12 getraumatiseerde kattensymptomen – Merk op en help


Als mensen trauma’s doormaken, doen de katten dat ook, wist je dat? Iets als misbruik, levensbedreigende situaties of het verliezen van iemand die belangrijk is, kan traumatische gebeurtenissen in ons leven zijn en depressie, angst, stress en algeheel emotioneel trauma veroorzaken.

Maar katten kunnen het ook ervaren, geloof het of niet. Hun traumatische ervaringen omvatten verwaarlozing, misbruik van het huishouden, aanval door een roofdier of een kattengevecht dat slecht eindigde.

Daarom hebben we ervoor gezorgd dat we u voorzien van 12 getraumatiseerde kattensymptomen, zodat u het op tijd kunt opmerken en uw schattige harige duivel zo snel mogelijk kunt helpen.

12 symptomen dat uw kat emotioneel trauma heeft

Allereerst zijn we ons er allemaal van bewust dat katten weten hoe ze hun emoties en pijn moeten verbergen, zodat je niet gemakkelijk kunt weten dat ze lijdt aan Posttraumatische stressstoornis. Daarom is het een uitdaging om tekenen en symptomen van trauma op te merken, maar je moet je concentreren als je al iets vermoedt.

Deze getraumatiseerde kattensymptomen zullen u helpen bepalen of uw kat lijdt en hoe uw kat zich voelt.

Laten we één voor één leren.

1. Agressief gedrag

agressieve kat met verhoogde poot

Katten die getraumatiseerd zijn, kunnen overdreven agressief worden. Deze symptomen manifesteren zich meestal bij katten die eerder zijn misbruikt. Zoals in ieders aard is om zichzelf te beschermen tegen gevaar, katten halen uit naar misbruikers om zichzelf te verdedigen.

Dit verdedigingsmechanisme kan nog steeds verschijnen, zelfs als je heel voorzichtig en zachtaardig bent met je kat en je niets anders biedt dan een veilige omgeving.

Misbruik is echter niet de enige oorzaak voor agressief gedrag. Katten die slechte socialisaties hadden toen ze kittens waren, kunnen agressiviteit vertonen. Waarom is dat? Omdat katten niet gewend zijn om met mensen om te gaan en daarom altijd een persoon als een bedreiging beschouwen.

2. Aanhankelijk gedrag

Je kat ligt ineens op je? Dat zou betekenen dat je kat een mentaal trauma heeft doorgemaakt. Misschien was ze in een of ander slecht kattengevecht geweest en belandde ze bij een dierenartscontrole.

Hoewel er op dit moment geen fysieke verwondingen zijn, ligt uw kat op u omdat hij emotioneel lijdt onder de ervaring.

Als je kat overdreven aanhankelijk is en je weet zeker dat je kat niet zo is, is ze waarschijnlijk op zoek naar comfort en veiligheid. Je bent nu hun nummer één verdediger van alle slechte dingen. De ervaring komt misschien gewoon te veel in hun hoofd.

Je bent de favoriete persoon van je kat op de planeet, dus het is geen wonder dat ze gehecht raken na enkele incidenten.

3. Verlies van eetlust

een depressieve kat ligt op het laminaat naast het voedsel

Verlies van eetlust is een van de gemakkelijkste symptomen om op te merken, omdat het kan wijzen op stress en ziekte.

En nu hebben we het over psychische aandoeningen. De kat die PTSS of angst heeft, heeft een radar om te vechten of te rennen.

Dat is de reden waarom hun lichaam het hormoon adrenaline pompt dat ervoor zorgt dat katten zich concentreren op overleving van roofdieren in plaats van traktaties en voedsel.

Als uw kat voedsel vermijdt, merkt u dit misschien op zwakte en lethargie. Als het trauma verschrikkelijk is, hebben katten de neiging om helemaal te gaan en zichzelf uit te hongeren, dus zorg ervoor dat je op je kat let, zodat je kunt ingrijpen als er iets ernstig mis is met je kat.

