Is het waar dat alle katten een oerzak hebben?


Katten kunnen om veel redenen een echt mysterie zijn. Het zijn unieke en onafhankelijke wezens die ons vaak achter de oren laten krabben. Een van de ongewone dingen die je misschien bij katten hebt opgemerkt, is dat het lijkt alsof ze een grote, bungelende buik hebben, hoe gezond het lichaamsgewicht van een kat ook is. Dat ongewone bungelen van de buik heet de oerbuik, en alle katten hebben ze, zelfs niet-huiskatten.

3 kat gezicht verdeler

Wat is een oerzak?

britse korthaar
Image Credit: FotoMirta, Shutterstock

Of je nu naar je huiskat kijkt of naar een tijger in de dierentuin, je zult vrijwel zeker de oerzak kunnen herkennen. Hij kan variëren in grootte, zodat hij bij de ene kat moeilijker te zien is dan bij de andere, maar hij is bij alle katten aanwezig. Dus, als alle katten een oerzak hebben, wat is dan het doel ervan?

Oerzakken bestaan uit weinig meer dan huid en een kleine hoeveelheid vet. Ze lijken qua structuur op de extra huid, of “scruff”, achter in de nek van je kat. Katten worden geboren met hun oerzak intact, hoewel ze bij pasgeboren kittens misschien niet zo opvallen.

Waarom hebben katten oerzakken?

Er wordt gedacht dat er drie factoren zijn die verklaren waarom katten oerzakken hebben:


  • De eerste reden heeft te maken met flexibiliteit. Het flexibele karakter van de oerbuidel stelt katten in staat hun lichaam volledig uit te strekken op een manier die hen in staat stelt een aantal indrukwekkende acrobatische toeren uit te halen, zoals het springen van grote afstanden en het draaien in de lucht.

  • Hoewel uw huiskat waarschijnlijk meerdere maaltijden per dag eet, eten wilde katten en verwilderde katten waarschijnlijk slechts één maaltijd per dag of minder. Dit betekent dat het essentieel voor hun overleving is dat ze het beste halen uit het beschikbare voedsel. De oerzak zorgt voor meer flexibiliteit en uitbreiding van de buik nadat een kat een grote maaltijd heeft genuttigd, zoals bij wilde katten gebruikelijk is.

  • Het kan een rol spelen in de verdediging. Als je ooit twee katten hebt zien worstelen, heb je waarschijnlijk de beroemde bunny kick gezien die ze elkaar aandoen. Tamme en wilde katten zullen deze beweging op een veel gevaarlijkere manier uitvoeren in echte gevechten. De oerzak is in wezen een extra beschermingslaag tussen de klauwen van een aanvaller en de interne organen van uw kat. De flexibiliteit van de oerzak kan het voor een aanvaller moeilijk maken om meer dan een oppervlakkige breuk in de huid te veroorzaken.
jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

kattenpoot verdeler

In Conclusie

De oerzak is een interessant onderdeel van de kattenanatomie dat bij alle katten aanwezig is, ook bij wilde katten. Het kan een belangrijk onderdeel zijn van de natuurlijke afweer van uw kat, maar ook een factor die bijdraagt aan de beweeglijkheid van katten, zoals springen en draaien. De rasstandaard voor sommige huiskatten, zoals de Pixie Bob en de Bengaal, omvat een opvallende oerzak, terwijl andere katten minder opvallende oerzakken hebben. Zelfs als de oerzak van uw kat niet opvalt, kunt u er zeker van zijn dat ze er al vanaf hun geboorte een hebben.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: islandworks, Pixabay