Waarom slapen katten op hun rug?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom slapen katten op hun rug

Ik ben van mening dat als het op slaaphoudingen aankomt, onze katten ware kunstenaars zijn. Ze nemen regelmatig enkele van de meest verbazingwekkende en vreemde posities aan. Soms proberen ze gewoon het perfecte plekje in de zon te vinden. Andere keren lijken ze zich perfect aan te passen aan waar ze ook op liggen.

Veel van deze unieke slaapposities geven de wereld duidelijke signalen over hoe die bepaalde katachtige zich voelt en nieuwsgierige kattenouders hebben veel tijd doorgebracht met zich af te vragen waarom hun kat slaapt op de manier waarop ze dat doen.

Maar een van de meest interessante en intrigerende slaaphoudingen is wanneer katten volledig met de buik omhoog liggen!

Wat is hier aan de hand en waarom slapen sommige katten op hun rug?

Op hun rug slapen geeft katten een goede stretch, maar het toont ook een enorme hoeveelheid vertrouwen in jou en comfort in hun omgeving. Op hun rug slapen plaatst katten in een zeer kwetsbare positie met hun buik bloot en het is niet iets dat uw kat licht op zou nemen.

Laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is met enkele mogelijke verklaringen voor waarom katten deze vreemde slaaphouding aannemen!

1. Een teken van vertrouwen

Er is echt geen twijfel over mogelijk- als je kat op zijn rug slaapt dan voelt hij zich op zijn gemak, kalm en veilig bij jou.

Dierenarts Georgina Ushi-Phillips vat dit perfect samen wanneer ze uitlegt “De buik van uw kat is het meest kwetsbare deel van hun lichaam. Er is niet veel bescherming daar, maar het is ook de plaats waar de vitale organen van uw kat zich bevinden. Dus als katten hun buik blootgeven, of dat nu is door op hun zij of rug te slapen, laten ze de wereld weten dat ze zich zeer comfortabel! Je mag trots zijn dat je kat zich zo veilig en gezellig voelt!”

Het zien van je kat die uitgeteld en met zijn buikje omhoog ligt, moet je niet alleen laten glimlachen omdat het bijna ondraaglijk schattig is, maar ook omdat het duidelijk is dat je kat het meer dan comfortabel heeft in jouw huis. Het is echt een eer, maar het is iets dat we vaak voor lief kunnen nemen.

Ik kan je echter vertellen dat na het fosteren van honderden katten, de eerste keer dat ik mijn katachtige huisgast zie liggen met zijn buik omhoog, ik een warm en donzig gevoel krijg omdat ik weet dat ze zich beginnen te vestigen.

Dus vergeet niet een moment te nemen om de buikligging van je kat te waarderen en wat het betekent voor jou en je huis!

2. Om aandacht te krijgen

Ik weet dat ik niet kan weerstaan om mijn kat een aai te geven als ze de buik-omhoog positie aanneemt en ze lijkt ook te weten dat neerploffen voor mij een geweldige manier is om aandacht te krijgen.

Dus op haar rug slapen is als een krachtige combinatie van aandacht trekkende flop en comfortabel blijven met een dutje.

Maar je zou kunnen denken dat je kat geen aandacht zou willen krijgen terwijl hij slaapt, vergelijkbaar met hoe wij niet midden in de nacht gewekt zouden willen worden – zelfs als dat zou betekenen dat we positieve aandacht zouden krijgen.

Katten slapen echter niet op dezelfde manier als wij. In plaats van verschillende uren van toegewijde en geconcentreerde slaap zoals wij, hebben katten een lichte slaap gedurende de dag. Dr. Ushi-Phillips legt uit: “Vergeleken met mensen zijn katten veel alerter terwijl ze slapen. U heeft waarschijnlijk gemerkt dat uw kat zich ontspant en slaapt met de ogen gedeeltelijk open. Dit gaat terug op hun wilde instinct dat vereist dat ze alert blijven!”

Met andere woorden, alleen omdat je kat lijkt te slapen, betekent niet dat ze volledig bewusteloos zijn of dat ze niet geaaid zouden willen worden!

