11 tekenen dat uw kat sterft

Tekenen dat uw kat sterft

Een van de moeilijkste dingen om onder ogen te zien, is de mogelijkheid dat een geliefde kat sterft. Als huisdierouders hebben we de verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van onze katten te bewaken en actie te ondernemen als we pijn of angst waarnemen. Katteneigenaren hebben de medelevende optie om hospicezorg of euthanasie te bieden aan het einde van het leven van een kat.

 

Snel overzicht

01

Het controleren van katten op tekenen van verslechterende gezondheid kan eigenaren van gezelschapsdieren helpen te weten wanneer ze moeten ingrijpen.

02

Fysieke tekenen dat een kat sterft, kunnen lethargie, zwakte, incontinentie, gebrek aan eetlust en gewichtsverlies, ademhalingsmoeilijkheden en een daling van de lichaamstemperatuur zijn.

03

Het kan nuttig zijn om te letten op veranderingen in gedrag en gewoonten, zoals verbergen, veranderde interacties met mensen, vocalisaties, verwarring en slechte hygiëne.

 

In staat zijn om de gemeenschappelijke tekenen te herkennen dat uw kat aan het einde van zijn leven is, kan de beslissing vergemakkelijken om hem te helpen de regenboogbrug met waardigheid over te steken. Deze waarschuwingssignalen kunnen fysieke symptomen omvatten, zoals lethargie, incontinentie en ademhalingsmoeilijkheden, maar ook gedragsveranderingen, zoals verwarring, slechte hygiënegewoonten en verbergen.

Lees ook: Kunnen katten de dood voelen?

De tekenen herkennen

Tekenen dat de kat sterft

U kunt bepaalde fysieke en gedragsmatige tekenen opmerken als uw kat het einde van zijn leven nadert.

Hoewel we allemaal wensen dat onze geliefde huisdieren voor altijd leven, hebben huiskatten een gemiddelde levensduur van ongeveer 12 tot 15 jaar. Oudere katten kunnen lijden aan een terminale ziekte, of het lichaam van uw kat kan gewoon beginnen af te sluiten als gevolg van ouderdom.

Katten zijn allemaal individuen, maar er zijn enkele verschillen die u in de laatste dagen van uw huisdier kunt vinden die kunnen helpen bij de beslissing om uw dierenarts om zorg aan het einde van het leven te vragen. Sommige hiervan zijn fysieke veranderingen, maar veranderingen in de gewoonten, interacties en gedragingen van een kat kunnen zeer merkbaar zijn voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Lees ook: Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?

Fysieke tekenen dat een kat zou kunnen sterven

Naarmate ze hun laatste dagen naderen, kunnen katten stoppen met eten en veel meer slapen dan normaal.

Een gezonde kat zal meestal in een redelijk goede fysieke conditie zijn, met een goed onderhouden vacht, een goede eetlust en het vermogen om normale hoeveelheden lichaamsbeweging en hygiënische toiletgewoonten uit te voeren. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, let dan op deze veelbetekenende tekenen die kunnen wijzen op een stervende kat.

#1 Lethargie en zwakte

Oude oudere kat slapen

Katten slapen over het algemeen veel, maar als een kat zelden wakker is, kan dit een teken zijn dat het einde nabij is.

Een kat die slaapt is geen ongewoon gezicht, en ze kunnen inderdaad zo’n 16 tot 20 uur per dag snoozen! In de laatste dagen van het leven kan uw kat echter extreme zwakte en lethargie vertonen. Ze wekken misschien niet zoals gewoonlijk op voor gedoe en aandacht, en kunnen zelfs slapen door maaltijden en toiletbezoek. Je zou een gebrek aan mobiliteit kunnen opmerken, waaronder moeite om op te staan, algemene zwakte, gebrek aan coördinatie en slepen of knokken van de achterpoten.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

#2 Gebrek aan eetlust/dorst

Weigeren om überhaupt te eten of te drinken is een ernstig teken, omdat katten niet lang kunnen overleven zonder voldoende hydratatie of voeding.

Een verlies van eetlust komt vaak voor bij katten die ziek zijn en vaak van korte duur zijn, maar een voortdurende onappetijtelijkheid en gebrek aan dorst is een zorg. Voedselweigering kan snel leiden tot gewichtsverlies, zwakte en is een indicatie van een slechte kwaliteit van leven. Katten kunnen niet lang overleven zonder water te drinken en zullen snel uitgedroogd raken.

Lees ook: Wat kunnen katten drinken naast water?

