Waarom likken katten aan je tenen?

We hunkeren allemaal naar de aandacht van onze kat, en ze hebben allemaal verschillende manieren om dat aan ons te tonen. Sommige katten krullen zich op je schoot, waar je ook zit, terwijl anderen aan je tenen snuffelen en likken.

Als je ooit door je kat bent gelikt, hoe schattig het gebaar ook is, weet je dat het aanvoelt als schuurpapier, en het laatste wat je aan je tenen wilt voelen is schuurpapier!

Dus, waarom likken katten je tenen?

Het kan een teken van genegenheid zijn, of ze kunnen je markeren met hun geur. Omdat onze voeten zweetklieren hebben, kan de smaak en geur van je tenen je angstige kat troosten. Een kat kan ook aan je tenen likken om te beginnen spelen.

Laten we eens dieper ingaan op enkele mogelijke redenen achter de fascinatie van je kat voor je voeten, dat ze er uiteindelijk zelfs aan gaan likken!

Waarom likken katten aan je tenen?

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat het ontvangen van een voetlikkensessie van je kat in niets lijkt op een voetmassage, het zal hoe dan ook een ongemakkelijke ervaring zijn.

En terwijl ik deze sensatie onaangenaam vind, doet deze hele situatie me afvragen waarom mijn kat mijn voeten en tenen zou likken in de eerste plaats. Ik bedoel, het is een beetje vies, is het niet?

Reden 1: Het is een teken van genegenheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de meeste katten geen vreemden voor het begrip genegenheid. Ze weten zeker hoe ze liefde en zorg moeten tonen zoals hun moeders deden toen ze klein waren.

Dit vertoon van genegenheid kwam natuurlijk in de vorm van eten geven en het nest leren jagen, maar het was ook door middel van verzorging. Dit tedere gedrag is vaak een teken van vertrouwdheid en verwantschap, die kan worden getoond aan andere katten, huisdieren, en natuurlijk mensen.

Als je merkt dat je kat rond je voeten ligt, je tenen likt en spint, dan kan het zijn dat ze bezig is met een gedrag dat “allogrooming” wordt genoemd, wat “het verzorgen van een ander” betekent, wat een vorm van sociale verzorging is. Een kat kan tegen uw voeten wrijven en zelfs aan uw tenen knabbelen terwijl ze likken, waarvan de meesten van ons toegeven dat het behoorlijk kietelig kan zijn.

Misschien probeert je kitty ook het gedrag van zijn moeder na te bootsen en door je tenen of een ander deel van je te likken, leren ze je hoe je jezelf moet schoonmaken. Hoewel het likken van je voeten niet aangenaam is, kan het het grootste compliment zijn dat je katje kan geven aan de ene mens die ze hebben uitgekozen.

Reden 2: Ze zijn speels

Afgezien van de noodzaak voor je kat om je tenen schoon te houden, kunnen voeten ook erg vermakelijk zijn. Of je nu je tenen achter een warme deken hebt verstopt of je loopt door het huis, je kat kan de plotselinge beweging zien als een uitnodiging om hun jachtinstincten te ontketenen.

Katten kunnen je voeten zien als hun prooi omdat ze zo veel bewegen, en net zoals ze de neiging hebben om hun prooi te likken of hun speelgoed te likken, zouden ze hetzelfde kunnen doen met je tenen. Wanneer we merken dat onze katten plotseling onze voeten of tenen likken, kan onze reactie ook meer uitnodigend lijken voor katten.

We bewegen onze voeten om weg te komen van het zandpapperige gevoel, we zouden ze onder de dekens kunnen verstoppen of gewoon weglopen. Een kat en vooral een kitten zou dit kunnen zien als een verdere uitnodiging om te spelen, meer nog het zou hun manier kunnen zijn om je aandacht te krijgen, om je te laten zien dat ze zich vervelen en dat je met hen moet spelen.

Reden 3: Ze markeren je

Als het op eigendom aankomt zijn katten meesters in het claimen van de omgeving om hen heen, dat omvat voorwerpen, huisdieren en mensen. Ze kunnen dat op verschillende manieren doen, meestal zullen katten hun gezichten tegen elkaar wrijven om geuren uit te wisselen, ze zullen aan een oppervlak krabben om de geurklieren op hun poten te laten werken, en de visuele markeringen van hun klauwen laten anderen weten dat ze uit de buurt moeten blijven.

