Waarom knielt mijn kat niet?

waarom kneedt mijn kat niet

Katten zijn beroemd om het kneden. Of misschien noem je het muffins maken, koekjes bereiden, pronken met hun vrolijke pootjes, piano spelen, de taters stampen, of een van de andere namen voor dit schattige kattengedrag!

Het feit dat we zoveel namen hebben om iets te beschrijven dat zo eenvoudig is, laat zien hoeveel mensen van dit schattige kattengedrag houden.

Maar wat als je buiten de spelletjes aardappelpuree en koekjes maken bent gelaten en je kat gewoon niet kneedt?

Waarom zou een kat niet kneden? Voor sommige katten is kneden gewoon niet hun stijl en kiezen ze ervoor om zich op andere manieren te uiten. Dit is zelfs waarschijnlijker als uw kat een ongewone kittentijd heeft gehad, maar in andere gevallen kan het zijn dat katten gewoon niet het juiste materiaal hebben gevonden om te kneden.

Er is ook de kans dat als je kat nog nieuw is in huis, dan voelen ze zich misschien niet comfortabel genoeg om koekjes te gaan maken. Hoewel zeldzamer, kiezen sommige katten ervoor om niet te kneden omdat het pijnlijk is. Dit komt het meest voor bij ontklauwde katten, maar kan ook veroorzaakt worden door andere verwondingen.

We gaan elk van deze 5 verklaringen nader bekijken en we zullen behandelen hoe je je kat kunt aanmoedigen om te gaan kneden. Maar eerst moeten we kort behandelen waarom katten in de eerste plaats kneden. Immers, voordat we kunnen begrijpen waarom een kat niet iets doet, moeten we eerst begrijpen waarom ze het gedrag in de eerste plaats aannemen.

Laten we beginnen!

Waarom kneden katten?

Het kneden begint zeer vroeg in de kittentijd. Nog voor katten hun ogen hebben geopend, kneden ze al tijdens het zogen om het vrijkomen van meer melk te stimuleren.

Dat betekent ook dat kneden een van de eerste gedragingen is die positief versterkt wordt bij onze katten. Voor een pasgeboren kitten is een stevige portie melk zo goed als het maar kan en ze leren snel dat meer kneden meer melk betekent. Dat betekent dat kneden al verbonden is met positieve sensaties voordat onze katten de wereld om hen heen kunnen zien!

Oké, dus kneden begint als een praktisch instinct en evolutionair gedrag voor onze kittens…maar waarom houden ze dit vol tot ver in de volwassenheid?

Comfort en Geluk

Een belangrijke verklaring waarom katten doorgaan om te kneden is omdat het troostend is, kalmerend, en iets wat ze associëren met geluk. Dit is logisch als we bedenken op welke momenten katten het vaakst kneden, meestal als ze zich knus en comfortabel voelen.

Voor veel katten leidt aaien vaak tot kneden, maar anderen kneden elke keer als ze in contact komen met een zacht materiaal. Dit is ook logisch als je bedenkt dat een kitten instinctief zou kneden op de zachte en papperige melkklieren van hun moeder.

Het is mogelijk dat kneden katten een beetje nostalgie geeft, omdat het hen herinnert aan het zogen op hun moeder. Het is ook mogelijk dat katten gewoon kneden als ze gelukkig zijn omdat ze dat als kitten deden. Je kunt het zien als de katachtige versie van een “blije dans” en een soort neefje van het spinnen. Als katten gelukkig zijn, willen ze dat misschien nog eens extra benadrukken door te kneden!

Nestgedrag

Andere katten kunnen kneden als onderdeel van het creëren van de perfecte plek voor een dutje. In het wild zullen katten bladeren, gras en andere natuurlijke bodembedekkers met hun pootjes bewerken en kneden voordat ze gaan liggen. Onze katten zullen als kitten hun moeder hetzelfde hebben zien doen, terwijl zij de perfecte plek voor haar kittens klaarmaakte om te rusten.

