Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Voel je ooit dat snuifje jaloezie wanneer je kat ervoor kiest om op de schoot van je partner te zitten en niet de jouwe?

Of ben jij degene die zich koestert in al hun liefde en genegenheid terwijl je partner mokkend in een donker hoekje zit?

Hoe dan ook, je bent hier niet alleen in!

Katten staan bekend om het kiezen van favorieten en ze doen het zelfs in hun slaap.

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man? Katten geven voorrang aan hun veiligheid en comfort, vooral als het op slapen aankomt. Ze geven meestal de voorkeur aan de partner die hen de warmte en het comfort biedt die ze nodig hebben om te kunnen slapen. Dit gedrag staat ook bekend als favoritisme voor huisdieren.

Als je meer wilt weten over waarom je kat bij jou slaapt en niet bij je man, of als het andersom is, blijf dan naar beneden scrollen voor alle antwoorden!

Laten we beginnen!

Hoe Katten Kiezen Met Wie Om Te Slapen?

Voordat je conclusies trekt, moet je eerst vaststellen of je katje ervoor kiest om bij jou te slapen omdat ze die specifieke plek fijn vinden. In dat geval zou een eenvoudige test om van bed te wisselen met je partner de zaken meteen duidelijk moeten maken. Als je kat echter bij je slaapt, ongeacht waar je slaapt, dan kan het een van de volgende redenen zijn of allemaal!

Comfort en veiligheid

Het is algemeen bekend bij de meeste kattenouders dat hun poezen zich veilig moeten voelen om te kunnen slapen. In de wildernis zijn katten het kwetsbaarst als ze slapen, daarom zoeken ze veilige en warme plekjes om roofdieren uit de buurt te houden. Hun natuurlijke instincten spelen dus een cruciale rol in deze keuze om hun overlevingskansen te vergroten.

Als hun verzorgers, vertrouwen onze katten op ons voor hun voedsel, water, en een schoon toilet. In zekere zin kunnen we het erover eens zijn dat we een soort van ouderfiguur worden voor onze kittens. We zijn zelfs verantwoordelijk voor de ontlasting van hun jachtinstinct als we met ze spelen. Als je daar niet zeker van bent, kijk dan maar naar hun speelgoed! Volgens John Bradshaw, auteur van de Cat Sense, “spelen katten het liefst met speelgoed dat op de een of andere manier op een prooi lijkt: Er zitten veren op of ze zijn harig of ze hebben ongeveer de juiste grootte voor het soort ding waar een kat veilig op zou kunnen jagen.”

Maar het gaat verder dan dat. Terwijl we zorgen voor hun basisbehoeften, besteden we ook veel tijd aan knuffelen met hen, aaien hen. Wat nog meer bijzonder is, volgens Suzanne Schötz, een fonetisch onderzoekster aan de Lund Universiteit in Zweden, gaan katteneigenaars zelfs zo ver dat ze een gemeenschappelijke taal met hun katten creëren. Aangezien goede kattenouders altijd proberen een stressvrije omgeving voor hun katjes te creëren, is het niet meer dan normaal dat ze zich tot zo iemand aangetrokken voelen, vooral als het gaat om slaaptijd.

Hoe warmer, hoe beter

Ik weet niet of jouw katten net zo gek zijn op warmte als de mijne. Beiden zijn dol op radiatoren, in de winter zitten ze er bijna aan vastgeplakt en in de zomer zitten ze overal waar het zonnig is. Dus, vanuit mijn persoonlijk standpunt, houden de meeste katten van gezellige, warme plekjes. Ze zijn meestal dol op verwarmingskussens, wollen dekens, slapen in dozen en ze zijn zeker ook dol op uw donzige dekens!

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Natuurlijk is het niet alleen jouw bed dat warm is, het belangrijkste is dat wij mensen een geweldige bron van verwarming zijn voor onze kleine rakkers. Wees dus niet verbaasd dat uw kat bij u komt liggen voor de warmte van uw lichaam en ze zullen zeker voor de warmste mens gaan, en vaak zullen ze zelfs bovenop hen slapen.

