Zijn vlooienbanden veilig voor katten? Wat u moet weten!

Of de jouwe nu een binnenkat of een buitenkat is, vlooien zijn een constant en potentieel gevaar voor de gezondheid. Een buitenkat wordt blootgesteld aan vlooien elke keer dat ze naar buiten stappen, en vlooien kunnen hun vacht binnendringen in minder dan 2 minuten. Als u echter denkt dat uw binnenkat beschermd is tegen vlooien, denk dan nog eens goed na. Er zijn meerdere manieren waarop vlooien in uw huis en op uw binnenkat kunnen komen.

Dit probleem met vlooien leidt tot een vraag die veel katteneigenaren uiteindelijk stellen; zijn vlooienbanden veilig voor katten? Het antwoord is helaas dat vlooienbanden worden om verschillende redenen niet als veilig beschouwd voor katten. Lees verder om die redenen en andere waardevolle informatie, tips en hacks te ontdekken die u kunnen helpen uw kat vlooienvrij te houden.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is het probleem met vlooienbanden voor katten?

Je bent niet de enige als je je afvraagt waarom vlooienbanden niet veilig zijn voor katten. De waarheid is dat vlooienbanden een ongelooflijk populair apparaat zijn dat wordt gebruikt door honderdduizenden eigenaren van gezelschapsdieren in de Verenigde Staten. Je zou denken dat zo’n populair product 100% veilig zou zijn voor katten, maar helaas klopt dat niet.

Vlooienbanden werken door een krachtig bestrijdingsmiddel op de huid van uw kat over te brengen of een giftig gas aan de vlooien af te geven. Het probleem is dat de chemicaliën die in beide soorten vlooienbanden worden gebruikt, ook giftig zijn voor katten, andere huisdieren en mensen.

lynx punt tabby kat draagt bloem kraag
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

Bijvoorbeeld tetrachloorfofos (TCVP), een van de meest voorkomende chemicaliën in vlooienbanden, is ook gevonden in zenuwgas en andere biologische wapens. Deze chemische stof en andere die op vlooienbanden worden gebruikt, kunnen ervoor zorgen dat uw kat ernstige huidirritatie ervaart, waaronder chemische brandwonden. Het is ook bekend dat ze gi-tractusklachten en orgaanfalen veroorzaken die in ernstige gevallen dodelijk kunnen zijn.

Vlooienbanden blijken ook te interfereren met medicijnen die u uw kat geeft. In sommige gevallen gaan vlooienbandchemicaliën de medicatie tegen of maken ze het inactief. In andere situaties kunnen vlooienbanden de medicatie van uw kat veranderen in iets giftigs dat uw katachtige vriend pijn kan doen of zelfs kan doden.

Vlooienbanden zijn ook schadelijk voor mensen

Een van de redenen waarom er een groeiend aantal dierenartsen is die het gebruik van vlooienbanden op uw kat afraden, is dat ze niet alleen schadelijk zijn voor katten, maar ook voor mensen. Uit deze studie bleek bijvoorbeeld dat vlooienbanden “ernstige gevolgen voor de gezondheid voor de mens” hebben.

De studie verklaarde dat de chemicaliën die in vlooienbanden worden gebruikt, aanvaardbare niveaus overschrijden en wekenlang op uw kat blijven zitten. Dat stelt u, uw gezin en anderen bloot aan deze chemicaliën wanneer ze uw kat aanraken. Dat is slecht voor volwassenen, maar voor kinderen nog erger.

Studies hebben de chemicaliën in vlooienbanden van katten gekoppeld aan leerstoornissen, gedragsproblemen en andere ernstige gezondheidsproblemen bij kinderen. Deze studies hebben ook aangetoond dat de chemicaliën in vlooienbanden een kind dat nog in de baarmoeder zit kunnen beïnvloeden als hun moeder in contact komt met een vlooienband.

Hoe beïnvloeden vlooien katten?

Vlooien zijn een soort parasiet die zich voedt met het bloed van uw kat. Om dat te doen, moeten ze in hun huid bijten. Vlooienbeten, vooral wanneer er meerdere vlooien zijn, kunnen ervoor zorgen dat uw kat intens jeukt, wat erg ongemakkelijk kan zijn.

