Waarom zit mijn kat bij het waterbakje?

Waarom zit mijn kat bij het waterbakje?

Toen ik mijn eerste kat adopteerde, bleef ik elk klein dingetje dat ze deden observeren. Deels uit nieuwsgierigheid, maar vooral omdat ik wilde dat ze zich prettig en gelukkig voelden in hun nieuwe huis.

Al snel ontdekte ik dat dit een geweldige manier is om te weten wanneer bepaald gedrag een teken is van een slechte gezondheid.

Zoals, waarom zit mijn kat bij de waterbak?

Uw kat kan gewoon van de locatie houden, of hij kan altijd dorst hebben. Dit kan een teken zijn van uitdroging of in sommige extreme situaties een symptoom van suikerziekte of nieraandoeningen, die vaak voorkomen bij oudere katten.

Als je katje veel tijd doorbrengt met zitten of liggen bij de waterbak, en je wilt weten wat de oorzaak is van dit ongewone gedrag, dan ben je hier op de juiste plaats!

Waarom zit mijn kat bij de waterbak?

Als je al lang genoeg een kattenouder bent, dan heb je misschien gemerkt dat katten graag zitten, liggen en gezellig doen op specifieke plekken in je huis. Dat kan een kamer zijn, dezelfde kant van uw bed, of die ene specifieke leunstoel die ze steeds bezetten.

De meeste van deze plekken lijken misschien een logische plek om rond te hangen, maar bij hun waterbak zitten is er niet per se een van, dus waarom zou je het doen?

Reden 1: Het is de locatie

Voordat we dieper ingaan op serieuzere redenen voor de obsessie voor waterbakjes van je kat, denk ik dat het ook belangrijk is om te vermelden dat het toeval kan zijn. Ik heb een paar waterbakjes verspreid in huis staan voor het geval mijn katten dorst krijgen, dus af en toe zie ik ze naast een bakje staan.

Als je het waterbakje van je kat op een plank zet, dan kan het zijn dat ze gewoon genieten van de gezellige plek op de plank. Als het in een koele kamer is, dan kunnen ze rond hun waterbak gaan hangen om aan de warmte te ontsnappen. Maar het kan ook zijn dat je de waterbak in een warme kamer zet, dichter bij een radiator, en dat je kat daar gaat zitten om het warm te krijgen.

Het is gemakkelijk om die theorie te testen door eenvoudig de waterbak ergens anders te verplaatsen, en een ruimte te kiezen die ze gewoonlijk vermijden. Als je katje nog steeds aan de waterbak gekluisterd zit dan heeft de locatie niets met dit gedrag te maken.

Katten kunnen ook enigszins bezitterig zijn als het gaat om hun territorium dat is de reden waarom ongecastreerde en ongesteriliseerde katten urine en geur zullen gebruiken om bepaalde gebieden te markeren. Als je meer dan één kat hebt, zelfs als ze gesteriliseerd zijn, kunnen ze nog steeds met elkaar concurreren. Door naast een waterbak te gaan zitten kan uw kat proberen te laten zien wie de baas is over de watervoorraad.

Als dat het geval is, zorg er dan gewoon voor dat je meer dan één waterbak verspreid door het huis hebt, om de concurrentiestrijd te helpen verminderen.

Reden 2: Uitdroging

Uitdroging gebeurt wanneer je kat vloeistoffen verliest zoals water en ook essentiële mineralen zoals chloride, natrium, en kalium. Dit kan gebeuren als je kat niet genoeg water drinkt, oververhit is of lijdt aan een ziekte.

Katten zijn berucht om het feit dat ze niet genoeg water drinken, waarschijnlijk omdat hun voorouders woestijnbewoners waren, zoals Purina uitlegt, wat uiteraard kan leiden tot uitdroging. Maar er zijn nog andere factoren, zoals het onvermogen om efficiënt te zweten. Hoe vaak ze hun vacht ook verharen, het warme seizoen en de zon kunnen een gevaarlijke combinatie zijn. En als je katje naar buiten mag, of het grootste deel van de dag in de zon ligt, kan hij uitdrogen en zelfs oververhit raken.

