Waarom volgen katten je naar het toilet?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Mijn katten verwachten dat ik hun privacy respecteer wanneer ze de kattenbak gebruiken, maar vaak geldt dit principe niet voor hen.

Telkens als ik mijn badkamerdeur sluit, proberen ze zich een weg naar binnen te klauwen, of miauwen ze tot ik weer naar buiten kom. Als jij hetzelfde probleem hebt, wil je misschien een verklaring voor dit vreemde en opdringerige katachtige gedrag.

Dus, waarom volgen katten je naar het toilet? Uw kat kan uw aandacht zoeken om huisdieren te krijgen, of omdat ze zich kwetsbaar voelen als ze alleen gelaten worden. Sommige katten zijn nieuwsgierig om de geuren van uw badkamer te verkennen of met de toiletrol te spelen en voor anderen is het volgen van u een deel van hun routine.

Laten we eens nader kijken naar alle redenen die je kat kan hebben om je in de badkamer te volgen of achter de gesloten deur op je te wachten!

Waarom volgen katten je naar het toilet?

Terwijl de wereld ons probeert wijs te maken, dat katten afstandelijk en onverschillig zijn, weten katteneigenaren dat de realiteit heel anders is. Vaak krijgen we in plaats van een relaxte huisgenoot een kattenstalker die ons overal volgt, zelfs op de meest privé plaatsen, de badkamer!

Nou blijkbaar gebeurt alles met een reden!

Reden 1: Om je aandacht te krijgen

De meesten van ons leiden een druk leven, zelfs als we weer thuis zijn, hebben we de neiging om bezig te zijn, ofwel proberen om bij te blijven met een nieuwe show, scrollen door onze socials, of gewoon een boek lezen. Maar terwijl wij proberen te ontspannen na een dag hard werken, verwachten onze katten dat we met hen spelen, knuffelen en hen gewoon met liefde overladen.

Het toilet is meestal de enige plaats waar technologie en afleiding afwezig zijn. Daar kunnen onze katten alle aaitjes krijgen die ze verdienen.

Dit betekent niet dat het een egoïstische interactie hoeft te zijn, katten houden er ook van om hun liefde te tonen. Ze kunnen u volgen naar de badkamer en tegen uw been wrijven terwijl u uw tanden poetst, of gewoon gaan liggen en het comfort voelen van in uw aanwezigheid te zijn terwijl u een lang bad neemt.

Andere kattenouders kunnen zelfs een ongemakkelijk toiletbezoek doorbrengen met de kat zittend op hun schoot. Of de kat blijft naar je zitten kijken terwijl jij een douche neemt, uit nieuwsgierigheid of omdat ze op ons wachten tot we klaar zijn en verder gaan met knuffelen op de bank.

Tenslotte stelt Kristyn Vitale, een dierengedragstherapeut dat “de meerderheid van de katten de voorkeur geeft aan interactie met een persoon boven, eten of spelen met een speeltje.” Dus, uw aandacht is wat hen gelukkig maakt, zelfs als het op het toilet gebeurt!

Reden 2: Ze zijn overmatig gehecht

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten zowel sociale als solitaire dieren zijn en dit wordt sterk beïnvloed door hun omgeving, bronnen en interactie met mensen. Voor de meeste katteneigenaren is hun katachtige metgezel duidelijk een sociaal dier dat van aandacht houdt, en wederzijds vertoon van affectie hoort daarbij.

Dit betekent dat katten zich kunnen hechten aan hun baasjes, en volgens studies weerspiegelen deze hechtingsbanden de hechtingsstijlen die gezien worden bij menselijke zuigelingen en andere dieren zoals honden. Katten die onafhankelijker zijn, hebben meer vertrouwen in hun baasje en hoewel ze tekenen van erkenning vertonen, zoals groeten aan de deur, zijn ze niet aanhankelijk en volgen ze je niet constant.

Onzekere katten, aan de andere kant, zullen overmatig afhankelijk zijn, dus het is mogelijk dat het volgen van jou naar het toilet, of wanneer je uit het zicht bent een teken is van een angstige kat die constant geruststelling nodig heeft. Het kan ook zijn dat ze er zeker van willen zijn dat je veilig bent, of zich in plaats daarvan alleen veilig voelen als jij in de buurt bent.

