Wat zijn e-halsbanden voor katten? Wanneer moet ik ze gebruiken?

Je herkent de term ‘e-collar’ misschien niet meteen, maar je hebt er zeker van gehoord. Je kent de e-collar misschien van zijn meer liefkozende term: de Cone of Shame. E-halsbanden, of Elizabethaanse halsbanden zoals ze meer officieel bekend zijn, is een beschermend medisch hulpmiddel dat katten of honden om hun nek dragen. Het doel van de halsband is om te voorkomen dat het dier krabt, bijt of zijn lichaam likt terwijl het geneest na een verwonding of operatie.

Of uw kat nu een e-halsband heeft gekregen of als u gewoon nieuwsgierig bent naar het apparaat en het gebruik ervan, wij kunnen u helpen. Dus blijf lezen om alles te leren wat je moet weten over Elizabethaanse halsbanden en hun gebruik.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Elizabethaanse halsbanden dienen een fundamenteel doel: uw huisdier beschermen tegen zichzelf. E-halsbanden voorkomen dat dieren op hun lichaam kauwen of krabben terwijl het geneest van een operatie of letsel.

Het apparaat wordt meestal met touwtjes of lipjes aan de halsband van uw kat bevestigd. De nek van de halsband moet ondiep genoeg zijn zodat uw huisdier nog steeds normaal kan eten en drinken. Wees echter niet verbaasd als je kieskeurige kat besluit om maaltijden over te slaan uit protest terwijl hij zijn e-halsband draagt. Sommige katten nemen het niet goed op. Als dit het geval is met uw kat, verwijder dan de halsband voor maaltijden en houd de hele tijd toezicht op uw huisdier.

Uw dierenarts zal een ruwe schatting geven van hoe lang uw kat de halsband moet houden. Meestal raden ze tussen de zeven en tien dagen aan, wat voor u en uw huisdier als een leven kan voelen. Je moet de halsband echter de hele tijd dat je kat geneest, houden. Zelfs de meest goed opgevoede katten kunnen obsessief worden met likken en krabben als ze pijn hebben of zich ongemakkelijk voelen. Voordat u stopt met het gebruik van de e-halsband, moet u contact opnemen met uw dierenarts om ervoor te zorgen dat het veilig is om dit te doen.

oranje-kat-met-veterinaire-cone_Sophie-McAulay_shutterstock
Afbeelding credit: Sophie McAulay, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Wat zijn de verschillende soorten E-Collars? 5 Soorten

Er zijn vier hoofdtypen e-halsbanden die u voor katten kunt zien:

  1. Plastic
  2. Zacht
  3. Opblaasbare
  4. Cervicaal

1. Plastic

Plastic e-collars zijn gemaakt van een polyethyleenmateriaal met lage dichtheid waardoor ze enigszins stevig kunnen zijn. Dit zijn de beruchte “lampenkap” stijl kragen. Ze kunnen ondoorzichtig of duidelijk zijn. Ondoorzichtige stijlen zijn verouderd en worden niet aanbevolen omdat ze de kat beroven van zijn perifere zicht. Het transparante type zorgt voor wat perifeer zicht.

thematische pauze

2. Zacht

Zachte e-collars hebben dezelfde vorm als de plastic stijl, maar ze zijn gemaakt van een zacht en flexibel materiaal. Ze hebben een lampenkapvorm of kunnen naar beneden worden gedraaid om als een soort slabbetje te fungeren. De meeste katten nemen de zachte e-halsband beter dan de plastic soort, maar ze beïnvloeden het perifere zicht meer (tenzij afgewezen).

Omdat deze stijl is gemaakt van een zacht materiaal, zijn ze duidelijk niet zo stijf. Deze extra flexibiliteit geeft katten een betere kans om het gebied te bereiken waar je ze tegen probeert te beschermen.

thematische pauze

3. Opblaasbare

De opblaasbare e-collar ziet er bijna identiek uit als de reiskussens die je op de luchthaven om ieders nek gewikkeld ziet. Ze zijn gemaakt van synthetisch plastic, maar zijn meestal bedekt met een zachte stof om je kat comfortabel te houden. Ze worden op verschillende manieren bevestigd, waaronder met klittenband of koord. In tegenstelling tot de zachte e-collars, belemmert de opblaasbare soort het zicht niet. Omdat ze niet zo stijf zijn als plastic opties, kunnen ze niet voorkomen dat je kat toegang krijgt tot wonden op sommige locaties op zijn lichaam.

thematische pauze

4. Cervicaal

De cervicale stijl e-collar is niet anders dan de cervicale kragen die mensen dragen na een ongeluk. Ze zijn ontworpen om de nek te beschermen en te voorkomen dat deze beweegt of draait. Cervicale e-collars zijn veruit het meest beperkende type en worden alleen bewaard voor de meest extreme situaties, zoals nekletsel. De dierenarts doet dit type halsband aan. Daarom mag het niet worden aangepast door de eigenaren, tenzij geïnstrueerd om aanpassingen aan te brengen door de dierenarts.

witte huiskat met kegel van schaamte
Afbeelding Credit: lhlaponina, Pixabay

kattenpootverdeler

Wanneer wordt het gebruikt? 4 Veelvoorkomende situaties

Er zijn vier belangrijke redenen waarom uw dierenarts een e-halsband voor uw kat kan aanbevelen:

