Waarom verzorgen katten elkaar? 4 waarschijnlijke redenen uitgelegd

We hebben allemaal video’s gezien van katten die elkaar verzorgen en daar zijn veel redenen voor. Vaak zijn het dezelfde redenen waarom ze met hun mensen knuffelen. Kat-kat relaties zijn echter heel anders dan kat-mens relaties. Eindelijk wij zijn anders dan een kat (en vaak slechter in het lezen van de lichaamstaal van onze kat).

De meeste katten verzorgen elkaar als teken van vriendschap, hoewel vriendschap voor ons iets anders betekent dan voor andere katten. Katten worden vaak aanhankelijk van mensen omdat we duidelijke voordelen bieden (we voeden ze tenslotte). Katten sluiten vaak vriendschappen met andere katten om dezelfde reden. Katten kunnen vaak makkelijker samen overleven dan individueel.

Laten we eens kijken naar enkele van de redenen waarom katten elkaar verzorgen. Zoals altijd is het onmogelijk om precies te weten wat een kat denkt – intentie is altijd een uitdaging om te ontdekken. We kunnen echter een paar educated guesses maken.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 redenen waarom katten elkaar verzorgen

1. Binding

Katten herkennen elkaar vooral aan geur. Daarom zullen vriendelijke katten hun geur mengen als een manier om hun vriendschap aan te duiden. We weten dat nestgenoten elkaar niet zullen herkennen nadat ze gescheiden zijn, omdat ze niet hetzelfde ruiken. Nestgenoten die bij elkaar worden gehouden, zullen dat echter wel doen, omdat ze bijna altijd hetzelfde zullen ruiken.

Wanneer katten vriendschappen sluiten, is geur belangrijk. Katten hebben misschien niet hetzelfde niveau van geur als honden, maar ze gebruiken het wel voor identificerende doeleinden. Daarom kan wederzijdse verzorging een verrassend belangrijk onderdeel zijn van de relatie van een kat met een andere kat. In feite kunnen we misschien zeggen dat katten eigenlijk geen vrienden zijn, tenzij ze hun geur op de een of andere manier mengen, hoewel dit geen verzorging hoeft te omvatten.

Katten hebben geurklieren op hun gezicht en zijkanten. Daarom, als uw kat tegen een ander wrijft, kan het zijn dat hij zijn geur op dezelfde manier overbrengt als verzorging.

kat die een andere kat likt
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Communicatie

Katten kunnen verzorging gebruiken om hun relatie ook met anderen te communiceren. Wanneer twee katten elkaar verzorgen, zijn ze beslist niet het verzorgen van een andere kat. Daarom kan het erop wijzen dat ze dichterbij zijn dan andere katten in de kolonie. Het laat niet alleen zien dat de katten close zijn, maar het communiceert ook hun relatie met andere katten.

Veel interacties bij mensen vervullen dezelfde dubbele functie. Wanneer een groep mensen bijvoorbeeld praat, geeft dit aan dat ze vrienden zijn, maar het geeft ook aan dat ze niet zo close zijn met iedereen in de kamer. Wanneer een paar elkaars hand vasthoudt, geeft dit aan dat ze een pakket zijn – en laat iedereen weten dat de ander is ingenomen.

Katten kunnen een vergelijkbaar doel hebben wanneer ze een andere kat verzorgen. Net als mensen doen ze het echter misschien niet uitsluitend om de anderen te vertellen dat de andere kat “van hen” is.

thematische pauze

3. Praktisch

Veel moederkatten verzorgen hun baby’s vanaf het moment dat ze worden geboren. Dit dient de praktische functie om de baby’s schoon te houden en hun spijsverteringsstelsel goed te laten functioneren. Moederkatten stoppen langzaam met het verzorgen van hun kittens naarmate ze ouder worden en kunnen zichzelf verzorgen.

Er kan echter ook een praktisch voordeel zijn voor volwassen katten die elkaar verzorgen. Er zijn enkele plekken die moeilijk te bereiken zijn voor katten, zelfs met hun extreme flexibiliteit.

Zelfs als katten niet weten dat dit hun “waarom” is, kan de evolutie hen hebben ontworpen om andere katten om praktische redenen leuk te vinden.

