Wat is de overlevingskans van een pasgeboren kitten zonder moeder?


De nabijheid van de moeder en haar melk zijn cruciaal voor kittens in hun eerste paar weken van hun leven.

In het begin halen ze alles wat ze nodig hebben uit haar melk en eten of drinken ze niet alleen.

Bovendien beschikken jonge kittens over een onderontwikkeld systeem van thermoregulatie, waardoor ze afhankelijk zijn van de warmte die de moeder biedt voor een goede regulatie.

Als ze het koud hebben, kunnen de kittens de melk niet goed verteren, daarom kunnen spijsverteringsproblemen optreden.

De kans dat een moederloos kitten overleeft en bloeit, is niet veelbelovend. Toch kunnen we in bepaalde situaties nog steeds hulp bieden om kwetsbare kittens te helpen beheren.

Laten we eens kijken naar de overlevingskans van pasgeboren kitten zonder moeder.

Wat zijn de kansen van kittens om te overleven zonder moeder?

kittens zonder moeder

Het opvoeden van een kitten is hard werken. Hoe hard je ook probeert, heel jonge kittens overleven het misschien niet. Dit is een nogal delicate taak die in veel gevallen alleen hun moeders slagen.

Niet alleen voedt een moederkat het kitten en houdt het warm, maar het verdedigt het ook tegen roofdieren en andere potentiële bedreigingen.

Het sterftecijfer voor kittens zonder moeder varieert van 15% tot 40%. Een pasgeboren kitten zal het niet overleven als het 12 uur lang geen melk krijgt.

Hoewel deze statistiek ontmoedigend kan zijn, betekent dit ook dat er een kans van 60-85% is dat een kitten zou kunnen overleven.

Om dit te bereiken, moet u natuurlijk weten hoe u voor een pasgeboren kitten moet zorgen. Als je nog niet eerder voor zo’n jong kitten hebt gezorgd, kan dit een moeilijke taak zijn.

Er is echter geen reden tot paniek, want deze tekst biedt enkele waardevolle tips om u te helpen.

Hoe een pasgeboren kitten te helpen gedijen?

Pasgeboren kittens zijn erg kwetsbaar en mogelijk vatbaar voor virussen. Als ze hun moeder niet aan hun zijde hebben, missen ze de antilichamen die in de moedermelk worden aangetroffen.

De kans is groot dat de meeste kittens zich hun moeder niet zullen herinneren, vooral als ze op jonge leeftijd worden gescheiden, maar de rol van de moeder is op deze jonge leeftijd bijna onvervangbaar bij kittens.

Toch moet je niet opgeven, want er is altijd wel iets wat je kunt doen. En wat is er meer lonend dan het helpen van een pasgeboren, hulpeloos kitten?

1. Je moet het goed voeden

Het voeden van het pasgeboren kitten

Een pasgeboren kitten moet vaak worden gevoerd – idealiter om de 2 tot 3 uur. Daar hoort natuurlijk ook nachtvoeding bij.

Om dit te doen, moet je kittenmelk en een fles krijgen. De melk moet lauw of warm zijn, maar niet heet. In het begin kan het kitten weigeren te eten, maar het is erg belangrijk om volhardend te zijn.

Als het kitten de fles weigert, kunt u een spuit of een ander voorwerp gebruiken om melk in zijn mond te stoppen.

Je moet voorzichtig zijn zodat het kitten niet stikt. Om een klein kitten flesvoeding te geven, moet je het voorzichtig vasthouden en de fles in zijn mond stoppen.

Zorg ervoor dat het kitten echt zuigt, wat duidelijk wordt naarmate het melkniveau in de fles daalt.

Hoe je dit doet, zie je in de onderstaande video.

Video

Als het kitten goed eet, Het zou elke dag 1/2 ounce moeten winnen in de eerste twee weken. In hun eerste week moeten pasgeboren kittens ongeveer 15 ml kittenvoeding consumeren bij elke voeding volgens de Spruce Pets.

De hoeveelheid flesvoeding die een kitten moet consumeren, neemt in de daaropvolgende weken toe. Een kitten van 2 weken oud moet dus ongeveer 70 ml eten bij elke voeding, terwijl een kitten van 3 weken oud ongeveer 90 ml kittenvoeding moet hebben.

2. Je moet het helpen met de kattenbak

Nesttraining zou niet te uitdagend moeten zijn voor katten – de meesten van hen zullen binnen een paar dagen leren om de kattenbak te gebruiken.

Als het echter om kittens gaat, kunnen ze de kattenbak rond de leeftijd van 3 weken gaan gebruiken. Voorafgaand daaraan zullen ze op uw hulp vertrouwen om een regelmatige stoelgang te behouden.

