Wat is de beste vlooienband voor katten in 2023? Kattenexpert legt uit…

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Uitgevonden in 1964 door entomoloog Robert Goulding, Jr., is de vlooienband een van de meest beschikbare vormen van vlooienbehandeling voor katten. Meestal gemaakt van plastic hars en doordrenkt met een insecticide of een combinatie van insecticiden, vlooienbanden zijn goedkoop, eenvoudig te gebruiken en relatief effectief voor het afstoten en doden van volwassen vlooien.

Een artikel op MedicAnimal zegt dat het gebruik van vlooienbanden voor katten “… vroeger was het de meest populaire en toegankelijke vlooienbestrijdingsoptie, totdat de nieuwere spot-ons werden ontwikkeld die veiliger en effectiever bleken te zijn. “

In een wereld van diverse en vaak gemakkelijk toegankelijke vlooienbehandelingen voor katten, vlooienbanden zijn niet langer de beste optie voor de meeste voogden. In dit artikel zullen we de verschillende soorten vlooienbanden op de markt verkennen, leer of ze veilig zijn of niet, en onderzoek wat hen onderscheidt van andere vlooienbehandelingen.

Er is slechts één vlooienband die consequent wordt aanbevolen door dierenartsen en tegelijkertijd wordt gewaardeerd door kattenbeschermers. Als je naar onze nummer één keuze voor de beste vlooienband voor katten wilt gaan, scrol dan naar de onderkant van de pagina.

Snel overzicht:

Onze topkeuze is voor de beste vlooienband voor katten: Bayer Seresto Vlooien- en Tekenhalsband voor Katten.

Deze op absorptie gebaseerde vlooienband onderscheidt zich van de massa door het gebruik van flumethrin en imidacloprid, twee insecticiden met een reputatie voor veiligheid. Er is meer informatie over de Bayer Seresto Vlooien- en Tekenkraag verderop in het artikel. Laten we in de tussentijd eens kijken naar de verschillende soorten vlooienbanden die vandaag op de markt verkrijgbaar zijn en hoe veilig ze echt zijn voor onze katten.

Soorten vlooienbanden voor katten

Op gas gebaseerde vlooienbanden voor katten

Deze kragen geven insecticiden af in een gasvormige vorm.

De meeste dierenartsen houden niet van deze vlooienbanden en beschrijven ze als ineffectief. Ze stoten gassen uit het nekgebied van uw kat en hebben een beperkt bereik, soms niet helemaal verspreid over het lichaam van uw kat naar hun achterhand, waar vlooien de neiging hebben zich te concentreren.

Op absorptie gebaseerde vlooienbanden voor katten

Deze halsbanden geven kleine hoeveelheden insecticiden af op de huid van uw kat. De insecticiden sijpelen naar beneden in de haarzakjes en talgklieren, waardoor de huid en vacht van uw kat veranderen in een insecticide mijnenveld voor vlooien die proberen een slok van hun bloed te nemen.

Deze worden meestal beschouwd als het meest effectieve type vlooienband voor katten. Ze doden volwassen vlooien en beschermen uw kat gedurende 7-9 maanden tegen nieuwkomers.

In de meeste gevallen zijn vlooienbanden alleen effectief voor het doden van volwassen vlooien. Sommige bevatten echter insectengroeiregulatoren – ook bekend als IGR’s – die voorkomen dat vlooien volwassen worden en zich voortplanten.

Natuurlijke en kruiden vlooienbanden voor katten

Als u zich zorgen maakt over de toxiciteit van conventionele halsbanden gemaakt met chemische insecticiden, kunt u in plaats daarvan kiezen voor een zogenaamde natuurlijke of kruiden vlooienband.

Gevraagd naar deze alternatieve vlooienbanden, zegt Andrea M. Brodie, DVM: “Ze werken niet. Ik stel voor dat u geen vlooienbanden op uw kat gebruikt, omdat er altijd het gevaar bestaat dat de kat ergens met de halsband wordt opgehangen en gewond raakt. Het beste zou zijn om een plekje te gebruiken voor katten.”

