Waarom slapen katten aan het voeteneind van het bed?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Waarom kiezen mijn katten ervoor om aan het voeteneind van het bed te slapen? Als je net als ik een katteneigenaar bent, die graag met je kat slaapt of gewoon een nieuwsgierige ziel, die dezelfde vraag stelt, ben ik blij te weten dat ik niet alleen ben.

Dus waarom slapen katten aan het voeteneind van het bed? Het ligt in hun aard. Het oerinstinct van een kat is om zich altijd bewust te zijn van zijn omgeving. Katten moeten zich veilig voelen wanneer ze het kwetsbaarst zijn, en dat zijn ze wanneer ze slapen. Natuurlijk zijn u en het voeteneind van het bed de veiligste plek voor uw kat om in te dommelen terwijl u de kamer in de gaten houdt.

Na een grondig katten-onderzoek, heb ik 6 redenen verzameld waarom katten liever aan het voeteneind van het bed slapen.

Laten we er eens induiken!

1.Hun katachtige instincten: Territorium, Bescherming en Overleving

Katten zijn unieke metgezellen en, hoewel geen kat hetzelfde is, delen ze allemaal dezelfde instincten. Deze instincten vormen de kern van hun persoonlijkheid. Het is een overlevingsmechanisme dat hen al duizenden jaren in leven houdt. Voordat u besluit om een kitten of een volwassen kat in huis te nemen, is het misschien belangrijk om te weten hoe deze instincten zich kunnen manifesteren. Vooral als u uw bed gaat delen met uw katachtige metgezel.

Territorium

Katten zijn van nature territoriaal. Dit gedrag helpt hen hun omgeving te begrijpen, zodat zij zich veilig voelen. Volgens de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals “kan het territorium van een kat het hele huis zijn of een deel ervan, de tuin, het huizenblok of de buurt”. Het is dus niet verwonderlijk dat ze uw bed zien als gewoon een ander territorium dat ze kunnen veroveren.

Geur is hoe katten hun territorium afbakenen. Wanneer je harige metgezel in je bed slaapt, deponeert hij zijn eigen geur, waarmee hij het bed als het zijne markeert. Katten doen dit door zich tegen de dekens aan te wrijven en de plek te kneden waar ze op het punt staan te gaan slapen. U kunt zelfs merken dat uw kat dit specifiek doet op pas schone lakens.

Bescherming

Alle katten, huiskat of niet, brengen het grootste deel van de dag slapend door. Studies hebben aangetoond dat een huiskat gemiddeld 16 uur per dag kan slapen. Door de dag heen zien we onze katten misschien wegdommelen op de bank, op een plank in de boekenkast, of in een doos. De meeste van deze plaatsen hebben één ding gemeen: ze geven een gevoel van veiligheid. Het bed is niet anders!

Katten zijn berucht om hun roofzuchtige aard, maar mensen vergeten vaak dat een kat weliswaar een roofdier is, maar ook een prooi. Als een kat slaapt en kwetsbaar is, is het logisch dat hij de veiligste plek in huis opzoekt.

Als je je kat slapend aantreft, met de poten in de lucht of met de rug tegen je voeten, goed gedaan! Dit is een teken dat ze je vertrouwen! Uw kat houdt ervan zich beschermd te voelen, maar door naast u te slapen beschermt uw kat u ook in ruil daarvoor. Dit is een van de vele manieren waarop uw kat haar liefde voor u kan tonen. Het is immers niet ongewoon dat katten hun baasjes redden van gevaar, zoals deze familie in de noordwestelijke Alberta gemeenschap van Clairmont, die ontsnapte aan een huisbrand nadat hun kat hen wakker had gemaakt.

Survival

Het voeteneind van het bed is waarschijnlijk de meest tactische positie in de hele slaapkamer. En omdat katten het haten om in het nauw gedreven te worden, slapen ze het liefst ergens met meerdere ontsnappingsroutes. In de meeste gevallen is de onderkant van het bed gericht naar de deur, waardoor het voor een kat gemakkelijk te bereiken is met slechts een paar hupjes.

