Hoe een kat te ontwormen

kitten aan de veterinaire tafel

Wormen zijn veel voorkomende interne parasieten van katten en regelmatig het hele jaar door ontwormen is een belangrijk onderdeel van een goede kattengezondheidszorg. Het doel van dit artikel is om de achtergrond van wormen uit te leggen en om informatie te geven over hoe kattenverzorgers hun huisdieren effectief moeten ontwormen

Soorten wormen bij katten

Er zijn een aantal wormen die katten kunnen infecteren, en tot op zekere hoogte zijn er aanzienlijke geografische variaties in de prevalentie van deze verschillende parasieten.

De meest voorkomende wormen leven in het spijsverteringskanaal van de kat, meestal in de darmen.

Veel voorkomende darmparasieten worden hieronder vermeld:

 • De meest voorkomende rondwormen zijn Toxocara cati | en Toxascaris leonina |
 • Andere veel voorkomende darmwormen zijn Gnathostoma soort Fysaloptera soort Strongyloides soorten, zweepwormen en haakwormen (Ancylostoma tubaeforme (Uncinaria stenocephala) en andere soorten).
 • De meest voorkomende lintwormen zijn Dipylidium caninum en Taenia taeniaeformis.
 • Andere minder vaak voorkomende lintwormen zijn: Diphylobothrium latum |, Spirometra soort Diplopylidium soort Joyeuxiella soorten, en Echinococcus multilocularis
 • Er is ook een maagworm, genaamd Ollulanus tricuspis

In sommige delen van de wereld zijn er wormen die andere delen van het lichaam van de kat kunnen infecteren.

 • Hartwormen (Dirofilaria immitis)
 • Longwormen (Aelurostrongylus abstrusus en Capillaria soorten)
 • Oogwormen ( Thelazia callipaeda)

Dit kan lijken op een angstaanjagend lange lijst van kattenwormen, en het is belangrijk om te onthouden dat eenvoudige controlemaatregelen meestal voldoende zijn om te voorkomen dat deze griezelige kruipers uw kat of uzelf schaden.

Hoe krijgen katten wormen?

hoe katten haakwormen krijgen

Katten krijgen haakwormen wanneer ze haakwormlarven binnenkrijgen, meestal wanneer ze op een besmet oppervlak lopen. Katten kunnen haakwormen oppikken via hun huid of tijdens het verzorgen.

De levenscyclus van elke specifieke worm is anders en varieert van de gewone rondworm die kittens kunnen oppikken uit de moedermelk, tot de gewone lintworm die katten kunnen oppikken door het binnenkrijgen van vlooien uit hun vacht, tot andere lintwormen die katten kunnen oppikken van prooien (zoals kleine zoogdieren, vogels amfibieën of reptielen) tijdens de jacht. Geïnfecteerde katten kunnen wormen doorgeven aan andere katten via wormen of segmenten in hun ontlasting.

Symptomen van wormen bij katten

De meeste katten met wormen vertonen geen tekenen van ziekte: een laag niveau van wormen kan bestaan zonder schade aan te richten. Zware wormbelastingen van darmparasieten kunnen er echter voor zorgen dat een geïnfecteerd dier last heeft van gastro-intestinale problemen (braken en / of diarree), gewichtsverlies, bloedarmoede, een doffe vacht, slechte algemene conditie en soms irritatie rond de anus.

Bovendien kunnen sommige wormen worden doorgegeven aan mensen, die zeer zelden ernstige ziekten veroorzaken.
Om deze redenen is het zinvol om katten regelmatig anti-wormmedicatie te geven, om problemen te voorkomen.

Diagnose van wormen

zweepwormen bij kat

Om een specifieke, definitieve diagnose van wormbesmetting te stellen, kan een monster van de uitwerpselen van uw kat uit de kattenbak van uw kat worden verzameld en naar een laboratorium worden gestuurd om te zoeken naar wormeieren, larven of volwassen wormen.

Er is echter een incidentie van “valse negatieven” van fecale monsters, d.w.z. zelfs als er geen tekenen van wormen worden gevonden, is het nog steeds mogelijk dat uw kat wormen kan hebben.