GERELATEERD: Kat eet niet na sterilisatie – 5 redenen en oplossingen

4. Vol angst

Een kat die lijdt aan een trauma kan angstig worden en je kunt haar gemakkelijk laten schrikken. Het kan gebeuren met gebeurtenissen en situaties die je kat nooit hebben getriggerd.

Misschien merk je het op schudden en trillen omdat hun spieren zich aanspannen en beginnen te trillen. Dit kan worden opgemerkt wanneer ze reageren op sommige stressoren.

Een ander ding dat u kunt opmerken als uw kat bang is, is meer verharen dan normaal, wat eigenlijk een normale fysiologische reactie is als uw kat vol angst is.

GERELATEERD: Waarom werpen katten zoveel?

5. Destructief gedrag

Katten die zich ergens zorgen over maken, kunnen destructief gedrag vertonen zoals:

  • Kauwen en lincken van non food artikelen in uw huishouden
  • Overmatig krabben van alles wat ze krasbaar vinden
  • De grond opgraven

Wat bedoelen we als we destructief gedrag zeggen? Gedrag dat katten vertonen en een puinhoop maken in je hele huis. Het destructieve gedrag is een van de belangrijke tekenen van kattenangst, en het manifesteert zich meestal als een kat verlatingsangst.

Wat is in het bijzonder verlatingsangst? Het is een vorm van angst die is opgetreden als gevolg van verwaarlozing in het vorige leven van de kat. Katten kunnen het gevoel hebben dat ze in de steek worden gelaten en helemaal alleen worden gelaten. Dus om de aandacht van de eigenaar te krijgen, zal het proberen alle dingen te maken waarop de eigenaar zeker zal reageren.

Je kunt je kat helpen door haar het gevoel te geven dat ze de meest geliefde kat op deze planeet is.

GERELATEERD: Waarom krabt mijn kat de kattenbak overmatig?

6. Stemmingswisselingen

een vrouw streelt een getraumatiseerde kat

Een ander getraumatiseerd kattensymptoom is zeker stemmingswisselingen. Katten die lijden aan een emotioneel trauma zullen hun emoties veranderen snel en tot in het extreme.

Je merkt dat je het ene moment met je kat aan het spelen bent en het is allemaal leuk. Ze is blij, jij bent gelukkig, maar plotseling willen ze niets met je te maken hebben, en ze lijken boos en kunnen je zelfs aanvallen en bijten.

Deze stemmingswisselingen kunnen verwarrend voor ons zijn, maar katten hebben hun emoties niet onder controle en ze weten niet hoe ze moeten reageren in bepaalde situaties die voor jou normaal lijken, maar voor je gestreste kat hangt het allemaal in de lucht.

7. Verbergen

Katten die lijden aan PTSS zullen zich voor langere tijd verstoppen. Sommigen zullen uitgaan en zelfs een paar dagen of weken niet terugkeren. Dit komt door hun gevoel van veiligheid wanneer ze verborgen zijn.

Mijn kat Luna verstopte zich bijvoorbeeld in mijn kast om te slapen, omdat mijn nichtje haar bleef lastigvallen. Ik weet dat mijn nichtje de kat geen pijn wilde doen, ze wilde gewoon met haar spelen en knuffelen, maar Luna had er geen zin in. ze probeerde een plek te vinden waar ze helemaal geen last van zou hebben.

Wanneer katten zich verstoppen, zijn ze verborgen voor alle bedreigingen en gevaren dat zou over hen kunnen komen.

Observeer wanneer uw kat zich verbergt, omdat het verstoppen meestal gebeurt wanneer de stressor in de buurt is of een situatie die uw kat stress bezorgt.

Dit zal u helpen bepalen wat de emotionele pijn van uw kat veroorzaakt.

