Zijn katten obligate carnivoren? JoAnna Pendergrass, DVM

kat eet vlees

Supermarkten en dierenwinkels hebben schijnbaar eindeloze opties voor kattenvoer. Heb je echter ooit stilgestaan bij wat een kat eigenlijk moet eten?

Je weet waarschijnlijk dat katten vlees moeten eten. Maar hoe vertaalt zich dat in het dieet van een typische huiskat?

Laten we dieper ingaan op de behoefte van een kat aan vlees.

Obligate carnivoren

Katten zijn obligate carnivoren, gedefinieerd als dieren die dierlijke eiwitten (d.w.z. vlees) als hoofdbestanddeel van hun dieet moeten hebben.  Wilde katten jagen op kleine prooien, zoals knaagdieren, en grote prooien, zoals herten.

Huiskatten lijken opmerkelijk veel op hun wilde tegenhangers. Dus hoewel je kat graag urenlang in een zonovergoten raam ligt, heeft hij nog steeds een sterk jachtinstinct en heeft hij vlees nodig als een belangrijk onderdeel van zijn dieet.

Katten kunnen zelf een paar voedingsstoffen produceren, maar vertrouwen op vlees voor vele andere essentiële voedingsstoffen, waaronder de onderstaande:

  • Vitamine A: Vitamine A is noodzakelijk voor een goed gezichtsvermogen, een gezonde huid en een immuunfunctie. Katten missen het enzym om vitamine A om te zetten in zijn actieve vorm, dus ze moeten vlees eten om actieve vitamine A te krijgen.
  • Arginine: Arginine is een aminozuur, dat de bouwsteen is van een eiwit. Het is een essentieel aminozuur voor katten. Vlees is de belangrijkste manier waarop katten arginine in hun dieet krijgen.
  • Taurine: Taurine is een ander essentieel aminozuur voor katten. Het speelt een belangrijke rol in het functioneren en het gezichtsvermogen van het hart. Taurine komt alleen van vlees, dus katten moeten vlees eten om het te krijgen.
  • Arachidonzuur: Arachidonzuur is een vetzuur dat het lichaam van een kat helpt om vet efficiënt te gebruiken en energie te produceren. Katten moeten vlees eten om arachidonzuur te verkrijgen.
  • Eiwit: Katten hebben veel eiwitten nodig en het moet dierlijke eiwitten zijn. Eiwitten zijn essentieel voor energie en vele andere lichaamsfuncties.
  • Water: Net als alle andere dieren hebben katten vers, schoon water nodig.

Katten hebben weinig tot geen behoefte aan koolhydraten. Interessant is dat het spijsverteringskanaal van een kat korter is dan dat van een hond, omdat hun lichaam geen koolhydraten hoeft te verteren.

Katten eten af en toe planten of gras om te helpen bij de spijsvertering.

Diëten voor huiskatten

Natuurlijk is het niet praktisch voor huiskatten om op prooien te jagen. In de handel verkrijgbaar kattenvoer, geformuleerd als droog, semi-vochtig of ingeblikt, biedt katten een uitgebalanceerd en compleet dieet.

Droog voedsel is goedkoop, maar is niet altijd erg verteerbaar of zelfs smakelijk voor katten. Semi-vochtige voedingsmiddelen zijn iets duurder en hebben vlees of vleesbijproducten als hoofdingrediënten. Vochtig voedsel is het duurst, heeft het hoogste watergehalte en is over het algemeen het meest geliefd bij katten; het is echter mogelijk dat ze qua voedingswaarde niet compleet zijn.

Let bij het kiezen van een kattenvoer op het label van de Association of American Feed Control Officials, dat aangeeft dat het voedsel voldoet aan de minimale voedingsvereisten voor een kat. Lees ook het ingrediëntenetiket; je wilt een voedingsmiddel dat eerst een dierlijk eiwit vermeldt.

Geef uw kat nooit rauw vlees, dat bacteriën bevat die uw kat behoorlijk ziek kunnen maken. Bereid ook geen zelfgemaakte diëten omdat het onwaarschijnlijk is dat ze qua voedingswaarde uitgebalanceerd en compleet zijn. Veganistische en vegetarische diëten zijn niet geschikt voor katten omdat ze dierlijke eiwitten missen.

Katten kunnen kieskeurige eters zijn. Als u problemen ondervindt bij het vinden van het juiste dieet voor uw kat, kan uw dierenarts een aantal hoogwaardige kattendiëten aanbevelen.

Samenbrengen

Katten zijn obligate carnivoren en hebben vlees nodig. Kies een dieet dat uw kat de voedingsstoffen geeft die hij nodig heeft, in de juiste verhoudingen. Als u hulp nodig heeft bij het kiezen van een dieet, raadpleeg dan uw dierenarts.

Over de auteur

JoAnna Pendergrass DVM

pendergrass_01

JoAnna Pendergrass, DVM, is een dierenarts en freelance medisch schrijver in Atlanta, GA. Na haar afstuderen aan het Virginia-Maryland College of Veterinary Medicine met haar veterinaire graad, voltooide JoAnna een 2-jarige onderzoeksbeurs in neurowetenschappen aan de Emory University. Tijdens deze fellowship leerde ze dat ze carrière kon maken door haar liefde voor wetenschap en schrijven te combineren.

Als medisch schrijver is JoAnna gepassioneerd over het verstrekken van duidelijke, beknopte en boeiende informatie over huisdierouders. Door haar schrijven streeft ze er niet alleen naar om ouders van huisdieren op te voeden, maar hen ook in staat te stellen goede gezondheidsbeslissingen voor hun huisdieren te nemen. JoAnna is lid van de American Medical Writers Association en Dog Writers Association of America.