Als je denkt dat je katje te lang in de zon heeft gelegen of het grootste deel van de dag bij de waterbak heeft gezeten, moet je controleren of ze uitgedroogd zijn:

 • Petmd suggereert dat “als je een kneepje van de huid over de schouders van de kat neemt en zachtjes omhoog trekt, de huid weer op zijn plaats zou moeten klikken als je hem loslaat. Naarmate de kat meer uitgedroogd is, gaat de huid steeds langzamer terug op zijn plaats.”
 • Controleer of hun ogen ingevallen en dof zijn.
 • Droog en kleverig tandvlees in plaats van roze en vochtig is meestal een teken van uitdroging.

Het is ook mogelijk dat de uitdroging van je kat wordt veroorzaakt door een of andere ziekte. Daarom moet je op zoek naar bijkomende tekenen zoals braken, diarree. Als je kat vocht verliest, dan is het logisch dat je ze blijft zien rond hun waterbak, dus de volgende directe stap zou een trip naar de dierenarts moeten zijn.

Reden 3: Medische aandoening

Als je merkt dat je kat het grootste deel van de tijd bij de waterbak zit of meerdere keren naar de bak loopt en drinkt tot die leeg is, is dat reden genoeg om je zorgen te maken. Hoge waterconsumptie door katten kan verband houden met uitdroging zoals hierboven vermeld, maar het kan ook het symptoom zijn van een medische aandoening.

Chronische nierziekte

Chronische nierziekte of afgekort CKD is het aanhoudende verlies van nierfunctie na verloop van tijd, zoals beschreven door het Cornell Feline Health Center. Van de nieren zijn het filteren van het bloed en het maken van urine de belangrijkste functies.

Het is een ziekte die vaak genoeg voorkomt bij katten, de prevalentie varieert van 1% tot 3% tot wel 50%. CDK kan uw kat lethargisch, onverzorgd en vermagerd doen lijken. Een van de gemakkelijk waarneembare symptomen van CDK is dorst. U zult merken dat uw katje veel water drinkt en grotere hoeveelheden plast.

Afgezien van overmatige dorst kunnen extra tekenen voor CDK bij katten zijn:

 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Lethargie
 • Braken
 • Ongezonde vacht
 • Slechte of metaalachtige adem

Maar zelfs als uw kat deze symptomen niet vertoont en gewoon te veel tijd doorbrengt naast waterbronnen en een verhoogde urineproductie heeft, moet u hem naar een dierenarts brengen.

Diabetes Mellitus

Een andere ziekte die van invloed kan zijn op het waterverbruik van uw kat is Diabetes Mellitus. Volgens Krista Williams, DVM, “zijn de vier belangrijkste symptomen van diabetes mellitus: toegenomen dorst, toegenomen urineren, gewichtsverlies, en toegenomen eetlust”. Williams merkt ook op dat katten die worden gevoerd met blikvoer of halfvochtig voer het moeilijker maken voor eigenaren om de verandering in waterinname op te merken.

Onderzoek wijst er vooral op dat een kat met Diabetes “meer dorst zal hebben en meer tijd bij de waterbak zal doorbrengen.” Een toename van diabetes is ook waargenomen bij katten met overgewicht en obesitas, terwijl bepaalde rassen zoals de Burmees er meer genetisch vatbaar voor zijn.

Hyperthyreoïdie

Eindelijk, bij katten kan toegenomen dorst en urineren een indicatie zijn van hyperthyreoïdie. In dit geval kan het verlies van vocht ook worden veroorzaakt door braken, diarree en hyperactiviteit. Dus, als uw kat lijdt aan een van de bovenstaande aandoeningen, zal hij waarschijnlijk het grootste deel van zijn tijd doorbrengen rond waterbronnen zoals zijn waterbak.