Erger dan jeuk, vlooienbesmettingen zijn soms zo extreem dat ze ervoor kunnen zorgen dat uw kat uitgebreide vachtplekken verliest die grote, open wonden achterlaten die geïnfecteerd kunnen raken. Alsof dat nog niet erg genoeg is, dragen vlooien ook ziekten die u, uw kat en uw gezin kunnen schaden en overbrengen.

Een laatste probleem met vlooien (alsof er nog niet genoeg zijn) is dat het niet altijd duidelijk is wanneer je kat vlooien heeft. Dat komt omdat vlooien ongelooflijk klein zijn en zich gemakkelijk kunnen verstoppen in de vacht van je kat. Je weet misschien niet eens dat je kat een vlooienprobleem heeft totdat hij (of jij) begint te lijden en je huis besmet is.

Kat zittend in de bloemen
Afbeelding Credit: Zanna Pesnina, Shutterstock

Waar krijgen buitenkatten vlooien?

Vlooien zijn vrijwel overal buiten uw huis en verbergen zich in vochtige en schaduwrijke delen van uw tuin, waaronder bladhopen, struiken, gras en struiken. Het enige wat je kat hoeft te doen is borstelen tegen een gebied waar vlooien zijn, en de vlooien, die ongelooflijke springers zijn, zullen een ritje maken en je arme kat beginnen te beïnvloeden.

Wat het probleem verergert, is dat terwijl volwassen vlooien meestal op een levende, warme kat blijven, hun eieren speciaal zijn ontworpen om in het wild te overleven. Wanneer een vlo zijn eieren legt, the eieren vallen van je kat en landen waar ze zich ook bevinden. Dan zullen de eieren uitkomen en het volgende warmbloedige dier dat voorbij loopt, is het eerste maaltijdticket van de babyvlo.

Een andere plaats waar een buitenkat in contact kan komen met vlooien is wanneer ze dicht bij een ander dier komen, waaronder andere katten, honden, eekhoorns, konijnen, eekhoorns en meer. Als uw buitenkat een klein dier doodt, kan het vlooien krijgen. De vlooien zullen een dood dier als ratten verlaten en een zinkend schip verlaten omdat ze vers bloed nodig hebben om te overleven.

Nieuwsgierige calico kat buiten groene tuin
Afbeelding credit: Kristi Blokhin, Shutterstock

Waar krijgen binnenkatten vlooien?

Zoals we eerder vermeldden, kunnen binnenkatten bijna net zo snel vlooien krijgen als buitenkatten. Als je bijvoorbeeld meerdere huisdieren in huis hebt en één of meerdere mogen naar buiten, dan kunnen ze vlooien weer mee naar binnen nemen. Die vlooien springen dan op je kat zodra ze hem tegenkomen.

We hebben eerder ook vermeld dat vlooien uitstekende springers zijn; ze kunnen door een open raam springen waar je kat zit. Omdat ze zo klein zijn, kunnen vlooien door raamschermen komen en op je binnenkat landen, zelfs als hij nooit naar buiten is gestapt.

Ten slotte, en dit kan je botten een beetje koelen, kunnen vlooien een ritje in je huis maken op jouw kleding en, eenmaal binnen, zal overschakelen naar uw kat. Verbazingwekkend genoeg legt een volwassen vrouwelijke vlo tot 50 eieren per dag en kan ze tijdens haar leven meer dan 2.000 eieren leggen. Dat betekent dat alles wat je nodig hebt een of twee vlooien in je huis zijn, en het volgende dat je weet, je hebt een plaag op je handen (en op de vacht van je arme kat).

kattenpootverdeler

5 alternatieven voor een vlooienband om uw kat te beschermen?

Een van de grootste puzzels met vlooienbanden voor katten is dat ze op het eerste gezicht goed werk lijken te leveren. Hoewel de meeste kattenouders nooit iets zouden willen gebruiken dat hun kat schaadt, geloven velen dat er weinig alternatieven zijn om vlooien op afstand te houden. Het goede nieuws is dat er verschillende methoden zijn die u kunt gebruiken om te voorkomen dat uw kat vlooien krijgt en, als ze ze krijgen, andere methoden om snel van die vlooien af te komen.