Bijlage

Hoewel instincten belangrijk zijn, zit er ook een sentimentele reden achter het favoritisme van je kat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten heel goed in staat om een band te scheppen. Meer nog, dit onderzoek aan de Oregon State University toonde aan dat katten zowel veilige als onzekere banden kunnen vormen met hun baasjes, net zoals mensenbaby’s. Ze tonen deze gehechtheid door veel van hun tijd en aandacht te besteden aan hun lieveling en soms vertonen ze zelfs tekenen van overmatige gehechtheid.

Gehechtheid en voorliefde spelen een grote rol in de voorkeur van een kat. Ze kunnen de voorkeur geven aan de ene eigenaar boven de andere vanwege de tijd die ze dagelijks met hen doorbrengen. Misschien is de ene partner meestal weg op het werk, en hebben ze niet dezelfde mogelijkheid om meer tijd met hun kat door te brengen als hun man of vrouw. Als het katje later aan één partner is geïntroduceerd, hebben ze misschien niet de tijd gehad om een sterke band te ontwikkelen. Dit alles speelt een belangrijke rol in aan wie het katje gehecht zal raken en vervolgens met wie het zal gaan slapen.

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Aangezien de meeste katten erg kieskeurig zijn als het gaat om hun slaapplek, betekent dit dat ze niet zomaar met iedereen zullen slapen. De persoon die een kat kiest om zijn kwetsbaarste momenten mee te delen, moet heel wat vakjes van zijn eisenlijstje afvinken. Dus, wat maakt jou specialer dan je partner?

Delen jullie een speciale band?

De meeste katten hebben de neiging zich te binden aan hun baasje en als er twee zijn, is de kans groot dat een van jullie hun favoriete mens wordt. Er zijn vele redenen voor deze keuze en vaak is het niet eens een keuze, maar een natuurlijke aantrekkingskracht.

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Als je de meeste tijd thuis doorbrengt met je kat terwijl je partner weg is, dan is de kans groot dat jij hun nummer één bent. Dit betekent meestal dat je meer speeltijd hebt met je kat, je geeft ze eten en geeft ze de aandacht die ze nodig hebben. Tegen de tijd dat je partner terug is, hebben ze misschien minder behoefte aan aandacht.

Deze studie van Gourkow et al (2014) heeft aangetoond dat uitingen van genegenheid onze katten gelukkig en gezond houden en bij jou slapen zou ook de verlenging kunnen zijn van jullie speciale band. Katten die een band met elkaar hebben zullen vaak bij elkaar slapen. De nacht naast je doorbrengen kan ook een manier zijn om te laten zien hoezeer ze het waarderen dat je voor ze zorgt.

Maar alleen omdat je kat ervoor kiest om bij jou te slapen en niet bij je partner, wil dat niet zeggen dat ze niet van hen houden, of dat ze minder van hen houden. Voordat je je verwaarloosd of verdrietig voelt, moet je misschien op zoek gaan naar de unieke manieren waarop je kat affectie toont aan jullie beiden. Het kan zich gewoon op een andere manier manifesteren omdat elke ouder een ander soort behoefte kan bevredigen. Sommige katten spelen liever met de ene partner en knuffelen en slapen liever met de andere.

Ben Jij Hun Veiligheidsnet?

Zoals eerder gezegd is de prioriteit van een kat in het leven zich veilig te voelen en als kattenouders moeten we er altijd naar streven aan al hun behoeften te voldoen. Katten in het wild zijn bekwame jagers, maar omdat ze zo groot zijn, vallen ze ook ten prooi aan grotere roofdieren. Dit zou wel eens een van de belangrijkste redenen kunnen zijn waarom onze kleine heertjes er voortdurend op moeten kunnen vertrouwen dat hun omgeving veilig is.

Als je merkt dat je katje zijn slaperige uurtjes dicht bij jou doorbrengt, betekent dit waarschijnlijk dat jij hem de rust biedt die hij zoekt. Net zoals ze doen wanneer ze hun dag doorbrengen op een hoger gelegen plek. Misschien ziet uw kat u als de autoriteit in huis en dus als de persoon die hen kan beschermen. Het betekent niet dat ze niet van uw man of vrouw houden; het betekent alleen dat ze u als eerste vertrouwen om hen veilig te houden.

