10 eenvoudige manieren om uw langharige kat te verzorgen: het perspectief van een dierenarts

Vrouw die ragdoll kat kamt

Hoewel uw kat van nature flexibel is en goed uitgerust om zichzelf te verzorgen met een ruwe tong, tanden en poten, kunnen bepaalde dingen het voor hen moeilijker maken om een verzorgingsroutine bij te houden. Een daarvan is gewoon een langharige kat zijn.

Snel overzicht

01

Verzorging is een essentieel onderdeel van het zijn van een huisdier-poot voor een langharige kat. Het kan helpen matten te voorkomen en u in staat stellen een band met uw kat op te bouwen.

02

Veranderingen in de vacht van uw kat kunnen u aanwijzingen geven over zijn gezondheid, dus het is belangrijk om goed bekend te zijn met wat normaal is.

03

Verzorging moet niet alleen het poetsen van de vacht van uw kat omvatten, maar ook het geven van een volledige neus-tot-staartcontrole en idealiter ook het poetsen van hun tanden!

Langharige kattenrassen zoals Maine Coons, Perzen en Ragdolls, naast vele anderen, hebben allemaal een beetje extra TLC nodig als het gaat om vachtonderhoud. Dus wat kun je doen om op de hoogte te blijven van de verzorgingsbehoeften van je langharige kat? We duiken in de top 10 tips voor die langharige rassen.

Waarom is verzorging belangrijk?

Netheid en comfort

Elk van de haren die de bontjas van uw kat vormen, groeit in een cyclus die ertoe leidt dat deze uitvalt en vervolgens opnieuw uit het haarzakje groeit. Katten verharen daarom hun haar continu, hoewel ze in de lente- en herfstmaanden de neiging hebben om een uitgebreide seizoensschuur te hebben.

Daarnaast kan dode huid zich ophopen aan de basis van de haarschacht. Verzorging helpt los haar en dode huid te verwijderen en natuurlijke oliën over de vacht te verspreiden om het gezond te houden.

Binding

Gemberkat kammen met kamborstel thuis

Regelmatige verzorgingssessies kunnen een positieve en lonende ervaring zijn voor zowel kat als eigenaar.

Wanneer katten zichzelf verzorgen, wordt dit autogrooming genoemd, maar wist je dat katten elkaar ook zullen verzorgen, allogrooming genoemd? Dit is een vorm van sociale binding en is te zien tussen moeders en hun kittens, maar ook tussen katten in hetzelfde huishouden. Je kat kan je zelfs verzorgen tijdens je knuffelsessies.

Afkoelen

Katten zweten niet op dezelfde manier als mensen. Door hun vacht nat te maken met speeksel tijdens het verzorgen, kan warmte verloren gaan uit het lichaam van uw kat door verdamping. Dit is een manier waarop uw kat zijn lichaamstemperatuur kan reguleren.

Gezondheid

Regelmatige verzorging helpt om de vacht gezond en matvrij te houden. Het kan ook helpen bij het verwijderen van parasieten, zoals vlooien of teken, vanuit de vacht. Regelmatige verzorgingssessies kunnen u ook helpen om eventuele problemen met de huid of vacht van uw huisdier vroeg op te pikken. Overmatige of repetitieve verzorgingsgewoonten kunnen een gezondheids- of gedragsprobleem markeren, dus als u merkt dat uw kat dit doet, is het belangrijk om met uw dierenarts te praten voor advies.

10 eenvoudige verzorgingstips

1. Werk het in je routine

Werk kattenverzorging in uw dagelijkse schema. Door dagelijks slechts vijf minuten uit te trekken om de vacht van uw kat te controleren en hem een snelle borstel te geven, bent u er altijd zeker van dat u zijn lange vacht in de gaten houdt en voorkomt dat er klitten of matten ontstaan.

2. Kies het juiste moment

De beste tijd om je kat te verzorgen is wanneer hij zich comfortabel, veilig en ontspannen voelt. Door het gedrag van uw kat te observeren, krijgt u een idee van de dagelijkse verzorgingsgewoonten van uw kat en kunt u uw verzorgingsactiviteiten op dit moment ook geleidelijk introduceren.

3. Verbeter je techniek

Het verzorgen van je kat is meer dan alleen zijn vacht een snelle borstel geven. Het is gunstig om ze tegelijkertijd een snelle neus-tot-staartcontrole te geven. Een mentale checklist voor je verzorgingssessies kan ervoor zorgen dat niets ongecontroleerd blijft. Je moet altijd in de oren en mond van je kat kijken en zijn ogen beoordelen voordat je met je handen over zijn lichaam gaat om te voelen voor knobbels of bulten.