Reden 4: Leeftijd

Naarmate onze katten ouder worden beginnen hun behoeften en gedragingen te veranderen, en ze kunnen zelfs diabetes, CKD, en hyperthyreoïdie ontwikkelen die extreme dorst veroorzaken, zoals hierboven vermeld.

Katten kunnen ook lijden aan een achteruitgang in cognitief functioneren als ze ouder worden. ASPCA stelt dat “FCD meer dan 55% van de katten tussen 11 en 15 jaar treft en meer dan 80% van de katten tussen 16 en 20 jaar.”

Gedurende deze periode kan uw kat gedragsveranderingen doormaken, zoals het vergeten van het juiste gebruik van de kattenbak, onopvallendheid, en verlies van eetlust. Je katje gaat misschien steeds weer naar de waterbak omdat hij doelloos ronddwaalt.

Het kan zelfs zijn dat ze uiteindelijk naast hun waterbakje en hun etensbakje gaan zitten omdat ze te moe zijn om te bewegen, of ze hebben gewoon geen interesse om het huis te gaan verkennen zoals ze deden toen ze jonger waren.

Moet ik me zorgen maken als mijn kat bij de waterbak gaat zitten?

Ik denk dat als je je katachtige metgezel steeds naast de waterbak ziet zitten, het belangrijkste wat je moet doen is begrijpen wat ze op dat moment willen. Je katachtige metgezel wacht misschien tot je hem opmerkt zodat hij je kan laten weten dat hun waterbak leeg is of dat het water ververst moet worden. Katten houden niet van vuil water en simpelweg meer en meer water toevoegen aan een vuile kom zal het niet aantrekkelijker maken.

Zoals ik al besproken heb kan de locatie ook een rol spelen. Een van mijn waterbakken staat in de keuken waar ik een deel van mijn dagen doorbreng met koken, en daar staan ook al hun lekkernijen. Ik zie ze dus vaak naast de waterbak zitten omdat ze wat lekkers verwachten voor hun onberispelijke gedrag.

Als het een oude gewoonte is en ze verder gezond en gelukkig zijn en vooral wel uit hun waterbakje drinken, dan hoef je je misschien niet al te veel zorgen te maken. Sommige katten kunnen last hebben van snorharenmoeheid, zodat ze meer tijd rond de waterbak zullen doorbrengen, omdat ze langzaam drinken om overstimulatie van hun snorharen te voorkomen. In dat geval kunt u in de lijst kijken voor onze 7 beste snorhaarontlastingskommen voor voedsel en water!

Natuurlijk, terwijl zitten of liggen bij hun waterbak een onschuldig genoeg gedrag kan zijn moet je wel in de gaten houden of ze niet te veel drinken of helemaal niet drinken. Als je kat er moe en ongemotiveerd uitziet, niet goed eet of voortdurend hijgt, dan zijn dit tekenen en symptomen die je niet over het hoofd mag zien.

Wat te doen als uw kat constant bij de waterbak zit?

Zoals ik hierboven al zei, als uw kat aan zijn waterbak gekluisterd zit, is het belangrijk dat u zijn gedrag observeert en zijn drinkgewoonte in de gaten houdt. Zijn ze op een of andere manier lusteloos en zwak? Misschien reageren ze niet meer op je zoals ze deden, en tonen ze geen interesse om te spelen met dat speeltje dat je voor hen laat bungelen.

Als je bijkomende gedragsveranderingen opmerkt, evenals diarree of braken, zou ik je aanraden je kat naar de dierenarts te brengen. Zelfs het feit dat je kat constant bij zijn waterbak zit, kan al reden genoeg zijn om hem door een professional te laten nakijken. Op deze manier kun je een vroege diagnose stellen die hun leven kan redden, of mogelijke aandoeningen en uitdroging uitsluiten.

Deze plotselinge verandering kan ook gebeuren tijdens de zomer, als dat het geval is dan is je katje misschien te warm waardoor ze dichter bij een waterbron proberen te blijven. Ik doe meestal koud water in hun bakjes of voeg af en toe een ijsblokje toe, en als mijn katten het geluid horen van ijs dat breekt haasten ze zich om het op te drinken voordat het weer warm wordt.

