Is het waar dat alle katten miauwen?


Als uw kat u voortdurend bij het krieken van de dag wakker maakt met gemiauw om eten, heeft u misschien gedreigd hem uit frustratie in te ruilen voor een stiller model! Oké, niet echt, maar je kunt je afvragen of alle katten miauwen, en zo ja, zijn ze allemaal zo luid? Alle (gezonde) katten miauwen, maar hun geluiden, wanneer ze miauwen, en hoe vaak variëren aanzienlijk..

In dit artikel vertellen we je hoe en waarom katten miauwen, plus laten we je een paar rassen kennen die bekend staan om hun ongelooflijke spraakzaamheid. We bespreken ook wat je moet doen als je kat plotseling “zijn stem lijkt te verliezen”, inclusief mogelijke oorzaken.

kat + scheidingslijn

Hoe katten miauwen

Abessijnse kat miauwt
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Om de variatie aan geluiden te produceren die gezamenlijk bekend staan als “miauwen”, gebruiken katten stemplooien die lijken op de menselijke stembanden. Ze bevinden zich in het strottenhoofd van de kat. Miauwen ontstaat wanneer lucht over deze stemorganen gaat.

Naast miauwen produceren katten nog vele andere geluiden, zoals spinnen, sissen, spugen, jammeren en tsjirpen. Onderzoekers denken dat katten in totaal 12 verschillende vocale communicatiegeluiden kunnen maken. Sommige zijn specifiek voor bepaalde situaties, zoals paringsgeluiden van zowel mannelijke als vrouwelijke katten.

Van bepaalde exotische kattenrassen, voornamelijk de Siamees en de Abessijn, is bekend dat ze van nature zeer spraakzaam zijn. Buiten deze rassen variëren het type en de frequentie van het gemiauw van een kat.

Waarom katten miauwen

katten miauwen
Image Credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Zoals je waarschijnlijk aannam, miauwen katten als een vorm van communicatie. Maar wist je dat volwassen katten over het algemeen niet naar elkaar miauwen om te “praten”? Miauwen tussen katten komt het meest voor als moeder-kitten communicatie.

Volwassen katten vertrouwen meestal op andere vormen van communicatie, zoals geur en lichaamstaal, voor hun eigen interacties.

Katten bewaren miauwen als hun voorkeursmethode voor communicatie met mensen. Voordat je je te beroerd voelt door dit gebaar, bedenk dan dat het in wezen betekent dat katten onze communicatievaardigheden op hetzelfde niveau beschouwen als babykittens!

Hoewel katten miauwen gebruiken om met ons te praten, kan hun boodschap verloren gaan in de vertaling. Volgens een studie uit 2020 zijn mensen beperkt in het begrijpen van specifieke boodschappen die het gemiauw communiceert. Echter, mensen die het meest vertrouwd zijn met katten hebben meer kans om specifieke tonen correct te identificeren.

Katten gebruiken verschillende miauwgeluiden en andere vocalisaties om emoties zoals tevredenheid en stress te communiceren. Ze miauwen vaak als ze iets willen, zoals voedsel of aandacht. Toegenomen frequentie van miauwen kan optreden als de kat ouder wordt, soms als een symptoom van een medische aandoening.

Wat als mijn kat stopt met miauwen?

Zoals we al zeiden, miauwen sommige katachtigen slechts zelden. Maar als uw kat gewoonlijk een prater is en plotseling zijn stem lijkt te verliezen of alleen nog maar zwakke, schorre, hese miauwen produceert, kan er iets mis zijn.

Net als mensen kunnen katten last hebben van keelontsteking of ontstoken stembanden. Behalve een verandering in het miauwen van uw kat, kunt u ook andere symptomen van deze aandoening opmerken, waaronder:

  • Problemen met slikken
  • Luidruchtige of moeilijke ademhaling
  • De mond openhouden
  • Neusuitvloeiing
  • Hoest
  • Slechte adem
  • Lethargie

Verschillende medische problemen kunnen laryngitis en het verlies van de kattenmiauw veroorzaken. Deze omvatten trauma of een fysieke obstructie (zoals een gezwel of tumor) in het strottenhoofd. Ook luchtweginfecties, ingeademde irriterende stoffen zoals rook, of verlamde zenuwen kunnen de oorzaak zijn.

Overproductie van schildklierhormonen, hyperthyreoïdie genoemd, kan ook leiden tot keelontsteking. Interessant is dat hyperthyreoïdie ook een veel voorkomende oorzaak is van toegenomen miauwen, vooral ’s nachts, bij oudere katten.

Als u een verandering in het miauwen van uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts om deze te laten controleren.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Of u het gemiauw van uw kat nu schattig of vervelend vindt, u kunt verwachten dat u ze hun mening blijft horen verkondigen! Hoewel miauwen normaal is, kan te veel erop wijzen dat er iets mis is. Als u zich zorgen maakt dat uw kat te veel miauwt of helemaal gestopt is, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen. Zij kunnen u helpen een medische oorzaak voor al dat gemauw uit te sluiten en de mogelijke gedragsredenen bespreken.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Stanimir G.Stoev, Shutterstock