Open ruimtes helpen een kat ook om zich veiliger te voelen, dus slapen aan de voet van het bed of op de rand, betekent dat ze meer ruimte hebben om zich uit te strekken of te ontsnappen als uw rusteloze poot syndroom te hinderlijk wordt.

2. Om warm te blijven

Katten staan bekend om hun liefde voor warme plekken. Door de metamorfose van uw kat van een gekrulde haarbal tot een lange macaroni te observeren, kunt u in principe de temperatuur van uw huis bepalen! De reden waarom uw kat soms urenlang onder de ochtendzon of naast snikhete radiatoren ligt, is omdat hij energie bespaart. Door warm te blijven, spaart uw kat die extra energie uit om te jagen, te vechten en zijn territorium te verdedigen.

Slapen aan je voeten

Hoewel katten graag knuffelen en warm willen blijven, willen ze ook niet oververhit raken. Voeten hebben de neiging veel koeler te zijn dan de rest van het lichaam, dus je kat kan de voorkeur geven aan de koelere kant van het bed. Als je een verwarmingskussen voor je voeten gebruikt, kan dat ook de reden zijn dat je kat aan die plek de voorkeur geeft.

Vanwege de veranderingen in temperatuur moet je niet verbaasd zijn als je kat ’s nachts om je heen beweegt. Je vindt ze misschien tussen je benen voor extra knusheid of zelfs op je borst voor die warme adem van je. Het maakt niet uit hoe warm of koel je bent, je kat zal altijd manieren zoeken om dicht bij je te zijn.

Slapen naast je hoofd

Katten hebben de neiging om te knuffelen met hun mensen om affectie te tonen en te ontvangen, evenals voor de warmte van hun lichaam. Deze studie van Gourkow et al (2014) heeft aangetoond dat uitingen van genegenheid onze katten gelukkig en gezond houden, dus het is geen wonder dat katten ook in bed ons comfort zoeken.

De winter is de tijd waarin katten het meest warm moeten blijven en hun energie moeten behouden. Aangezien ons bovenlichaam veel warmte produceert, is het goed mogelijk dat je je kussen deelt met je kat. Aangezien ik het vaak koud heb (vooral ’s nachts) heb ik een heel knuffelparadijs voor mij en mijn katten gecreëerd met dit zeer handige matrasverwarmingskussen (Amazon link). Het is zeker kitty goedgekeurd!

3. Comfort en ruimte

De meeste katten, zo niet alle, willen comfort en ruimte, vooral als het gaat om slapen. Leven met twee katten heeft me dat geleerd! En ondanks hun schijnbaar kleine formaat, nemen ze toch het grootste deel van mijn bed in beslag.

Meestal is er aan de voet van het bed meer ruimte voor katten om zich te bewegen, vooral als je voeten niet eens bij de bodem kunnen komen. Het is dus logisch dat deze plek de voorkeur heeft van uw kat. Het is ruim genoeg om ze de ruimte te geven zich uit te strekken en tegelijkertijd zijn ze dicht bij u.

Blijkbaar hebben katten een soortgelijk slaappatroon als mensen, behalve dat wanneer ze in een diepe slaap vallen, hun zintuigen nog steeds scherp zijn, waardoor ze in actie kunnen komen wanneer dat nodig is. Dit betekent dat het laatste wat je kat wil is gestoord worden. Dus, als je een onrustige slaper bent, kan dit de reden zijn waarom je kat ervoor kiest om aan je voeten te slapen.

Evenzo, omdat katten de neiging hebben om meerdere keren tijdens de nacht wakker te worden om hun basisbehoeften te bevredigen, zorgt slapen aan het voeteneind van het bed ervoor dat ze er snel uit kunnen zonder u te storen.

4. Goed zicht

Zelfs als je Lord of the Rings niet hebt gezien, herinner je je waarschijnlijk wel het alziende verblindende oog. Wel, katten zijn niet veel anders, als het op slapen aankomt. Katten slapen het liefst ergens waar ze een beter zicht hebben op de kamer en vooral op de deur. Natuurlijk biedt het voeteneind van het bed hen dit uitkijkpunt.

