Wat te doen als u bloed in de ontlasting van uw kat ziet?

Cat Kruk

Is dit je ooit overkomen?

Je schept de kattenbak van je kat uit als je iets alarmerends ziet: bloed in de ontlasting van uw kat. Wat betekent het als je bloed in kattenpoep ziet? En hoe bezorgd moet je zijn?

Bloed in de ontlasting van uw kat kan variëren in uiterlijk. Helderrood bloed in ontlasting (hematochezie) is vers en zwart bloed (melena) is ouder – het lijkt zwart omdat het door de kat is verteerd of gedeeltelijk is verteerd. Zwarte of teerachtig uitziende ontlasting is een noodgeval.

Snel overzicht: Bloed in kattenkruk

klok
Urgentie:Hoog
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats: Matig vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Darmparasieten, inflammatoire darmziekte, infectie, megacolon, vreemd materiaal in het spijsverteringskanaal, voedingsindiscretie, dieetverandering, medicatie-intolerantie, anale zakziekte, kanker.
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, maar kan ontwormingsmiddelen, antibiotica, ontstekingsremmers, vezelsupplementen, probiotica en therapeutische diëten omvatten.

Wat veroorzaakt bloed in kattenpoep?

Bloed in kattenpoep wordt meestal veroorzaakt door colitis (ontsteking van de dikke darm). Hoewel colitis een van de meest voorkomende redenen is voor bloed in de ontlasting van een kat, is colitis een symptoom in plaats van een diagnose.

Colitis is een algemene term die ontsteking van de dikke darm beschrijft, die deel uitmaakt van het darmkanaal van uw kat.

Bloederige ontlasting kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat uw kat ziek kan zijn

Zoals je kunt zien, kan bloed in de ontlasting van een kat veel verschillende oorzaken hebben; sommige zijn klein, sommige zijn zorgwekkender en sommige zijn echte noodsituaties. Het is onmogelijk om precies de reden te weten voor het bloed dat u in de stoelgang van uw kat ziet zonder een veterinair onderzoek.

Vraag het aan een dierenarts

dierenarts
Als u uw kat nu niet naar een dierenarts kunt brengen, kunt u contact opnemen met een dierenarts op JustAnswer.
Voor tussen de $ 10 en $ 100 kunt u met deze service maak een-op-een contact met een echte dierenarts in realtime. Het is een van de beste manieren om persoonlijk deskundig advies te krijgen tegen een fractie van de kosten van een dierenartsbezoek.

Het veranderen van kattenvoer kan bijvoorbeeld bloed in de ontlasting veroorzaken of het hebben van wormen kan bloed in ontlasting bij katten veroorzaken. Het zoeken naar veterinaire aandacht is van vitaal belang wanneer u bloed in de ontlasting ziet, of het nu felrood of donker, zwart of teerachtig is.

Moet ik me zorgen maken als de poep van mijn kat bloed heeft?

Moet ik me zorgen maken als de poep van mijn kat bloed heeft

Negeer nooit bloed in de ontlasting van een kat.

Bloed in kattenpoep geeft aan dat er iets aan de hand is met haar gezondheid. Er zijn geen huismiddeltjes voor bloed in kattenkruk. Als u bloed ziet of denkt dat u bloed in de poep van uw kat ziet, bel dan uw dierenarts om een afspraak te maken om haar te laten zien.

Overweeg de volgende scenario’s:

1. Je ziet slechts een kleine hoeveelheid bloed in de ontlasting van je kat en het bloed is felrood.

Als de ontlasting van uw kat er redelijk normaal uitziet en uw kat zich niet ziek gedraagt, kunt u waarschijnlijk een dag of twee wachten op de volgende beschikbare afspraak.

Zelfs als uw kat zich goed lijkt te gedragen, belt u op zijn minst uw dierenarts om een gesprek te voeren over wat u in de poep hebt gezien. Hoewel een normale kat af en toe bloed in de ontlasting kan ervaren, is het nog steeds de moeite waard om het te onderzoeken.

2. Je ziet donker bloed (donkerrood, zwart of teerachtig kijken).

In sommige gevallen vereist bloed in kattenpoep meer dringende veterinaire zorg. uw kat moet onmiddellijk worden gezien – uw kat kan interne bloedingen ervaren en dit kan niet wachten.