Reden 3: Je badkamer is vermakelijk

Terwijl wij hier denken dat onze katten ons naar het toilet volgen vanwege ons, zijn ze misschien meer geïnteresseerd in de badkamer zelf.

Katten houden van vermaak, ze houden ervan nieuwe plaatsen te verkennen en dingen te vinden waarmee ze kunnen spelen. Dat is duidelijk, zitten de meeste badkamers vol met een verscheidenheid aan ongelooflijke speeltjes. althans volgens uw kat. Dus, op het moment dat uw kat ziet dat u richting de badkamer gaat en die deur opent, zullen ze u volgen voor wat welverwachte kattenkwaad!

Versnippert toilet papier dat maar blijft rollen en rollen zal zeker bovenaan de lijst staan of ze zouden kunnen genieten van het spelen met je badjasdas. Het naar beneden trekken van badhanddoeken zou ook wel eens op hun lijstje kunnen staan, en laten we de badmat niet vergeten die een uitstekende krabpaal of rustbed kan zijn!

Hoewel de meeste van deze dingen vrij onschuldig zijn, zou ik aanraden om voorzichtig te zijn met wat je open en bloot in je badkamer laat liggen. De meeste, zo niet alle shampoos en schoonmaakmiddelen zijn giftig voor katten, en zelfs als ze er niet opzettelijk van eten, kunnen ze er een puinhoop van maken.

Reden 4: Badkamers zijn gezellig

Je kat heeft misschien genoeg speelgoed en speeltijd met jou om de badkamer vermakelijk te vinden, maar ze kunnen het de perfecte plek vinden om te chillen, vooral als jij er bent.

Als je erover nadenkt, zijn katten en wastafels een match made in heaven, ze zijn klein, rond, diep genoeg dat ze er gemakkelijk in passen. Of het nu porselein, keramiek of marmer is, een gootsteen is letterlijk de koelste plek om te zijn, vooral op een warme zomerdag!

Badkuipen en gootstenen kunnen heel gezellig zijn, en badkamers zijn meestal de stilste kamer in het huis, dus uw favoriete katachtige vriend zou u kunnen volgen naar de badkamer als een kans om te ontsnappen aan het drukke huishouden en wat slaap te krijgen in de wetenschap dat de enige persoon die er is jij bent.

Wasmanden zitten misschien vol met vuile kleren, maar ze ruiken allemaal naar jou en ze zijn hoogstwaarschijnlijk warm en zacht voor je maatje om in te verblijven terwijl jij een stomende douche neemt. En dat is nog iets, een badkamer kan de warmste plek zijn, vooral als er geen ramen zijn en je net een heet bad hebt gehad.

Wees dus niet verbaasd als je pluizige baasje je niet uit het toilet volgt en daar de rest van de dag blijft!

Reden 5: Ze houden van stromend water

Heb je ooit overwogen dat je kat je misschien volgt naar de badkamer omdat ze onvoorspelbaar zijn? Ik bedoel, we hebben allemaal geloofd dat katten water haten en in werkelijkheid is dat niet waar, althans niet voor alle katten, en misschien ook niet voor jouw kat!

Als je kat geniet van bad tijd, dan elke keer dat je naar het toilet gaan ze anticiperen op een bad spa ervaring. Dit is een eigenschap die veel voorkomt bij sphynxen, althans volgens de talrijke kattenvideo’s zoals deze.

Aan de andere kant, een kat kan het haten om in bad te gaan, maar maar ze houden van bewegend water omdat het leuk is om mee te spelen of te drinken. Mijn kat wacht tot ik naar de keuken ga, zodat ze het stromende kraanwater kunnen drinken, maar de jouwe geeft misschien de voorkeur aan de gootsteen in de badkamer, of, hoe vies het ook mag klinken, misschien gaan ze wel voor het toiletwater.

Als je een bad neemt of doucht, kan je kat met zijn pootjes in het water gaan staan, of op het water kloppen dat langs het douchegordijn naar beneden sijpelt en er zelfs aan likken.