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen hun eigen eenvoudige fecale onderzoek uitvoeren door de ontlasting van hun kat fysiek te onderzoeken. Ze kunnen volwassen wormen of lintwormsegmenten zien (deze lijken op afgeplatte rijstkorrels).

Spoelwormeieren zijn echter microscopisch klein en het is onwaarschijnlijk dat ze met het blote oog zichtbaar zijn.

Om deze reden wordt het meestal aanbevolen dat alle katten routinematige wormdoses krijgen, volgens een schema gedurende hun hele leven.

Ontwormen van uw kat

Meestal moeten volwassen katten (ouder dan zes maanden) elke 1-3 maanden voor wormen worden behandeld met behulp van een breedspectrum wormer (d.w.z. een die effectief is tegen zowel rondwormen als lintwormen).

Binnenkatten hebben minder kans om wormen op te pikken, dus minder frequent ontwormen wordt aanbevolen (bijvoorbeeld om de drie maanden), terwijl buitenkatten dietroep moet vaker worden ontwormd (bijvoorbeeld elke maand).

Kittens en jongere katten (jonger dan zes maanden) moeten vaker worden ontwormd, omdat rondwormen veel voorkomen bij kittens (ze halen ze op uit de melk van hun moeder, tijdens het zogen.

Over het algemeen moeten kittens worden behandeld voor rondwormen 2 weken vanaf de leeftijd van 3 weken tot 8 weken oud, vervolgens maandelijks tot 6 maanden oud. Een spoelworm-specifieke wormer zou voldoende moeten zijn omdat lintwormen meestal geen probleem zijn bij kittens, tenzij ze vlooien hebben. Als ze vlooien hebben, moet een breedspectrum wormer worden gebruikt.

Soorten ontwormers

Zoals hierboven vermeld, hebben kittens mogelijk alleen rondwormbehandelingen nodig, terwijl oudere katten een breder scala aan parasieten moeten hebben. Het is de moeite waard om een gesprek te voeren met uw lokale dierenarts om te leren welk type wormen in uw eigen omgeving moet worden bestreden, voor uw specifieke huisdier.

Er is een breed scala aan ontwormingsmedicijnen beschikbaar, met een nauwkeurige productbeschikbaarheid die van land tot land varieert.

Over het algemeen zijn ontwormers een van de twee soorten:

 • Producten voor specifieke wormen bijv. rondworm, lintworm, hartworm etc
 • Zogeheten breedspectrum producten, die voor meerdere verschillende soorten wormen in één formulering behandelen (bv. rondwormen, lintwormen en hartwormen)

Sommige ontwormingsproducten zijn vrij verkrijgbaar in supermarkten en dierenwinkels, maar dit zijn meestal de oudere soorten geneesmiddelen die mogelijk niet zo effectief of gemakkelijk te gebruiken zijn als de meer recent ontwikkelde producten die vaak alleen als voorgeschreven medicijnen worden verkocht via beperkte verkooppunten zoals dierenklinieken.

De precieze actieve ingrediënten zijn belangrijk, en er zijn er te veel om uitgebreid op te noemen.

De volgende worden echter vaak aangetroffen:

 • Pyrantel pamoaat wordt vaak opgenomen om rondwormen en haakwormen te behandelen
 • Praziquantel kan worden opgenomen met Pyrantel pamoaat in een tablet: dit is zeer effectief tegen lintwormen, dus de combinatie van de twee is een breedspectrumproduct.

Bijwerkingen van ontwormingsmedicijnen zijn over het algemeen minimaal.

Welke formuleringen van Wormer zijn beschikbaar?

Ontwormingsmedicatie kan op verschillende manieren aan katten worden gegeven.

 • Wormtabletten zijn de traditionele methode voor het ontwormen van katten. Deze kunnen worden ontworpen om rechtstreeks aan een kat te worden toegediend of het kunnen smakelijke tabletten zijn, ontworpen om met het voedsel te worden gemengd.
 • Wormer pasta’s oraal te geven kan beschikbaar zijn.
 • Spot-on formuleringen (vloeistof in een plastic injectieflacon, aan te brengen op de huid op de achterkant van de nek) zijn nu vaak beschikbaar.
 • Injecteerbare versies van sommige ontwormers (toe te dienen door uw DVM-dierenarts) kan in sommige situaties worden aanbevolen.