We weten allemaal dat katten heel kieskeurig kunnen zijn in het vinden van de perfecte slaapplek en kneden kan gewoon deel uitmaken van hun proces. Sommige katten lijken zich ook een beetje te laten meeslepen en wat zou kunnen beginnen als het klaarmaken voor een dutje kan zomaar veranderen in een koekjesbraadpartij als ze genieten van het comfort van het kneden.

In andere gevallen zullen katten toch een potentieel bed kneden, zelfs als het geen materiaal is dat daadwerkelijk gekneed kan worden. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop katten rond hun etensbakje zullen krabben om het te bedekken, zelfs als hun eten op een tegelvloer ligt. Met andere woorden, dit gedrag is soms gebaseerd op instinct en niet op logica, dus zelfs als uw kat het materiaal waarop hij wil gaan liggen niet echt verandert, kan hij toch gedwongen worden om te kneden.

Markeren hun territorium

Katten zijn van nature territoriale wezens en in het wild beheersten ze grote stukken land. Ze gebruiken verschillende technieken om hun territorium af te bakenen en andere katten te laten weten wat van hen is…en wat niet.

Geur is een van de belangrijkste middelen om territorium te bepalen en hoewel katten verschillende methoden hebben om hun geur op de juiste plaatsen achter te laten, hebben ze ook speciale geurklieren in hun poten die ze gebruiken om hun territorium af te bakenen. Katten zullen meestal krabben om hun geur te plaatsen, wat een van de vele redenen is waarom zelfs ontklauwde katten nog steeds moeten krabben, maar sommige katten kunnen ook kneden als een manier om hun geur af te zetten.

Er is waarschijnlijk niet slechts één reden

Al deze redenen werken samen om het kneedgedrag te versterken. Met andere woorden, het is moeilijk om te wijzen naar slechts één verklaring en zeggen dat dat definitief is waarom een kat kneedt. Bijvoorbeeld, een kat zou kunnen beginnen met het kneden van een deken om hun geur erop te plaatsen en het gebied voor te bereiden op een dutje. Ze kunnen het hele proces troostend en ontspannend vinden en doorgaan met kneden lang nadat het bed is “opgemaakt” en de geur is geplaatst.

In dat voorbeeld gebeuren alle drie de motivaties voor het kneden tegelijkertijd!

Waarom sommige katten Niet Kneed?

Hoewel de behoefte om hun territorium te markeren, troost te zoeken, of geluk te tonen belangrijke en zelfs essentiële kattengedragingen zijn, is kneden niet de enige manier voor katten om op deze instincten in te spelen.

Dat betekent dat alleen maar omdat een kat niet kneedt het ook niet betekent dat ze niet gelukkig, comfortabel, of gretig zijn om hun territorium te markeren. In plaats daarvan betekent het dat ze andere manieren hebben gekozen om deze dingen te doen.

De echte vraag is dus waarom katten ervoor zouden kiezen om niet te kneden? Laten we eens kijken naar een paar van de meest waarschijnlijke verklaringen.

Reden 1: Uw kat had een ongebruikelijke kittentijd

We weten dat katten al heel vroeg in de kittentijd kneden…maar wat als uw kat een ongewone kittentijd heeft gehad?

Dit kan zeker de manier waarop katten kneden veranderen, maar het is moeilijk om precies vast te stellen hoe, omdat verschillende katten verschillende reacties zullen hebben. Kittens zonder moeder zullen nog steeds kneden, maar ze maken misschien niet dezelfde associaties of vinden het niet zo troostend als katten met een moeder.

Echter, en dit is waar het verwarrend wordt, het tegenovergestelde is ook waar. Kittens die te vroeg van hun moeder gescheiden werden, kunnen juist meer kneden! Het idee hier is dat deze kittens niet het natuurlijke groei- en ontwikkelingsproces met steun van hun moeder hebben kunnen doormaken, dus in plaats van de gewoonte te verminderen naarmate ze ouder werden, bleven ze gewoon kneden.

Mijn kat Debbie werd in een asiel gebracht toen ze slechts 2 weken oud was en ik gaf haar flesvoeding gedurende haar hele kittentijd. Ze werd ook een beetje kneed-gek tot ze een maand oud was of zo en kneedde op alles! Ik heb ook de tegenovergestelde reactie gezien, waarbij een kitten dat flesvoeding kreeg, nooit bleef kneden en er niet mee doorging tot ze volwassen was.