De aanbeveling van Dr. Brodie wordt herhaald door de meeste andere dierenartsen en kattenbeschermers. Deze halsbanden hebben een beperkte effectiviteit en doen soms meer kwaad dan goed.

Ultrasone vlooienbanden voor katten

In de jaren ’60 werd een concept uit het ruimtetijdperk geboren – een vlooienband die, in plaats van insecticiden te gebruiken om vlooien af te schrikken en te vernietigen, een hoogfrequent geluid uitzendt – 20 tot 60 kHz. Theoretisch stuurt dit geluid vlooien inpakken.

Het is een interessant concept, vooral gezien de risico’s die gepaard gaan met het omsnoeren van een strook gifstoffen rond de nek van je kat, maar het is ernstig gebrekkig.

Er is geen reden om te denken dat ultrasone vlooienbanden werken. In één onderzoek deed zelfs het verhogen van de frequentie-output van de halsband met 6.000 keer niets om het vlooiengedrag te veranderen. Dat betekent niet dat anekdotisch bewijs deze lawaaimakende kragen niet in leven heeft gehouden.

Als u ervoor kiest om een gokje te wagen op een ultrasone halsband, weet dan dat een van deze u ongeveer $ 40 zal kosten.

Vlooienbanden werken – Eenen zijn ze veilig voor katten?

Vlooienbanden voor katten worden vaak gezien als de gemakkelijke manier om een parasietbesmetting te behandelen.

Omdat ze vaak goedkoper zijn dan andere vlooienbehandelingen, zijn vlooienbanden gemakkelijk te kopen. Ze zijn ook gemakkelijk aan te trekken. Sommige katten houden niet van het gevoel van een spot-on aangebracht op hun rug en velen weigeren een orale pil te accepteren. En het is bijzonder zeldzaam om een kat te vinden die een vlooienbad accepteert.

In vergelijking met deze alternatieven zijn vlooienbanden een eenvoudige keuze met een hoog percentage van wat fabrikanten “naleving door de eigenaar” noemen.

Maar er is nog een andere kant aan het vlooienbandverhaal die veel lelijker is – net zo lelijk als een rauwe, haarloze huid rond de nek. Net zo lelijk als kinderen die worden blootgesteld aan gevaarlijke concentraties neurotoxinen.

“Het gebruik van elk product op de markt om vlooien op huisdieren te bestrijden, wordt geassocieerd met een zekere mate van gevaar voor het dier.” – Claude Kissin, Vice President, Hartz Mountain Corp., 1987

Zoals de heer Kissin ons eraan herinnert, zijn alle chemische vlooienbehandelingen inherent gevaarlijk. Je kunt een zekere mate van risico niet vermijden, of je nu je huis vlooien bombardeert, je kat shampoo geeft, een actuele aanbrengt of een vlooienband voor katten gebruikt.

Lees ook: Beste vlooienshampoo voor katten

Vlooienbanden zijn een van de slechtste keuzes voor de behandeling van de vlooienplaag van uw kat. Hier is waarom.

Of ze nu zijn doordrenkt met insecticiden of niet, halsbanden zijn altijd een riskante keuze voor katten.

Zelfs als u het correct afstelt, een halsband kiest en uw kat de juiste maat geeft, brengt het dragen van een halsband uw kat in gevaar voor verstikking of erger. De halsband kan iets vangen terwijl uw kat op verkenning is.

Vlooienbanden bevatten vaak insecticide chemicaliën die gevaarlijker zijn dan die in andere vlooienbehandelingsproducten.

Meer dan enige andere vlooienbehandeling zijn vlooienbanden betrokken bij reacties zoals epileptische aanvallen, huiduitslag en de dood. Vlooienbanden worden meestal gemaakt met tetrachlorvinfos, proxopur en permethrin, die allemaal ernstige gezondheidsrisico’s vormen voor zowel katten als mensen.

Lees ook: Beste vlooienbehandeling voor katten – Knock-Out Vlooien met deze veilige behandelingen

Negatieve reacties komen gewetenloos vaak voor.

Veel katten hebben allergische of chemische reacties op de plastic harsen of insecticiden waarvan vlooienbanden zijn gemaakt, waardoor huiduitslag en blaren rond de nek worden veroorzaakt, samen met jeuk en pijn over het hele lichaam.