Katten doen ook hetzelfde door middel van verzorging, dus door je tenen te likken krijgen ze in feite hun geur op je. Als je meer dan één kat hebt, zul je merken dat soortgelijk gedrag veel vaker voorkomt, omdat elke kat probeert aanspraak op je te maken.

Mijn katten zullen vaak rond mijn voeten slapen en de dekens kneden en bijten die mij bedekken. Maar als ze plotseling een teen of voet uit de deken zien komen, gaan ze er naar toe, soms kneden ze mijn sokken, of likken ze ze.

Reden 4: Je tenen smaken interessant

Aan tenen likken lijkt misschien een beetje een storende en nare gewoonte, maar niet voor katten. Integendeel, terwijl onze voeten de hele dag in onze sokken liggen te marineren, produceren ze meestal een halve liter transpiratie, dankzij de 250.000 zweetklieren die zich daar concentreren.

Zweet bestaat natuurlijk voor het grootste deel uit water, maar het bevat wel enkele zouten, waaronder natriumchloride en die laten een zoute smaak achter. Een nieuwsgierige kitten of kat zal deze smaak hoogstwaarschijnlijk willen onderzoeken. U ziet dat katten niet in staat zijn iets zoets te proeven, maar volgens recente studies hebben katten meerdere functionele bittere smaakreceptoren behouden.

Dat zou kunnen verklaren waarom sommige katten niet-voedselvoorwerpen likken en zelfs lijden aan een aandoening die pica heet, waarbij ze deze niet-eetbare voorwerpen verorberen. Natuurlijk zal uw kat uw voeten niet opeten, maar hij kan wel een voorproefje van u krijgen door aan elke teen te likken.

Reden 5: Het is een teken van angst en stress

Katten verzorgen en likken dingen uit nieuwsgierigheid, ze doen het omdat ze hun verzorgende kant willen laten zien, maar wist je dat katten ook likgedrag kunnen ontwikkelen als ze gestrest, angstig, of verveeld zijn?

Dit komt niet bij alle katten voor, maar het kan toch voorkomen bij katten die zich niet veilig voelen in hun omgeving, zich niet kunnen ontspannen, of geen lichamelijke en geestelijke uitlaatkleppen hebben.

De dingen die je kat stress kunnen bezorgen kunnen het gevolg zijn van een grote verandering in hun leven, misschien ben je onlangs verhuisd of verwacht je een baby en voelt je kat zich jaloers. Ongemak door fysieke pijn veroorzaakt door een verwonding of aandoening, evenals mentale problemen veroorzaakt door verveling door gebrek aan spelen kan ook leiden tot overgrooming, een aandoening die ook bekend staat als “Psychogene Alopecia.”

Overmatig likken kan leiden tot kale plekken, vooral op hun buik en achterpoten, waar ze in feite het haar uittrekken. Sommige katten gaan zelfs zo ver dat ze wonden maken als ze de vacht uitbijten. Terwijl sommige katten troost zoeken in het overmatig verzorgen van hun eigen vacht, voelen anderen zich misschien getroost door het feit dat u en uw geur in de buurt zijn. Omdat onze voeten veel van onze geur met zich meedragen, zult u merken dat ze vaker uw tenen likken of hetzelfde doen met uw sokken en kleren als u er niet bent.

Als dit het geval is, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken zodra je het merkt, door een dierenarts te raadplegen. Op deze manier kunt u het probleem bij de wortel aanpakken en het beheersen voordat het een dwangmatig gedrag wordt.

Houden katten van de geur van voeten?

Alleen al bij de gedachte aan stinkende schoenen en stinkende voeten rimpelt mijn neus, maar mijn katten lijken op zijn zachtst gezegd gefascineerd door grove geuren of vreemde luchtjes.

Carlo Siracusa, een dierenarts, legt uit dat dieren gewoonlijk worden aangetrokken door stinkende oppervlakken en door aan deze oppervlakken te likken of te wrijven, voegen zij hun eigen signatuur toe.

