10 tips om het leven van uw Bengaalse kat te verlengen

Voor veel kattenouders is de definitie van het woord nachtmerrie het verlies van hun geliefde pelskind. Ik weet zeker dat het pijnlijk is om er zelfs maar aan te denken, laat staan het mee te maken. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je als hun verzorgers kunt doen om te voorkomen dat dit gebeurt en om hun negen levens te verlengen. Ik weet dat mijn mensen specifieke dingen doen om ervoor te zorgen dat ik gelukkig en gezond blijf, zoals elke dag mijn water verversen en ervoor zorgen dat mijn inentingen up-to-date zijn!

Volgens onderzoek kan het merendeel van de levensbedreigende verwondingen en gezondheidsproblemen die katten elk jaar naar de spoedeisende hulp brengen, gemakkelijk worden voorkomen door een paar extra stappen toe te voegen aan uw kattenverzorgingsroutine. Hoewel bepaalde factoren buiten uw controle liggen, zijn er voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw kat te beschermen tegen stress, ziekten en verwondingen.

1. Houd uw kat binnen

Wist u dat binnenkatten ongeveer 10 jaar langer leven dan buitenkatten? Dat komt omdat uw kat buiten zonder toezicht blootgesteld wordt aan schadelijke factoren zoals:

 • Kattengevecht wonden
 • Virale infecties

Als uw kat in gevecht raakt met een verwilderde of een buitenkat, kunnen ze besmet raken met ziekten die via bijtwonden kunnen worden overgedragen, zoals hondsdolheid en FIV (feline immunodeficiëntie virus) of FeLV (feline leukemie) en FIP (feline infectieuze peritonitis), die alleen al door nauw contact kunnen worden verspreid.

 • Parasieten
 • Te hard rijdende voertuigen
 • Roofdieren
 • Vergiften

2. Cat Proof Your Home

Het principe achter het binnenshuis houden van uw kat is het beschermen van uw kat, dus is het heel belangrijk om uw huis kat-proof te maken en alle huishoudelijke artikelen, voedsel en stoffen die hen schade kunnen berokkenen te verwijderen of af te dekken. Deze omvatten:

Bewaar uien, knoflook, druiven, rozijnen, chocolade, koffie, thee, melk, kaas, alcohol en energiedrankjes – al deze stoffen zijn giftig voor uw kat.

 • Rattengif
 • Ongediertevallen
 • Kamerplanten

Geloof het of niet, maar er zijn planten die uw kat kunnen schaden en mogelijk zelfs doden. Doe dus je onderzoek voordat je eender welke plant in je huis zet.

 • Permethrin of vlooienmiddelen
 • Medicijn
 • Linten, touwtjes of garens

Als ze door uw kat worden ingeslikt, kunnen linten, touwtjes, garen, draad of soms zelfs tandzijde zich om de darmen van uw kat wikkelen en verstoppingen veroorzaken.

Antivries bevat Ethyleen glycol, wat een zoet ruikende stof is die aanlokkelijk kan zijn voor uw katten. Als uw kat het inneemt, kan hij vergiftigd worden.

Vloeibare luchtverfrissers kunnen soms kationisch reinigingsmiddel bevatten, dat bij inname de mond en het spijsverteringskanaal van uw kat kan verbranden. Zorg ervoor dat u luchtverfrissers koopt die uw kat niet in de verleiding brengen om te proeven, of beter nog, die niet giftig zijn.

 • Blootliggende elektrische bedrading
 • Rauw vlees, rauwe eieren, rauw deeg
 • Beschimmeld voedsel
 • Voer ze correct

Katten zijn carnivoren, dus vlees en eiwitten zijn essentieel voor hun dieet. Probeer af te wisselen tussen nat- en droogvoer omdat alleen brokjes geven ongezond is en gewoon niet genoeg voeding geeft.