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Er kan ook een mogelijkheid zijn dat je katachtige metgezel zich niet zo op zijn gemak voelt rond je partner, vooral als ze een verlegen of een gereserveerd persoon zijn. Het is altijd belangrijk om in gedachten te houden dat je bij de meeste katten krijgt wat je geeft, dus misschien moet je partner meer aandacht besteden aan je kat.

Ben jij heter dan je partner

Zoals eerder gezegd, zoeken katten meestal de warmste plek om te slapen, tenzij het natuurlijk zomer is. Als je al lang genoeg een kat ouder bent, heb je dit gedrag waarschijnlijk opgemerkt bij je kat, en als je je afvraagt waarom, dan is het antwoord vrij simpel. De normale lichaamstemperatuur van een kat kan variëren van 100,5 tot 102,5 graden, wat 2-4 graden hoger is dan de menselijke temperatuur. Het is dus logisch dat hun behoefte om warm te blijven groter is dan de onze.

s Nachts is er geen zon om op te vertrouwen en daalt de temperatuur meestal, dus is het niet ongewoon dat een kat op ons bed slaapt, vooral in de winter. Sommige katten slapen zelfs onder dekens, ze slapen misschien op hun baasje, naast hun hoofd, of aan het voeteneind van het bed. Katten die op zoek zijn naar extra warmte kunnen er ook voor kiezen om tussen twee partners in te slapen. Maar als jij het veel warmer hebt dan je man of vrouw, dan vind je je gezamenlijke kat waarschijnlijk knus naast je.

Nogmaals, het ligt misschien niet zozeer aan jou als wel aan de plek die bij hen past. Als je bijvoorbeeld ’s nachts een raam open hebt staan, vinden ze het misschien niet prettig dat het tocht, en dus kan jouw plekje minder bloot zijn. Als je een verwarmingskussen aan jouw kant gebruikt en niet aan die van je partner, kan dat ook de reden zijn waarom ze jou verkiezen. Ik heb meestal erg koude voeten, dus nemen mijn katten het liefst 80% van de ruimte boven mijn twee koude stokken in.

Het is praktischer

Er kunnen een paar meer praktische redenen zijn waarom uw kat liever bij u slaapt en niet bij uw partner. Is uw man of vrouw een onrustige slaper? Staan ze midden in de nacht op voor een glas water? Dit kan een goede reden zijn voor een kat om de persoon te mijden die niet stil ligt als hij of zij slaapt. Ook kan het zijn dat u kleiner bent dan uw partner, waardoor de kat meer ruimte heeft om bij u te blijven.

Omdat veiligheid belangrijk is, kan uw kant van het bed uw kat het uitkijkpunt geven dat ze nodig hebben om zich rustig te voelen. Als uw kant dichter bij de deur is, betekent dit dat uw kat een direct uittredepunt heeft, dit is meestal de reden waarom ze ervoor kiezen om aan het voeteneind van het bed te slapen. Dus in plaats van u boven uw partner te verkiezen, kan uw kat gewoon strategisch zijn.

Waarom slaapt mijn kat bij mij en niet bij mijn man?

Katten kunnen hun natuurlijke territoriale gedragingen uiten, zoals sproeien als ze niet gecastreerd zijn, krabben aan oppervlakken en het uitwisselen van hun geur, en met jou slapen zou er een van kunnen zijn. Net zoals een kat zijn gezicht tegen je aan zal wrijven om zijn gevoelens met je te delen, kan het bed met je delen deel uitmaken van hun roedel-taal. Als je hebt gemerkt dat je kat je deken kneedt en bijt, dan hoef je je geen zorgen te maken, hij markeert het waarschijnlijk met zijn zintuig.

Moet jij of je partner met je kat slapen?

Of je nu de partner bent die alle slaap-liefde krijgt of niet, het is belangrijk om de voor- en nadelen te overwegen van het delen van je bed met je kat. Er zijn studies die deze gewoonte ondersteunen en er zijn er ook die iets anders beweren. Dus, hier zijn een paar dingen die u kunnen helpen te zien welke optie het beste is voor jullie allemaal.