Het is ook mogelijk dat je op blote voeten door het huis liep en in iets eetbaars stapte, of dat je buiten sandalen droeg en een nieuwe geur met je meebracht. De geur en het zweet dat nog tussen je tenen zit zou wel eens iets kunnen zijn dat de meeste poezen willen onderzoeken!

Hun sterke reukzin en vermogen om geurloze geuren te detecteren hebben ook invloed op dit gedrag. Katten hebben een speciaal orgaan in het dak van de bek, het Jacobson’s orgaan genaamd, en terwijl wij misschien alleen maar denken dat onze voeten stinken, ontdekt een kat een overvloed aan informatie via feromonen en andere geuren.

Natuurlijk houden niet alle katten van de geur van voeten of bepaalde voeten. Deze kat bijvoorbeeld lijkt extra beledigd door de voeten van zijn baasje nadat hij zijn Jacobson’s orgaan heeft gebruikt om een goede snuif te krijgen!

Naast het likken en ruiken aan je tenen, kan je kat ook zijn tijd besteden aan het besnuffelen van je schoenen elke keer als je terugkomt van buiten. Dit gedrag is het gevolg van de verkennende persoonlijkheid van onze kat.

Waarom likt en bijt mijn kat aan mijn voeten?

Hoewel spelen en likken aan onze voeten soms ongemakkelijk en zelfs vervelend kan zijn, is het een absolute spelbreker als er tanden en klauwen in het spel zijn. Dit soort bijten kan een zacht knabbelen zijn dat lijkt op een liefdesbeet, of het kan een vorm van agressie zijn.

Immers, onze voeten kunnen intrigerend zijn omdat we ze weg bewegen op het moment dat onze katten ze proberen te pakken, maar door onze tenen te likken en te bijten weten ze ook dat ze onze aandacht krijgen, waarschijnlijk omdat ze zich vervelen en iets nodig hebben om hun innerlijke jachtinstinct te stimuleren.

Deze vorm van spelagressie komt het meest voor bij kittens en jonge katten, maar ook volwassen katten kunnen het vertonen. Sharon L. Crowell-Davis, DVM, zegt dat het het resultaat kan zijn van onze eigen aanmoediging. Als kittens nog jong zijn, zijn hun tanden en klauwen meestal ongevaarlijk, zodat we een agressievere manier van spelen kunnen toestaan.

Naarmate de kat opgroeit, kan het stalken, achtervolgen, bijten en klauwen dat op ons gericht is, schadelijk of op zijn minst onaangenaam worden. Verveelde katten die zich verwaarloosd voelen kunnen ook dergelijk gedrag vertonen. Sharon stelt dat “als je een kat geen acceptabele manier biedt om te spelen, zal het een onacceptabele manier vinden om te spelen.

Een kat die je tenen likt en dan bijt, kan zo reageren op te veel geaaid te worden. Als je met je kat speelt terwijl je in bed ligt of je hebt besloten om met je voeten over ze te wrijven kan dit opgekropte frustratie veroorzaken die voor jou op een plotselinge aanval lijkt, maar in werkelijkheid heeft je kat je geprobeerd te waarschuwen met hun lichaamstaal. Let op tekenen van rusteloosheid, een trillende staart en naar achteren getrokken oren en stop de interactie totdat uw kat weer ontspannen is.

Vaak, wanneer katten bijten of wraak nemen omdat ze gefrustreerd zijn door ons, hebben ze er waarschijnlijk spijt van dat ze je hebben aangevallen, dus gaan ze misschien verder met je te likken, maar als je doorgaat met ze te aaien, bijten ze misschien weer in je teen of voeten.

Moet je je kat ontmoedigen om aan je tenen te likken?

Hoewel het misschien niet de meest aangename bezigheid voor je is, is er niets mis mee als je kat af en toe je tenen likt. De vraag hier is hoe jij je erbij voelt en hoe deze vorm van interactie jullie relatie beïnvloedt.

Als je kat je tenen en voeten als speeltjes ziet dan wil je dit gedrag misschien stoppen om jezelf te beschermen. Het goedkeuren van een agressieve speelstijl kan ervoor zorgen dat je je kat vermoeit, de interacties kunnen onvoorspelbaar worden, en deze negativiteit kan jullie band en vertrouwen schaden.