Het is noodzakelijk om de buik zachtjes te masseren, evenals het anale en genitale gebied van uw kitten elke dag na het voeden, met watten of gaas bevochtigd met warm water.

Dit zal het kitten aanmoedigen om te plassen en zijn darmen te bewegen. U moet weten dat uw jonge kitten in het begin misschien niet elke dag poept. Als je echter ziet dat hij regelmatig eet, plast en er over het algemeen goed uitziet, zou dit geen zorgen moeten zijn.

Jonge kittens kunnen in het begin om de dag een ontlasting hebben.

Natuurlijk Tijdens het masseren van uw kitten en het stimuleren van een normale stoelgang, moeten uw handen altijd schoon zijn.

3. Je moet het warm houden

het kitten opwarmen

Het is erg belangrijk voor een pasgeboren kitten om warm te zijn. Om dit te bereiken, moet je het in een kleinere ruimte plaatsen, zoals een kartonnen doos. Ook moet het kitten worden gewikkeld in handdoeken of dekens.

Bovendien is het essentieel om een bron van zachte warmte te introduceren, zoals een warmwaterkruik of een plastic container gevuld met warm water, die zorgvuldig moet worden omhuld met een doek. Het is ook erg belangrijk om het gebied waar uw kitten woont te verwarmen met een lamp.

Volgens de Park Road Dierenkliniek, Lage lichaamstemperatuur of onderkoeling is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens.

Daarom moet u er altijd voor zorgen dat uw kitten warm is. De plaats van uw kitten moet ongeveer 90 graden Fahrenheit zijn totdat het ongeveer 3 weken oud is.

Wanneer het kitten ongeveer 5 weken oud is, moet het zijn eigen lichaamstemperatuur kunnen reguleren.

4. Het is ook nodig om het te vaccineren

Vaccinaties zijn ook cruciaal voor kittens, omdat ze kwetsbaar en vatbaar zijn voor virussen. Elke infectieziekte kan dodelijk zijn voor jonge kittens en vaccinaties zijn er om hen tegen deze ziekten te beschermen.

U dient hierover de dierenarts te raadplegen. Uw kitten moet beginnen met het krijgen van vaccinaties rond de leeftijd van 6 weken. Het is essentieel om het vaccinatieschema te volgen om ervoor te zorgen dat uw kitten alle benodigde vaccinaties krijgt.

De belangrijkste vaccinaties, volgens Ian Tizard [1] zijn die gericht tegen feline parvovirus, feline calicivirussen en feline herpesvirus.

5. Houd uw kitten beschermd

eigenaar en kittens die op de grond liggen

De overlevingskans van een pasgeboren kitten zonder moeder kan ook aanzienlijk worden verminderd door een gebrek aan bescherming.

Moeders beschermen hun kittens tegen roofdieren en andere potentiële bedreigingen in hun omgeving. Als kittens dit niet hebben, kunnen ze zich niet verdedigen.

U kunt echter wel de voogd van uw kitten worden en deze rol op u nemen.

U moet het kitten in een rustige kamer plaatsen waar geen andere mensen of andere huisdieren binnenkomen, vooral in de eerste paar weken wanneer het kitten zo kwetsbaar is.

Een kitten van dit jong kan ook angstig of bang worden voor dingen die je niet eens kunt zien, dus het beste zou zijn dat je het niet blootstelt aan harde geluiden, vreemden of nieuwe plaatsen, tenminste totdat het ongeveer 6 weken oud is.

Laatste woorden

Wat kunnen we concluderen over de overlevingskans van pasgeboren kitten zonder moeder?

Het hebben van hun moeder dicht bij hen in de eerste paar weken is cruciaal voor pasgeboren kittens om te overleven en te gedijen.

Hun moeders zorgen voor voeding, warmte en veiligheid. Als een pasgeboren kitten zijn moedermelk niet langer dan 12 uur krijgt, zal het waarschijnlijk sterven.

Toch kun je hier een klein kittenredder zijn. Met de juiste zorg en bescherming kan het kleine kwetsbare kitten overleven.

Dit is een uitdagende taak, en misschien zelfs de grootste waar je mee te maken krijgt. Als u het echter goed voedt, warm houdt en helpt met stoelgang, is het mogelijk om het leven van het kleine kitten te redden.

En dit is waarschijnlijk het beste wat we ons kunnen voorstellen!

Verwijzingen:
[1] Tizard IR. Kattenvaccins. Vaccins voor dierenartsen. 2021:167–178.e1. DOI, geraadpleegd op 03 augustus 2023.