Hoewel het geen gedrag is waar je je al te veel zorgen over moet maken, als je kat te veel water drinkt dan kan dorst een teken zijn van een medische aandoening zoals diabetes, of een nierziekte. Als ze daarentegen alleen maar wachten op kraanwater om te drinken en hun waterbakje vermijden, kan dit leiden tot uitdroging.

Een geweldige oplossing voor een kat die van stromend water houdt is het aanschaffen van een waterfontein! U kunt de Catit Flower Fountain op Amazon bekijken, niet alleen ziet het er schattig uit, maar het zou uw kat weg moeten houden van gootstenen of toiletwater!

Reden 6: ze willen hun kattenbak gebruiken

Waarom je kat je volgt naar het toilet lijkt misschien een mysterie voor je, maar als je hun kattenbak in de badkamer houdt dan kan de verklaring niet duidelijker zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het toeval en volgt je kat je eigenlijk meestal naar het toilet omdat ze er ook gebruik van willen maken.

Als je een gesloten kattenbak hebt dan verspillen ze misschien geen tijd en gebruiken ze hem terwijl jij met je eigen ding bezig bent. Een verlegen kat daarentegen zal of naar de kattenbak of naar jou zitten staren, wachtend tot je weggaat.

Leven in een druk huishouden met meer dan jezelf die dezelfde badkamer gebruiken betekent dat je kat misschien minder mogelijkheden heeft om de kattenbak privé te gebruiken. Dus zien ze jou misschien als een veilige persoon die ze kunnen volgen wanneer ze de kattenbak moeten gebruiken.

Aan de andere kant, als je het deurtje steeds vergeet te sluiten, zal je kat moeten wachten tot jij naar de badkamer gaat, zodat ze hem eindelijk zelf kunnen gebruiken.

Reden 7: Je kat is nieuwsgierig

Katten zijn nieuwsgierige wezens, wat betekent dat ze niet van gesloten deuren houden, in feite hebben de meeste katten er een hekel aan. Dus, als je de deur van de badkamer gesloten houdt wanneer je binnen bent, zal je kat eisen dat je de deur opent, ofwel met kreten of door aan de deur zelf te klauwen. Sommige katten kunnen zelfs uitvinden hoe ze de deur zelf kunnen openen.

Meestal kan dit gedrag intenser zijn als je de badkamerdeur te allen tijde gesloten houdt. Als uw kat u ziet verdwijnen in dit niet in kaart gebrachte territorium zal dat hun nieuwsgierigheid intrigeren en de behoefte om een ruimte te verkennen waar ze nooit mogen komen.

Katten zijn ook territoriale wezens die hun dag doorbrengen met het terloops markeren van hun omgeving. Als je kat ongesteriliseerd/ongesteriliseerd is, zullen hun territoriale instincten intenser zijn, en zullen ze urinemarkeringen gebruiken om hun territorium op te eisen. Maar zelfs gesteriliseerde katten houden van hun territorium, dat ze zullen claimen door aan bepaalde gebieden te krabben, om hun geur af te geven via de klieren die zich op hun poten bevinden. Ze doen dit ook door met hun gezicht tegen verschillende voorwerpen te wrijven, tussen andere katten en hun baasjes.

Dus, telkens als je een deur sluit in een geclaimde kamer, zal je kat voelen dat hij dat territorium verliest. Deze reactie kan vaker voorkomen in een huishouden met meerdere katten, omdat alle katachtigen zullen proberen de territoria bij te houden die meestal de staat van hun relatie en status dicteren. Zodra u de deur opent zullen uw kat of katten waarschijnlijk de badkamer binnengaan, bepaalde gebieden markeren, totdat ze voelen dat hun geur weer dominant is.

Aan het eind van de dag, als je in een kamer bent waar je kat niet bij kan, is het alleen maar logisch dat ze zullen denken dat ze verliezen op al het plezier dat je daar misschien hebt!