Maar het kan ook zijn dat je kat rond zijn waterbak zit omdat je onlangs een kattenfontein hebt gekocht. Katten houden van bewegend water, de meesten drinken er graag van en er zijn er ook die er graag mee spelen!

Mocht je er nog geen hebben dan raad ik je ten zeerste aan er eens naar te kijken. Als uw kat gezond is, kunt u met een waterfontein uw kat daadwerkelijk aanmoedigen om meer water te drinken in plaats van er gewoon naast te gaan zitten. Kijk eens naar deze Kattenwaterfontein op Amazon die ervoor zal zorgen dat het water vers is en de drinktijd van uw kat vermakelijk!

Tenslotte, als je kat ouder wordt is het erg belangrijk om veranderingen in hun gedrag, voedingspatroon en waterconsumptie in de gaten te houden. Kleine veranderingen, zelfs een zo onschuldig als opknoping voortdurend door de waterbak kan genoeg zijn om u te vertellen dat een reis naar de dierenarts nodig is.

Hoeveel water moeten katten drinken?

Hoewel je katje misschien veel tijd doorbrengt bij zijn waterbakje, is het belangrijk om ook te herkennen wanneer zijn waterconsumptie zorgwekkend is. Een dierenartsenpraktijk in Noord-Amerika stelt dat “de meeste katten slechts 7 tot 10 ons water per dag nodig hebben, maar dat sommige katten niet genoeg drinken, wat kan leiden tot een ernstige gezondheidsprobleem”.

Natuurlijk kan deze hoeveelheid verschillen van kat tot kat. We moeten rekening houden met hun:

 • Gewicht, omdat een een kat van 5 pond 3,5 tot 4,5 ons water nodig heeft en een kat van 10 pond dagelijks 7 tot 9 ons water moet drinken.
 • Voedselinname, bijvoorbeeld, natvoer bestaat meestal tot 80% uit water, dus dit kan de dagelijkse waterconsumptie van uw kat verminderen.
 • De kwaliteit van het water. Het kan zijn dat uw kat geen kraanwater drinkt vanwege de geur, en dat ze liever stromend water hebben.
 • Hun levensstijl kan ook bepalend zijn voor hun waterinname. Buitenkatten kunnen water drinken van bronnen buiten hun huis en actieve katten zullen meestal meer water drinken.

Een van mijn katten springt meestal op het aanrecht en miauwt tot ik het kraanwater openzet zodat hij kan drinken. Zo heb ik meestal een beter idee van hoeveel water hij drinkt.

Het gaat meestal ongeveer zo!

Als uw kat gezond is, maar u en uw dierenarts denken dat hij meer water kan gebruiken, dan kunt u overwegen om af en toe bottenbouillon te drinken. Bottenbouillon heeft een aantal geweldige gezondheidsvoordelen voor katten zoals een verbeterde spijsvertering, gewrichten en levergezondheid. Het kan ook een gezondere huid en vacht bevorderen en het belangrijkste is dat het ze gehydrateerd houdt.

Hoewel ze misschien vaker in de buurt van de waterbak zullen blijven als waterinname verandert in een smakelijke traktatie!

Slotgedachten

Katten zijn unieke en vaak raadselachtige individuen, en we hoeven ons niet altijd in te lezen in hun vreemde gewoonten. Maar als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt en je ziet ze bij hun waterbak zitten als een rode vlag, stel ik voor dat je het onderzoekt!

Het belangrijkste is dat je het niet alleen hoeft te onderzoeken, natuurlijk probeer ik deze problemen te onderzoeken en manieren te vinden waarop we ons als kattenouders kunnen verbeteren, maar als ik twijfel ga ik naar mijn dierenarts, de persoon die alle antwoorden heeft op al mijn kattenvragen!

Vertel ons, zit jouw kat bij de waterbak of wacht hij liever geduldig naast zijn etensbak?