Welke kleuren kunnen katten zien?

Benieuwd hoe de wereld eruit ziet door de ogen van je kat? Als katten uit het raam turen, zien ze dan dezelfde tinten als jij? Of zien ze alleen in zwart-wit?

Veel huisdierouders zijn nieuwsgierig naar hun katachtige familie en het is gebruikelijk om zich af te vragen, Welke kleuren kunnen katten zien? Met uitgebreid onderzoek naar het onderwerp weten we dat katten in feite kleuren zien, maar niet op dezelfde manier als mensen.

Dus, wat zien katten? Hun visie is niet zo levendig en strekt zich niet zo ver uit als het gezichtsvermogen van mensen – maar hun zicht presteert nog steeds beter dan het onze vanwege het superieure vermogen om in het donker te zien.

langharige kat met gouden ogen staren - welke kleuren kunnen katten zien

Zien katten kleur?

Voor zowel mensen als katten bevat het netvlies van het oog kegeltjes en staafjes. Dit zijn twee fotoreceptorcellen die van invloed zijn op hoe u of uw huisdier de wereld ziet. Kegeltjes maken het mogelijk voor de hersenen om felle lichten en kleuren te registreren, terwijl staafjes de reden zijn waarom we de mogelijkheid hebben om beweging te detecteren en objecten te zien in gedimd licht.

Meer specifiek zijn er drie soorten kegels die elk groene, blauwe en rode tinten detecteren, evenals een combinatie van deze kleuren. Mensen kunnen kleuren levendiger waarnemen omdat ze tien keer zoveel kegels hebben als katten.

Dus, zien katten kleur of zijn katten kleurenblind? Het blijkt dat katten niet kleurenblind zijn. Ze kunnen kleur zien, alleen niet zo levendig als hun menselijke metgezellen.

Welke kleuren kunnen katten het beste zien?

Bij het onderzoeken van welke kleuren katten het beste zien, wordt aangenomen dat katten gemakkelijk blauwe tinten kunnen detecteren. Meer specifiek zijn blauwviolette tinten het gemakkelijkst te detecteren voor onze katachtigen, maar de geelgroene golflengten van licht zijn ook gemakkelijk te zien.

Helaas kunnen katten geen roodoranje tinten zien. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je kat geen rode tinten kan detecteren, ook al is een favoriet speeltje de felrode laserpointer. Uw kat detecteert de snelle beweging van het licht en niet de kleur zelf.

Hoewel hun wereld niet helemaal zwart-wit is, is het zwakker van kleur dan de wereld die mensen zien. Bovendien zijn katten bijziend. Terwijl de meeste mensen tot 200 voet afstand kunnen zien, kunnen katten slechts tot 20 voet voor hen zien.

Zwarte kat in duisternis - kunnen katten in totale duisternis zien?

Kunnen katten in totale duisternis zien?

Katten presteren beter dan mensen met hun vermogen om in het donker te zien. Zoals hierboven vermeld, maken staafjes het voor ons mogelijk om objecten te onderscheiden bij gedimd licht. Katten hebben tot 8 keer meer hengels dan mensen. Dit alleen al stelt uw kat in staat om beweging nauwkeuriger te detecteren in het donker en beter te zien wanneer de verlichting gedimd is.

Maar hun vermogen om in het donker te zien stopt daar niet. Je kat heeft iets dat tapetum lucidum wordt genoemd, een dunne, reflecterende laag achter het netvlies. Tapetum lucidum reflecteert licht naar buiten, wat zorgt voor een beter zicht in schemerige omgevingen.  Dus, kunnen katten in totale duisternis zien? Nee, maar ze hebben slechts een klein deel nodig van de hoeveelheid licht die mensen nodig hebben om te zien.

Hoe kan ik het gezichtsvermogen van mijn kat ondersteunen?

Zowel binnen als buiten is uw kat afhankelijk van zijn visie om te overleven en een verrijkt leven te leiden. Je binnenkat hoeft misschien niet op jacht te gaan naar voedsel om te overleven, maar ze moeten nog steeds door hun omgeving navigeren.

Katten met een visuele beperking schrikken meestal snel, maar wie kan het ze kwalijk nemen? Het gezichtsvermogen van uw kat gestimuleerd houden en ervoor zorgen dat ze een gezonde, uitgebalanceerde maaltijdselectie hebben, is een geweldige manier om het gezichtsvermogen van uw kat te ondersteunen.

Vision voeding

Bewust omgaan met de voeding van uw kat is een geweldige manier om hun zichtgezondheid te verbeteren. Uw kat heeft taurine nodig, een aminozuur of een bouwsteen van eiwitten die meestal als supplement aan zijn dieet moet worden toegevoegd.

Van dieren in het wild tot gekookte vis, kip en hamburger, taurine is te vinden in veel vleesetende voedingsmiddelen. Als deze essentiële voedingsstof ontbreekt in het dieet van uw kat, kunnen de kegeltjes in de ogen van uw huisdier beginnen te verslechteren. Als uw kat langer dan 20 weken een taurinetekort ervaart, is de kans groter dat uw huisdier zijn gezichtsvermogen volledig verliest door een gebrek aan voedingsstoffen.