Dus hoewel ik niet met zekerheid kan zeggen welke kant uw kat op zal gaan, als ze een ongewone kittentijd hebben gehad, is er een kans dat u ook ongewone kneedgewoonten kunt verwachten.

Reden 2: ze zijn nog steeds een beetje nerveus

Hoewel dit het meest van toepassing is op katten die nieuwer zijn in uw huis, kan het nog enige tijd duren voordat katten zich comfortabel genoeg voelen om te kneden. Onthoud, we zeiden dat sommige katten kneden als een reactie op comfort, veiligheid en zekerheid. Katten die hun nieuwe huis, en de mensen en huisdieren daarin, nog aan het leren zijn, kunnen wat extra tijd nodig hebben voordat ze beginnen met het maken van koekjes.

Dus als je kat nog nieuw is in huis, geef hem dan meer tijd! Je katachtige vriend voelt zich misschien nog niet helemaal op zijn gemak!

Reden 3: Uw kat heeft nog niet de juiste plek gevonden…nog niet!

Voor veel katten is kneden nauw verbonden met een specifiek materiaal. Ze hebben iets zachts, warms en een beetje papperig nodig om echt koekjes te gaan maken, want dat lijkt op de melkklieren van hun moeder.

Helaas lijkt mijn kat mij een boodschap te sturen dat mijn buik net papperig genoeg is om haar aan een moederkat te doen denken!

Maar afgezien van de buikjes, hebben sommige katten die niet kneden, misschien nog niet het juiste materiaal gevonden om mee te werken. Met andere woorden, ze zijn koekjesbakkers zonder het juiste deeg. Ik heb ontdekt dat de meeste katten een zacht fleecedekentje niet kunnen weerstaan en ik heb een budgetvriendelijk exemplaar op Amazon gekocht dat je hier kunt zien. Ik ben zeker niet de enige die dit ontdekt heeft en het internet staat vol met fleece-liefhebbende katjes die er maar op los kneden.

Af en toe loop ik mijn kamer binnen en zie ik mijn kat kneden op deze fleece, terwijl er verder niets aan de hand is. Ze was blijkbaar gewoon zo geobsedeerd door het zachte materiaal dat ze wilde kneden!

Reden 4: Het is gewoon niet de stijl van je kat

Hoewel het niet de meest wetenschappelijke verklaring is, is kneden voor sommige katten misschien gewoon niet hun ding.

Onze katten hebben net als ieder ander wezen voorkeuren en antipathieën en hoewel er een berg bewijs is waarom katten graag kneden, zouden sommige katten er gewoon de voorkeur aan kunnen geven zich op andere manieren te uiten.

Bijvoorbeeld, katten zouden hun territorium kunnen markeren door te krabben in plaats van te kneden. Ze zouden hun comfort en tevredenheid kunnen uitdrukken met een spinnetje (dat ook diep verbonden is met hun kittentijd) in plaats van te kneden. Ze zouden ook kunnen vinden dat hun bedding perfect comfortabel is zonder enig voorbereidend werk.

Met andere woorden, kneden is geen vereist gedrag voor onze volwassen katten en net zoals wij onze eigen voorkeuren hebben, kan het zijn dat uw kat gewoon geen kneiter is.

Reden 5: het kan ongemakkelijk zijn om te kneden

In sommige gevallen kan het daadwerkelijk ongemakkelijk zijn voor katten om te kneden.

De meest voorkomende reden?

Klauw operatie. Alsof er niet al genoeg goede redenen waren om niet onze katten niet te ontklauwen, hebben we nu een andere. Ontklauwen verwijdert veel meer dan alleen de klauwen en het proces verwijdert in feite het hele uiteinde van de vinger, vergelijkbaar met het afhakken van het laatste stukje van onze vinger. Auw. Niet alleen het eigenlijke proces is pijnlijk, maar het kan ook leiden tot levenslange artritis en als gevolg daarvan kunnen sommige ontklauwde katten het proces van het kneden zelfs ongemakkelijk of ronduit pijnlijk vinden.