Hoe een kat te ontwormen

 • Als u zelf een tablet aan uw kat kunt geven, kan dit de meest directe methode zijn.
 • Je kunt de wormer mengen met wat lekker eten.
 • U kunt een spot-on product op de achterkant van de nek van uw kat gebruiken.
 • Een wormer kan worden toegediend als een injectie, van uw dierenarts.

Welke Wormer is precies het beste voor mijn kitten of kat?

kitten krijgt een ontwormingsbehandeling

De dierenarts zal u de meest effectieve behandeling voorstellen, op basis van de soorten wormen die veel voorkomen in uw omgeving.

Het is altijd beter om het advies van uw dierenarts in te winnen tijdens een routine wellnessbezoek. Ze zullen weten welke soorten wormen veel voorkomen in uw omgeving. Ze zullen ook in staat zijn om de meest effectieve, gemakkelijkste en veiligste ontwormers voor uw kat voor te stellen.

Hoe wormen bij katten te voorkomen

Hoe krijgen katten haakwormen

De beste manier om wormen te voorkomen is om een regelmatige wormdosis te geven, zoals aanbevolen voor uw specifieke kat, met hun individuele levensstijl in uw specifieke gebied. Brede aanbevelingen over frequenties zijn hierboven opgesomd.

Natuurlijke huismiddeltjes voor wormen bij katten

Haakwormen bij katten symptomen

Katteneigenaren moeten voorzichtig zijn voordat ze huismiddeltjes aan katten geven: ze kunnen bijzonder kwetsbaar zijn voor toxiciteiten en schadelijke effecten van medicatie die goed kan worden verdragen bij andere soorten zoals honden en mensen. Het is het beste om het advies van uw dierenarts op te volgen bij het selecteren van wormbehandelingen.

Vaak genoemde producten zoals knoflook, pompoenpitten, salie, oregano of tijm, of homeopathische producten, doden wormen niet op betrouwbare wijze en kunnen niet worden aanbevolen.

Conclusie

Cat Worms Functie

Wormen zijn veel voorkomende parasieten bij katten en een preventieve aanpak, met regelmatig gebruik van breedspectrumwormen, is de beste manier omo problemen te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemakkelijkste manier om een kat te ontwormen?

De gemakkelijkste manier hangt af van uw kat. Als u zelf een tablet aan uw kat kunt geven, kan dit eenvoudig zijn. Als uw kat u niet toelaat, kunt u medicijnen proberen gemengd met wat smakelijk voedsel. Als uw kat dit weigert, kunt u een spot-on product op de achterkant van de nek van uw kat gebruiken. Tot slot kan soms een wormer als injectie worden toegediend, van uw dierenarts.

Wat kan ik mijn kat geven om te ontwormen?

Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals hierboven vermeld. U kunt een vrij verkrijgbare breedspectrum wormer kiezen, of u kunt er de voorkeur aan geven om uw dierenarts te vragen om het meest effectieve en gemakkelijkste ontwormingsproduct voor te stellen voor een kat die in uw omgeving woont.

Wat gebeurt er als je een kat niet ontwormt?

Als katten niet worden ontwormd, lopen ze het risico zware wormbelastingen op te lopen die hen onwel kunnen maken. Er is ook een klein risico dat ze wormen kunnen dragen die besmettelijk kunnen zijn voor hun menselijke dragers.

Hoe weet je of je kat ontwormd moet worden?

Als u symptomen ziet die worden veroorzaakt door wormen, of als u aanwijzingen ziet voor wormen in de ontlasting van uw kat, moet onmiddellijk een wormdosis worden gegeven. Als onderdeel van de algemene kattenverzorging moeten alle katten routinematig worden ontwormd, ten minste eens in de drie maanden, zodat er nooit een wormbesmetting mag ontstaan.