Zijn er wilde katten in Alaska?


Alaska heeft uitgestrekte gebieden die een geweldige leefomgeving vormen voor wilde dieren. Inwoners en reizigers kunnen beren, elanden, schapen, kariboes en zelfs wolven in het wild aantreffen als ze geluk hebben. Maar als het gaat om wilde katten in Alaska, is er slechts één soort die inheems is in de staat. Laten we eens kijken naar deze wilde kat en andere informatie doornemen over wilde katten die dicht bij de grens van Alaska komen.

deler-kattenklauw1

De enige soort wilde kat in Alaska

De Lynx

Lynx wilde kat
Image Credit: Flickr, Pexels
Regio Bewoning: Canada, Verenigde Staten, Alaska
Maat: 19-22 inch/18-24 pond
Dieet: Dierlijke eiwitten

De Lynx is de enige wilde kat die in Alaska voorkomt. Deze prachtige dieren leven het meest in bossen en gemeenschappen. Dit zijn plaatsen waar hazen en andere kleine prooien in overvloed leven, waardoor de Lynx in de loop der tijd in zijn voedingsbehoeften kan voorzien.

De Lynx leeft niet in Zuidoost Alaska of op de grote eilanden, zoals Baranof en Chichagof. Meestal vind je ze waar hazen graag leven. Lynxen worden geenszins als bedreigd beschouwd, maar ze zijn cyclisch gebonden aan hazenpopulaties. Daarom zijn ze prominenter aanwezig dan de hazen.

Lynxen die in Alaska leven wegen tussen de 20 en 30 pond als ze volwassen zijn. Ze planten zich gewoonlijk voort met een snelheid van twee tot vier jongen per worp, en het duurt ongeveer 60 dagen voor de baby’s op de wereld komen nadat ze verwekt zijn, dus op dit punt kunnen ze hun soort in het wild snel genoeg herbevolken om aan het gevaar van uitsterven te ontsnappen.

Als er prooi in overvloed is, is de overleving van de jongen sterk. Baby en “tween” Lynx lijken op huiskatten, hoewel ze door hun ruwe vacht op zwerfkatten kunnen lijken. Deze katten verplaatsen zich graag en kunnen op een dag tot 5 mijl afleggen. Ze kunnen tot 100 vierkante kilometer territorium als hun thuis beschouwen, waarin ze zich tegen anderen zullen verdedigen.

kat gezicht verdeler 2

Cougars kunnen de volgende wilde kat worden die in Alaska leeft

Hoewel poema’s (ook wel bergleeuwen en poema’s genoemd) voornamelijk in het noorden van Canada leven, schijnen ze ook in Alaska op te duiken. Er zijn waarnemingen gemeld bij de Alaska Fish and Wildlife Association. Om de paar jaar worden meerdere waarnemingen geregistreerd.

Er zijn echter geen noemenswaardige visuele meldingen gedaan, dus er is geen geloofwaardig bewijs dat er nu poema’s leven in de staat Alaska. Degenen die op de hoogte zijn van dit soort situaties geloven dat poema’s op een gegeven moment heel goed in Alaska zouden kunnen wonen. Hoe succesvol hun migratie zal zijn valt nog te bezien.

divider-catclaw1

Conclusie

Er leeft momenteel slechts één soort wilde kat in Alaska, de Lynx, maar dat zou kunnen veranderen als poema’s de staat blijven binnendringen. Voorlopig heb je geluk als je een groep Lynxen in Alaska tegenkomt. Ze zijn typisch ongrijpbaar en moeilijk te vinden. Maar soms zijn ze zo brutaal dat ze op iemands veranda gaan spelen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: David Selbert, Pexels