Zilveren Siberische kat die haar kitten verzorgt
Afbeelding Credit: Massimo Cattaneo, Shutterstock
thematische pauze

4. Het voelt goed

Verzorging maakt waarschijnlijk dopamine vrij in de hersenen van een kat. Vanuit een wetenschappelijk perspectief betekent dit waarschijnlijk dat verzorging hen een goed gevoel geeft. Veel katten zullen overmatig verzorgen als een manier om stress en angst te bestrijden. Na verloop van tijd veroorzaakt dit eigenlijk veel problemen en veel katten ontwikkelen zelfs een verslaving aan overmatige verzorging. Deze aandoening is vaak moeilijk te behandelen, maar het kan ertoe leiden dat de kat zweren ontwikkelt.

Om al deze redenen kunnen we verwachten dat katten zichzelf en elkaar graag verzorgen. Daarom, als een katachtige een andere kat leuk genoeg vindt om hun waakzaamheid te laten vallen, kunnen ze elkaar verzorgen omdat het goed voelt.

Natuurlijk is deze dopamine-afgifte waarschijnlijk hoe evolutie katten ertoe aanzet om elkaar te verzorgen om alle redenen die we hierboven hebben genoemd. Alle dieren hebben immers veel meer kans om iets te doen als het ook goed voelt. Katten pze denken niet “Ik ga die kattenkop schoonmaken omdat hij vies is.” In plaats daarvan zullen ze waarschijnlijk deelnemen aan verzorging omdat het goed voelt.

cat + lijnverdeler

Moeten katten elkaar verzorgen?

Katten hoeven elkaar niet te verzorgen om vriendelijk tegen elkaar te zijn. Katten kunnen hun vriendschap op andere manieren tonen. Omdat katten grotendeels solitair zijn, toont het toelaten van een andere kat in hun ruimte een zekere mate van vriendschap. Katten kunnen ook geuren mengen door tegen voorwerpen te wrijven die de andere kat deed, en door direct tegen de kat te wrijven.

Natuurlijk zullen katten die in hetzelfde huis wonen onvermijdelijk naar hetzelfde ruiken, vooral als ze allebei met dezelfde mensen knuffelen. De katten kunnen per ongeluk door jou heen naar elkaar gaan ruiken. Ze hoeven geen directe verzorging uit te voeren om dit te laten gebeuren.

Sommige katten zijn gewoon gevoeliger dan andere. Het is heel normaal dat katten elkaar nooit verzorgen, terwijl anderen elkaar de hele tijd kunnen verzorgen. Het hangt allemaal af van hun persoonlijkheid en voorkeuren. Er is geen reden om je zorgen te maken , ongeacht aan welke kant van het spectrum je katten vallen.

Twee devon rex katten zitten op de krabpaal
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Waarom verzorgen katten elkaar en vechten ze dan?

Kattenrelaties zijn ingewikkeld – net als menselijke relaties. Net als mensen zullen katten knuffelmomenten hebben en dan vechten. Soms tolereert een van de katten alleen de andere. Men zou kunnen werkelijk zoals verzorging, terwijl de ander dat niet doet. Dit kan ertoe leiden dat de laatste kat snel intolerant wordt, wat leidt tot gevechten. Vechten kan zijn hoe de katachtige de ander zover krijgt om zich terug te trekken.

Zolang je katten niet te agressief of de hele tijd vechten, is dit niets om je zorgen over te maken. Katten zullen ruzie krijgen terwijl ze onderhandelen over wie wat mag doen. Soms kunnen ze door periodes gaan waarin ze meer lijken te vechten.

De belangrijkste overweging is de kwaliteit van leven van elke katachtige. Zolang ze allebei in staat zijn om van het huis te genieten en toegang te krijgen tot hun behoeften, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over af en toe een swat – het is gewoon een deel van hoe katten communiceren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten verzorgen elkaar om allerlei verschillende redenen. Aan de basis ervan nemen katten waarschijnlijk deel aan gedeelde verzorging omdat het goed voelt. Bij verzorging komen dopamine en serotonine vrij, waardoor katten zich waarschijnlijk gelukkig voelen (net als mensen). Het zijn deze hormonen die er soms toe leiden dat katten verslaafd raken aan verzorging, maar ze zitten ook achter wederzijdse verzorging.

Natuurlijk zijn er nog veel meer functies die wederzijdse verzorging ook heeft. Het helpt de geuren van de katten samen te mengen, wat eenrichtingsverkeer is dat katten vriend en vijand identificeren. Het kan katten ook helpen hun nauwe relatie met andere katten aan te kondigen. Verzorging heeft ook het praktische gebruik om beide katten schoon te krijgen, wat van vitaal belang is voor de gezondheid van beide katachtigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ilona Koeleman, Shutterstock