Zijn Savannah Katten Gevaarlijk? Alles wat u moet weten!

Savannah katten zijn een uniek ras. Deze prachtige dieren fascineren kattenliefhebbers met hun slanke, gespierde bouw, prachtige gevlekte jassen en “hondachtige” persoonlijkheden. Hoewel ze de majestueuze uitstraling van een wilde katachtige hebben behouden, hebben ze het zachte en aanhankelijke karakter van een huiskat.

Savannah katten zijn niet gevaarlijk, maar ze hebben een paar van de wilde instincten van hun voorouders behouden, zoals een sterke prooidrift, onvoorspelbaar humeur en hyperactiviteit. Als u overweegt een Savannah-kat te nemen, moet u bereid zijn om aan hun speciale behoeften te voldoen en extra voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat uw kat geen risico vormt voor uw andere huisdieren. Dit is wat u moet weten voordat u een Savannah-kitten of volwassene in huis haalt.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is een Savannah Kat?

De Savannah kat is een hybride die het resultaat is van het kruisen van een Siamese Sealpoint met een Afrikaanse Serval, een grote wilde kat met lange poten en een gevlekte vacht. Hoewel Savannahs over het algemeen het zachte temperament van de huiskat en vergelijkbare eigenschappen hebben, zoals hun vermogen om strooisel te trainen, erven ze ook een paar kenmerken van hun Serval-voorouders.

Savannah-katten zijn bijvoorbeeld over het algemeen lang, gespierd en behendig. Hun exotische en wilde allure wordt geaccentueerd door hun slanke lichamen, krachtige benen en gevlekte vacht. Ze hebben grote ronde ogen, lange oren en kleine kittenachtige snuiten. Ze kunnen meer dan 16 centimeter lang worden en tot 30 pond wegen, hoewel ze normaal gesproken tussen de 10 en 20 pond zweven.

De grootte en het gewicht van de Savannah-kat zullen echter groter zijn in hybriden die nauwer verwant zijn aan de Serval, de eerste generaties. De eerste paring tussen een Serval en een huiskat is de eerste kinderlijke generatie, genaamd F1. Nakomelingen van de tweede generatie worden F2 genoemd, enzovoort.

Als gevolg hiervan hebben Savannah’s wilde instincten de neiging om met elke generatie te vervagen, wat betekent dat katten van de F5-generatie en hoger zich over het algemeen meer als een typische huiskat zullen gedragen.

savannah kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Zijn Savannah-katten gevaarlijk voor mensen?

Mensen vragen zich vaak af of Savannah-katten gevaarlijk zijn voor mensen. Kortom, nee. Maar het is belangrijk om te onthouden dat hoe ouder de generatie, hoe meer wilde instincten ze zullen behouden. Dit betekent dat F1- of F2-katten op jonge leeftijd meer socialisatie nodig hebben om zich positief te gedragen rond mensen en andere huisdieren. Maar omdat de unieke persoonlijkheid en het temperament van elke kat varieert, kunnen verschillende eigenaren verschillende ervaringen hebben.

Sommige eigenaren melden bijvoorbeeld dat hun savannahs tekenen van agressie vertonen wanneer ze worden opgeschrikt door onbekende geluiden, geuren en sites. Dat gezegd hebbende, niet alle Savannah-eigenaren hebben deze ervaringen, vooral met F4- of F5-katten, die zich meer als huiskatten gedragen.

Savannah-katten kunnen ook extreem aanhankelijk zijn en houden ervan om tijd door te brengen met hun menselijke metgezellen. De meeste zijn goed met kinderen en kunnen vriendelijk zijn met andere huisdieren zolang ze op de juiste manier zijn gesocialiseerd.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat deze grote katten avonturiers zijn, extreem actief en vatbaar voor destructief gedrag als ze niet voldoende worden gestimuleerd. Ze hebben voldoende ruimte nodig om vrij te rennen, zitstokken om op te klimmen en vooral aandacht en geduld van hun mensen.

savanne kat op touw in groen gras
Afbeelding Credit: Jarry, Shutterstock

Zijn Savannah-katten gevaarlijk voor andere dieren?

Omdat Savannah-katten roofzuchtige instincten van hun Serval-voorouders hebben geërfd, hebben ze een sterke neiging tot jagen. Het zijn uitstekende jagers en lijken op hun wilde voorouders wanneer ze hoog in de lucht springen en op hun speelgoed springen. Daarom is het het beste om te voorkomen dat je kleine huisdieren (knaagdieren, konijnen, hamsters, enz.) in huis hebt als je overweegt een Savannah te kopen. Dat gezegd hebbende, ze kunnen geweldig overweg met honden, op voorwaarde dat ze van jongs af aan aan elkaar worden voorgesteld.

Zijn Savannah Katten Goede Huisdieren?

Deze exotische kitties kunnen mensen veel genegenheid en liefde bieden. Ze zijn intelligent en worden vaak beschreven als hondachtige kenmerken in termen van hun vermogen om trucs te leren en goed te reageren op training. Ze zijn zeer actief en houden ervan om te spelen, dus je moet ze voorzien van fysieke en mentale stimulatie. Anders zullen ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen. Savannes hebben ook een grote hoeveelheid ruimte nodig om rond te zwerven en ze vinden het leuk om buiten te kunnen verkennen.

Savannahs kunnen geweldige huisdieren zijn voor mensen die alleen wonen of voor gezinnen met kinderen, zolang ze maar genoeg tijd, energie en geduld hebben om aan hun behoeften te voldoen.

savannah kitten |
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe een goedaardige Savannah-kat te kiezen

Hoewel genetische factoren een rol spelen, is elke Savannah-kat uniek en heeft hij zijn eigen persoonlijkheid. Daarom is het moeilijk om precies te weten welk temperament uw kitten zal hebben. Maar het is essentieel om uw onderzoek te doen en een gerenommeerde fokker te kiezen om mogelijke gedrags- en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Dus, voordat je overweegt om zo’n speciale katachtige te krijgen, praat dan met mensen die er een bezitten, lees en bekijk alles wat je kunt over het ras, vind een goede fokker en breng vervolgens tijd door met hen en hun kittens voordat je je beslissing neemt.

Als je er een krijgt, zorg er dan voor dat je de juiste omgeving in je huis creëert zodat je unieke en mooie kat kan gedijt en al zijn uitbundige energie kanaliseert.

kattenpootverdeler

Samenvatting

Savannah-katten zijn opvallende dieren, omdat ze het resultaat zijn van kruising tussen huiskatten en hun wilde tegenhangers, Afrikaanse Servals. Deze grote katten behouden een paar van de wilde instincten van hun voorouders, zoals een sterke prooidrift, onvoorspelbaar humeur en hyperactiviteit.

Deze kenmerken vertalen zich echter niet noodzakelijkerwijs in echte problemen voor alle katten van dit ras. Je Savannah moet nog steeds in staat zijn om te socialiseren met andere huisdieren en zich goed te gedragen in de buurt van mensen. Ze hebben misschien gewoon meer aandacht en waakzaamheid van u en uw gezin nodig dan een typische huiskat.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: AJR_photo, Shutterstock