Reden 8: Het is een deel van hun routine

Net als de meeste mensen, houden katten ervan om zich veilig en geborgen te voelen in hun omgeving, en die veiligheid wordt meestal bereikt door gewoontes te vormen. Als je katachtige metgezel je al volgt door het huis sinds je klein bent, en ze hebben geleerd dat samen naar de badkamer gaan ok is en zelfs leuk, dan zullen ze geen reden zien waarom ze zouden moeten stoppen.

Jou volgen naar het toilet betekent vaak dat je kat zijn routine heeft gebaseerd op die van jou, aangezien we meestal vaste tijden hebben wanneer we naar het toilet gaan. Dat kan ’s morgens vroeg zijn, voor we naar ons werk gaan, als we terugkomen, en voor we naar bed gaan.

En dit is niet mijn theorie, James Brunt, DVM is het er ook mee eens dat katten “kijken en leren van ons, (het opmerken van) de patronen van onze acties, zoals blijkt uit het weten waar hun voedsel wordt bewaard en hoe laat ze kunnen verwachten te worden gevoed, hoe ze de kastdeur moeten openen die verkeerd is gesloten en waar hun voedings- en toiletruimten zijn.”

Een routine lijkt misschien saai voor u, maar dat soort levensstijl is essentieel voor uw kat. Als je ooit bent verhuisd of zelfs van lievelingseten bent veranderd, heb je misschien gemerkt welk effect dit kan hebben op hun mentale welzijn. Sommigen gaan zich overdreven gedragen, zoals krabben in de kattenbak, zelfs het badkamerkleed als kattenbak gebruiken, of zich te veel verzorgen.

Het is belangrijk op te merken dat, ook al realiseren we het ons niet, maar vaak zijn wij degenen die bepaald gedrag bij onze katten versterken, zowel slecht als goed. Als u uw kat aait en tegen hem praat elke keer als hij u volgt naar de badkamer, of als u toegeeft en de badkamerdeur opent, traint u hem dat dit goed is en dat het deel uitmaakt van uw dagelijkse interactie.

Katten zijn uitstekend in het leren van dingen en het versterken van oude gewoontes door positieve bekrachtiging, dus deze hele tijd had je je katje kunnen motiveren om dit wederzijdse bezoek aan het toilet voort te zetten.

Reden 9: Ze genieten van de badkamer geuren

Ik weet wat je denkt, hoe kan mijn gracieuze poes van badkamergeuren houden, vooral als hun reukzin 14 keer beter is dan de onze, dus ze zouden beter moeten weten.

Meer nog, onderzoek heeft eigenlijk aangetoond dat hoewel ze minder geurreceptoren hebben dan honden, ze beter verschillende geuren kunnen onderscheiden. Ze hebben zelfs een speciaal orgaan, het Jacobson’s orgaan, dat niet alleen hun reukzin verbetert, maar hen ook helpt “onwaarneembare” geuren te detecteren.

Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat je kat je volgt naar de badkamer om deze verschillende geuren te verkennen die afkomstig kunnen zijn van schoonmaakmiddelen, of shampoos en conditioners. Deze zijn allemaal gemaakt van chemicaliën en omdat katten meer ruiken dan wij kunnen bepaalde geuren meer triggering of dwingend zijn. Badkamers zijn ook gevuld met onze badjassen, handdoeken en wasmanden die op hun beurt allemaal bedekt zijn met die ene vertrouwde geur die uw kat een veilig gevoel geeft en dat is de uwe.

Al deze verschillende geuren kunnen je kat ook triggeren om er hun eigen geur aan toe te voegen door elk hoekje te markeren. Dat doen ze om de plek vertrouwder, veiliger, en meer van henzelf te maken.

Waarom wacht mijn kat op mij buiten de badkamer?

Alle bovenstaande redenen kunnen natuurlijk van toepassing zijn op jouw kat, maar het is mogelijk dat je kat op je wacht om naar buiten te komen omdat ze je missen en ze wat tijd met je willen doorbrengen. Ik heb gemerkt dat mijn katten me het minst aandacht schenken als het weekend is en ze weten dat ik niet lang wegblijf, terwijl ze me door de week intenser stalken.

Als je kat elke morgen buiten het toilet wacht, dan is de reden dat je kat je aandacht wil, omdat ze wachten op hun ontbijt.