1. Regelmatig kammen

vrouw kamt ragdoll kat
Afbeelding credit: VeronArt16, Shutterstock

Kammen is een verrassend effectieve methode om te voorkomen dat vlooien zich op uw kat verspreiden. Je moet ze regelmatig kammen, minstens twee keer per week. Experts adviseren om een container met zeepsop in de buurt te hebben wanneer u uw kat kamt, zodat als u vlooien verwijdert, u ze onmiddellijk in het zeepsop kunt dopen en ze kunt doden.

thematische pauze

2. Regelmatige baden

Perzische kat die een bad neemt
Afbeelding credit: 135pixels, Shutterstock

Zoals de meeste kattenouders kunnen bevestigen, houden katten niet van baden, maar ze zijn een fantastische manier om te voorkomen dat vlooien zich op hun vacht verspreiden. De reden waarom is simpel; zeepwater doodt volwassen vlooien bijna onmiddellijk. Als de jouwe een buitenkat is, is het een goede suggestie om ze eens in de 10 dagen te wassen. Voor binnenkatten zou een tweemaandelijks bad voldoende moeten zijn. Vergeet ook niet dat je geen speciale “vlooienshampoo” nodig hebt om vlooien te doden. Zoals we al zeiden, goed oud zeepsop zal het prima doen.

thematische pauze

3. Was en reinig cat benodigdheden wekelijks

tapijt thuis schoonmaken
Afbeelding Credit: Syda Productions, Shutterstock

Kattenbenodigdheden zijn wat katten gebruiken, inclusief wedden, meubels, plaids, enz. Die items moeten zo schoon mogelijk worden gehouden, inclusief het wassen in heet zeepsop. Als u en uw kat lijden aan een vlooienplaag, moet u deze dingen elke dag schoonmaken totdat de plaag is weggevaagd. Dat omvat het stofzuigen van items zoals tapijten en meubels, vooral tussen bankkussens waar vlooien zich kunnen verbergen.

thematische pauze

4. Maak van je tuin een vlooienvrije zone

kittens in de tuin
Afbeelding Credit: Jonas Jovaisis _Pixabay

Het kan een uitdaging zijn om je tuin vrij van vlooien te houden omdat ze zo productief zijn, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen. De eerste is om te kopen Nematoden bij uw plaatselijke tuinwinkel. Nematoden zijn wormen die graag vlooienlarven eten en ze onder controle kunnen houden.  U kunt ook overwegen om diatomeeënaarde en het verspreiden in je tuin. Diatomeeënaarde kan uw kat echter pijn doen als hij het diep inademt of in zijn ogen krijgt. Dat zullen ze waarschijnlijk niet doen, maar je weet maar nooit. Diatomeeënaarde is echter nog steeds beter dan vlooienbanden.

thematische pauze

5. Vraag uw dierenarts over Oral Flea Behandelingen

Schotse kat met gouden ogen neemt een pil
Afbeelding Credit: Iryna Imago, Shutterstock

Van deze laatste methode, orale vlooienpreventiebehandelingen, is aangetoond dat het werkt en veel veiliger is voor uw katten, u en andere familieleden. Vlooienpreventiemedicijnen zijn echter meestal duur, omdat ze door een dierenarts moeten worden voorgeschreven.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Zoals we vandaag hebben gezien, zijn vlooienbanden niet veilig voor katten, mensen en andere huisdieren. Dat komt omdat vlooienbanden ongelooflijk krachtige chemicaliën gebruiken die, hoewel ze vlooien doden, ook behoorlijk schadelijk zijn voor andere organismen en dieren. Vlooienbanden kunnen verschillende gezondheidsproblemen voor uw katten veroorzaken die veel erger zijn dan vlooien en kunnen ook langdurige gezondheidsproblemen voor kinderen veroorzaken, zelfs voordat ze worden geboren.

We hopen dat de informatie die we vandaag met u hebben gedeeld nuttig is geweest en al uw vragen over de veiligheid van vlooienbanden voor katten heeft beantwoord. Als u vlooienbanden met uw katten hebt gebruikt, raden veel dierenartsen en kattenexperts aan dat u stopt en een van de minder giftige methoden gebruikt die hierboven zijn vermeld. Wat u ook besluit, we hopen dat u en uw kat veilig en gezond blijven en dat u vlooienproblemen tot een minimum kunt beperken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AlexanderDubrovsky, Shutterstock