Positieven

Slapen met je katachtige metgezel is een teken dat je katje je vertrouwt. Deze eenvoudige alledaagse handeling schept een speciale band tussen jullie, vooral wanneer jullie allebei kwetsbaar zijn. Volgens de studies van Brown et. al (2018) en Wells (2009) beweerden de deelnemers dat slapen met hun huisdieren gunstig was voor hun mentale toestand. Het verminderde stress en verdiepte het gevoel van kameraadschap. Het komt dus niet als een verrassing dat tweederde van de katteneigenaren hun bed delen met hun lieftallige furballs.

Bovendien hebben meerdere studies aangetoond dat knuffelen met je kat een positief resultaat heeft. Specifiek knuffelen kan oxytocine vrijmaken, het “ik voel me gelukkig” hormoon, terwijl het aaien van je kat ook dopamine en andere positieve hormonen kan vrijmaken, die het gevoel van liefde en binding bevorderen. Met zoveel liefde in de lucht en de kalmerende technieken van je kat, ben je verzekerd van een stressvrije slaap.

Mijn favoriete deel van het slapen met mijn kat is zijn genezende geluid. Dat is waar! Je spinnende kat drukt niet alleen zijn geluk uit, maar hij houdt je ook sterk en gezond! Dus, als je partner niet veel slaap-aandacht krijgt, al dan niet vrijwillig, dan mist hij ook de goede vibraties.

Negatieven

Hoewel de meerderheid van de katteneigenaren hun slaapkamer delen met hun harige metgezellen, geven sommigen er de voorkeur aan om hun bed off-limits te houden. John Shepard, M.D., Medisch Directeur van het Mayo Clinic Slaapstoornissen Centrum, ondersteunt deze beslissing door te suggereren dat slapen met huisdieren de reden zou kunnen zijn dat we niet genoeg slaap krijgen. Lichte slapers en vooral mensen die lijden aan slapeloosheid hebben meer kans om gestoord te worden, door de aanwezigheid en nachtelijke activiteit van hun kat. Dus als je partner een van hen is, is het misschien toch een betere keuze om niet met je kat te slapen.

Toen ik mijn kat voor het eerst mee naar huis nam, was ik bang dat ik in mijn slaap over hem heen zou rollen. Dit resulteerde in wat angst en verminderde de kwaliteit van mijn slaap. Natuurlijk kunnen katten heel goed wegkomen van gevaar, maar toch gebeuren er ongelukken, en dat baarde me zorgen. Het blijkt dat dit soort stress heel gewoon is en deze Australische studie uit 2014 toonde aan dat het langer duurde voor huisdiereigenaren om in slaap te vallen en dat ze vermoeider wakker werden.

Op dezelfde manier toonde deze studie, gepubliceerd in 2009, aan dat slapen met huisdieren kan leiden tot slaapstoornissen. Wat echter indrukwekkend is aan deze studies, is dat de meeste deelnemers beweerden dat de sociale steun en interactie die ze kregen van hun huisdieren veel belangrijker was en mentaal heilzaam was.

Tenslotte houden sommige kattenouders hun slaapkamer verboden vanwege mogelijke allergieën en ziektekiemen. Omdat katten de neiging hebben veel te verharen, kunnen kattenharen en -roos allergische symptomen opwekken. Om zo veel mogelijk te beschermen tegen parasieten en ziektekiemen, moet u niet vergeten uw kat antiparasitaire middelen te geven, zelfs als uw kat niet naar buiten mag.

Hoe kan ik het slaapgedrag van mijn kat veranderen

Als je zo ver bent gekomen dan weten we allebei dat de echte vraag die je hebt willen stellen is, hoe kun je je kat naast je laten slapen. Ik begrijp hoe buitengesloten een kat ouder zou kunnen voelen als het huishouden kitty is voortdurend knuffelen met hun partner. Hoe blij we ook zijn dat onze twee dierbaarste wezens het goed met elkaar kunnen vinden, het kan toch pijn doen.

