Wat betekent het als een zwarte kat je pad kruist? Mythen ontsluierd

De aanblik van een zwarte kat op een donkere nacht kan de rillingen over de rug doen lopen. Zwarte katten verschijnen vaak in groten getale in allerlei media, decoraties en vieringen tijdens de herfst en vooral in de maand oktober. Maar waarom vinden mensen zwarte katten griezelig? Wat betekent het als een zwarte kat je pad kruist? U krijgt verschillende antwoorden op deze vragen, afhankelijk van wie u het vraagt. Aan het eind van de dag, cAT’s zijn gewoon katten, en een zwarte kat die je pad kruist, betekent wat je maar wilt dat het betekent, of helemaal niets. Uw achtergrond, geschiedenis en perspectief kunnen echter de manier waarop u naar een zwarte kat kijkt, veranderen.

Kattenpoot verdeler

Brengen zwarte katten ongeluk?

Veel mensen associëren zwarte katten met ongeluk of pech. Dit is een bijgeloof dat eeuwen teruggaat. Veel Europese christenen in de middeleeuwen en de renaissance geloofden dat zwarte katten voortekenen waren van de duivel of de metgezellen van heksen. Er werd gezegd dat als een zwarte kat je pad kruiste, ziekte, ongeluk en zelfs de dood in je toekomst zouden kunnen liggen.

Zwarte katten werden ook gezien als voorbodes van de pest. De pest werd verspreid door geïnfecteerde vlooien, die zich vaak voedden met het bloed van talloze ratten. Omdat katten zich meestal in de buurt van ratten en vlooien bevonden, werden ze ten onrechte in verband gebracht met de dodelijke ziekte, wat hun reputatie als symbool van pech alleen maar versterkte.

De waarheid is dat zwarte katten geen pech brengen. Katten kunnen geen pech hebben. Ze worden geassocieerd met pech en ongeluk vanwege lang gekoesterde overtuigingen, verhalen en bijgeloof, maar zwarte katten verschillen niet van andere katten. In sommige culturen worden zwarte katten zelfs als gelukkig beschouwd.

Zwarte katten worden soms als geluk beschouwd

Zwarte kat krijgt kin gekrabd
Afbeelding tegoed: Helena Lopes, Pexels

Ondanks dat de meeste mensen zwarte katten associëren met pech, hebben sommige mensen in de geschiedenis zwarte katten als geluk beschouwd. De Egyptenaren vereerden katten als goddelijke symbolen en boodschappers van de goden. Zeelieden hebben door de geschiedenis heen al lang een geweldige relatie met katten. Veel kapiteins weigerden te varen zonder een scheepskat aan boord, en zwarte katten werden als beter beschouwd dan andere katten.

In sommige landen worden zwarte katten als geluk beschouwd. In plaatsen als Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland en Japan zijn mensen blij om een zwarte kat tegen te komen, omdat het betekent dat ze in de rij staan voor wat geluk. Drie van deze landen – Groot-Brittannië, Ierland en Japan – zijn eilandstaten met een sterke band met de zee en elke cultuur met een sterke band met zeilen heeft meestal een sterke affiniteit met katten.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Waarom wordt het als ongelukkig beschouwd als zwarte katten je pad kruisen?

Als de geschiedenis en het bijgeloof rond zwarte katten gemengd zijn, waarom beschouwen veel mensen zwarte katten die je pad kruisen dan als pech? In de westerse cultuur, media en geschiedenis worden zwarte katten geassocieerd met meer slecht dan goed. Zwarte katten spelen nog steeds een grote rol in films als metgezellen van heksen en schurken. Ze behouden ook hun sterke negatieve connecties met zaken als satanisme, pech en Halloween.

Zwarte katten worden nog steeds gezien als spookachtig en worden gezien als voortekenen. Om deze redenen vinden sommige mensen het nog steeds ongelukkig als een zwarte kat hun pad kruist. Het zien van een zwarte kat in het wilde weg in de wereld doet mensen denken aan pech, ziekte, magie en andere negatieve dingen.

Maar zoals we al zeiden, sommige mensen zien misschien dezelfde kat en beschouwen zichzelf als gelukkig of gezegend. Zoals veel bijgeloof, draait het allemaal om jouw perspectief.

Verander je perspectief, verander je fortuin

Zwarte kat die een vrouw houdt
Afbeelding tegoed: Ruca Souza, Pexels

Dus, wat betekent het als een zwarte kat je pad kruist? Het betekent wat je wilt dat het betekent. Je perspectief, je culturele achtergrond en inherente bijgeloof zullen bepalen of je denkt dat een zwarte kat geluk, pech of geen van beide heeft. Als je ervoor kiest om zwarte katten te beschouwen als geluk in plaats van pech, kun je je kijk in een oogwenk veranderen.

Als je bent opgegroeid in een typisch Amerikaanse culturele achtergrond, waar zwarte katten de huisdieren van heksen zijn en in enge films verschijnen, is de kans groter dat je ze als pech beschouwt. Maar je kunt je perspectief veranderen. Er was een zwarte kat genaamd Unsinkable Sam, die meerdere scheepswrakken overleefde. Sommige mensen beschouwden hem als ongelukkig omdat hij op meerdere schepen zat die zonken. Anderen beschouwden hem als een geluk en een goed voorteken omdat hij talloze schipbreuken overleefde. Je perspectief verandert je kijk op situaties als deze.

Wanneer katten oversteken jouw pad, ze leven gewoon hun leven. Ze gaan waarschijnlijk ergens heen of rennen ergens voor weg. Katten richten zich niet individueel op mensen om geluk uit te delen, goed of slecht. Ze bestaan gewoon in de wereld.

Scheidingslijn-kattenklauw1

Conclusie

Zwarte katten worden in verband gebracht met zowel geluk als pech. Sommige mensen houden tegenwoordig van alle katten, ongeacht hun kleur. Ondanks dat zwarte katten een heleboel associaties hebben, verschillen ze niet van elk ander type kat. De betekenis van een zwarte kat die je pad kruist, hangt af van je culturele achtergrond en je persoonlijk diepgewortelde bijgeloof. Die factoren zijn voor iedereen anders.

Er kunnen twee mensen naar elkaar toe lopen op het trottoir, een kat kan tussen hen in lopen en elke persoon kan een heel andere reactie hebben. De ene persoon kan zichzelf als vervloekt beschouwen en de andere kan zichzelf als gezegend beschouwen op basis van hun eigen specifieke achtergrond.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Sergio Foto, Shutterstock