Wat is de prijs van katten- en kittenvaccinaties in het VK (kosten in 2023)

Katten- en kittenvaccinaties zijn van vitaal belang voor de gezondheid van elke kat. Er zijn verschillende soorten vaccins en toedieningsfrequentie, zoals het eerste vaccin van een kitten aan een frequente reiziger kat die gespecialiseerde vaccins nodig heeft voor reizen. In dit artikel wordt gekeken naar hoeveel verschillende vaccins u kosten voor uw kat of kitten in het VK.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van vaccinaties voor katten in het Verenigd Koninkrijk

Katten in het Verenigd Koninkrijk kunnen worden blootgesteld aan verschillende vermijdbare ziekten waarvoor vaccins zijn ontworpen om immuniteit te geven. Voor kittens kunnen deze vaccins levensreddend zijn; sommige ziekten, zoals Feline Calicivirus (Kattengriep), Feline Infectious Peritonitis (FIP) en Feline Leukemia Virus (FeLV), zijn allemaal te voorkomen ziekten die kittens in het VERENIGD KONINKRIJK vaak doden.

Boostervaccinaties zijn nodig om de immuniteit van uw kat tegen deze ziekten te “overtreffen” naarmate ze ouder worden, zodat ze volledig beschermd zijn. Sommige hiervan worden jaarlijks gegeven; sommige worden minder vaak gegeven (zoals om de 3 jaar).

Statistieken tonen aan dat deze ziekten doden. 30%-70% van de katten die besmet zijn met een systemische (full body) calicivirusinfectie zal sterven. De bijna universeel fatale FIP veroorzaakt 12% van alle kattensterfte. FeLV doodt 85% van de hardnekkig geïnfecteerde katten binnen 3 jaar.

De cijfers zijn somber, maar het goede nieuws is dat deze infecties kunnen worden beschermd tegen het gebruik van vaccins en een up-to-date vaccinatieschema.

Vaccinaties zijn beschikbaar voor de meeste ziekten die katten kunnen krijgen, met initiële vaccinatieschema’s, waaronder:


  • Feline Infectieuze Enteritis / FIP

  • Feline Influenza (kattengriep en Herpesvirus)

  • Feline Leukemie Virus

Er zijn ook andere vaccinaties beschikbaar voor katten die als risicovol worden beschouwd, waaronder vaccinaties voor hondsdolheid en bordetella bronchiseptica (kennelhoest). Toch worden deze zeldzamer gegeven en alleen in specifieke situaties, zoals reizen.

Een in-date rabiësvaccin is nodig voor een kat om in en uit het VK te reizen.

kat krijgt een prik van een dierenarts
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Hoeveel kosten vaccinaties voor katten in het VK?

Verschillende veterinaire operaties in het Verenigd Koninkrijk zullen verschillende prijzen hebben voor kitten- en kattenvaccins, vooral omdat de prijsstelling van veterinaire diensten in het VK niet gereguleerd is. De prijs kan variëren afhankelijk van de locatie, zoals binnen Groot-Brittannië, Wales, Noord-Ierland en Schotland, evenals in en uit de hoofdstad. Cat-only klinieken behandelen alleen katachtigen, wat duurder kan zijn.

Sommige veterinaire liefdadigheidsinstellingen, zoals de PDSA (Peoples Dispensary for Sick Animals) en de RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), bieden goedkopere vaccinaties voor mensen met een lager inkomen. Momenteel is een derde van de Britse kattenpopulatie niet gevaccineerd, volgens The Cat Group.

Hieronder vindt u een tabel met de prijs van de eerste vaccins en boosters in elk deel van het VK, evenals de gemiddelde prijs voor “gereduceerde kosten” vaccinatieklinieken en kattenklinieken.

Land Engeland Schotland Wales Noord-Ierland
Initiële vaccinatiecursus (kitten) £ 44 – £ 172 £ 50 – £ 100 £ 59 – £ 102 £ 55 – £ 75
Booster Vaccinaties £ 40 – £ 55 £ 50 – £ 65 £ 45 – £ 60 £ 50 – £ 60
Dierenarts bij dierenkliniek die injectie geeft aan kat
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

Gemiddelde prijs van initiële vaccincursussen en boosters van goedkope / liefdadigheidsklinieken:


  • Eerste vaccincursus: £ 20

  • Booster vaccins: £ 18

Gemiddelde prijs van initiële vaccincursussen en boosters van cat-only klinieken:


  • Eerste vaccincursus: £ 145

  • Booster vaccinatie: £80

Extra kosten om te anticiperen

Bij katten- en kittenvaccinaties zijn er een paar extra kosten om rekening mee te houden. Een kostenpost om te overwegen is eventuele extra vaccinaties die uw kat nodig heeft en die niet op de “kern” vaccinatielijst staan. Rabiës en Bordatella Brochiseptica-vaccins worden bijvoorbeeld meestal niet voorgeschreven aan katten in het VK, maar als u met uw kitten of kat wilt reizen, moet u ze wettelijk een dierenpaspoort geven. Dit omvat de behoefte aan een rabiësvaccin, dat gemiddeld £ 65 kost.

