als u echter een van deze katten tegenkomt, is het belangrijk om te onthouden dat het wilde dieren zijn en als zodanig moeten worden behandeld. Benader of probeer nooit een van deze dieren te vangen, omdat het gevaarlijk of zelfs dodelijk kan zijn.

Zal ik waarschijnlijk een grote kat zien in Kentucky?

Als je geluk hebt, kun je een glimp opvangen van een van de wilde katten van Kentucky tijdens een wandeling door het bos of tijdens het rijden door de staat. Deze dieren zijn echter notoir schuw en hebben de neiging om contact met mensen te vermijden, dus reken er niet op.

Zwarte Panter
Afbeelding Credit: Jijo Varghese, Pexels

Wat te doen als je een grote kat in het wild ziet

Als je een grote kat in het wild ziet, is het belangrijk om afstand te houden en het dier niet te benaderen. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uzelf of anderen, kunt u contact opnemen met het Kentucky Department of Fish and Wildlife op 1-800-858-1549. Vergeet niet dat dit wilde dieren zijn en als zodanig moeten worden behandeld. Geniet ervan op afstand!

Wat te doen als een grote kat aanvalt

Als het dier je nadert, maak jezelf dan zo groot mogelijk en maak harde geluiden door te schreeuwen of in je handen te klappen. Probeer het dier af te schrikken door stenen of stokken in zijn richting te gooien – maar probeer het dier nooit te raken. En, het allerbelangrijkste, loop niet weg van het dier. Hardlopen kan het natuurlijke instinct van de kat om te achtervolgen activeren en kan resulteren in een aanval.

garen ball dividerVeelgestelde Vragen over Kentucky’s Big Cats

Wat is het verschil tussen een bobcat en een bergleeuw?

Bobcats zijn kleine katten die tussen de 15 en 20 pond wegen, terwijl bergleeuwen de grootste wilde kat in Noord-Amerika zijn, met een gewicht van 120 tot 180 pond. Bobcats hebben een vacht die bruin is met zwarte vlekken, terwijl bergleeuwen over het algemeen bruin zijn met roodbruine vlekken. Veel mensen verwarren bobcats met bergleeuwen, maar ze zijn niet hetzelfde.

bobcat in het wild
Afbeelding Credit: xivic, Pixabay

Is het legaal om een grote kat te bezitten in Kentucky?

Nee. Het is illegaal om een van de grote katten van Kentucky als huisdier te bezitten. Deze dieren zijn wild en het is niet veilig voor mensen om ermee om te gaan. Het bedreigt ook de hele lokale populatie van een soort wanneer deze te gewend raakt aan menselijk contact.

Wat moet ik doen als ik een grote kat in mijn buurt zie?

Als je een grote kat in je buurt ziet, kun je hem het beste met rust laten. Het wil je geen pijn doen, maar het zal niet aarzelen om zichzelf te verdedigen als ikt voelt zich bedreigd. Langzaam wegrijden en in of in uw voertuig stappen. Ren nooit omdat het natuurlijke instinct van een grote kat is om prooien te achtervolgen.

Bobcat zit op rots met mos in een bos
Afbeelding credit: Unexpected_Images, Shutterstock

Zijn er natuurcentra in Kentucky waar ik meer te weten kan komen over grote katten?

Ja! Het Kentucky Wildlife Center in Slade, Kentucky is de thuisbasis van vier in gevangenschap geboren bobcats die niet in het wild kunnen worden vrijgelaten. Ze bieden educatieve programma’s over inheemse dieren in het wild, waaronder grote katten. Het centrum heeft ook een verscheidenheid aan andere dieren, zoals otters, roofvogels en reptielen.

Wat moet ik nog meer weten over grote katten in Kentucky?

Het belangrijkste is dat je onthoudt dat dit wilde dieren zijn en dat elke vorm van relatie met hen slecht is voor zowel grote kattensoorten als mensen. Laat wilde dingen wild zijn!

divider-catclaw1Conclusie

Weten welke wilde katten Kentucky naar huis bellen, kan je helpen om op zoek te gaan naar hen de volgende keer dat je op het prachtige platteland van de staat bent. En als je ooit het geluk hebt om er een te spotten, zorg er dan voor dat je een foto maakt – vanaf een veilige afstand. Het zal een herinnering zijn die je nog jaren koestert.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: detlef-bukowski, Pexels