  1. Verwondingen of operaties
  2. Gedragsproblemen
  3. Allergieën of vlooienbehandeling
  4. Virussen of schimmels

1. Verwondingen of operaties

Uw dierenarts kan een e-halsband voorschrijven als uw kat onlangs een blessure heeft gehad of als hij herstelt van een operatie. De halsband voorkomt dat uw kat zijn wond verder irriteert of hechtingen verwijdert tijdens een verzorgingssessie. Wanneer een dier een operatieplaats of wond irriteert door overmatig te likken, kan dit verder trauma veroorzaken en het genezingsproces verlengen.

thematische pauze

2. Gedragsproblemen

Sommige katten ontwikkelen gedragsproblemen die ervoor zorgen dat ze zichzelf overmatig likken of kauwen. Helaas kan deze gewoonte leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder likgranuloom, een verdikt, verhoogd deel van de huid dat haarloos, ontstoken of geïnfecteerd kan zijn. De e-collar kan uw kat beschermen terwijl u en de dierenarts de onderliggende redenen voor zijn gedragsproblemen aanpakken.

Zwarte kat met kegel
Afbeelding Credit: PublicDomainPictures, Pixabay
thematische pauze

3. Allergieën of vlooienbehandeling

Uw dierenarts kan aanbevelen om een e-halsband voor uw kat te gebruiken als deze lijdt aan allergieën of een vlooienbehandeling krijgt. De halsband voorkomt dat uw kat actuele medicatie krijgt die kan worden toegepast en voorkomt dat deze schade aanricht in het getroffen gebied.

thematische pauze

4. Virussen of schimmels

Een e-halsband voorkomt dat uw kat zichzelf verder schade toebrengt en zorgt ervoor dat uw kat geen infectie door het likken of krabben naar andere plaatsen van zijn lichaam verspreidt. Pyotraumatische dermatitis is bijvoorbeeld een oppervlakkige huidinfectie die vaker wordt gezien bij honden dan bij katten. Het wordt veroorzaakt door zelf toegebracht huidtrauma en kan behoorlijk pijnlijk zijn.

3 kattenverdeler

Voordelen van E-Collars

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een e-halsband is dat het verdere schade aan uw reeds gewonde of pijnlijke huisdier voorkomt. Als uw kat na een operatie of een verwonding vrij spel heeft in zijn lichaam, kan hij verdere schade aanrichten, zoals het heropenen van wonden of ze groter maken. Dit zal leiden tot meer dierenartsbezoeken en exorbitante dierenartsrekeningen.

E-halsbanden zijn betaalbaar en kunnen worden hergebruikt als uw kat er in de toekomst weer een nodig heeft.

Nadelen van E-Collars

Het grootste nadeel van e-halsbanden is hoe ongemakkelijk ze zich kunnen voelen voor uw kat. Je kat zal de halsband niet leuk vinden en zal niet bang zijn om er minachting voor te tonen.

Sommige stiekeme kitties kunnen zich een weg uit de kraag banen.

Sommige soorten kraagen maken het moeilijk om toegang te krijgen tot voedsel en water. Ze kunnen het perifere zicht beïnvloeden en ervoor zorgen dat uw kat tegen muren of objecten loopt.

een huiskat die een kegelvormige halsband draagt om krabbende huidziekte te voorkomen
Afbeelding Credit: eremeevdv, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Waar kan ik een e-collar kopen?

U kunt e-collars rechtstreeks bij uw dierenarts kopen. Ze hebben echter slechts enkele van de stijlopties. Dierenwinkels en online winkels zoals Chewy of Amazon zullen dit product ook dragen, zodat u online en in winkels kunt winkelen om de beste deal te vinden.

Kan er iets worden gedaan om mijn kat te helpen zich comfortabeler te voelen in zijn e-halsband?

Je kat zal waarschijnlijk erg ongelukkig zijn als hij thuiskomt van de dierenarts in een e-halsband. De meesten zullen er echter binnen een paar uur aan wennen. U kunt de overgang vergemakkelijken door uw kat in een kleinere ruimte van uw huis te houden waar hij niet zo gemakkelijk tegen muren of meubels kan lopen. Vergeet ook niet dat e-halsbanden het perifere zicht van uw kat kunnen beperken, dus hoe minder dingen op zijn manier als hij gewend raakt aan het dragen van de halsband, hoe beter.

Kan mijn kat eten en drinken met de halsband om?

Een goed afgestelde e-collar zorgt voor normale eet- en drinkgewoonten. Als uw kat meestal uit een diepe kom eet, kan hij problemen hebben om zijn voedsel te bereiken. Je kunt proberen een ondiepe kom aan te bieden bij de volgende maaltijd om te zien of dat toegankelijker is. Als het moet, kunt u de e-halsband tijdens de maaltijden verwijderen, maar u moet te allen tijde bij uw kat blijven om ervoor te zorgen dat hij geen grappige zaken probeert.

Kan mijn kat slapen met de halsband om?

Ja. Uw kat moet binnen een paar uur na het dragen ervan gewend zijn aan de halsband. Daarna zullen de meesten een manier vinden om zichzelf te positioneren, zodat ze er comfortabel mee kunnen slapen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Elizabethaanse halsbanden zijn een noodzakelijk kwaad in de wereld van het bezit van huisdieren. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u de favoriete persoon van uw kat bent als u hem in zijn halsband vastbindt, weet dan dat u het beste met uw huisdier voorheeft. Wanneer je kat er niet aan kan krabben, likken of bijtenzelf terwijl het herstelt van een blessure of operatie, zal het sneller genezen en ook sneller weer normaal worden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: fotoliza, Shutterstock