Wat te doen

De eerste stap zou moeten zijn dat jij en je partner samenwerken. Men moet zijn partner aanmoedigen om meer tijd met de kat door te brengen om een meer gelijkwaardige band te creëren. Positieve bekrachtiging met traktaties en dagelijkse speeltijd zijn de juiste manier om een kattenhart te veroveren, omdat het zich richt op twee van zijn meer oerinstincten, honger en jagen. Sommige studies suggereren zelfs dat “positieve bekrachtigingstraining met katten een nuttig hulpmiddel is voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen en het aanleren van nieuwe taken”.

Op dezelfde manier zou je kunnen proberen een catnip spray te gebruiken aan de kant van je partner in bed. Ramona Turner, een dierenarts legde uit hoe kattenkruid een sterk effect kan hebben op sommige katten. Door wat kattenkruid aan de kant van het bed van je partner te sprenkelen, zorg je er meteen voor dat je kat zich ontspannen en veilig voelt.

Probeer het echter niet te overdrijven, of je krijgt een overprikkeld katje, net als in deze video!

Als het je man is die moeite heeft om een band te scheppen met je huiskat, dan moet je hem misschien aanmoedigen om zijn stem te veranderen als hij je kat aanspreekt. Volgens Dr. Uri Burstyn, een dierenarts uit Vancouver, Brits Columbia is het gebruik van een hoge toon om onze katten te roepen effectiever.

Als je je kat al had voordat je je partner ontmoette duurt het misschien langer, maar je moet proberen je kat te helpen je partner te associëren met positieve dingen. In het geval dat je de kat samen hebt geadopteerd, en je hebt alle juiste stappen ondernomen, maar je bent nog steeds niet hun slaapmaatje, neem het dan alsjeblieft niet te persoonlijk op. Katten zijn mysterieuze individuen en hun keuzes zijn niet altijd logisch.

Wat Niet Te Doen

Als zowel jij als je partner de situatie willen veranderen en een evenwicht tussen jullie willen creëren, moet je in gedachten houden dat katten niet iets zullen doen wat ze niet willen. Als je je kat onder druk zet, wees dan niet verbaasd als hij helemaal niet meer naar jullie gedeelde bed komt.

Als het gaat om knuffelen en dicht bij je kat zijn, zorg er dan voor dat je het niet overdrijft. Let goed op de lichaamstaal, oren en miauwen van je kat, want zo laten ze ons zien hoe ze zich voelen. Katten hebben hun vocale vaardigheden ontwikkeld om met mensen te communiceren, dus u moet goed luisteren naar wat ze u vertellen. Volgens John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland, “ontwikkelen veel katten en hun baasjes geleidelijk een individuele ’taal’ die ze allebei begrijpen, maar die niet wordt gedeeld door andere katten of baasjes.” We hebben ook een informatief artikel geschreven over katachtige vocalisatie om kattenouders te helpen beseffen waarom hun katten naar hen terug miauwen.

In het geval dat je merkt dat deze inspanningen je relatie met je partner en je kat onder druk zetten, is het misschien het beste om je slaapkamer off-limits te houden. Zorg voor een goede vervanging van het bed voor je katje, zodat het zich niet verwaarloosd voelt. Dit comfortabele kattenbed op Amazon is een van mijn favorieten!

Afsluitende gedachten

Het is belangrijk om je kat te allen tijde als een individu te behandelen, zelfs als het gaat om hun slaapgewoonten. In het geval dat u de favoriet van uw kat bent, dan moeten u en uw partner vermijden uw kat onder druk te zetten om bij de een of de ander te slapen.

Als je aan de andere kant je slaapkamer liever voor jezelf houdt om een evenwicht tot stand te brengen, zorg er dan voor dat je je katachtige metgezel een goed bedalternatief biedt.

Slapen met een kat moet het heerlijkste ter wereld zijn, maar het mag nooit jaloezie tussen twee baasjes opwekken of stress veroorzaken bij je katje. Katten zijn immers in staat om hun liefde op zoveel manieren te tonen, dus waarom zou je je op deze ene concentreren?

Laat ons weten wie de nummer één mens van je kat is als het op snoezelen aankomt.

Is het je gelukt om de rollen om te draaien of promoot je volledige gelijkheid?