#3 Gewichtsverlies

Oude, magere calico kat

Zeer snel gewichtsverlies, vooral bij een kat met een terminale ziekte, is een teken dat de dood op handen kan zijn.

Snel gewichtsverlies is een zorg bij elke kat op elke leeftijd. Een plotselinge daling van de conditie, vooral bij oudere katten of mensen met een chronische ziekte zoals een nierziekte, kan erop wijzen dat de laatste dagen naderen en dat het lichaam zich afsluit.

Lees ook: Waarom is mijn kat dun aan de achterkant?

#4 Incontinentie

Katten die bijna aan het einde van hun leven zijn, hebben vaak moeite om de kattenbak te bereiken en ze herkennen misschien niet eens wanneer ze moeten gaan.

Een gebrek aan blaas- of darmcontrole bij katten kan te wijten zijn aan een behandelbare medische aandoening, maar het kan ook een teken zijn dat uw kat het einde van zijn leven nadert. Pijn bij het elimineren van afval, of bloed in dee urine of uitwerpselen, is ook een zorg.

Lees ook: De 6 beste kattenluiers

#5 Lichaamstemperatuur

Zieke kat bij dierenartstemperatuur

Stervende katten hebben vaak zeer lage temperaturen als hun lichaam begint af te sluiten.

Katten hebben meestal een vrij hoge rusttemperatuur en zullen vaak warme ruimtes opzoeken. Een daling van de temperatuur van een kat (onder 100 Fahrenheit) is zeer zorgwekkend bij katten en kan wijzen op extreme verzwakking of ernstige ziekte.

Lees ook: Hoe koud is te koud voor katten?

#6 Ademhaling en hartslag

Kat hijgt moeite met ademhalen

Een kat die hijgt of ademt met een open mond is in ademnood.

Een zieke kat kan een abnormale hartslag of ritme hebben en moeite hebben met ademhalen. De hartslag van een kat is meestal ongeveer 160-200 slagen per minuut en hun ademhalingsfrequentie is ongeveer 20-30 ademhalingen per minuut.

Het kan moeilijk zijn om de exacte aantallen van uw kat te berekenen, maar als uw kat zwaar ademt, met veel moeite of met zijn mond open, zijn dit tekenen dat er iets mis is.

Als u een van deze symptomen bij uw huisdier opmerkt, moet u dringend advies inwinnen bij een DVM.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Gedragssignalen dat een kat zou kunnen sterven

Adopteer een kat met speciale behoeften

Als u bepaalde veranderingen in het gedrag en de persoonlijkheid van uw kat opmerkt, kan dit betekenen dat het einde nabij is.

Katten zijn goed in het verbergen van tekenen van ziekte en pijn, en soms zijn veranderingen in het gedrag, interacties en gewoonten van een kat gemakkelijker te herkennen.

#7 Verbergen

Oranje kat verstopt onder bed

Veel dieren, waaronder katten, zullen zich verstoppen als ze sterven.

Stervende katten verbergen zich vaak ergens veilig en rustig, als een aangeboren instinct om zichzelf te beschermen tegen roofdieren die zich op een zwak dier zouden richten. Als je kat zich de hele tijd verstopt, kan dit betekenen dat het einde nabij is.

Lees ook: Waarom verstopt en slaapt mijn kat zich in de kast?

#8 Verwarring

Naarmate de dood nadert, kunnen katten verward of gedesoriënteerd lijken zonder duidelijke reden.

Aan het einde van het leven kunnen sommige katten verward, saai of gedesoriënteerd raken. Ze kunnen ongecoördineerd, zwak lijken of een glazige blik in hun ogen hebben.

Lees ook: Waarom is mijn kat ineens zo schichtig? 8 Redenen!

#9 Veranderingen in interacties

Voorheen sociale katten konden beginnen met het isoleren van henselevs als ze het einde van hun leven naderen.

Zieke katten kunnen veranderen hoe ze met u of een familielid omgaan. Een kat die meestal knuffelig is en van een spinnende schootknuffel houdt, kan plotseling fysiek contact uit de weg gaan. Andere katten kunnen intens aanhankelijk worden.

Lees ook: Hoeveel aandacht hebben katten nodig? Een dierenarts legt uit

#10 Hygiëne

Kat met rommelig haar

Gezonde katten zijn kieskeurig schoon, maar stervende katten missen misschien de kracht om de vachtverzorging bij te houden.

