Wat is de prijs van katten- en kittenvaccinaties in Canada (kosten in 2023)

Op het moment dat je een kitten adopteert, zet je je in voor een leven lang voor het kitten zorgen. Je moet het voorzien van voedsel van hoge kwaliteit, toegang tot schoon water en veel speelgoed om zijn leven bevredigend en verrijkend te houden, en in ruil daarvoor krijg je vele jaren van knuffels en gezelschap. Maar een ander aspect van het bezit van huisdieren wordt soms overschaduwd door de opwinding van het naar huis brengen van een nieuw huisdier, dat hen voorziet van regelmatige veterinaire zorg.

Vaccinaties zijn essentieel om uw kat gezond te houden en iets dat u moet inzetten om jaar na jaar voor uw huisdier te zorgen. Helaas zijn vaccins niet gratis voor huisdieren zoals voor Canadezen. Weten hoeveel u elk jaar aan vaccinaties moet uitgeven, kan u helpen een budget samen te stellen waaraan u zich kunt houden.

Blijf lezen om de kosten van katten- en kittenvaccinaties in Canada te achterhalen.

3 katten gezichtsverdeler

Het belang van katten- en kittenvaccinaties

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw kitten gezond blijft, is door op de hoogte te blijven van zijn vaccinaties. Kattenvaccins beschermen, net als bij menselijke, tegen bepaalde infectieziekten die uw huisdier kunnen schaden. Bovendien zullen vaccins het immuunsysteem van uw kat trainen om te beschermen tegen schadelijke infectieuze agentia wanneer ze volgens het juiste schema worden gegeven.

Kittens zijn kwetsbaar voor verschillende infecties vanwege hun zich nog steeds ontwikkelende immuunsysteem. Daarom is het noodzakelijk om op schema te blijven met zijn vaccinaties om de blootstelling aan infectieuze agentia te minimaliseren. Als er niet veel bekend is over de eerste weken van het leven van uw kitten en hoeveel het in staat was om van zijn moeder te voeden, is het vooral essentieel om de vaccins op tijd te krijgen.

Kittens krijgen een reeks vaccinaties gedurende een periode van vier maanden die begint wanneer ze ongeveer zes weken oud zijn. Eerder vaccineren wordt niet aanbevolen of effectief, omdat jonge katten de eerste uren na de geboorte antibiotica uit hun moedermelk krijgen. Deze antilichamen gaan enkele weken mee en kunnen interfereren met hoe goed een kitten reageert op vaccins.

Het zijn echter niet alleen kittens die vaccins nodig hebben. Volwassen katten zullen baat hebben bij het ontvangen van boosters om de één tot drie jaar, afhankelijk van hun levensstijl.

dierenarts die kittenvaccin geeft
Afbeelding Credit: Ilike, Shutterstock

Hoeveel kosten katten- en kittenvaccinaties?

De prijs van de vaccins van uw kitten en kat zal variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Ten eerste kan uw locatie in Canada de prijs van uw veterinaire zorg aanzienlijk beïnvloeden. Dit komt omdat elke kliniek zijn eigen prijzen bepaalt, en het kan dit doen om concurrerend te blijven met andere dierenartsen in uw stad.

De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van het type kliniek dat u bezoekt voor de vaccins. Als u een krap budget heeft, raden we u aan contact op te nemen met uw lokale SPCA om te zien of zij vaccins tegen een lager tarief aanbieden. Ons onderzoek wees uit dat provinciale SCPA’s kattenvaccins leveren voor ongeveer de helft van de kosten van dierenziekenhuizen. Uw regio kan ook een goedkope veterinaire dienst hebben waar u uw huisdier nog goedkoper kunt vaccineren dan de SPCA-prijs.

Het aantal vaccins dat u voor uw kat krijgt, heeft ook invloed op de kosten. De meeste dierenartsen bevelen drie primaire vaccins aan: FVRCP, kattenleukemie en hondsdolheid, maar de jouwe zal rekening houden met de levensstijl van je kat bij het maken van een vaccinschema ervoor.

De gemiddelde kosten om uw kitten te vaccineren kunnen tussen de $ 25 en $ 65 per injectie liggen, afhankelijk van waar u woont en welk type kliniek u bezoekt. Boostershots zijn veel goedkoper, meestal in het bereik van $ 20 per opname, dus het vaccineren van uw volwassen kat zal veel betaalbaarder zijn.