Dit zal je ook helpen om eventuele knopen of klitten te detecteren. Het gebruik van traktaties kan dit een leuke en aangename hechtingservaring voor je kat maken. Het is raadzaam om uw kat geleidelijk aan de verzorgingssessies te laten wennen, te beginnen vanaf het moment dat ze een kitten zijn

4. Kies de beste tool voor de klus

Als het gaat om het succesvol verzorgen van uw kat, is het van vitaal belang om de juiste apparatuur beschikbaar te hebben. Er zijn veel verschillende soorten verzorgingshulpmiddelen op de markt en hun geschiktheid hangt af van de taak die u probeert te bereiken. Als basisverzorgingsset kunt u een borstel of verzorgingshandschoen, een kam, een schaar, mini-tondeuses en nagelknippers overwegen.

Er zijn zowel plastic als metalen kammen op de markt, evenals een groot aantal borsteltypen. Het bepalen van het juiste borsteltype of kamstijl zal worden beïnvloed zowel door de vacht van je kat als door zijn voorkeur. Praten met uw lokale huisdiertrimmer of dierenarts voor advies kan een goed startpunt zijn bij het beslissen wat u wilt kopen.

En vergeet niet, als u zich zorgen maakt over het zelf verzorgen van uw kat, kunt u altijd het gebruik van de diensten van een professionele trimmer overwegen. Er zijn zelfs mobiele trimmers die bij u thuis komen, een veel katachtiger alternatief voor degenen die niet goed reizen!

5. Kijk uit voor vachtproblemen; Ze kunnen gezondheidsproblemen betekenen!

Wist je dat problemen met de vacht van je kat kunnen wijzen op gezondheidsproblemen? Veranderingen in de vacht van uw kat kunnen een teken zijn van gezondheidsproblemen, zoals een parasiet, bacteriële of schimmelinfecties, nier- of hormoonproblemen, artritis of zelfs geassocieerd met stress.

Regelmatige verzorging houdt je goed in harmonie met wat normaal is voor je kat. Eventuele veranderingen in de vachttextuur, abnormale zelfverzorging, haaruitval of huidkorstjes moeten een reis naar uw plaatselijke dierenarts rechtvaardigen.

6. Denk aan de klauwen en tanden!

De nagels op de poot controleren

Eigenaren moeten de nagels van hun kat regelmatig controleren – idealiter één keer per week.

Een probleem dat ik vaak zie in de dierenkliniek is er een van overwoekerde klauwen. De nagels van de kat groeien voortdurend. Het is meestal door het proces van krabben dat katten hun klauwen in toom houden. Toch kunnen oudere katten of mensen met mobiliteitsproblemen zoals artritis hiermee worstelen. U moet de klauwen van uw kat regelmatig controleren en indien nodig trimmen. Als de klauwen van uw kat overwoekerd raken, kunnen ze rondgroeien in het voetzolenkussen. Dit is uiterst pijnlijk en brengt uw kat in gevaar voor infectie.

Tandziekte is een belangrijke oorzaak van pijn en ongemak bij gedomesticeerde katten. Het is een mythe dat katten van hun eten afgaan als ze pijnlijke tanden hebben. In feite zullen de meeste katten blijven eten, zelfs met een gruwelijke tandaandoening. Als zodanig kan het dagelijks werken aan een snelle controle van die parelwitten een essentieel onderdeel zijn van het gelukkig en gezond houden van je kat.

Nog beter als je tandenpoetsen in je dagelijkse verzorgingsschema kunt verwerken! Het poetsen van de tanden van uw kat is een effectieve manier om de ontwikkeling van tandziekten te vertragen. Bijna alle katten zullen echter op een bepaald moment in het leven een professionele gebitsreiniging of zelfs tandextracties onder narcose in de dierenkliniek nodig hebben. Tandenpoetsen kan echter de frequentie van deze procedures verminderen.

7. Controleer regelmatig op matten.

Als u een langharige kat bezit, moet u deze om de paar dagen controleren, op zijn minst, voor enig bewijs van matten. Matten kunnen zeer ongemakkelijk zijn voor uw kat en moeten voorzichtig worden verwijderd, hetzij door te verzorgen indien mogelijk of met tondeuses of scharen als dat niet het geval is. Als u een mat met een schaar verwijdert, wees dan uiterst voorzichtig om de huid van uw kat niet te knippen. Als de matten ernstig zijn, kunt u dit het beste verwijderen door een professionele trimmer of dierenarts om het risico op huidletsel te voorkomen.