De kans dat je ’s nachts je teen stoot aan meubels is vrij groot, maar voor een kat is dat hoogst onwaarschijnlijk. Omdat katten crepusculaire wezens zijn, hebben ze een geweldig nachtzicht. Ze zijn meestal het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, dus het voeteneind van het bed is de beste plek als ze alert willen blijven. Het is de perfecte plaats voor een kat om de deur in de gaten te houden voor mogelijke indringers, niet gestoord door de kussens, dekens, en hun mens aan de bovenkant.

5.Vertrouwen en genegenheid:

Ondanks de duizenden kattenvideo’s die er zijn, bestaat er nog steeds dit misverstand, dat katten bestempelt als koude en manipulatieve wezens zonder gevoelens. Natuurlijk weten alle katteneigenaren dat dit niet waar is! Mieshelle Nagelschneider, een kattengedragstherapeut en auteur van verschillende boeken over kattengedrag, zal ook hier is om u gerust te stellen dat katten zijn heel goed in staat om liefde en genegenheid te tonen.

Aan het voeteneind van uw bed slapen, dicht tegen u aan, is een van de vele tekenen van vertrouwen en liefde die een kat u kan tonen. Ze kunnen dit tonen door hun slaapplek te kneden of tegen je voeten te wrijven onder de dekens. Deze lieve momenten laten zien hoeveel uw kat ervan houdt om bij u in de buurt te zijn, vooral als ze een dutje doen.

Als je je bed deelt met je significante andere, merk je misschien ook wie de kat verkiest als hun slaapmaatje. In dat geval kan de onderkant van het bed ook hun eerste keus zijn, vanwege de extra ruimte, en omdat ze over je kunnen waken en je kunnen beschermen.

6. Slapen katten eigenlijk op het bed?

Als je een zware slaper bent, dan is het je waarschijnlijk niet opgevallen als je kat vlak naast je een hele nacht doorhaalt, of als je kat in het maanlicht huilt terwijl hij het huis op en neer rent. Je zult het nog minder verdacht vinden als je kat elke dag aan het voeteneind van je bed in slaap valt en weer wakker wordt.

Aangezien katten van nature nachtdieren zijn, is er een grote kans dat je katachtige vriend ’s nachts door je huis zwerft. Ook bekend als de “middernacht gekken”, is dit gedrag gebaseerd op hun jachtinstincten. Volgens Sandy Myers, een dierengedragsconsulente van Narnia Pet Behavior Clinic in Naperville, “zijn katten in het wild actief op tijden dat knaagdieren naar buiten komen, meestal na zonsondergang,” ze stelt ook dat “Een kat van nature haar avonden wil doorbrengen met jagen en het spelen van roofdierspelletjes, zelfs als ze een goed gevoed huis huisdier is.”

Hoewel katten de neiging hebben om actiever te zijn bij schemering en dageraad, passen gedomesticeerde katten zich meestal aan om dezelfde uren te slapen als hun baasjes, zelfs als dat niet de hele nacht is. Je hebt misschien al die video’s gezien van katten die hun “nachtelijke bezigheden” doen, terwijl hun baasjes slapen, zich er totaal niet van bewust.

Als u uw kat ’s nachts hoort huilen, kan dat zijn omdat ze met u willen spelen. Katten worden meestal de hele dag alleen gelaten, terwijl hun baasjes aan het werk zijn. Tegen de tijd dat jij weer thuis bent, kan het al behoorlijk laat zijn. Dit laat weinig tijd over voor de interactie die nodig is voor het geluk van uw kat. Een truc om uw kat gelukkig te houden en nachtelijk huilen te voorkomen, is om met uw kat te spelen voordat u gaat slapen. Dit kan uw kat actief houden wanneer u dat wilt, fit, en natuurlijk slaperig gedurende de nacht.

Moet je met je kat slapen? De voors en tegens

Nu we de verschillende redenen hebben blootgelegd waarom katten graag aan het voeteneind van het bed slapen, is het tijd om het te hebben over de voor- en nadelen van het delen van je bed met je kat. Sommige studies suggereren dat er een positief effect kan zijn op zowel u als uw kat, terwijl andere studies een aantal nadelen presenteren. Hier zijn een paar dingen die u moet overwegen als u uw bed deelt met uw katachtige metgezel:

Positieven

Als je graag in slaap valt bij het geluid van het spinnen van je kat, weet dan dat je niet de enige bent. Schijnbaar tweederde van de kattenbezitters delen hun bed met hun harige bekenden. Brown et. al (2018) en Wells (2009) studies suggereren dat, hoewel er geen fysieke verbetering was, de deelnemers positieve opmerkingen maakten over hoe gunstig huisdierbezit voor hen mentaal was. Slapen met hun huisdieren, leidde tot een sterker gevoel van kameraadschap, emotionele binding, en verminderde stress.

