Wie is het wereldrecord polydactylkat? Maak kennis met Paws!

Polydactylkatten hebben kattenliefhebbers over de hele wereld altijd gefascineerd. Deze unieke katachtigen bezitten een genetische afwijking die resulteert in de vorming van meer dan het gebruikelijke aantal tenen op hun poten. Hoewel veel polydactylkatten een of twee extra tenen hebben, de wereldrecordhouder is Paws, want ze hebben een totaal van 28 tenen! Blijf lezen terwijl we je kennis laten maken met deze geweldige kat en je informeren over andere interessante feiten over polydactylkatachtigen.

cat + lijnverdeler

Wat is een polydactyl kat?

Een polydactylkat heeft meer tenen op zijn poten dan het typische aantal dat bij de meeste katten wordt gezien. Terwijl de gemiddelde kat vijf tenen aan zijn voorpoten en vier aan zijn achterpoten heeft, hebben polydactylkatten extra cijfers, wat resulteert in meer tenen. Deze aandoening is een genetische afwijking en kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige polydactylkatten kunnen bijvoorbeeld extra tenen hebben op alle vier de poten, terwijl anderen extra tenen kunnen hebben op alleen hun voor- of achterpoten. De term “polydactyl” is afkomstig van de Griekse woorden “poly”, wat “veel” betekent, en “daktylos”, wat “cijfers” of “tenen” betekent. Polydactylie is niet beperkt tot katten; Het kan voorkomen bij andere dieren, waaronder mensen, maar het komt vooral voor en is bekend bij katten.

schattige kleine poten van een polydactylkat
Afbeelding credit: Sel_Sanders, Shutterstock

Zijn polydactylkatten gezond?

Polydactylkatten zijn over het algemeen gezond en ervaren geen nadelige effecten als gevolg van het hebben van extra tenen. Sommige mensen geloven zelfs dat de extra cijfers hun behendigheid en behendigheid verbeteren, waardoor ze opmerkelijke prestaties met hun poten kunnen uitvoeren. Vanwege hun unieke en boeiende uiterlijk worden polydactylkatten vaak gevierd en gekoesterd door kattenliefhebbers over de hele wereld. Ze zijn symbolen geworden van uniciteit en individualiteit, die de diversiteit binnen de katachtige soort vertegenwoordigen.

Paws, de wereldrecord polydactylkat, heeft een fascinerend verhaal. Een jonge man genaamd Walter vond Paws op een ahornsiroopboerderij in de buurt van Cokato, Minnesota, en hij merkte op dat ze drie extra tenen aan elke voet had. In totaal heeft Paws 28 tenen en staat hij voor het Guinness World Record voor de meeste tenen op een kat met Jake, een andere kat met 28 tenen die op 24 september 2002 de recordboeken inging. De eigenaar van de kat, Jeanne Martin, zegt dat de poten van Paws lijken op catcher’s mitts en dat ze dol is op buikwrijven. Een ander interessant feit over Paws is dat ze graag “hallo” zegt, vooral als ze naar de trimmer gaat om haar nagels te laten knippen.

Paw’s invloed op polydactylkatten

De bekendheid van Paws heeft het bewustzijn over polydactylkatten en hun uniekheid in de kattenwereld vergroot. Veel mensen die zich voorheen niet bewust waren van deze genetische anomalie zijn geïntrigeerd en opgeleid over het onderwerp. Als gevolg hiervan is Paws een ambassadeur geworden voor polydactylkatten, het doorbreken van stereotypen en het bevorderen van acceptatie van hun onderscheidende kenmerken.

Hoeveel tenen hebben normale katten?

De meeste katten hebben 18 tenen, vijf aan elke voorvoet en vier aan elke achterste voet. Poten heeft drie extra tenen aan elke voet, dus ze heeft in totaal 28 tenen. Polydactylkatten kunnen een breed scala aan extra tenen op hun poten hebben. Terwijl sommigen slechts één of twee extra cijfers hebben, kunnen anderen er zeven of meer hebben. Het aantal, de grootte en de functionaliteit van de extra tenen kunnen sterk variëren tussen individuele katten.

Zijn er andere polydactylkatten?

Ja, naast Paws is er Jake, de oorspronkelijke titelhouder met 28 tenen, die het record in 2002 won. Een andere kat genaamd Teigetje had ook 28 tenen, maar stierf voordat Guinness World Records het kon verifiëren. Naast deze katten bezitten vele anderen extra tenen. In feite hield auteur Ernest Hemingway van polydactylkatten nadat een scheepskapitein hem er een had gegeven, en hij hield er veel van. Na zijn dood bleven de katten op zijn eigendom wonen en vandaag de dag leven er nog ongeveer 50 afstammelingen, en bijna de helft is polydactyl.

Andere interessante feiten

  • Polydactylkatten hebben verschillende bijnamen, waaronder ‘Hemingway-katten’, ‘wantenkatten’, ‘duimkatten’ of gewoon ‘polykatten’.
  • Polydactylkatten komen vaker voor in bepaalde geografische regio’s, zoals kustgebieden van Noord-Amerika. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat ze op schepen worden rondgedragen.
  • Polydactylisme is een genetische mutatie die katten kunnen erven, wat betekent dat als één ouder polydactyl is, er een grotere kans is dat hun nakomelingen de eigenschap erven.
  • De extra tenen van polydactylkatten kunnen de stabiliteit en balans verhogen, vooral bij het klimmen of lopen op oneffen oppervlakken.
  • Polydactylkatten laten duidelijke pootafdrukken achter die gemakkelijk herkenbaar zijn. Hun voetafdrukken zijn groot en ingewikkeld, lijken vaak op elkaarg de indruk van een menselijke hand in plaats van een typische kattenpoot.
  • In sommige culturen symboliseren polydactylkatten geluk en welvaart.
Een polydactyl rode Maine Coon kitten
Afbeelding credit: Kutikova Ekaterina, Shutterstock

3 kat face divider

Samenvatting

Paws is een opmerkelijke polydactylkat die het wereldrecord verbindt met Jake voor de meeste tenen op een kat. Met een verbazingwekkende 28 tenen heeft Paws de aandacht en bewondering van kattenliefhebbers over de hele wereld gevangen. Ze is vriendelijk, houdt van buikwrijven en kan zelfs ‘hallo’ zeggen. Het belangrijkste is dat ze heeft geholpen het bewustzijn over polydactylkatten te vergroten, zodat meer mensen van hun uniekheid kunnen genieten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Constance Mannes, Shutterstock