Andere katten kunnen last hebben van artritis en besluiten het kneden over te slaan vanwege het ongemak. Hoewel artritis meestal wordt geassocieerd met oudere katten, kunnen ook jonge katten met een blessure in het verleden last hebben van artritis.

Moet ik me zorgen maken dat mijn kat niet kneedt?

In de overgrote meerderheid van de gevallen is er niets om je zorgen over te maken als een kat niet kneedt. Echter, als uw kat ontklauwd is of u vermoedt dat hij artritis heeft, dan is het de moeite waard om met uw dierenarts te praten om er zeker van te zijn dat hij niet te veel pijn of ongemak ervaart.

Afgezien daarvan is het niet kneden geen probleem en meestal gewoon een voorkeur voor sommige katten. Maar, als uw kat al jaren kneedt en plotseling is gestopt, kan er meer aan de hand zijn met de gedragsverandering en is het een goed idee om ook in dat scenario uw dierenarts te raadplegen.

Als mijn kat niet kneedt, betekent dat dan dat ze niet van me houden?

Helemaal niet!

Onthoud, kneden is verre van een vereist gedrag voor katten! Uw kat heeft verschillende opties om hun blijdschap te tonen en hun territorium te markeren en voor sommige katachtigen maakt kneden gewoon geen deel uit van hun gereedschapskist.

Richt je niet te veel op het kneden en kijk in plaats daarvan naar het totaalbeeld van de lichaamstaal van je kat. Als uw katachtige vriend lijkt, comfortabel, los, en is op zoek naar uw aandacht dan heb je een gelukkige kat – zelfs als ze niet kneden!

Hoe krijg je je kat aan het kneden

Je kat aanmoedigen om te gaan kneden kan een beetje lastig zijn. Het is zo’n specifiek en duidelijk katachtig gedrag dat het moeilijk kan zijn om het in de eerste plaats te laten gebeuren. Het zal ook afhangen van de reden waarom uw kat niet kneedt en als het niet uw kat’s stijl is dan is het gewoon niet hun stijl!

Echter, de beste methode om je serieuze kitty te veranderen in een koekjesmakende dwaas is gewoon een mooie fleecedeken. Als je geen deken in huis hebt, kun je een jas of iets anders van fleece gebruiken- om je kat op gang te helpen. Als je helemaal fleece-vrij bent, dan kun je deze budget-vriendelijke fleece deken in zowat elke kleur die je wilt van Amazon halen.

Daarna spreid je de fleece uit op een zachte plek en geef je je kat wat liefde! Zorg ervoor dat het oppervlak onder de deken zacht en comfortabel is en overweeg om de fleece een beetje op te ballen om het wat dikker te maken.

Je wilt proberen om het gevoel van een moederpoes na te bootsen: zacht, harig en warm! En hoewel er meestal verschillende comfortabele en zachte dingen in huis zijn, lijken de meeste katten fleece boven alles te verkiezen als het op kneden aankomt.

Slotgedachten

Er is echt geen twijfel mogelijk…kneden is leuk!

Maar niet alle katten zijn toegewijde koekjesmakers en hoewel dat een beetje teleurstellend kan zijn, is het meestal niets om je zorgen over te maken. Tenzij je kat het kneden vermijdt omdat ze te gestrest of ongemakkelijk zijn als gevolg van een vroegere verwonding of een klauwoperatie. Simpel gezegd, sommige katten zijn gewoon niet het koekjesmakende type.

Het is echter ook mogelijk dat je kleine koekjesmaker gewoon nog niet het juiste deeg heeft gevonden om mee te werken, als je begrijpt wat ik bedoel!

In dat geval kan een lekker fleecedekentje, jasje, of wat voor fleece materiaal dan ook, het kneedinstinct in je anders onwillige katachtige aanwakkeren.

Ik zou graag horen hoe de fleece truc werkte bij jouw onwillige kneder – heb je je kat zover gekregen dat hij koekjes begon te maken?