Aangezien stress vaak kan resulteren in een slechte kwaliteit van slaap, is het geen verrassing dat katteneigenaren de aanwezigheid van hun katten rustgevend vinden. Meerdere studies hebben aangetoond dat het knuffelen met een kat oxytocine kan vrijmaken, het “feel-good” hormoon. Het aaien van uw katachtige metgezel kan ook dopamine en andere endorfines in de hersenen vrijmaken, die gevoelens van liefde en van hechte band bevorderen. Deze hormonen helpen uw lichaam zich ontspannen te voelen, wat leidt tot een betere slaap en ze verminderen ook het risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Tijdens het knuffelen en slapen met je kat maak je hormonen aan die vertrouwen bevorderen. Het schept een speciaal soort band tussen jullie tweeën wanneer jullie beiden het meest kwetsbaar zijn. En laten we niet vergeten dat het spinnen van een kat genezing bevordert en het is een teken van geluk. Dit is de reden waarom katten spinnen als ze blij of gewond zijn.

Negatieven

Slapen met een kat kan het beste gevoel in de wereld zijn, en hoewel de meerderheid van de katteneigenaren hun slaapkamer met hun huisdieren delen, geven sommigen er de voorkeur aan hun bed off-limits te houden. Sommige onderzoekers ondersteunen deze beslissing door te beweren dat katten de reden zouden kunnen zijn dat we niet genoeg slapen.

Een Australische studie uit 2014, toonde aan dat het langer duurde voor huisdiereigenaren om in slaap te vallen en dat ze vermoeider wakker werden. Sommige huisdieren hadden de neiging om hun baasje midden in de nacht wakker te maken. Een soortgelijke studie, gepubliceerd in 2009, kon geen correlatie aantonen tussen huisdierbezit en chronisch vermoeidheidssyndroom. Niettemin toonde het aan dat slapen met huisdieren kan leiden tot slaapstoornissen. In beide studies voerden de meeste deelnemers aan dat sociale steun en interactie belangrijker waren, en mentaal heilzaam waren.

Het slapen met huisdieren zou ook parasieten en ziekten kunnen omvatten, die katten en honden zouden kunnen verspreiden, vooral als ze buiten het huis werden toegelaten. Ziektekiemen die van een dier op een mens kunnen overgaan worden zoönotische ziekten genoemd. De CDC verklaarde dat, hoewel “zoönotische infecties die worden opgelopen door met een huisdier te slapen ongewoon zijn,” zij wezen er ook op dat, “om dergelijke risico’s te verminderen, huisdiereigenaren regelmatige veterinaire zorg voor hun huisdieren moeten zoeken.”

Ten slotte is het misschien beter om je kat helemaal niet op je bed te laten als je zelfs maar de lichtste allergie hebt voor de roos van je kat. De beste oplossing om irritatie van de huid te voorkomen is door de lakens regelmatig te verschonen. Omdat katten nogal eens verharen, kunt u misschien ook beddengoed kopen dat bestand is tegen dierenharen, om de vacht weg te houden van uw lakens!

Afsluitende gedachten

Katten zijn echt de beste knuffelvriendjes! Of ze nu aan het voeteneind van het bed slapen of op ons gezicht, we kunnen nog steeds niet genoeg van ze krijgen. Wie wist dat zulke kleine wezentjes ons in bed konden lokken met hun zachte spinnen en warmte? Hoewel, mijn katten lokken mij naar buiten, door meer dan het voeteneind van het bed in te nemen tegen de tijd dat ik slaap.

Deel je verhalen en ervaringen slapen jouw katten ook aan het voeteneind van het bed? Waken zij over jou of waak jij over hen?