Vlooienbanden bedekken uw kat met insecticiden die u en uw gezin ziek kunnen maken.

Hoewel deze producten in veel regio’s legaal worden verkocht, worden ze niet universeel geaccepteerd.

In 2012 trok de Franse waakhondgroep Agence Nationale du Médicament Vétérinaire de vergunning in voor de verkoop van bepaalde vlooienbanden die organofosfaten bevatten, een groep toxines die voorkomen in enkele van de meest populaire vrij verkrijgbare vlooienbanden voor katten. Organofosfaten die in Frankrijk niet te koop zijn, zijn dimpylaat (of diazinon), propoxur en tetrachloorfosfos.

Vlooienbanden zijn een bijzonder gevaarlijke keuze als uw kat het huis deelt met baby’s of peuters, die bijzonder gevoelig zijn voor neurotoxinevergiftiging.

“Tijdens de foetale ontwikkeling en de eerste levensjaren zijn baby’s veel minder in staat om de meeste pesticiden te ontgiften en zijn ze uniek kwetsbaar voor ontwikkelingstoxines, vooral neurotoxinen, aangezien de hersenen en het zenuwstelsel zich blijven ontwikkelen tot ongeveer de leeftijd van 12 jaar.” – Charles M. Benbrook, 2003

Naast dat ze riskant zijn voor uw kat, kunnen vlooienbanden ook de huismensen ziek maken. Een gezondheidsorganisatie genaamd de NRDC heeft een vernietigend rapport uitgebracht over de effecten van vlooienbanden voor de menselijke gezondheid.

Na slechts drie dagen had 100% van de katten die op proxopur gebaseerde halsbanden droegen genoeg residu op hun vacht om een neurologisch risico te vormen voor peuters die veel contact hadden met hun huisdieren. De studie vond ook een verhoogd risico op kanker voor zowel volwassenen als kinderen die werden blootgesteld aan proxopur.

Vergeet niet dat het van cruciaal belang is om het etiket zorgvuldig te lezen. Vermijd vlooienbanden en andere vlooienbehandelingen gemaakt voor honden, die vaak permethrine bevatten. Dit is een sterk geconcentreerd synthetisch insecticide dat uw kat ernstig ziek kan maken.

Houd er rekening mee dat uw kat ook ziek kan worden van contact met een behandeld huisdier, dus het is belangrijk om aan iedereen in huis te denken bij het kiezen van een vlooienbehandeling.

Om de gevaarlijkste insecticiden te vermijden, hebben we de volgende vlooienbanden geëlimineerd:

Vlooienbanden met proxopur:

 • Bansect vlooien- en tekenhalsband voor honden en katten
 • Scratchex Color-Full Vlooien- en Tekenhalsband voor Katten
 • Sergeant’s Double Duty Vlooien- en Tekenhalsband voor Katten
 • Vet-Kem Breakaway Plus vlooien- en tekenhalsband voor katten

Vlooienbanden met tetrachlorvinfos:

 • Zodiac Breakaway Vlooien- en tekenhalsband voor katten
 • Adams Plus Kat &Kitten Flea &Tick Collar
 • Hartz Ultraguard Plus voor katten en kittens
 • Bio Spot Active Care Breakaway Flea &Tekenhalsband voor Katten & Kittens

Vlooienbanden met permethrin:

 • Beaphar Zachte Kattenvlobby

Dus, moet je vlooienbanden gebruiken voor katten?

In de meeste gevallen is het antwoord nee.

De meeste dierenartsen zijn het erover eens dat vlooienbanden tegelijkertijd gevaarlijker en gemiddeld minder effectief zijn dan andere vlooienbehandelingen.

Klik hier voor een nuttig overzicht van enkele van de meest populaire vlooienbehandelingen op de markt

Dit alles gezegd hebbende, er is slechts één vlooienband voor katten die een goede reputatie heeft.

