Wat is de prijs van een echografie voor een kat? (Gids 2023)

Veterinaire zorg kan duur zijn. Of uw kat nu een echografie nodig heeft om redenen die verband houden met zwangerschap of een medische aandoening, er kunnen enkele forse kosten verbonden zijn aan de procedure. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van het type echografie, uw locatie en andere mogelijke extra kosten. Over het algemeen kan een kattenecho tussen de $ 200 – $ 500 kosten, afhankelijk van waar je woont.

Lees hieronder verder voor meer informatie over de kosten van een echografie voor uw kat.

cat + lijnverdeler

Het belang van feline echografieën

Een echografie, ook wel echografie genoemd, is een beeldvormingsmethode die geluidsgolven gebruikt om een beeld te krijgen van de structuren in het lichaam van uw kat.

Echografieën worden vaak gebruikt om de voortgang van een zwangerschap te evalueren, maar dat is niet het enige gebruik ervan. Het zijn ook uiterst nuttige diagnostische hulpmiddelen. Wanneer uw kat worstelt met interne gezondheidscomplicaties, zijn echografieën een pijnloze en niet-invasieve manier om informatie te verzamelen. Veterinaire professionals kunnen echografieën gebruiken om de interne organen van uw kat te onderzoeken, inclusief de vorm, grootte en zelfs textuur.

Veel medische aandoeningen zijn moeilijk te zien voor katteneigenaren van buitenaf. Katten doen hun best om hun pijn te verbergen, omdat het hun instinct is om ongemak te maskeren. Als uw dierenarts vermoedt dat er intern iets mis is, kan hij een echografie aanbevelen om de status van het interne lichaam van uw kat te evalueren.

Gezondheidscomplicaties die mogelijk een echografie vereisen om te ontdekken, zijn kanker, nierziekte en leverziekte. Dit zijn verwoestende aandoeningen die onmiddellijke zorg en behandeling vereisen, dus het is van vitaal belang om ze snel te diagnosticeren. Om deze reden kan een echografie een cruciaal hulpmiddel zijn om het leven van uw kat te redden.

Echografie bij Maltese hond
Afbeelding Credit: thirawatana phaisalratana, Shutterstock

Hoeveel kost een echografie?

Er zijn een aantal factoren die de kosten van een echografie kunnen bepalen. Het gemiddelde dat een echografie naar verwachting zal kosten, varieert van $ 300 tot $ 500. Het type echo dat uw kat zal ondergaan, kan de prijs beïnvloeden. Hoe ingewikkelder of diepgaander de echografie is, hoe duurder deze zal zijn.

Echocardiogrammen, of een echografie van het hart, zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk meer kosten. Dit komt omdat het echocardiogram meer metingen en berekeningen vereist dan de gemiddelde echografie. Abdominale echo’s zijn hetzelfde.

Aan de andere kant nemen echo’s die worden gedaan in noodgevallen of echo’s voor zwangerschappen minder tijd in beslag, dus ze zijn niet zo duur. Evenzo zullen echografieën die alleen een enkelvoudig orgaan (zoals de lever of blaas) bedekken, ook goedkoper zijn.

zwangere kat
Afbeelding Credit: AWelsh, Flickr

De expertise van de dierenarts kan ook van invloed zijn op die kosten. Als een huisarts de echografie uitvoert, zijn de kosten waarschijnlijk goedkoper. Als een specialist echter de echografie doet, gaat de prijs omhoog. Dit komt omdat de specialist meer opleiding heeft dan een huisarts.

Locatie is een andere grote factor bij het bepalen van ultrasone prijzen. Katteneigenaren die in de stad wonen, zullen waarschijnlijk hogere percentages zien dan katteneigenaren die op het platteland wonen. Evenzo zullen verschillende regio’s van het land ook verschillende prijstrends hebben voor hun echografieën. Om de variatie tussen verschillende regio’s beter te begrijpen, zijn hier 3 vergelijkingen die laten zien hoe de prijzen kunnen variëren, afhankelijk van waar u zich in de Verenigde Staten bevindt:

Boise, ID1 $ 189 – $ 250
Jarrettsville, MD2 $ 250 – $ 350
Austin (Texas)3 $ 300 – $ 500

Extra kosten om te anticiperen

Echo’s zijn al een dure procedure en de extra kosten verhogen de prijs alleen maar. Als u verwacht dat uw kat een echografie nodig heeft, zorg er dan voor dat u bereid bent om eventuele andere mogelijke kosten aan te kunnen.

Deze extra kosten zullen zeker consultkosten omvatten. Een onderzoek zal nodig zijn voor een dierenarts om een echografie voor uw kat aan te bevelen, dus de kosten van dit bezoek en eventuele vervolgbezoeken zullen een extra uitgave zijn om te overwegen.