8. De kattenbak niet gebruiken

Dit is iets waar je waarschijnlijk mee te maken hebt gehad als je een gestreste kat hebt. We weten zeker dat katten opgeruimde wezens zijn en dat ze ten koste van alles schoon moeten zijn, maar het kan verrassend zijn voor een eigenaar om te zien dat zijn of haar kat de kattenbak niet gebruikt zoals vroeger.

Al die stress, pijn en emotionele trauma’s zorgen er echter voor dat je kat het vermijdt. Misschien had uw kat bijvoorbeeld een urineweginfectie en zij associeert de kattenbak met pijn tijdens het urineren, daarom vermijdt ze het omdat ze de pijn wil vermijden, in de hoop dat die stressvolle situaties niet meer zullen gebeuren.

9. Escapisme Gedrag

de kat verstopt zich onder het bed

Ten eerste moeten we zeggen dat het verbergen en angstig zijn van een kat wordt verwacht als je een gestreste kat hebt. Dus een kat die wil ontsnappen is toch niet zo vreemd.

Maar die katten die echt getraumatiseerd zijn, zullen escapismegedrag te serieus nemen. Wat bedoel ik daarmee? Welnu, ze zullen alles vermijden dat in contact komt met die emotionele trigger.

10. Vocalisaties tot in het extreme

Dit getraumatiseerde kattensymptoom kun je niet missen. Het emotionele trauma dat de katten vasthouden, zal ervoor zorgen dat een kat zeer vocaal is en het kan verontrustend zijn, vooral als het na uren is.

Dat vocalisaties meestal huilende en jolige geluiden zijn in plaats van spanning, tjilp en chirrups.

Als die vocalisaties te wijten zijn aan trauma, bereid je dan voor om dit constant te horen. Hun jodelende en huilende geluiden zijn meestal niet uitgelokt, wat betekent dat er geen echte reden is waarom uw kat dat doet.

Als je controleert of de honger, dorst, alle zorg, liefde en aandacht door jou wordt geboden, hun speeltijdbehoeften zijn bevredigd en je kat nog steeds miauwt, is het trauma de ultieme reden.

De kat weet dat je door dat te doen, reageert en dus aandacht geeft.

11. Problemen met slaap

Problemen met slaap zullen elke kat hebben die lijdt aan PTSS en angst. Omdat ze veel in haar hoofd heeft en ze die stemmen over traumatische ervaringen niet de mond kan snoeren. Ze is non-stop alert. Daardoor kan ze niet slapen.

U zult merken dat uw kat rusteloos is en op en neer gaat. Het is belangrijk dat zowel u als uw kat slapen, omdat dit essentieel is om goed te kunnen functioneren. Probeer je kat te helpen door een rustige en veilige omgeving te creëren waar ze haar ogen even kan sluiten.

12. Overmatige verzorging

een mooie gele kat zit op het bed en likt zijn poten

Katten die getraumatiseerd zijn, zullen zichzelf vaak overmatig verzorgen. Je kunt zien likken, bijten en krabben aan hun huid tijdens hun verzorgingssessie.  Wanneer ze gestrest of angstig zijn, zullen ze zichzelf meer gaan schoonmaken.

Wat veroorzaakt emotioneel trauma bij katten?

Zoals we in het begin al zeiden, kunnen katten net als wij last hebben van emotioneel trauma. De oorzaken kunnen van sommige ziekte, gebeurtenis of een ongeval. Maar dat gebeurde waarschijnlijk toen ze jonger waren, met name kittens. Dit zorgt ervoor dat katten bang worden voor ons en alles om ons heen.

Laten we eens kijken wat de mogelijke situaties zijn die kunnen leiden tot emotioneel trauma en pijn bij katten:

  • Orkanen en onweer
  • Ernstige gevechten met katten en andere dieren
  • Misbruik of verwaarlozing door vorige eigenaar
  • Verkeersongevallen
  • Niet genoeg socialisatie en blootstelling aan verschillende stimuli toen ze kittens waren

We willen één ding ophelderen, sommige katten kunnen dit soort situaties doormaken, maar ervaren geen van de bovengenoemde symptomen. Ze gaan er helemaal goed mee door en zonder enige emotionele schade.