3. Voor Buikje Wrijven!

In sommige gevallen zijn katten op zoek naar een zeer specifiek soort aandacht in de vorm van buik wrijven. Natuurlijk houden niet alle katten van buikmassages, maar velen vinden ze heerlijk, en met de buik omhoog slapen is een geweldige manier om ze te krijgen!

Het is belangrijk om hier voorzichtig mee te zijn!

Niet alleen is de blootliggende buik vaak een valkuil die leidt tot krassen, maar de buik is ook een zeer kwetsbaar deel van uw kat. Als uw kat echt is in een diepe slaap, kunnen ze het behoorlijk schokkend vinden om wakker te worden met een krachtige buik massage!

Dus zorg er eerst voor dat uw kat daadwerkelijk houdt van buik wrijft en ga er niet van uit dat elke kat op zijn rug wil dat je over zijn buik wrijft! Maar als je zeker weet dat je kat van ze houdt, wrijf dan zeker over die buik!

4. Het is comfortabel!

Ziet je kat er niet comfortabel uit, helemaal uitgestrekt?

Ik ben eerlijk gezegd soms een beetje jaloers als ik zie hoe diep mijn kat zich kan uitrekken terwijl ik hier yoga zit te doen!

We weten al dat katten niet vreemd zijn van stretchen en ze lijken vooral te houden van het krijgen van een mooie ruggengraat stretch. Zoals de mensen van Feliway zeggen, is een deel van de reden dat katten krabben het krijgen van een stretch in! Ze leggen uit: “Houdt u ervan om te strekken als u ’s ochtends wakker wordt? Uw kat zeker wel! Als katten krabben, strekken ze hun rug, poten en poten.”

Als je kijkt naar een kat die op zijn rug ligt te slapen, dan lijkt die houding eigenlijk best op het gebruik van een verticale krabber!

Het is ook mogelijk dat sommige katten na verloop van tijd gewoon een voorkeur ontwikkelen voor het slapen op hun rug in tegenstelling tot andere posities. Hoewel ik niet te veel wil antropomorfiseren, geef ik er de voorkeur aan om op mijn zij te slapen. Zo erg zelfs dat als ik op mijn rug probeer te slapen, het gewoon raar aanvoelt! Hoewel de meeste katten geen probleem lijken te hebben met een bepaalde slaaphouding, kunnen ze na verloop van tijd de voorkeur gaan geven aan het liggen op hun rug!

5. Om koel te blijven of warm

Katten zullen vaak hun pootjes onder hun lichaam vouwen of instoppen om warmte te behouden, maar het omgekeerde is ook waar en als katten op hun rug slapen met hun pootjes gestrekt, kunnen ze afkoelen.

Door hun lichaam open te stellen, kunnen katten de hoeveelheid lichaamswarmte die verloren gaat, verhogen. Het is zo ongeveer het tegenovergestelde van proberen in een klein bolletje te kruipen, wat een van de beste manieren is om lichaamswarmte te behouden.

Maar ondanks de effectiviteit om katten af te koelen, kunnen sommige katachtigen dezelfde buik-op-slaaphouding ook gebruiken om warm te blijven!

Ik weet dat dit misschien een beetje tegenstrijdig lijkt. Maar we weten dat katten het heerlijk vinden om in de zon te liggen en al die warme zonnestralen op te snuiven. We hebben allemaal wel eens katten gezien die zich perfect opstellen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, maar op zonnige dagen als er volop zonnestralen zijn, kunnen sommige katten besluiten om een dutje te doen op hun rug om zoveel mogelijk zon binnen te krijgen.

Sommige katten doen eigenlijk beide tegelijk! Ze willen van de zon genieten zonder het te warm te krijgen en een dutje doen met hun rug naar beneden en hun buik omhoog kan een geweldige manier zijn om beide te doen!

Is het overgebleven kattengedrag?

Veel soorten kattengedrag kunnen in verband worden gebracht met hun ervaring als kitten. Alles van kneden en zogen tot kattenbak gewoonten en meer. Sommige mensen hebben zelfs gesuggereerd dat er een verband is tussen katten die op hun rug slapen en hun ervaring als kitten.

Ik denk echter niet dat het een voldoende solide reden is om als iets anders dan een eervolle vermelding in de lijst te worden opgenomen, maar laten we eens nader kijken naar het idee erachter.

