Zijn laserpointers slecht voor katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Een van de beste manieren om met onze kitties om te gaan is door met ze te spelen. Er is een verscheidenheid van methodes die u kunt gebruiken om uw kat in beweging te krijgen, sommige houden van speelgoed met veren terwijl anderen de voorkeur geven aan het spel van tikkertje.

Ik weet zeker dat de meesten van ons ook hebben gezien hoe onze katten kunnen reageren als ze de rode stip van een laserpointer lukraak om hen heen zien bewegen. Ze worden gek!

Maar brengt deze obsessie ook mogelijke vertakkingen met zich mee?

Zijn laserpointers slecht voor katten? Laserpointers zijn een leuke activiteit omdat het de prooidrift van een kat triggert, maar het kan ook frustratie veroorzaken omdat er geen kans is voor een kat om de stip daadwerkelijk te “vangen”. Uw kat kan zichzelf ook per ongeluk verwonden door onoplettendheid, en het laserlicht kan hun ogen beschadigen als er rechtstreeks op wordt geschenen.

Als u meer wilt weten over de voor- en nadelen en over enkele alternatieven voor laseraanwijzers, bent u hier aan het juiste adres!

Zijn laserpointers slecht voor katten?

Hoewel de plotselinge beweging van een rode stip over de vloer en muur uw kat in een opgewonden razernij kan brengen, zijn er drie potentiële problemen die verklaren hoe laserpointers gevaarlijk kunnen zijn.

Letsel

Een kat zou zichzelf kunnen bezeren terwijl ze proberen de laser te vangen, terwijl ze rond het huis springen. De opwinding die uw kat kan vertonen bij het najagen van een laserpointer kan in eerste instantie onschuldig lijken, maar ze kunnen er ook hypergeconcentreerd op raken en stoppen met aandacht geven aan hun omgeving.

Katten zijn niet gewend om te jagen op of te spelen met prooien die alle wetten van de fysica tarten en sommige katachtigen kunnen wendingen, bochten en sprongen proberen die ze niet zouden moeten doen alleen voor de kans om die stip te vangen. Uw kat kan uitglijden, vallen, struikelen, of zelfs tegen een muur botsen en zichzelf daarbij beschadigen of iets breken.

Oogbeschadiging

Menselijke en katachtige ogen zijn niet zo verschillend als het gaat om bepaalde functies. De pupil, het hoornvlies, de iris, de lens en het netvlies zijn er allemaal om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te controleren en te focussen.

Het verschil is dat katten ook een speciale reflecterende laag hebben die het netvlies bedekt, het tapetum genaamd. Dr. Cynthis Powell legt uit dat “wanneer licht het oog binnenkomt, het een fotoreceptor moet raken die de informatie doorgeeft aan de hersenen.”

U hebt waarschijnlijk gezien hoe de ogen van uw kat gloeien in het donker, welnu, ook dat is het tapetum in het spel. Omdat het oog van de kat meer licht opvangt, kunnen ze ’s nachts beter navigeren, en zijn ze gevoeliger voor fel licht, zes keer gevoeliger dan mensen om precies te zijn.

Dit betekent dat als het laserlicht je katje direct in de ogen raakt, dit vrijwel onmiddellijk schade kan veroorzaken. Zelfs voor mensen kan blootstelling aan sterke laserpointers op lange termijn gezichtsverlies veroorzaken, zo blijkt uit onderzoek, dus je kunt je voorstellen hoe gevaarlijk het voor katten kan zijn.

Negatieve invloed op de psyche van uw kat

Oogletsel is zeker ernstig genoeg om laserpointers aan de kant te zetten, maar ik denk dat het potentieel voor frustratie ook aanzienlijk is.

Katten mogen dan klein, schattig en pluizig zijn, maar dat verandert niets aan het feit dat katten ook bekwame roofdieren zijn, net als hun katachtige broeders de leeuwen, en het belangrijkste deel van de jachtervaring is de beloning.

Hoewel lasers die opwinding bieden omdat het licht op een onvoorspelbare manier beweegt, maar het mist de tweede act van de jacht, namelijk de vangst. Dit kan uiterst pijnlijk zijn voor uw kat en kan ernstige angst veroorzaken, die ze kunnen gaan uiten in problematisch gedrag.

Gary M. Landsberg, DVM, stelt dat “de belangrijkste gedragsbehoeften van een kat bestaan uit eten (jagen), drinken, eliminatie (urine en uitwerpselen), veiligheid, spelen en exploratie, klimmen, neerstrijken en krabben.” Ze legt ook uit dat problematisch gedrag gerelateerd aan spelen zich kan uiten in agressie naar mensen, andere katten, en spelagressie.

