Zijn Savannah Katten Goede Huisdieren? Wat u moet weten als u er een overweegt!

Savannah katten worden gemaakt door het fokken van de huiskat met de wilde Afrikaanse Serval kat. Deze katten zijn mooi, maar hun “wilde kant” moet worden erkend. Wilde katten kunnen immers meestal niet goed met elkaar opschieten in gedomesticeerde situaties. Misschien is dat de reden waarom sommige staten, zoals Hawaii en Nebraska, de Savannah-kat helemaal hebben verboden1. Velen staan echter de meeste, zo niet alle, generaties Savannah-katten toe als huisdieren.

Dus, zijn Savannah-katten goede huisdieren, of zijn ze niets meer dan een trendy product? De waarheid is dat Savannah-katten uitstekende huisdieren zijn, maar er zijn een paar uitzonderingen. Dit is wat je moet weten over het hebben van een Savannah-kat als huisdier.

3 katten gezichtsverdeler

De basisattributen en het temperament van de Savannah-kat

Savannah-katten kunnen een deel van de wilde kat zijn, maar ze staan bekend als liefdevolle, loyale en speelse katachtigen die van avontuur houden. Ze vinden het niet erg om tijd door te brengen met mensen en ze kunnen goed overweg met andere katten en honden in hun huishouden. Dit designerras is nieuwsgierig en wil altijd deel uitmaken van de actie. Ze dutten vaak zoals de gemiddelde kat, maar ze lijken veel nieuwsgieriger te zijn.

Dit gemengde ras kan ondeugend zijn en heeft de neiging om te genieten van het spelen van “trucs” op hun menselijke metgezellen door ze te slaan wanneer ze het het minst verwachten of om items omver te werpen. Ze verwachten veel interactie van iedereen die tijd doorbrengt in hun omgeving, dus verwacht niet dat je je laptop in alle rust zult gebruiken!

3Savannah
Afbeelding Credit: totinaster, Pixabay

Savannah Cat Generaties

Savannah-katten worden onderverdeeld in generatiecategorieën, afhankelijk van hun afstamming. Savannah-designerkatten van de eerste generatie hebben één wilde Afrikaanse Serval-ouder en één gedomesticeerde katachtige ouder. Tweede generatie Savannah-katten hebben ten minste één grootouder die een wilde Afrikaanse Serval is. Derde generatie Savannah-katten hebben een overgrootouder die een wilde Serval is, enzovoort. Het is belangrijk om de verschillende Savannah-kattengeneraties te begrijpen, zodat u precies weet waar u aan begint bij het adopteren van dit designerras.

savanne kat op touw in groen gras
Afbeelding Credit: Jarry, Shutterstock

Waarom de meeste Savannah-katten goede huisdieren zijn

Vanwege hun speelse houding en loyale karakter zijn Savannah-katten geweldige huisdieren voor het gemiddelde huishouden. Savannah katten sissen niet en grommen naar hun metgezellen of andere katten en honden die in huis wonen en kunnen over het algemeen goed overweg in een gestructureerd huishouden. Ze houden van aandacht en genegenheid, en ze hebben er geen probleem mee om op te kruipen om te knuffelen als het filmtijd is.

Savannah katten kunnen goed overweg met kinderen, jongvolwassenen en oudere volwassenen. Ze lijken het niet erg te vinden dat peuters misschien aan hun staart trekken of te dicht bij die “persoonlijke bubbel” in het algemeen komen.  Ze vinden het leuk om rond te luieren met oudere kinderen die huiswerk maken, de computer gebruiken of televisie kijken. Ze kunnen binnenshuis veel beweging krijgen, zolang je ze maar klimtorens, speelgoed en andere activiteiten en avontuurlijke mogelijkheden biedt waar ze de hele dag van kunnen profiteren.

savanne kitten op groen gras
Afbeelding Credit: Lindasj22, Shutterstock

Wanneer een Savannah-kat misschien geen goed huisdier maakt

Niet alle huishoudens zijn een goede omgeving voor Savannah-katten als huisdier. Ten eerste hebben ze een extreem sterke prooidrift en gaan ze achter huisdieren zoals vissen, hamsters en andere kleine dieren aan. Huishoudens die van dit soort huisdieren houden, moeten niet overwegen om een Savannah-kat te adopteren. Anders is er geen reden om de Savannah-kat als huisdier over het hoofd te zien als je in de eerste plaats een huiskat overweegt – afgezien van de prijs. Savannah-katten kunnen duizenden dollars kosten, afhankelijk van de fokker en de generatie.

3 katten gezichtsverdeler

Tot slot

Savannah katten zijn leuke dieren die geweldige huisdieren kunnen zijn. Ze zijn echter energiek en houden ervan om soms stout te zijn, dus ze zijn niet de beste keuze als je de voorkeur geeft aan een rustig en ordelijk huishouden. Dit zijn geen katten die u waarschijnlijk zult vinden bij uw lokale humane samenleving of no-kill shelter, dus neem de tijd om meer te weten te komen over het fokken van dieren voordat u beslist of u bij een fokker wilt kopen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock