Waarom schuimt mijn kat aan de mond? – 5 Mogelijke redenen

Het is het einde van een lange dag werken wanneer je thuiskomt, op zoek naar je favoriete harige katachtige. Niemand komt je begroeten bij de deur, wat een zeldzame gebeurtenis is, dus je gaat op zoek naar Miss Kitty om te zien welk kattenkwaad ze heeft uitgehaald terwijl je weg was. Je vindt haar in de slaapkamer, maar ze schuimt aan de mond en kwijlt overmatig! Wat voor werk doe je?

We gaan u enkele van de meest voorkomende redenen vertellen waarom uw kat schuimvorming in de mond en kwijlen kan ervaren, om u te helpen bepalen of uw harige vriend naar een dierenarts moet.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom katten schuimen bij de mond

1. Parodontale (tandheelkundige) ziekte

abessijn kat tanden check door dierenarts
Afbeelding Credit: Nataly Mayak, Shutterstock

Voor sommige katten worden overmatig kwijlen en schuimen in de mond veroorzaakt door gingivitis en tandbederf. Als u hebt gemerkt dat uw kat stinkende adem, tandplak op het oppervlak van de tanden of rood, gezwollen tandvlees heeft, kan uw kat parodontitis ervaren. Als uw kat deze symptomen vertoont en problemen heeft met kauwen en eten, of kwijlt of schuimt in de mond, maak dan een afspraak met uw dierenarts om de mondgezondheid van uw kat te bespreken. Als het onbehandeld blijft, heeft dit soort problemen de neiging om met de tijd alleen maar erger te worden.

Sommige vormen van parodontitis zijn te voorkomen, dus praat met uw dierenarts over de beste mondgezondheidspraktijken voor uw katachtige. Er zijn veel opties voor tandpasta en tandenborstels om de tanden van uw kat thuis te poetsen. En het jaarlijkse fysieke onderzoek van uw kat omvat een controle van zijn tanden om eventuele problemen op te sporen die verdere zorg vereisen. Geavanceerde behandeling van parodontitis kan professionele schaling, polijsten en chirurgische extracties van zieke tanden omvatten.

thematische pauze

2. Inname van een toxine

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Als uw kat plotseling begint te schuimen bij de mond en kwijlt, kan hij een toxine of gif hebben ingenomen door te eten, te ademen of het door zijn huid te absorberen. Er zijn veel mogelijke symptomen van vergiftiging bij katten, waaronder:

 • Schuimen/kwijlen uit de mond
 • Diarree
 • Hijgen
 • Verhoogde hartslag
 • Een toename van de dorst
 • Koorts
 • Lethargie
 • Vangsten
 • Gebrek aan eetlust
 • Braken
 • Verbergen
 • Zwakheid
 • Moeite met lopen
 • Rusteloosheid
 • Verhoogd urineren
 • Geelverkleuring van de huid, ogen of tandvlees

Veel voorkomende gifstoffen waaraan uw kat kan worden blootgesteld, zijn meststoffen en planten, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, menselijke medicatie en voedselvergiftiging. Katten zijn berucht om hun liefde voor het kauwen op gewone huishoudelijke planten, zoals aloë, maar veel zijn gevaarlijk voor uw huisdier en kunnen ze ernstig ziek maken.

Het opsluiten van gewone gifstoffen en het beschermen van je planten tegen kitty-capriolen zijn een manier om te voorkomen dat je kat ziek wordt. Als u vermoedt dat uw kat een gifstof heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of breng het naar een noodziekenhuis.

U kunt ook de ASPCA bellen voor advies als u denkt dat uw kat iets giftigs heeft ingenomen: (888) 426-4435. Er kunnen consultkosten in rekening worden gebracht voor het telefoongesprek.

thematische pauze

3. Misselijkheid en braken

zieke kat die het voedsel braakt
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

Een andere mogelijke reden dat uw kat last kan hebben van schuimvorming in de mond en/of kwijlen is dat hij ook last kan hebben van misselijkheid en/of braken. Een veel voorkomende vorm van braaksel bij katten kan wit zijn als ze niet veel te eten hebben gehad en gewoon vloeibaar braken. Braaksel kan ook wormen, gal, bloed of voedsel bevatten. Als uw kat niet eet, diarree heeft en twee of drie keer achter elkaar blijft braken, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem ook meteen contact op met uw dierenarts als uw kat stopt met water drinken en overgeeft, omdat dit een teken kan zijn van een ernstige ziekte of vergiftiging. Over het algemeen, als u het niet zeker weet, neem dan contact op met uw dierenarts over het braken van uw kat.

thematische pauze

4. Vangsten

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Schuimvorming van de mond en kwijlen kan ook optreden tijdens een aanval. Een korte aura gaat vaak vooraf aan een aanval, waarbij uw kat aandacht kan zoeken, zich kan verstoppen of bang of versuft kan lijken. Uw kat zal dan op zijn zij vallen, stijf worden en kan kwijlen of schuimen in de mond, zijn kaak malen, vocaliseren, plassen of poepen, en peddel zijn poten. Na de aanval kan uw kat verward lijken, ronddwalen, dwangmatig gedrag ervaren, tempo hebben, dorst hebben, willen eten of blind zijn. Bel onmiddellijk uw dierenarts voor een afspraak om de oorzaak van de aanvallen te bepalen.

thematische pauze

5. Virale infecties en andere ziekten

kat kwijlt
Afbeelding Credit: Olivier H, Flickr

Een virus kan ook symptomen van kwijlen en schuimen in de mond veroorzaken. Een eenvoudige infectie van de bovenste luchtwegen kan kwijlen veroorzaken, maar andere ernstige ziekten, waaronder nierziekten, immuunziekten en tumoren, kunnen ook kwijlen bij uw huisdier veroorzaken.

Een bekend symptoom van hondsdolheid is schuimen in de mond, evenals koorts, toevallen, ademhalingsproblemen en abnormaal of agressief gedrag. Als uw kat een van deze symptomen ervaart, bel dan onmiddellijk uw dierenarts, omdat hondsdolheid dodelijk is en ook op mensen kan worden verspreid.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Schuimen en kwijlen in de mond zijn symptomen die altijd serieus moeten worden genomen wanneer ze bij uw kat verschijnen. Parodontitis, het innemen van gifstoffen, misselijkheid, epileptische aanvallen en ziekten zijn allemaal problemen die schuimvorming en kwijl bij katten kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts wanneer deze symptomen verschijnen, zodat uw kat de juiste behandeling kan krijgen om het probleem te bestrijden dat het schuimen en kwijlen veroorzaakt, en zo snel mogelijk terug te keren naar zijn katachtige zelf.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: DreamBig, Shutterstock