Waarom houden katten van laserpointers?

Omdat katten de rode stip niet kunnen vangen, vraag je je misschien af waarom ze laserpointers zo leuk vinden. Hoewel niet alle katten gek worden van lasers, mijn katten zijn er bijvoorbeeld nooit van onder de indruk geweest, zijn er toch katten die helemaal uit hun dak gaan als ze de rode stip zien.

Debra Horwitz, DVM vertelt ons dat katten geïnteresseerd zijn in speelgoed dat een onvoorspelbare en snelle beweging biedt. De manier waarop het licht kan bewegen op zo’n grillige manier bootst het gedrag van de prooi na. Het formaat is ook klein, zodat een kat zich op geen enkele manier geïntimideerd zou voelen.

Binnenkatten kunnen ook niet actief jagen zoals de katten buiten, dus een snel bewegend laserlicht zal zeker hun aandacht trekken.

Een andere reden die verklaart waarom uw kat de laseraanwijzer boven hun andere speelgoed zou verkiezen moet wegens de algemene interactie met u zijn. Als u actief de rode stip beweegt en uw kat elke keer prijst als ze een snelle draai maken, of hen traktaties aanbiedt, dan zal uw kat het als positieve versterking zien.

Dus, zou u ook verantwoordelijk zijn waarom uw kat geniet van het spelen met de laser pointer.

Wat zijn de voordelen van Cat Laser Toys?

Als het gaat om laserspeelgoed zijn er natuurlijk bepaalde nadelen, maar in de handen van een verantwoordelijke katteneigenaar kunnen ze ten goede worden gebruikt.

Oefenen

De behoefte van katten om te spelen wordt vaak verwaarloosd, en als ze binnenshuis leven betekent dit dat ze niet dezelfde mogelijkheden hebben om lichamelijk actief te zijn. Het gebruik van een laserpointer om te spelen kan een geweldige manier zijn om energieke activiteit aan te moedigen.

In tegenstelling tot andere speeltjes, kunnen lasers op unieke manieren door het huis worden verplaatst, zoals tegen de muren als je planken hebt die helemaal tot aan het plafond gaan. Het kan uw kat motiveren om de bovenste verdieping van hun kattenboom te bereiken.

Deze katteneigenaar gebruikt een laseraanwijzer om haar kat te helpen gewicht te verliezen, en met dit soort motivatie, weet ik zeker dat ze dat zullen doen!

Een laserpointer kan katten zeker aanmoedigen om te springen, klimmen en stuiteren zoals ze in het wild zouden doen. Better With Cats auteur en dierenarts Georgina U. Philips, DVM, adviseert kattenouders om het rustig aan te doen als ze hun kat voor het eerst kennis laten maken met een laserpointer.

Ze legt uit dat, hoewel hen laten klimmen een van de voordelen van het speeltje is, je moet oppassen dat je je kat niet in een gevaarlijke situatie brengt. En ook om te voorkomen dat je jonge kinderen de controle over de laserpointer geeft.

Mentale Stimulatie

Zoals ik al eerder heb gezegd kunnen laserpointers het interactieve spel tussen jou en je kat verheffen, zolang je het veilig houdt.

Door de kleine rode stip rond te bewegen, zal je kat niet alleen fysiek worden, maar het zal ook het roofdier binnenin wakker maken. Het belangrijke aspect van spelen met je kat, afgezien van de onderlinge band, is de mentale stimulatie die het biedt aan je katachtige metgezel.

Ze kunnen natuurlijk frustratie veroorzaken, daarom moeten ze niet het to-go speeltje zijn als je met je kat speelt, maar een kers op de top van veel andere spelletjes.

Het is handig

Onder ons gezegd en gezwegen, het kan moeilijk zijn om na een lange dag werken de motivatie te vinden om met je kat te spelen. Als mijn katjes van laserpointers hielden, zou ik ze waarschijnlijk gebruiken op die super zware dagen.

Laserspeeltjes vereisen geen fysieke activiteit van u omdat u uw kat kunt betrekken in een intense speelsessie zonder op te staan vanuit uw luie stoel tijdens het Netflixen of vanuit uw bureaustoel.

In principe kunnen luie dagen laserdagen zijn!

Moet ik laserpointers gebruiken om met mijn kat te spelen?

