Skip to Content

Waarom uw Bengaalse kat graag in bad gaat

Foto van @queen.bengal op Instagram

Veel mensen verkiezen ons katten als huisdieren vanwege ons prestigieuze vermogen om onszelf schoon te maken. Het is waar – we besteden eigenlijk ongeveer 15-50 procent van onze wakkere uren aan het schoonmaken van onszelf. Een gedrag dat misschien wat overdreven lijkt vanuit het perspectief van een mens, maar voor ons katten volkomen normaal is.

Echter, in sommige gevallen kan verzorging een obsessie worden – vooral voor problematische katten. In dat geval is het heel belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voor een goede diagnose en behandeling.

Wij katten borstelen om verschillende onschuldige redenen, maar helaas kan ons borstelen soms een schreeuw om hulp betekenen. Daarom is het voor kattenouders het beste om bekend te zijn met de redenen waarom we ons zo schoonmaken en om het verschil te weten tussen regelmatige verzorging en obsessieve verzorging.

Hier zijn 6 purrrfect normale redenen waarom katten borstelen:

Mama taken

Na de bevalling likken kattenmoeders eigenlijk de vruchtzak van hun kittens af en gebruiken dan hun tong om hun kleine lichaampjes te masseren om de ademhaling te stimuleren, en hun achterste openingen, om de stoelgang op gang te brengen wanneer ze beginnen te zogen.

Als de kittens volwassen worden, leren ze uiteindelijk hoe ze zichzelf en hun nestgenootjes zelfstandig kunnen verzorgen.

Wondreiniging

Kan ik jullie een geheimpje verklappen? Ons speeksel is een medicijn! Ja, dat heb je goed gehoord. Ons speeksel bevat bacteriën en kiemremmende bestanddelen die infecties op afstand houden. Het bevat ook een stof genaamd, opiorphindat werkt als een pijnstiller en de pijn verlicht. Onze tong daarentegen helpt vuil, dode huid en vreemde deeltjes uit de wond te verwijderen voordat deze zich sluit, terwijl het ook de doorbloeding van het gebied verbetert. De perfecte combinatie voor een snel herstel!

Bescherming tegen roofdieren

Van roofdieren is bekend dat ze een ongelooflijk reukvermogen hebben en dat gebruiken ze altijd in hun voordeel. In het wild is geursporen een van de meest effectieve manieren om op prooi te jagen en hoe goed wij katten ook zijn in jagen, we zijn ook een gemakkelijke prooi voor veel grotere dieren. Daarom verwijderen we instinctief alle geurveroorzakende stoffen, zoals voedsel, om te voorkomen dat we ontdekt worden.

Smeren van vacht en huid

Onze tong heeft kleine weerhaakjes die helpen vuil, dode huid en losse haren uit onze vacht te verwijderen. Ze helpen ook de bloedcirculatie te stimuleren en de productie van natuurlijke oliën op gang te brengen. We gebruiken onze tong om deze natuurlijke oliën over ons hele lichaam te verspreiden om onze huid gehydrateerd en onze vacht glanzend en glad te houden.

Vriendschap

Verzorging is een manier voor ons om vrienden te maken en een band op te bouwen met andere dieren, zelfs mensen. In onze taal is het hoe we zeggen “Ik vind je leuk”.

Ontspanning

Verzorging is een zeer ontspannende activiteit voor ons katten. Het helpt onze stressniveaus op afstand te houden en vermindert angst. Soms verzorgen we ook andere katten of dieren om dit verzorgingsvoordeel te delen. We houden ook van de geur van onszelf! We borstelen omdat de geur ons ontspant. Dat is ook de reden waarom we mensen tegen het hoofd stoten, we wrijven onze geurklieren over hen heen zodat anderen weten dat ze van ons zijn.

Symptomen van overbehandelen

 • Het borstelen begint de andere activiteiten van uw kat te onderbreken
 • Irritatie of ongemak bij het krabben
 • Kale plekken
 • Huidzweren
 • Schurft
 • roodheid van de huid
 • uitslag

Oorzaken van overbehandelen

 • Voedselproblemen
 • Parasieten (zoals vlooien)
 • Huidirritatie
 • Infectie
 • Extreme stress of angst
 • Psychogene alopecia

Als uw kat tekenen van oververzorging vertoont, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. Uw dierenarts zal een reeks diagnostische tests uitvoeren om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn van het oververgroten van uw kat en hem dienovereenkomstig behandelen.