Vermijd free-feeding en zorg voor een strikt maaltijdschema om te voorkomen dat ze overgewicht krijgen, wat gemakkelijk tot gezondheidsproblemen kan leiden.

3. Houd ze gehydrateerd

Als uw kat niet elke dag voldoende water drinkt, kunnen ze aan verschillende problemen lijden, zoals uitdroging, nierziekten en urineweginfecties.

Als ze kieskeurig zijn over hun water, kun je ze het volgende voeren vochtig blikvoer of lok ze met een drinkfontein.

Lees: Drinken katten melk of water?

4. Zorg voor voldoende mentale en fysieke simulatie.

Katten die zich vervelen en geen dagelijkse activiteiten hebben, lopen meer kans om gedragsproblemen te ontwikkelen. Binnenkatten hebben dus voldoende mentale en fysieke stimulatie nodig om stressvrij, gelukkig en gezond te blijven.

U kunt het beste tijd doorbrengen met uw kat en minstens 15-20 minuten per dag met ze spelen. Als je niet in de buurt bent, zorg er dan voor dat je ze achterlaat met leuke, interactieve kattenspeeltjes om ze bezig en gestimuleerd te houden tot je terugkomt. Voor lichaamsbeweging kunt u ze een kattenwiel of nog beter, train ze aan de lijn, zodat ze veilig met u naar buiten kunnen, wat naar mijn mening een van de beste manieren is om een band met uw kat op te bouwen.

5. Plan regelmatige dierenartscontroles

Plan altijd regelmatige afspraken met de dierenarts om de algemene gezondheid van uw kat in de gaten te houden en gezondheidsproblemen vroegtijdig op te vangen. Het is ook heel belangrijk om alle vaccinaties up-to-date te houden.

6. Laat ze steriliseren of castreren

Gecastreerde en gesteriliseerde katten zijn beschermd tegen bepaalde ziekten die vaak hun intacte soortgenoten treffen. Bijvoorbeeld, sterilisatie van vrouwelijke katten voorkomt dat ze baarmoederontsteking krijgen. infecties en borstkanker, terwijl castratie van katers voorkomt dat ze teelbalkanker en prostaatproblemen krijgen. Sterilisatie en castratie helpen ook om slecht gedrag als gevolg van hormonale onevenwichtigheden tegen te gaan door de hormoonspiegels te reguleren.

7. Houd hun kattenbak schoon

Het schoonmaken van de kattenbak elke dag zal het voor u gemakkelijker zijn om veranderingen in hun darm- of urinegewoonten bij te houden. Als u merkt dat uw kat diarree heeft of bloed in zijn urine of ontlasting, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

8. ID of microchip uw kat

In gevallen waarin uw binnenkat ontsnapt of verdwaalt, kan het hebben van een microchip of een halsband met uw contactgegevens erop, hem helpen de weg naar u terug te vinden.

9. Verwaarloos nooit het gebit

Het verwaarlozen van de gebitsgezondheid van uw kat kan leiden tot de ophoping van ziektekiemen, bacteriën en tandplak op hun tanden, die veel orale problemen en ziekten kunnen veroorzaken. Deze ziekten tasten niet alleen de tanden en de mond van uw kat aan, maar kunnen zich ook verspreiden en andere organen in hun lichaam beschadigen.

Het is goed om het gebit en de mondholte van uw kat altijd schoon en gezond te houden door regelmatig thuis te poetsen en jaarlijks een professionele gebitsreiniging en controle uit te voeren. U kunt ze ook tandheelkundige kauwspeeltjes en stokjes geven om tandsteen en tandplak op een leukere manier op afstand te houden.

10. Negeer nooit symptomen

Wij katten zijn gewoontedieren, daarom zijn veranderingen in onze routines en gedrag meestal een rode vlag. Als u veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt, kunt u het beste onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts en uw kat zo snel mogelijk laten nakijken. Als u het gevoel heeft dat er iets mis is, is dat waarschijnlijk ook zo.