Echter anderen kunnen last hebben van angst of PTSS. Elke kat is anders met zijn eigen persoonlijkheid, dus je kunt niet weten hoe een kat op een situatie zal reageren totdat je het zelf ziet.

Hoe kunt u uw getraumatiseerde kat helpen?

een dierenarts onderzoekt een grijze getraumatiseerde kat

Als je een van die tekenen hebt opgemerkt en je je ervan bewust bent dat er een kans is dat je kat lijdt aan emotionele trauma’s, moet je op je eigen manier helpen, hoe je dat kunt.

Door het zelfs maar te proberen, verminder je ongewenst gedrag zoals agressie, destructief gedrag en het vermijden van de kattenbak. Het zal uw kat ook helpen zich geliefd en verzorgd te voelen.

Laten we eens kijken wat u kunt doen!

1. Zorg voor een veilige en gezellige plek

Er is niets beter dan je kat een plek te geven waar ze zich veilig voelt. Je moet je erop concentreren, omdat dit essentieel is als het gaat om het omgaan met emotioneel trauma en ongeluk. Ze moeten zich weer zichzelf voelen.

Je kunt ook proberen schuilplaatsen, mentale stimulatie en feromoontherapie te creëren.

2. Gedragstherapieën

Als u nog een stap verder wilt gaan, kunt u gedragstherapieën proberen voor het verlichten van PTSS, stress en angst bij uw kat. Er zijn twee methoden:

  • Desensibilisatie: Dit is het proces waarbij je je kat blootstelt aan de prikkel die ervoor zorgde dat ze een trauma had. En ik weet het, het klinkt misschien hard, maar doe dit in een veilige omgeving, langzaam en voorzichtig. Die blootstelling aan de prikkels kan in de loop van de tijd worden verhoogd.  Dit zal je kat leren dat er niets is om bang voor te zijn omdat er niets gebeurt, er zijn geen negatieve gevolgen met betrekking tot die stimulus.
  • Tegenconditionering: Contraconditionering is eigenlijk de methode om de emotionele reactie van de kat te veranderen in een goede, omdat je een positieve situatie met stimuli zult voorzien. Dat kan worden geprobeerd met een traktatie of een speeltijd wanneer ze hun angst onder ogen zien.

Deze twee methoden werken perfect wanneer ze samen worden samengevoegd.

3. Medicijnen

Helaas is dit voor over getraumatiseerde katten misschien niet genoeg. Dus in dergelijke gevallen kunt u zoek de dierenarts omdat de dierenarts iets zal aanbevelen dat je katachtige vriend zeker zal helpen.

Meestal worden die voorgeschreven medicijnen geadviseerd met die gedragstherapie en veilige ruimtes als u het beste resultaat wilt. De dierenarts zal de dosering en de regels bepalen, dus zorg ervoor dat je je daaraan houdt.

Woorden sluiten

Nadat we alle mogelijke getraumatiseerde kattensymptomen hebben besproken, hoop ik dat je een algemene gids hebt over hoe je kunt opmerken of je kat een emotioneel trauma heeft opgelopen.

Gedragsveranderingen, destructief gedrag, veranderingen in temperament en die plotselinge agressiviteit of aanhankelijkheid kunnen erop wijzen dat uw kat gestrest en angstig is.

De beste manier om je kat hiermee te helpen, is door te weten wat hem in de eerste plaats stress heeft bezorgd. Alleen op die manier kun je de situatie op de juiste manier benaderen. Zo niet, dan is de dierenarts slechts één telefoontje verwijderd.

Gerelateerde inhoud

Waarom is mijn kat zo aanhankelijk? 10 mogelijke redenen voor dergelijk gedrag

Waarom slaapt mijn kat in mijn nek?

Cat Depressie After New Kitten – 8 tekenen om op te letten