Vaak in combinatie met incontinentie, kunnen katten tegen het einde van hun leven worstelen met hun hygiëne. Dit omvat toiletbezoek buiten de kattenbak, slechte lichaamsgeur en slechte verzorgingsgewoonten. Katten kunnen er onverzorgd uitzien, in slechte staat of gewoon stinken.

Lees ook: Kat verzorgt niet: waarom het gebeurt en hoe te helpen

#11 Vocalisaties

Overmatig miauwen kan wijzen op pijn, ongemak of verwarring bij een stervende kat.

Af en toe kunnen katten die sterven plotseling, luid en onverwacht vocaal worden. Deze geluiden kunnen jodelen, miauwen of janken omvatten en kunnen een teken zijn van pijn of angst.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Wat te doen als u denkt dat uw kat doodgaat

Uw dierenarts kan helpen uitzoeken of de symptomen van uw kat kunnen worden behandeld of dat uw kat het einde nadert.

Als je de bovenstaande lijst hebt gelezen en je zorgen maakt over je kat, is het belangrijk om te onthouden dat deze individuele tekenen niet automatisch betekenen dat je kat extreem ziek is. Het zijn allemaal symptomen dat er iets mis is, maar soms worden deze problemen veroorzaakt door gezondheidsproblemen die oplosbaar of beheersbaar zijn met de wonderen van de moderne diergeneeskunde.

Veranderingen in kattenbakgewoonten en verzorging kunnen bijvoorbeeld beide te wijten zijn aan pijnlijke aandoeningen zoals artritis en kunnen verbeteren met pijnmedicatie, na onderzoek met een dierenarts.

Deze punten zijn echter allemaal reden voor veterinaire aandacht. Als uw kat een van deze symptomen vertoont, raadpleeg dan uw dierenarts. Zorg er altijd voor dat uw De kat krijgt medische hulp als hij tekenen van ziekte, pijn of angst vertoont.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Wanneer het einde komt

Eigenaren van gezelschapsdieren kiezen vaak voor humane euthanasie om het lijden van hun kat op een vreedzame manier te beëindigen.

Als uw dierenarts het trieste nieuws moet brengen dat uw kat erg ziek is, is dit echt een moeilijke tijd om te navigeren als eigenaar van een huisdier. Het kan nuttig zijn om de kwaliteit van leven van uw kat te bespreken met een vertrouwde vriend of familielid en om samen met uw dierenarts te bespreken welke opties het beste zijn voor uw huisdier.

Hospice en palliatieve zorg kunnen opties zijn om pijn te verlichten en u en uw geliefde huisdier een laatste keer samen te kopen. Op een gegeven moment, als de kwaliteit van leven van uw huisdier verslechtert of hun pijn onbeheersbaar wordt, is het misschien tijd om euthanasie te overwegen. Het is een laatste grote vriendelijkheid om je huisdier te geven, om ze los te laten voordat ze kunnen lijden en hen te helpen om met waardigheid en mededogen over de regenboogbrug te gaan.

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

Laatste gedachten

Als uw huisdier ouder is of lijdt aan een terminale ziekte, bent u zich er misschien helaas van bewust dat ze niet eeuwig zullen leven. Letten op tekenen dat uw kat mogelijk sterft, inclusief zowel fysieke als gedragsmatige tekenen, kan eigenaren van gezelschapsdieren helpen om moeilijke beslissingen te nemen met betrekking tot hun zorg aan het einde van het leven.

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te cremeren?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van een zieke kat?

Zieke katten kunnen fysieke symptomen vertonen zoals braken of diarree, een gebrek aan eetlust of dorst, gewichtsverlies, zwakte en lethargie. Ze kunnen ook hun gedrag veranderen, bijvoorbeeld door zich te verstoppen, slechte hygiëne te hebben, meer te vocaliseren of hun interacties met jou te veranderen.

Wat te doen als een kat aan het einde van zijn leven is?

Als uw kat tekenen van ziekte, pijn of angst vertoont, zoek dan dringend veterinaire aandacht. Katten die terminaal ziek zijn, moeten worden voorzien van een veilige, warme, comfortabele en rustige rustplaats, verleidelijk voedsel en gemakkelijke toegang tot middelen zoals een kattenbak.

Hoe weet je wanneer het tijd is om je oudere kat neer te leggen?

Als uw kat niet langer geniet van de dingen die hij vroeger deed, erg lusteloos is of zich verstopt, geen eetlust heeft of gewoon zijn vonk voor het leven heeft verloren, heeft hij misschien veterinaire aandacht en zorg aan het einde van het leven nodig.