Je hebt de goede en de slechte dingen gehoord, dus nu is het tijd om te beslissen of laserspeeltjes in de prullenbak moeten of niet.

Wel, Philips suggereert dat “de laserpointer niet de enige bron van interactief speeltijd voor uw kat zou moeten zijn.” Ze suggereert ook dat “U kunt de speelsessie ook beëindigen door de laser te richten op een speeltje waar uw kat zich aan vast kan grijpen of tegen het einde van de speelsessie over te schakelen op een stangspeeltje.

Dus, in principe gebruik de laserpointer met mate, let op de reactie van je kat en hou hun interactie met de rode stip kort. Zeker, dit soort speelgoed brengt een aspect van de jacht tot leven, maar je kat krijgt nooit de voldoening om te bewijzen dat ze een succesvolle jager zijn.

Als het gaat om een oogverwonding, kan het risico laag zijn tijdens routinematig spelen, maar Philips stelt dat het het beste is om een laser te gebruiken die lagere milliwatts heeft. Er zijn verschillende huisdier-veilige laserpointers op de markt, dus zorg ervoor dat u het etiket leest voordat u tot aanschaf overgaat.

Wat is het beste alternatief voor laserpointers?

Er is geen limiet aan het soort speelgoed dat je kunt gebruiken om van je kat een super actieve katachtige jager te maken, dus uitsluitend vasthouden aan laserpointers heeft niet echt zin.

Toverstok Speelgoed

Mijn persoonlijke favorieten zijn de toverstaf speelgoed. Deze zijn perfect voor interactieve speelsessies met uw kat die hen de oefening bieden en de muizen of veer aan het eind om te vangen. U kunt zelfs uw eigen DIY staaf speelgoed maken en het zo lang of kort maken als u wilt.

Ik gebruik vaak willekeurige touwen uit mijn kleren, maar als je er een wilt kopen, kan ik je de Rainbow Cat Charmer niet genoeg aanbevelen die verkrijgbaar is op Amazon. De naam spreekt voor zich omdat het zeker je kat zal charmeren met zijn slang-achtige eigenschappen.

Speelgoed Muizen

Als u wilt dat uw kat wat plezier heeft op zijn eigen, kunt u ook een paar opgezette muizen kopen bij voorkeur de catnip soort. Mijn katten zijn er gek op, ze jagen ze op, ze dragen ze door het huis en ze zitten er uren aan te likken. Het enige nadeel van muizen is dat ze altijd onder de bank verdwijnen.

Traktatie Speelgoed

Er zijn tal van ingewikkelde speeltjes op de markt, elektronische muizen die door het huis bewegen, puzzels met traktaties, en al die jazz. Elke kat is uniek, dus door verschillende dingen te proberen en de speelse interactie aangenaam te maken zul je ontdekken wat het voor hen doet en wat niet.

Mijn katten hebben een eenvoudige smaak, dus we hebben ons tevreden gesteld met het hierboven genoemde klassieke stangspeeltje, af en toe een muisje en een voerbal van PetSafe Slimcat. Als je deze kleine uitvinding op Amazon bekijkt, zul je zien dat het een geweldige manier is om het eten te combineren met beweging, vooral als je er niet bent.

Vergeet de veiligheid van speelgoed niet

Als het op speelgoed aankomt zijn er geen grenzen, maar mijn suggestie is, wat voor speelgoed je ook gebruikt zorg ervoor dat je ze altijd opbergt als je er niet bent, vooral speelgoed met veren en kleine onderdelen.

Een overprikkelde kat die alleen gelaten wordt met een speeltje kan het uiteindelijk inslikken, iets dat gemakkelijk voorkomen kan worden. Plus, uw kat zal de nieuwigheid van elk speeltje niet verliezen omdat ze niet de hele tijd rondslingeren.

Afsluitende gedachten

Een van de geweldige dingen van katten is dat ze gemakkelijk te behagen zijn, of in ieder geval meestal. Je zult dus waarschijnlijk falen als je laserpointers alleen gebruikt om hun jachtinstincten te bevredigen.

Zeker, dat kleine rode puntje zal hen opwinden, maar hoogstwaarschijnlijk zal de speelsessie eindigen in teleurstelling, iets wat geen katteneigenaar zou willen voor hun katachtige metgezel! Ik denk dat het het beste is als we het bij het echte speelgoed houden, iets dat echt op een prooi lijkt, en de laserpointers en hun mogelijke gevaren achterwege laten.

Vertel ons nu speelt uw kat graag met de laserpointer of heeft hij/zij liever iets minder vluchtigs?