kop

Vlooien

De kattenvlo - Ctenocephalides felis - is één van de meestvoorkomende en wijdverspreidste vlooien ter wereld.
De belangrijkste gastheer van de kattenvlo is de (huis)kat, maar ze is ook de belangrijkste vlooieninfectiebron bij honden. De kattenvlo doet het ook goed bij andere vleeseters. Konijnen, knaagdieren, vee en mensen kunnen er last van hebben en beten oplopen, maar ze kunnen geen vlooienpopulatie in stand houden.

CyclusDe vrouwelijke vlo legt haar eitjes op de gastheer. De eitjes, eens opgedroogd, vallen uit de pels in de rustplaats van de gastheer. Uit de eitjes komen larven. De larven zijn negatief fototaxisch, wat wil zeggen dat ze zich bewegen weg van het licht. Zo kunnen ze zich diep wegstoppen. Ze voeden zich met allerlei organische substanties (huidschilfers, etensresten, ...) en - vooral - met gedroogd bloed. Dit gedroogd bloed komt van uitwerpselen van de volwassen vlooien die zich voeden op de kat. De volwassen vlooien op de kat voeden de larven in de leefomgeving.

De larven gaan door 3 stadia voor ze zich inkapselen en een pop worden. De ingekapselde vlo kan zeer lang overleven. De jonge vlo komt pas tevoorschijn als een potentiële gastheer waargenomen wordt. Warmte, trillingen op koolstofdioxide kunnen de jonge vlo tevoorschijn doen komen. Binnen enkele seconden springt de pasgeboren vlo op de gastheer en begint zich binnen enkele minuten te voeden.

De gevolgen

Een occasionele vlo op volwassen honden of katten richt weinig schade aan, tenzij de gastheer een allergie ontwikkelt tegen de chemische stoffen in het vlo-speeksel. Katten kunnen hierdoor verschillende huidproblemen krijgen, welke zich gewoonlijk uiten in jeukende bulten over heel het lichaam, kale plekken door het veelvuldig krabben en likken en/of korstjes.
Een vlooienplaag kan zelfs bij een gezonde, volwassen kat leiden tot bloedarmoede, bij kittens of verzwakte dieren kan dit fataal zijn.
Zeker niet te onderschatten zijn de infecties en parasieten die vlooien kunnen verspreiden. De meest voorkomende zijn bartonella - de schuldige bij kattenkrabziekte en Carrionziekte - Murine Typhus en de lintworm.
Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat onze katten zoveel mogelijk vlo-vrij blijven, en bij het waarnemen van vlooien actie te ondernemen om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Vlooien kan je makkelijk aantonen door de kat te kammen boven een vochtig stuk keukenrol. Als er vlooienuitwerpselen op de kat zitten, zullen deze op de vochtige keukenrol vallen. De uitwerpselen bevatten bloed en zullen oplossen door het vocht, met roze/rode vlekjes als gevolg.

Er zijn behoorlijk wat goed werkende producten te vinden. Uw dierenarts zal u hierin raad kunnen geven.

  Wat doet het? Behandeling Periode van bescherming
Program

Maakt de vlo onvruchtbaar

1 keer per maand druppels door het eten

1 maand. Ook is het mogelijk een injectie te laten geven die een half jaar werkt.
Alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld.

Cyclio

Maakt de vlo onvruchtbaar

Vanaf 1 maand druppels in de nek

Het middel is ongeveer 1 maand werkzaam en alle in huis aanwezige dieren moeten voor een goed effect worden behandeld

Frontline

Werkzaam tegen volwassen vlo en teken. Verkrijgbaar in spray en als pipet (met druppels).

De spray mag je gebruiken bij pasgeboren dieren en ook bij zogende katten. Eerst wordt de vlo verlamd en is dan binnen enkele uren dood. De spray gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.

Beschermt 4 tot 6 weken tegen de vlo (in de winter iets langer). De periode bij teken is 5 weken.
De druppels (pipet) 1 keer per maand toedienen.

Advantage

Werkzaam tegen de volwassen vlo.

Vanaf 8 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.
Liever niet bij zogende en drachtige katten.
Het middel gaat in het huidvet en op de haren zitten. De vlo hoeft dus niet eerst te bijten.

1 maand.

Stronghold

Werkzaam tegen de volwassen vlo, oormijt, spoelwormen en haakwormen

Vanaf 6 weken 1 keer per maand pipet met druppels in de nek leegdrukken.

1 maand.

Lees altijd eerst zorgvuldig de bijsluiter vooraleer je een product gebruikt !!!!

Wegens de larven en poppen is het ook belangrijk de omgeving te behandelen als er bewijzen van vlooien gevonden zijn. Er zijn omgevingssprays te vinden, maar vele zijn reeds uit de handel genomen omdat ze niet echt goed zijn voor de gezondheid van zowel kat als mens. Ook hier kan uw dierenarts raad geven. De mandjes en omgeving goed stofzuigen kan al een groot gedeelte van de larven en poppen opruimen.
De kat wassen met een speciale shampoo lost het probleem tijdelijk op: zodra de kat terug in de buurt van poppen komt, komen de vlooien terug
Laat u liever niet verleiden door "onschadelijke" middeltjes zoals een bord met water met detergent en een drijfkaars, de kat biergist of knoflook voeren, enz...
De bovenvermelde producten hebben ondertussen hun werkzaamheid bewezen. Met een consequente aanpak en het aanhouden van de schema's krijgen vlooien zo goed als geen kans.

Terug