3. U ziet elke hoeveelheid bloed en uw kat gedraagt zich ziek of heeft andere symptomen.

Ontlasting kan je veel vertellen over de gezondheid van katten. Als het bloed felrood is en uw kat ook diarree of braken (of beide) ervaart, als uw kat veel slijmerig slijm en bloed in haar ontlasting heeft, als de hoeveelheid bloed overmatig is, als uw kat buiten de kattenbak elimineert, of als uw kat andere tekenen vertoont dat ze zich ziek voelt (kat verstopt zich, kat eet niet, kat is lusteloos), breng haar naar een dierenarts om zo snel mogelijk te worden gecontroleerd.

Lees ook: Beste huisdierenverzekering voor katten

Wacht niet tot het maandrning. Dit kan een reis naar een dierenziekenhuis voor noodgevallen betekenen als het na normale kantooruren is of tijdens een weekend of vakantie. Neem indien mogelijk een vers monster van de bloederige ontlasting van uw kat mee naar de dierenarts.

Wat doet de dierenarts voor een kat met bloederige ontlasting?

Wat te doen als u bloed in de ontlasting van uw kat ziet

Zodra u in het ziekenhuis aankomt, zal de dierenarts meestal het volgende doen:

  • Neem een medische geschiedenis van u en vraag naar de gezondheid, omgeving en levensstijl van uw kat.
  • Voer een volledig lichamelijk onderzoek van uw kat uit, voel haar lichaam en kijk in haar ogen, oren en mond.
  • Voer een fecale test uit op de bloederige ontlasting van uw kat (daarom is het nuttig om een ontlastingsmonster mee te nemen).

Afhankelijk van de andere symptomen van uw kat en het type bloed dat in de ontlasting wordt gezien (felrood of zwart), wil de dierenarts misschien ook:

  • Voer bloed af voor bloedonderzoek, zoals een volledig bloedbeeld (CBC).
  • Verzamel urine voor analyse.
  • Maak röntgenfoto’s of voer andere diagnostische tests uit, zoals een echografie.
  • Beveel verkennende chirurgie of endoscopie aan.

Als u uiteindelijk naar een dierenziekenhuis gaat, kan uw kat ’s ochtends worden overgebracht naar uw reguliere dierenkliniek voor verdere zorg.

Behandeling voor bloed in kattenkruk is sterk afhankelijk van de oorzaak van de bloeding. Zodra uw dierenarts in staat is om de bron van het bloed in de ontlasting van uw kat te lokaliseren, kan hij of zij een geschikte behandeling identificeren. Uw kat kan vloeistoffen, medicijnen, speciaal voedsel of andere zorg nodig hebben.

Bloed in kattenpoep maar normaal doen – negeer het niet

Als je bloed in de poep van je kat ziet, raak dan niet in paniek, maar laat je kat zo snel mogelijk controleren door een dierenarts. Vooral bij katten is het nooit een goed idee om het zoeken naar veterinaire zorg uit te stellen.

Katten zijn evolutionair geprogrammeerd om hun ziekten te verbergen. In het wild kan een zieke of gewonde kat een doelwit worden voor een groter roofdier.

Dit is de reden waarom katten vaak hun pijn en ongemak verbergen. Zieke katten zullen zich vaak helemaal goed gedragen – totdat ze dat niet zijn. Tekenen van ziekte, zoals verlies van eetlust en gewichtsverlies, kunnen moeilijk op te merken zijn, vooral bij oudere katten.

Tegen de tijd dat u zich realiseert dat er iets mis is met uw kat, kan het probleem ingewikkelder worden. Wanneer dit gebeurt, kan de behandeling invasiever en duurder zijn.

Het uitstellen van de behandeling kan leiden tot slechtere resultaten voor de kat. Het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry, en breng uw kat naar binnen voor een onderzoek als u bloed in de ontlasting van uw kat ziet.

Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en is niet bedoeld als vervanging voor professionele veterinaire zorg. Praat altijd met uw dierenarts over vragen die u mogelijk heeft over de medische toestand van uw huisdier. Wacht niet met het inwinnen van professioneel veterinair advies vanwege iets dat op internet is gelezen.