Een andere mogelijke kostenpost kunnen medische onderzoeken zijn die vóór de echografie worden uitgevoerd. Deze tests omvatten röntgenfoto’s, fysieke onderzoeken en bloedonderzoeken, en ze worden gedaan om te zoeken naar problemen in organen zoals de alvleesklier, milt of lever. De prijzen van deze tests variëren afhankelijk van welke test wordt uitgevoerd en of er meerdere tests worden uitgevoerd.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Pressmaster, Shutterstock

Het is mogelijk dat uw kat tijdens een echo moet worden verdoofd. Dit is geen standaardvereiste, maar het kan nodig zijn als uw kat te gestrest of angstig is om de test uit te laten voeren. Als uw kat een kalmerend middel nodig heeft om de test te laten doen, zal dit de prijs verhogen.

Wanneer de echografie is gedaan, kan er een kans zijn dat uw kat in het ziekenhuis moet blijven voor een aanvullende behandeling. In dat geval komt er een extra hospitalisatievergoeding. De prijs hiervan zal variëren afhankelijk van welke behandeling nodig is en hoe lang uw kat in het ziekenhuis moet blijven.

Wanneer zijn echo’s nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom een echo nodig kan zijn. Echografieën worden vaak gebruikt om zwangerschappen, schildklieren, ligamenten en pezen en ogen te evalueren. Echografieën worden ook gedaan om zachte weefsels in het lichaam te onderzoeken, maar dit is niet de limiet aan waar echografieën voor worden aanbevolen.

Echografieën worden vaak gebruikt om hartaandoeningen te evalueren om uw dierenarts te helpen bepalen of uw kat al dan niet hartmedicatie moet gebruiken. Echografieën voor hartaandoeningen kunnen worden gedaan door een huisarts of een cardioloog. De cardioloog zal duurder zijn.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Afwijkingen in de urine of bloedonderzoeken van uw kat kunnen ook leiden tot een echografie. Dit komt omdat de echografie visualisatie van de inwendige organen van uw kat mogelijk maakt, zodat uw dierenarts mogelijk de oorzaak van deze afwijkingen kan zien.

Als uw kat een vreemd lichaam heeft ingeslikt, kan een echografie worden gebruikt om het te detecteren. Voorwerpen die uw kat mogelijk heeft ingenomen, zoals doek of plastic, worden mogelijk niet altijd gevangen door röntgenfoto’s. Echografie kan deze vreemde lichamen echter gemakkelijker oppikken, waardoor het een handig beeldvormend hulpmiddel is als uw kat in iets is terechtgekomen dat hij niet zou moeten hebben. Dit zal uw dierenarts ook helpen om te bepalen of dringende medische zorg al dan niet moet worden gegeven.

Er zijn ook gevallen waarin een noodgeval een echografie vereist voor diagnose. Als uw kat bijvoorbeeld een inwendige bloeding heeft, kan een echografie dat bevestigen en medische professionals helpen een actieplan op te stellen.

Dekt een huisdierenverzekering echografie?

De kosten in verband met echografieën lijken misschien ontmoedigend, maar gelukkig biedt de huisdierenverzekering normaal gesproken dekking voor dit examen. Of uw huisdierenverzekering het dekt of niet, kan echter afhangen van de reden voor de echografie.

Sommige huisdierenverzekeringen dekken geen zwangerschapsgerelateerde kosten. Als u bent ingeschreven voor een verzekeringsplan dat geen dekking biedt voor zwangerschappen, moet u eventuele zwangerschapsgerelateerde echografiekosten zelf beheren.

Maar als de echo wordt gedaan vanwege een ongeval of ziekte, is de kans groot dat uw huisdierenverzekering dit dekt. Als u niet zeker bent, zorg er dan voor dat u dit verifieert bij uw verzekeringsmaatschappij.

dekking van de huisdierenverzekering
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Wat te verwachten voor en na een echografie

Afhankelijk van de echografie die wordt uitgevoerd, kan er een noodzakelijke voorbereiding zijn. Bij echografieën van de buik kan uw kat bijvoorbeeld 12 uur voorafgaand aan het onderzoek geen voedsel eten. In de meeste gevallen is echter geen voorbereiding nodig. Uw dierenarts zal u adviseren over welke voorbereiding (indien aanwezig) nodig is.

Na de echo heb je over het algemeen meteen de uitslag. Dit komt omdat de beelden in realtime worden gemaakt en geëvalueerd. In speciale gevallen kan beeldvorming echter naar een specialist worden gestuurd voor aanvullend overleg. In die gevallen kan het enkele dagen duren voordat u de resultaten hoort.

kattenpootverdeler

Conclusie

Echografieën zijn een belangrijk onderdeel van het evalueren van wat er in het lichaam van uw kat gebeurt. Ze zijn een nuttig beeldvormingshulpmiddel dat u en uw dierenarts onmiddellijke antwoorden kan geven op eventuele zorgen over de gezondheid van uw kat, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor het maken van een behandelplan. Een huisdierenverzekering zal in veel gevallen helpen om de kosten te dekken; het kan echter variëren afhankelijk van het doel van het examen.

Hoewel echografieën duur kunnen zijn, zijn ze van vitaal belang voor het diagnosticeren van problemen bij uw kat en kunnen ze zelfs zijn leven redden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Libre, Shutterstock