Maar als je kat je nooit uit het oog verliest en een obsessieve band met je heeft, dan…hij zou kunnen worstelen met verlatingsangst. Deze angst kan zich in verschillende gradaties manifesteren, en hoewel u het kunt beheersen door positieve bekrachtiging is het altijd het beste om het advies van de dierenarts van uw kat of een kattengedragstherapeut in te winnen.

Waarom zit mijn kat graag op mijn schoot als ik op het toilet zit?

Dezelfde reden waarom je kat op je schoot zit als jij op de bank ligt of achter je bureau achter je computer zit. Uw kat wil gewoon bij u in de buurt zijn, u wat liefde geven, en uw aandacht in ruil daarvoor ontvangen.

Het is ook mogelijk dat ze weten dat je niet snel zult verhuizen, dus het is het perfecte moment om van je schoot te genieten, zelfs als je er niets perfects aan ziet.

Is het normaal dat je kat je volgt naar het toilet?

Dat je kat je volgt lijkt misschien vreemd, vooral wanneer de bestemming de neiging heeft om het toilet te zijn, maar het is normaal. Zoals we al hebben uitgelegd kunnen katten het doen voor aandacht of omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat er zo interessant is in de badkamer of ze kunnen het gebruiken om geaaid te worden, of om mee te spelen en geen enkele hoeveelheid privacy zal hen stoppen totdat ze krijgen wat ze willen.

Natuurlijk, hoewel meestal, is het gedrag zelf onschadelijk, kunnen badkamers gevaarlijk zijn voor katten. Velen van ons bewaren daar schoonmaakmiddelen die giftig zijn. Uw kat kan in de badkuip springen om aan de natte oppervlakken te likken, en verdunde shampoo of badzout binnenkrijgen. Daarom is het beter om de badkamer verboden terrein te houden, tenzij je alle gevaarlijke dingen buiten de deur kunt houden.

FAls je kat je volgt naar het toilet of waar dan ook, kan dat ook een ongezonde gewoonte zijn, geworteld in stress. Het hebben van een kat die je aandacht zoekt is geweldig, begrijp me niet verkeerd, maar het is geen goed teken als dit non-stop gebeurt tot het punt waar je geen dingen gedaan kunt krijgen rond het huis, of de badkamer binnen kunt gaan zonder dat je kat in een andere kamer jankt, of krassporen achterlaat op je deur.

Bezitterig zijn is niet hetzelfde als zorgzaam zijn, en je zult aan jullie wederzijdse band moeten werken om deze onevenwichtigheid in jullie relatie te herstellen!

Hoe stop je je kat om je te volgen naar het toilet?

Of u nu uw kat wilt helpen onafhankelijker te zijn of u vindt het gewoon niet leuk dat ze u naar het toilet volgen, er zijn eenvoudige manieren waarop u dit gedrag kunt stoppen. Eerst moet u de reden vinden waarom uw kat het leuk vindt u naar het toilet te volgen en dan de beste strategie kiezen!

Geef ze aandacht

Voordat u besluit dat uw kat gewoon te aanhankelijk is, moet u kijken naar de levensstijl van uw kat. Als je kat constant manieren probeert te vinden om je op te merken en ze hebben alleen succes als ze je volgen naar het toilet, dan moet je meer tijd gaan investeren in je kat-mens relatie.

In plaats van je elke ochtend naar het toilet te haasten, neem even de tijd om je kat te aaien. Als ze op eten wachten, kun je ze eerst voeren, zodat ze je niet hoeven te volgen tot jij dat doet. Of in plaats van uw kat te laten vertrouwen op u voor hun voedertijd, laat een automatische katten feeder de leiding nemen!

Katten zoeken meestal onze aandacht als ze zich verwaarloosd voelen, en als het toilet de enige plek is, waar ze je onbezet vinden met een andere taak, dan zullen ze de kans grijpen. Misschien moet je dit opvatten als een teken om meer tijd vrij te maken om met je kat te knuffelen.