Voeding is dus de sleutel. Daarnaast zijn andere vitamines essentieel voor de voeding van het gezichtsvermogen en de algemene gezondheid van uw kat. Vitamine A is bijvoorbeeld nodig voor gezonde ogen, samen met omega-3-vetzuren en antioxidanten.

Zichtoefening voor katten

Keeping uw katten gestimuleerd is een andere geweldige manier om de gezondheid van het gezichtsvermogen te waarborgen. Beweging voor katten is immers ontzettend belangrijk. Je kunt leuke zichtoefeningen voor katten gebruiken, omdat je huisdier gewoon denkt dat het speeltijd is. Betrek je kat bij activiteiten zoals reflexspellen, kattenspeelgoed of laserpointers zoals de Litter-Robot oplaadbare laserpointer!

Hoewel we hebben geleerd dat katten de felrode kleur van laserspeelgoed niet kunnen zien, weten we wel dat de stimulatie die een bewegend licht biedt, de ogen van uw kat kan helpen betrokken te blijven. Dit soort oefeningen helpt niet alleen om het gezichtsvermogen van uw kat te versterken, maar het is ook geweldig voor hun algehele gezondheid.

Ervoor zorgen dat uw kat een actief leven leidt, zal helpen om het algehele stressniveau te verminderen. Dit zal op zijn beurt resulteren in een gezondere en gelukkigere katachtige!

Regelmatige oogreiniging

Het verzorgen van de ogen van uw kat is belangrijk. Daarom moet je altijd regelmatig oogreiniging doen. Je kat besteedt elke dag uren aan het verzorgen van zichzelf, maar er zijn bepaalde delen die ze gewoon niet alleen kunnen bereiken. Hun ogen zijn een van die gebieden.

Het is normaal dat katten wat oogafscheiding hebben. Deze vloeibaarheid kan ervoor zorgen dat de ogen van uw kat een beetje bruin of knapperig worden. Maar u hoeft zich geen zorgen te maken! Er zijn twee belangrijke methoden om de ogen van uw kat te reinigen die zeer effectief zijn gebleken.

De eerste manier om uw kat regelmatig oogreiniging te geven, is door een warm washandje te gebruiken. Begin met het steriliseren van een zacht washandje en dompel de hoek ervan onder in schoon, warm water. Beweeg het washandje voorzichtig over de zichtbare oogafscheiding. Begin vanuit de binnenste ooghoek, veeg naar buiten en herhaal indien nodig.

De tweede methode is vergelijkbaar, maar in plaats van een washandje gebruik je wattenbollen. Begin met het nemen van een watje en dompel het in warm water. Volg de bovenstaande methode en begin voorzichtig met het verwijderen van de oogafscheiding.

In plaats van steeds hetzelfde watje te gebruiken, gebruik je echter meer dan één watje om de ogen van je kat schoon te maken. Gebruik ten minste één watje voor elk oog. Dit zorgt ervoor dat u voorkomt dat ziekten van het ene oog naar het andere worden overgedragen.

Jaarlijkse dierenartsexamens

Het is belangrijk voor uw dierenarts om regelmatig de ogen van uw kat te controleren tijdens jaarlijkse onderzoeken. De dierenarts zal zoeken naar tekenen van problemen, zoals pupilvergroting, roodheid, troebelheid of ongewone afscheiding.

Jaarlijkse controles helpen u op de hoogte te blijven van tekenen van mogelijk verlies van het gezichtsvermogen. Bovendien zullen deze onderzoeken u ook helpen problemen vroeg op te sporen en meteen een behandeling te zoeken. Terwijl sommige gezichtsverliezen plotseling kunnen zijn, is ander visueel verlies geleidelijk. Het kennen van de onderliggende problemen zal u begeleiden en u helpen begrijpen hoe u het gezichtsvermogen van uw kat op de juiste manier kunt ondersteunen.

Rekening houden met de gezondheid van het gezichtsvermogen van uw kat

Hoewel je je misschien nog steeds afvraagt welke kleur katten zien, moet je nu weten dat hun werelden net zo mooi zijn als de onze. Ze gaan de wereld gewoon een beetje anders ervaren.

Katten zijn majestueuze wezens vol eigenaardigheden en hun zichtverschillen zijn geen belemmering. In plaats daarvan zijn ze gewoon uitgerust met accommodaties die hen helpen gedijen en overleven. Het kunnen detecteren van lichte bewegingen bij gedimd licht is een groot voordeel voor katten, vooral omdat ze natuurlijke jagers zijn.

Het vinden van producten die goed werken met de werking van uw kattenoog is zo belangrijk. Een overdekte kattenbak, zoals de automatische kattenbak van Litter-Robot, biedt de perfecte hoeveelheid privacy wanneer de natuur roept. En de verduisterde luifel baart hen geen zorgen. Ze kunnen met gemak zien!

Wanneer u op zoek bent naar een nieuw speeltje, vergeet dan niet om speelgoed te selecteren dat blauw of paars is in plaats van rood. Met de kennis die je vandaag hebt geleerd, kun je je beginnen voor te stellen hoe het is om de wereld door de ogen van je kat te zien en beslissingen te nemen op basis van deze feiten.