Hoewel het voor sommigen een teken van genegenheid kan zijn omdat ze zich veilig voelen in jouw aanwezigheid kan dit gedrag ook een copingmechanisme zijn. Dergelijk stress-geinduceerd gedrag moet zeker niet over het hoofd gezien worden. Misschien zijn je tenen niet het enige waar je kat graag aan likt, de lijst kan gaan van iets zo willekeurig als beton tot letterlijk alles in je huis.

Dit kan een teken zijn van gewone verveling dat gemakkelijk kan worden opgelost met regelmatig spelen, of iets ernstigers zoals pica, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, of een medische aandoening.

Hoe voorkom je dat je kat aan je tenen likt?

Als je de behoefte voelt om je kat te ontmoedigen om in je tenen te bijten, zijn er een aantal dingen die je zou kunnen doen. Een van de gemakkelijkste manieren om uw kat ervan te weerhouden aan uw tenen te likken is simpelweg vaker sokken te dragen. Het gezegde “uit het oog, uit het hart” komt hier echt van pas.

Hoewel het misschien dom lijkt, kan het effectief zijn. Als uw kat uw tenen niet kan zien, voelt hij misschien niet zijn instinctieve behoefte om op u te jagen of u te verzorgen. Als dat niet lijkt te werken probeer dan essentiële oliën op die plekken te wrijven, of crèmes die naar citrus, citroen, of lavendel ruiken, eigenlijk alles wat je kat ervan weerhoudt om aan je tenen te likken.

Hoewel ons is geleerd dat katten niet op honden lijken en dat ze niet getraind kunnen worden, is de waarheid dat katten elke minuut dat ze in ons gezelschap zijn, getraind worden. Het belangrijkste om te onthouden is het feit dat katten schreeuwen en straffen niet begrijpen. Zelfs iets schijnbaar onschuldigs als sproeien met water mag niet worden gebruikt om hun gedrag te veranderen.

In plaats daarvan, is positieve bekrachtiging de manier om te gaan als u de likobsessie van uw kat wilt beheersen. Als uw kat in de buurt van uw voeten is, beweeg ze dan niet, maar blijf in plaats daarvan stil liggen, en als uw kat nog steeds aanvalt, gebruik dan een speeltje om ze af te leiden. Zo kan hij nog steeds actief zijn en zijn instincten gebruiken zonder dat u uw kostbare tenen hoeft op te offeren.

Je kunt stevig en streng nee zeggen elke keer dat je kat je voeten aanvalt. Zelfs ze oppakken, wegzetten, en dan negeren zal dit gedrag ontmoedigen. Schreeuwen in dit scenario zou gewoon een andere vorm van aandacht zijn en je kat zal het gevoel hebben dat ze gewonnen hebben, en ze zullen misschien blijven proberen om je tenen te likken.

Zoals altijd, wanneer je merkt dat je kat zich plotseling gedraagt, en problematisch gedrag vertoont, of het nu dwangmatig of agressief is, is mijn advies om uw kat naar de dierenarts te brengen. Plotselinge veranderingen in het gedrag van uw kat kunnen verband houden met een medisch probleem, en zelfs als het een gedragsprobleem is, moet uw dierenarts in staat zijn om u te helpen de juiste oplossing te vinden!

Afsluitende gedachten

Aan tenen likken is inderdaad een vreemde gewoonte, maar na bijna tien jaar met twee katten te hebben geleefd, ben ik tot de conclusie gekomen dat vreemd voor de meesten van hen normaal is!

Natuurlijk moeten we nog steeds waakzaam zijn wanneer gedrag problematisch wordt of uiteindelijk onze katten of onszelf schaadt, wat ook teenlikken en bijten kan inhouden. Dus, als het iets is dat je kunt ontmoedigen, en je voelt de behoefte om dat te doen, dan weet ik zeker dat je kat het zal begrijpen.

Nu is het jouw beurt om ons alles te vertellen over jouw kat en hun teen likken gewoonten, vind je het storend, problematisch, of gewoon kietelend?