Uw kat heeft vermaak nodig

Je kat volgt je misschien naar de badkamer of door het hele huis omdat ze zich vervelen. Ze willen misschien dat u hen vermaakt of ze zoeken dit vermaak in de badkamer zelf. Een goede manier om met dergelijke eisen om te gaan is regelmatig met uw kat te spelen.

Als uw kat nieuwsgierig is en wat toiletpapier wil versnipperen, dan kunt u investeren in een complexere boomhut met hangmatten en manden. Deze meerdere kleine ruimtes kunnen gezellige verstopplekjes bieden die je wasmand kunnen vervangen. Meer krabpalen houden je kat weg van de badmat of andere oppervlakken waar ze graag aan krabben in de badkamer en als je het tegen het raam zet, hebben ze ook visuele stimulatie van buitenaf.

Natuurlijk betekent dit niet dat als je een fancy kattenboom of meerdere speeltjes koopt, je kunt stoppen met spelen met je kat. Je zult nog steeds meer tijd met ze moeten doorbrengen met het rondgooien van die speeltjes als je hun behoefte om je naar de badkamer te volgen wilt verlichten.

Omgaan met verlatingsangst

Als je het gevoel hebt dat je zo veel mogelijk aan alle behoeften van je kat voldoet en ze volgen je nog steeds naar de badkamer of van kamer naar kamer, dan kan dat een teken zijn van onzekere gehechtheid.

Samen met de constante behoefte van je kat aan contact, kun je ook andere gedragingen opmerken die symptomen zijn van verlatingsangst, zoals:

  • Overmatig vocaliseren, miauwen, en janken in een andere kamer
  • Ongewenst gedrag in de kattenbak, buiten poepen en urineren
  • Destructief gedrag
  • Overdreven verzorging

De beste manier om met overmatige aanhankelijkheid om te gaan is door de omgeving te beheren door hen te voorzien van rijke activiteiten wanneer je niet thuis bent zoals puzzelvoeders, misschien hen trainen om aan de leiband naar buiten te gaan, of een catio als je liever een veiligere optie hebt. Zelfs het opzetten van een kat-vriendelijk kanaal op uw tv kan uw kat helpen zich minder alleen te voelen.

Creëer nieuwe stressvrije routines en vermijd bepaalde cues die je kat een angstig gevoel geven. Bijvoorbeeld, als het oppakken van je sleutels of het aantrekken van je schoenen je kat stress geeft, geef hem dan iets lekkers. Langzaam zal je katje die dingen niet meer als negatief zien.

Gebruik positieve bekrachtiging om je kat te belonen wanneer ze je niet volgen naar het toilet en negeer hun aandacht zoekende gedrag. Bijvoorbeeld, als je kat in de andere kamer bleef zonder te miauwen, terwijl jij naar de wc ging, geef ze dan een traktatie, negeer anders hun gemiauw om ze te laten zien dat dit een gedrag is dat je niet zult tolereren. Vergeet niet om quality time door te brengen met je kat, zodat ze een vervuld leven hebben in plaats van ze weg te duwen omdat ze aanhankelijk zijn.

Als je het moeilijk vindt om de aanhankelijkheid van je kat in goede banen te leiden, zorg er dan voor dat je een bezoek brengt aan je dierenarts. Misschien is de oorzaak van dit gedrag medisch, maar zelfs als het gedragsmatig is zullen deze professionals je er doorheen kunnen loodsen of je doorverwijzen naar een kattengedragstherapeut.

Afsluitende gedachten

De meeste katten vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan en als je niet aan hun normen voldoet, kun je maar beter geloven dat ze je naar het toilet zullen volgen om te krijgen wat ze willen.

Nieuwsgierigheid, kwetsbaarheid of aanhankelijkheid kunnen allemaal legitieme verklaringen zijn waarom ze je naar het toilet volgen, maar als je lang genoeg met een kat hebt geleefd dan weet je dat ze ook willen wat ze niet kunnen krijgen. Dus als je kat je niet kan hebben terwijl je in de badkamer bent, kun je er zeker van zijn dat ze hun hart zullen uithuilen!

vertel ons nu volgt uw kat u naar het toilet of volgen ze u door het hele huis, ongeacht uw bestemming?