Wat Doen Katten De Hele Dag? Het interessante antwoord!


Huisdiercamera’s zijn tegenwoordig misschien helemaal in, maar tenzij je er in elke kamer een hebt, zul je niet constant ogen op je kat hebben. Dit is vooral waar als uw kat de hele dag of een deel ervan buiten is. Dus, wat doen katten eigenlijk de hele dag?

Wel, het meest voorkomende wat katten overdag doen is waarschijnlijk het minst interessante: slapen. In dit artikel onderzoeken we hoeveel tijd uw kat overdag doorbrengt met slapen en enkele andere meer opwindende activiteiten die ze kunnen uitvoeren als ze wakker zijn.

3 katten gezicht verdeler

De 7 veelvoorkomende dingen die katten de hele dag doen

1. Slaap

kat slaapt in bed
Beeldkrediet: Deyan Georgiev, Shutterstock

Of je kat nu binnen of buiten leeft, ze brengen het grootste deel van hun dag slapend door. Een studie schatte dat buitenkatten 97% van hun tijd slapend of rustend doorbrengen. In totaal slapen katten 12-16 uur per dag (of meer), hoewel het grootste deel daarvan wordt doorgebracht in een zeer lichte “kattenslaap” cyclus. Van katten wordt vaak gedacht dat ze nachtdieren zijn, maar technisch gezien zijn ze crepusculair of zijn ze het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Binnenkatten passen hun slaapschema vaak enigszins aan aan dat van hun mensen.

thematische onderbreking

2. Eet

perzische kat eet droogvoer
Beeldkrediet: Patrick Foto, Shutterstock

Als je je kat vrij voert, brengt hij of zij waarschijnlijk een deel van de dag thuis door met eten. Zelfs zonder onbeperkte toegang tot brokjes, kan uw kat nog steeds een deel van de dag gefocust zijn op eten. Misschien likt hij aan de vuile vaat in het aanrecht of zoekt hij op de vloer naar ontbijtkruimels. Het kan ook zijn dat uw kat probeert in te breken in de kasten of in de voorraadkast op zoek naar lekkere hapjes.

thematische onderbreking

3. Verken

bengaalse kat jacht outdoor
Beeldkrediet: Seregraff, Shutterstock

Vanwege hun natuurlijke nieuwsgierigheid, besteden katten waarschijnlijk een deel van hun wakkere tijd aan het verkennen. Dezelfde studie over buitenkatten die we eerder noemden, ontdekte ook dat zwerfkatten en buitenkatten in eigendom, wanneer ze wakker waren, over vele hectaren tegelijk zwierven. Wanneer katten binnenshuis leven, kunnen ze klimmen, zich ingraven en alle hoeken van het huis onderzoeken. Als u niet wilt dat uw kat tijd doorbrengt in bepaalde kamers, moet u de deuren gesloten houden en hopen dat uw kat niet uitvindt hoe hij ze moet openen!

thematische onderbreking

4. Spelen/Jacht

zwarte kat eet muis
Image Credit: Piqsels

Een van de redenen dat buitenkatten zo veel zwerven is om te jagen op voedsel. Katten brengen nog steeds een deel van de dag binnenshuis door, waar ze zich bezighouden met jachtachtige spelactiviteiten. Katten besluipen en spelen met speelgoed, insecten, of andere huisdieren. Als u ze geen speelgoed geeft, vinden ze hun eigen speelgoed wel, met alle gevolgen van dien voor uw bezittingen. Sommige katten vinden het leuk om voorwerpen uit het huis te verzamelen en te hamsteren als onderdeel van hun jachtactiviteit.

thematische onderbreking

5. Get Destructive

kater domesetic krabt aan meubels met voorste klauwen
Beeldkrediet: Melissa Sue, Shutterstock

Katten kunnen zich overdag vervelen en destructief worden zonder voldoende aandacht en stimulatie. Krabben aan vloeren of meubels is een van de meest voorkomende van deze gedragingen. Uw kat kan boeken of breekbare voorwerpen van planken stoten, op kamerplanten kauwen, of buiten de kattenbak plassen. Om dit soort situaties te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw kat genoeg aandacht krijgt als u thuis bent en kunt u overwegen iemand te vragen of in te huren om overdag met uw kat te komen spelen. Zorg ook voor voldoende speelgoed en krabben.

thematische onderbreking

6. Observeer

Grijze kat kijkt uit het raam
Image Credit: chen, Unsplash

Binnenkatten houden er vooral van om de buitenwereld te observeren. Alle katten houden ervan om hoog te zitten en de activiteit onder hen te bekijken. Als u een krabpaal of zitstok bij een raam plaatst, kunt u verwachten dat uw kat een deel van de dag in observatiemodus doorbrengt. Kattenplanken en loopbruggen bieden uw kat een andere mogelijkheid om te klimmen en te zitten. Buitenkatten klimmen in bomen of hekken om veilig rond te kijken.

thematische onderbreking

7. Miss You

eigenaar die zijn kat kalmeert
Image Credit: Piqsels

Scheidingsangst wordt vaak beschouwd als een hondenprobleem, maar katten kunnen hun mensen ook missen. Ondanks hun reputatie van onafhankelijkheid, hebben veel katten een hechte band met hun baasjes. Bepaalde rassen zijn bijzonder “hond-achtig” in hun interacties met mensen. Je kunt en moet je kat bezig houden met speelgoed en eten terwijl je weg bent, maar ze zullen waarschijnlijk nog steeds tijd maken om je te missen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten brengen het grootste deel van hun dag door met dutten, maar de tijd dat ze wakker zijn kan problematisch zijn als je niet voorzichtig bent. Buitenkatten lopen het risico op ziektes, ongelukken, en opzettelijk letsel door andere dieren of mensen. Binnenkatten lopen minder risico’s, maar kunnen nog steeds in de problemen komen door destructief gedrag. Om uw kat veilig en bezig te houden, kunt u hem het beste binnenshuis houden en hem een katvrije, stimulerende ruimte bieden waar hij zijn dag kan doorbrengen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Another77, Shutterstock