Vaccin Westkust SPCA Oostkust SPCA
FVRCP 35 dollar 25 dollar
Kattenleukemie (FeLV) 35 dollar 25 dollar
Hondsdolheid 35 dollar 25 dollar

Extra kosten om te anticiperen

Helaas zijn de meeste dierenartsbezoeken niet zo eenvoudig als binnenspringen om een vaccin te krijgen en vertrekken. Hoewel het krijgen van een afspraak strikt voor vaccins mogelijk is, zullen de meeste dierenartsen aanbevelen om tegelijkertijd een wellness-onderzoek uit te voeren. We raden u aan om het wellness-onderzoek te laten doen, vooral als het de eerste keer is dat uw kitten een dierenarts bezoekt en wanneer het tijd is voor het jaarlijkse bezoek van uw volwassen kat. U kunt verwachten dat een wellness-examen ergens tussen de $ 70 en $ 150 kost.

Uw dierenarts kan andere vaccins voorstellen die beschermen tegen dingen zoals Bordetella, Chlamydophila Felis of het kattenimmunodeficiëntievirus, vooral als u een buitenkat heeft. Deze vaccins liggen meestal rond de $ 30 tot $ 40 per stuk.

Kitten Vaccin
Beeld Bron: Maria Sbytova, Shutterestock

Hoe vaak hebben katten vaccins nodig?

Uw kitten moet zijn eerste vaccin, FVRCP, tussen zes en negen weken krijgen. Het zou dan een reeks opnamen moeten krijgen in intervallen van drie of vier weken totdat het 16 weken bereikt. Deze vaccins omvatten over het algemeen FeLV en de tweede en derde ronde van het FVRCP-vaccin. Rond de vier maanden moet het rabiësvaccin worden toegediend.

FVRCP en rabiës boosters worden aanbevolen op het eenjarige merk en elke drie jaar daarna. De FeLV-booster kan jaarlijks nodig zijn als uw kat het risico loopt het virus op te lopen.

Dekt een huisdierenverzekering vaccinaties?

Een huisdierenverzekering kan vaccinaties dekken, maar dit hangt af van uw individuele polis. De meeste plannen die preventieve of welzijnszorg bieden, bieden een vorm van vaccindekking; hoeveel hangt af van uw plan. Sommige bedrijven zullen jaarlijks een bepaald aantal vaccins dekken, terwijl anderen een specifiek dollarbedrag zullen zetten op hoeveel u kunt claimen voor vaccins.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Welke vaccins worden aanbevolen?

Het Vaccinatieadviespanel van de American Association of Feline Practitioners beveelt aan dat alle binnenkatten FVRCP-, rabiës- en leukemievaccins krijgen.

De FVRCP is een combinatievaccin dat uw kat beschermt tegen drie veel voorkomende ziekten: feline virale rhinotracheïtis, feline calicivirus en feline panleukopenie. Alle drie deze virussen zijn zeer besmettelijk en potentieel levensbedreigend.

Hondsdolheid is een dodelijke virale infectie die zich verspreidt via beten, maar is ook overdraagbaar als een wond wordt blootgesteld aan speeksel van een besmet dier. Stinkdieren, vleermuizen en wasberen behoren tot canada’s meest voorkomende wilde dragers van de infectie. Hondsdolheid is vaak dodelijk zodra de symptomen zich beginnen te ontwikkelen.

Het feline leukemievirus (FeLV) is de primaire oorzaak van virusgerelateerde sterfgevallen en is de tweede alleen voor trauma als de belangrijkste oorzaak van kattensterfte. Het virus doodt 85% van de katten binnen drie jaar na diagnose. De ziekte wordt overgedragen van kat op kat via speeksel, bloed of urine. Gemeenschappelijke verzorging en gevechten zijn de meest voorkomende manieren waarop het virus zich verspreidt, hoewel kittens de ziekte in de baarmoeder of via de melk van hun moeder kunnen oplopen.

Uw dierenarts kan ook andere vaccins aanbevelen, afhankelijk van de levensstijl, leeftijd en leefsituatie van uw kat.

Het Bordetella-vaccin wordt aanbevolen voor katten die in krappe woonruimten leven, zoals die in asielen of meerdere kattenhuizen.

Het Chlamydia Felis-vaccin wordt soms opgenomen in de FVRCP-combinatie. Het wordt over het algemeen alleen aanbevolen in huishoudens met meerdere katten met een bevestigde infectie.

kattenpootverdeler

Conclusie

Vaccinaties beschermen uw kitten en volwassen katten tegen dodelijke infectieuze agentia. Hoewel er vooraf kosten zijn om uw kat te laten vaccineren, kunt u uzelf op de lange termijn geld besparen. Katten die de virussen ontwikkelen die de vaccins voorkomen, kunnen snel forse dierenartsrekeningen krijgen. Een paar honderd dollar per jaar is het waard als je kat gezond en virusvrij kan blijven.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: H_Ko, Shutterstock