Sommige veterinaire kantoren brengen een consultvergoeding in rekening bovenop de vaccinatiekosten, die gemiddeld £ 30 kosten, maar consultkosten zijn meestal inbegrepen in de vaccinkosten.

Als eigenaren hun katten niet binnenbrengen voor hun boosters, moeten ze mogelijk de vaccincursus opnieuw starten. Dit komt omdat het niveau van immuniteit dat de kat heeft opgebouwd, zal te laag worden, wat betekent dat een booster niet effectief genoeg zal zijn om hem te beschermen. Een herstart van een vaccincursus is bijna altijd hetzelfde geprijsd als de eerste vaccinatiecursus van een kitten, wat betekent dat een herstart van vaccins veel meer kan kosten dan een booster.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Hoe vaak moet ik mijn kat laten vaccineren?

Kattenvaccinschema’s worden besproken in de Britse veterinaire wereld, omdat het aantal mensen dat hun katten uitsluitend binnen houdt, toeneemt. 10% van de katten in het Verenigd Koninkrijk wordt nu alleen binnenshuis beschouwd, maar de meeste dierenartsen zijn het erover eens dat alle katten het volledige vaccinatie-advertentieboosterschema nodig hebben.

Katteneigenaren kunnen deze ziekten niet zelf vangen of dragen, maar ze kunnen de virussen wel op hun kleding dragen. Schoenen en kleding kunnen in nauw contact komen met katten, wat betekent dat zelfs een kat die nooit naar buiten gaat, besmet kan raken.

Het wordt aanbevolen dat katten hun eerste vaccinaties krijgen als ze een kitten zijn voordat ze naar buiten mogen en voordat ze in contact komen met andere katten. Hierna wordt jaarlijks een booster gegeven, omdat de antilichaamniveaus in de loop van de tijd dalen.

Dekt een huisdierenverzekering vaccinaties voor katten en kittens in het Verenigd Koninkrijk?

Een huisdierenverzekering dekt meer dan waarschijnlijk geen vaccinaties in het VK. Omdat huisdierenverzekeringsmaatschappijen vaccinaties classificeren als “preventieve behandelingen”.

Huisdierenverzekeringsformulier in het bezit van een persoon
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

De meeste huisdierenverzekeringsmaatschappijen bieden een preventieve “dierenclub” -optie tegen een extra vergoeding die vaccinaties kan dekken. Dit wordt echter niet altijd aangeboden en als de katteneigenaar het vaccinatieschema van de kat (zelfs met een paar weken) niet doorloopt, moet hij mogelijk de hele cursus opnieuw starten. Dit kan het plan ongeldig maken en betekenen dat eigenaren van gezelschapsdieren de volledige prijs voor vaccins moeten betalen.

Wat te doen als uw kat zijn vaccins mist

Als uw kat zijn jaarlijkse boostervaccin mist, hangt wat u vervolgens moet doen af van hoe lang je kat heeft zijn boosterdatum gemist.

Voor de meeste vaccinaties kan een booster een paar maanden worden “gemist” voordat de immuniteitsniveaus laag genoeg zullen dalen om niet effectief te zijn. Elke dierenartspraktijk heeft zijn eigen protocol over hoeveel tijd tussen boosters ze toestaan, maar het lijkt erop dat 15 maanden over het algemeen het afkappunt is voor dierenartsen in het VK.

De meeste dierenartsen bieden nu fysieke of digitale herinneringskaarten voor de vaccins van uw kat, dus houd die in de gaten wanneer de booster van uw kat moet worden verwacht. Probeer anders zo snel mogelijk een afspraak te maken met uw dierenarts. Als u de afsluitdatum voor boosters overschrijdt, kan dit ertoe leiden dat u opnieuw moet betalen voor een hele vaccincursus!

Hetzelfde geldt voor kittenvaccins; er is een specifieke hoeveelheid tijd nodig tussen de eerste en tweede kittenvaccins (3 weken). Dit komt door de manier waarop de vaccins zijn ontworpen. Als je dit venster mist, moet je de cursus waarschijnlijk opnieuw starten.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Vaccinaties voor katten en kittens zijn van vitaal belang voor de voortzetting van de gezondheid van uw kat. Zonder hen kunnen veel katten erg ziek worden en zelfs sterven als gevolg van vermijdbare ziekten. Omdat veel van deze ziekten worden verspreid via nauw contact met andere katten, lopen huishoudens met meerdere katten een hoger risico dat een van hun katten ziek wordt. Het vaccineren van deze katten is erg belangrijk om ze te beschermen tegen deze gemakkelijk te verspreiden ziekten.

Katten die alleen binnenshuis zijn, moeten echter ook worden gevaccineerd omdat sommige virussen op de kleding van de eigenaar worden binnengebracht. De prijzen van deze vaccins zijn variabel vanwege uw locatie en het type dierenarts dat u bezoekt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio, Shutterstock