8. Negeer dieet niet

Een uitgebalanceerd dieet voor uw kat is van vitaal belang voor de gezondheid van hun huid en vacht. Er zijn veel vitamines en mineralen die nodig zijn voor een gezonde bontjas, en deze zijn allemaal te vinden in hoogwaardig, compleet kattenvoer.

Lees ook: 15 beste kattenvoer voor het verharen

9. Vergeet niet om te stofzuigen!

Langharige katten werpen vaak een aanzienlijke hoeveelheid haar af in hun omgeving.

Het lijkt misschien niet voor de hand liggend, maar het huishouden bijhouden kan helpen om de vacht van uw kat in topvorm te houden. Dood haar rond het pand kan verstrikt raken in de vacht van uw langharige kat, waardoor het voor hen moeilijker wordt om zichzelf te verzorgen en het risico op matten en haarballen toeneemt. Menselijk haar kan ook problematisch zijn en bijdragen aan de vachtmatten van uw kat.

10. Leeuwensneden

Sommige katten hebben er gewoon een hekel aan om door hun eigenaar te worden verzorgd en hebben moeite om hun vacht mat te houden. Bovendien kunnen sommige eigenaren moeite hebben om de verzorging bij te houden, vooral als ze zelf gezondheidsproblemen hebben. Oudere katten of mensen die lijden aan gewrichtspijn zijn degenen die meestal het meest worstelen met het verzorgen van zichzelf. Als uw kat niet aan het verzorgen is, kunt u hier meer advies lezen.

Deze langharige katten kunnen baat hebben bij een “leeuwensnede”, vooral in de warmere zomermaanden. Een leeuwensnede is waar de vacht met tondeuses van het lichaam van uw kat wordt verwijderd, maar lang op het hoofd, de benen en de staart wordt gelaten. Dit lijkt misschien extreem, maar het kan enorm gunstig zijn voor het welzijn van langharige katten waar verzorging geen optie is. Dit mag nooit met een schaar worden geprobeerd en moet idealiter worden uitgevoerd door een professionele trimmer.

Een full-body clip moet mogelijk onder sedatie worden gedaan om het risico op stress voor uw kat te verminderen, en als dit het geval is, moet dit bij uw plaatselijke dierenarts worden gedaan. Als je struGgling Om de vacht van uw kat te beheren, praat u over de opties met uw dierenarts. Een leeuwensnede is niet het antwoord voor elke langharige kat, maar kan geschikt zijn in extreme gevallen die niet kunnen worden beheerd met conventionele verzorgingsmiddelen.

Laatste gedachten

Regelmatig borstelen en full-body grooming-sessies kunnen een enorm verschil maken in het welzijn van je langharige bontbaby. Door een checklist te maken, kunt u er zeker van zijn dat u uw kat een grondige check-over geeft die niet alleen in uw knuffelsessies kan worden verwerkt, maar ook positiever kan worden gemaakt met traktaties. Door het lichaam van uw kat te kennen, zult u ook snel subtiele veranderingen opmerken. Hierdoor kunt u eerder veterinaire zorg zoeken wanneer dat nodig is en uw kat zijn gelukkigste en gezondste zelf houden.

Gerelateerde artikelen / inhoud

Veelgestelde vragen

Moet je langharige katten verzorgen?

Ja, in de meeste gevallen heeft uw langharige kat regelmatig verzorging nodig. Langharige katten kunnen moeite hebben om hun vachtonderhoud bij te houden, wat leidt tot matten en klitten.

Zijn langharige katten meer onderhoud?

Kortom, ja. Een kat met een langere vacht heeft meer onderhoud nodig dan zijn kortharige equivalent. Als u overweegt een langerharig ras te kopen, moet u bereid zijn om regelmatig verzorgingssessies te ondernemen of een professionele trimmer te betalen om de weelderige lokken van uw kat te onderhouden!

Wat gebeurt er als je een langharige kat niet verzorgt?

Hoewel de meeste katten erg goed zijn in het verzorgen van zichzelf, lopen katten met langer haar meer risico op klitten en matten die zich in hun vacht ontwikkelen. Als deze niet door hun eigenaar bovenop worden gehouden, kunnen ze dicht worden en nauw aan de huid hechten, wat zowel pijnlijk als ook schadelijk voor de huid kan zijn. Slechte verzorging kan helaas leiden tot aanzienlijke welzijnsproblemen bij langharige katten.