Kittens kunnen niet uit zichzelf plassen totdat ze ongeveer 3 weken oud zijn. Voor die tijd moet de moederpoes of de menselijke verzorger het kitten “stimuleren” door over hun achterste te wrijven. Moederkatten gebruiken hun tong om dit voor elkaar te krijgen en je kunt hier precies zien hoe dit eruit ziet:

Zie je hoe het katje daarbij omvalt en uiteindelijk gewoon op zijn rug hangt?

Het argument is dat kittens deze houding ontspannend vinden en dus blijven ze op hun rug liggen. Het probleem hiermee is dat we ervan uitgaan dat het kitten echt verwerkt wat er gebeurt. Zoals je in de video kunt zien, loopt het kitten gewoon rond en doet gewoon kitten dingen. Ze lijken hun moeder te categoriseren als “moederpoes-dingen” en ze proberen te blijven lopen tot ze niet meer kunnen.

Met andere woorden, ik denk niet dat de specifieke positie van op de rug liggen zo veel betekenis heeft voor kittens. Ik heb duizenden kittens gezien met mama’s en evenveel zonder en ik heb nooit een kitten gezien dat op zijn rug rolde als voorbereiding op de stimulatie. Als ze twee weken oud zijn, zijn ze zich gewoon niet bewust van wat er aan de hand is.

Niet alleen dat, maar de meeste kittens zijn behoorlijk geïrriteerd als ze gestimuleerd worden. Of het nu een ruwe kattentong is of een nat doekje, het proces lijkt niet zo leuk voor kittens.

Dus gaan katten op hun rug liggen om de beste delen van hun kittentijd te herbeleven? Waarschijnlijk niet.

Is een bloot buikje niet ook een defensieve houding?

Ja, daar heb je gelijk in, maar dat is alleen van toepassing als katten echt wakker zijn!

De buikligging stelt je kat in staat om alle vijf van hun belangrijkste wapens in de beste positie te plaatsen om aan te vallen. Dat is ook de reden waarom veel mensen in de buik wrijf val trappen en vier klauwen en een kattenbek op hun arm krijgen!

Maar uw kat zou nooit in deze positie slapen als een manier om klaar te blijven voor een aanval. In plaats daarvan zou een meer defensieve slaaphouding uw kat strak ingepakt hebben op een manier die hen beschermt tegen verrassingsaanvallen tijdens hun meest kwetsbare activiteit.

Liggen zwangere katten op hun rug?

Nee, zwangere katten zijn minder op hun rug slapen dan andere katten. Op hun rug liggen zou het hele gewicht van al hun kittens direct op hen leggen, terwijl op hun zij slapen het gewicht in evenwicht brengt en de moederpoes wat broodnodige verlichting geeft.

Hetzelfde geldt voor mensen en de meeste deskundigen raden zelfs aan dat mensenmoeders vermijden om op hun rug te slapen! Katten hebben geen expert nodig om hen te vertellen dat deze positie oncomfortabel is en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een zwangere moeder op haar rug ziet slapen.

Slapen krolse katten op hun rug?

Krolse poezen slapen waarschijnlijk ook niet op hun rug. Krolse poezen zullen zeker enige tijd ronddraaien, rollen en floppen, wat ook inhoudt dat ze enige tijd op hun rug liggen, maar ze zullen niet slapen.

In feite, een van de meest frustrerende delen over poezen in krolsheid is dat ze niet veel slapen helemaal niet! In plaats daarvan maken ze een hoop lawaai met hun kont in de lucht om een partner aan te trekken.

Krolse poezen zijn bezig en hoewel op hun rug rollen een goede manier is om extra feromonen af te geven en andere katten te laten weten dat ze krols zijn, nemen ze niet veel pauzes om te slapen, en als ze dat doen slapen ze niet op hun rug in plaats van in een andere houding.

Afsluitende gedachten

Als we onze katten konden vragen waarom ze op hun rug slapen, zou hun antwoord misschien wel zijn “waarom niet”?

Hoewel er genoeg logische redenen zijn om dit schattige kattengedrag te verklaren, zou het voor sommige van onze katten wel eens zo simpel kunnen zijn!

Welke reden denk je dat het meest logisch is voor jouw kat? Geniet hij van de zonnestralen of wacht hij op een buikmassage?