#1 Beste vlooienband voor katten: Bayer Seresto vlooien- en tekenhalsband voor katten

Koop op Chewy

Actieve ingrediënten: Flumethrin en Imidacloprid

Deze op absorptie gebaseerde vlooienband onderscheidt zich van de massa door het gebruik van flumethrin en imidacloprid, twee insecticiden met een reputatie voor veiligheid. Flumethrin is een synthetische pyrethroïde die vlooien en teken afstoot. Imidacloprid is een neurotoxine dat zich door het lichaam van uw kat verspreidt en zich richt op het centrale zenuwstelsel van de vlo. De insecticiden vallen vlooien aan bij contact, dus bijten is niet nodig.

De Bayer Seresto vlooienband blijkt ook relatief veilig te zijn voor gebruik rond kinderen. Volgens bijna alle accounts heeft de Bayer Seresto vlooienband langdurige en grondige insecticide eigenschappen.

Twee Europese klinische veldstudies van meer dan 300 katten en 400 honden die van nature besmet waren met vlooien en teken kwamen bijvoorbeeld tot de volgende conclusie over de vlooienband van Seresto:

“De imidacloprid /flumethrin-halsband bleek het aantal teken met ten minste 90% en het aantal vlooien met ten minste 95% te verminderen gedurende een periode van ten minste 7-8 maanden bij katten en honden onder veldomstandigheden. Daarom kan het worden gebruikt als duurzaam preventief middel op lange termijn, dat het hele vlooien- en tekenseizoen bestrijkt.”

Het niet-vette gevoel, de effectiviteit en de reputatie van de Bayer Seresto-kraag voor veiligheid hebben een prijs. Met meer dan $ 50 is de kraag duurder dan de meeste.

Op Amazon heeft de Bayer Seresto vlooienband voor katten en kittens 4.789 beoordelingen en een beoordeling van 4,1 van de 5 sterren. 67% hiervan zijn 5-sterrenrecensies – wat aangeeft dat de meerderheid van de klanten zeer tevreden was met hun ervaring. 1-sterbeoordelingen zijn goed voor 16% van al die beoordelingen.

Ondanks zijn superieure reputatie, wordt zelfs de Bayer Seresto vlooienband voor katten geleverd met een handvol negatieve beoordelingen en meldingen van toxiciteit. Gezien het feit dat duizenden katten dit best verkopende product gebruiken, kunnen deze claims het gevolg zijn van toeval en aanname.

Het is onmogelijk om te garanderen dat uw kat niet gevoelig is voor de ingrediënten in een product.

Pros

 • Heeft een van de bekendste veiligheidsreputaties van alle kattenvlooienhalsbanden op de markt
 • Begint snel te werken
 • Kan uw kat vlooienvrij houden gedurende het hele vlooienseizoen
 • Niet vettig en comfortabel
 • Voorzien van een quick-release mechanisme om uw kat te helpen ontsnappen indien nodig
 • Dierenarts aanbevolen

Tegens

 • Aanzienlijk duurder dan de meeste andere vlooienbanden
 • Niet zonder klachten van huiduitslag, epileptische aanvallen en andere bijwerkingen – geen van deze zijn bevestigde toxiciteitsgevallen, maar het risico is nog steeds het overwegen waard

Of je er nu voor kiest om een vlooienband te gebruiken of niet, onthoud dat de oorlog tegen vlooien meerdere fronten heeft.

Vergeet niet dat slechts ongeveer 5% van de plaag op het lichaam van uw kat ligt – de rest kronkelt in uw tapijt of verpopt zich tussen uw bankkussens. Gezien de unieke levenscyclus van de kattenvlo en zijn vermogen om tot een jaar slapend te blijven, vereist de behandeling van een vlooienplaag een combinatie van agressie en vasthoudendheid.

Het bedenken van een complete anti-vlooienstrategie houdt in dat vlooien zowel op uw kat als in hun omgeving worden gericht.

Hoewel het slaan op een vlooienband wordt geadverteerd als een eenvoudigere manier om vlooien te stoppen, is de waarheid dat dit leidt tot langzame resultaten, een hoog risico op toxiciteit met zich meebrengt en soms volledig nutteloos is. Er zijn veel andere opties op de markt en veel zijn veel effectiever dan een vlooienband.

Klik hier voor onze uitgebreide gids voor de beste kattenvlooienbehandeling.