Is kattenkruid goed voor de spijsvertering van katten? Wat u moet weten!

Kattenkruid is een overblijvend kruid dat groeit in de gematigde streken van Noord-Amerika. Hoewel het nu een genaturaliseerde soort is geworden, is het echt een Euraziatische import. Hoewel de plant vooral bekend staat om zijn euforie-inducerende effecten op katachtigen, heeft kattenkruid ook veel gezondheidsvoordelen voor mens en kat. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele geneeskunde om aandoeningen van angst tot slapeloosheid bij mensen te beheersen. Het wordt ook gebruikt voor ondersteuning van het spijsverteringskanaal en om maagklachten te kalmeren. Er zijn aanwijzingen dat kattenkruid ook de spijsvertering van katten ten goede kan komen.

3 kattenverdelerHeeft kattenkruid andere gezondheidsvoordelen voor katten?

Kattenkruid heeft veel katachtige gezonde voordelen, variërend van verminderde angst tot verhoogde slaap. Het is perfect om een extra beetje plezier toe te voegen aan de speeltijd. En kattenkruid moedigt anders ongeïnteresseerde katten vaak aan om te spelen, althans voor een korte periode. Het wordt vaak gebruikt om kattenangst te verminderen en om hyperkatten aan te moedigen om te slapen. De plant lijkt ook pijnstillende en eetlustverhogende eigenschappen te hebben.

kat met groene ogen in kattenkruid
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

Reageren katten anders op gegeten in tegenstelling tot gesnoven kattenkruid?

Ja. Katten reageren vaak heel anders als ze eten in plaats van kattenkruid te snuiven. Het kruid werkt op twee manieren bij katten. Wanneer gesnoven, leidt kattenkruid tot hectische aanvallen van energiek rondrennen en wild gedrag. Waarna de meeste katten zich settelen voor een snooze.

Kattenkruid heeft, wanneer het wordt gegeten, een iets ander effect. Katten worden actiever dan normaal en gaan dan slapen. De eerste periode van euforie is iets korter dan wat ontstaat wanneer katten de plant besnuffelen. De ontspannen toestand is dieper en langduriger wanneer de plant wordt gegeten.

Wat is beter, gedroogd of vers kattenkruid?

Het hangt ervan af naar welk effect je op zoek bent. Vers kattenkruid is meestal sterker dan gedroogde producten. Maar katten hebben ook de neiging om aan vers kattenkruid te knabbelen in plaats van het gewoon te snuiven.

Orale consumptie is goed voor pijn en snelle angstverlichting. Het is ook de beste manier om de kalmerende effecten van het kruid te verkrijgen. Gedroogd kattenkruid dat katten snuiven, stimuleert daarentegen fysieke activiteit en tilt de speeltijd naar een hoger niveau. Zelfs de meest onstuimige katten zijn klaar voor een dutje na 15 minuten kattenkruid-verhoogde speeltijd.

Vers kattenkruid is gemakkelijk het hele jaar door te kweken in buitencontainers of binnenshuis op goed verlichte vensterbanken. Als het gewas uit de hand loopt, overweeg dan om wat te drogen om te bewaren voor later. Het drogen van vers kattenkruid kost minimale inspanning en kost niets. Het is maandenlang houdbaar zolang het in een luchtdichte container wordt bewaard. Een luchtdichte container in de vriezer is nog beter.

pot kattenkruid
Afbeelding credit: Gaston Cerliani, Shutterstock

Hoe lang duurt het voordat kattenkruid effect heeft?

Katten reageren vrijwel onmiddellijk bij het snuiven van kattenkruid. De katachtige vomeronasale klier bevindt zich in de mond van katten. Het levert geuren en geuren aan de hersenen voor interpretatie. Katten reageren op een stof genaamd Nepetalacton in kattenkruid.

Nepetalacton moet worden geïntroduceerd in de vomeronasale klier om in de hersenen te worden verwerkt als een bedwelmend middel. Katten kunnen ook de effecten van kattenkruid ervaren na het knabbelen aan de plant of het consumeren van een tinctuur met de actieve ingrediënten van de plant. Het duurt 10 tot 15 minuten voordat oraal ingenomen kattenkruid begint te werken.

Kunnen katten een overdosis kattenkruid?

Nee. Katten kunnen geen overdosis kattenkruid nemen zoals een mens dat kan op stoffen zoals benzodiazepinen. Katten die de plant te veel eten, ervaren vaak maagklachten, waaronder misselijkheid en braken. Of ze worden suf en hebben moeite om rechtop te blijven. Kitties die te veel van de plant hebben geconsumeerd, moeten ergens worden bewaard zonder trappen of hoge zitstokken om gevaarlijke valpartijen te voorkomen.

De plant is niet verslavend. Te veel kattenkruidconsumptie verhoogt de tolerantie, waardoor het voor gebruikers van zwaar kattenkruid moeilijker wordt om de effecten ervan te voelen, maar katten lijden niet aan levensbedreigende of onaangename ontwenningsverschijnselen. De meeste experts stellen voor om katten te beperken tot twee wekelijkse kattenkruidsessies om de ontwikkeling van tolerantie te minimaliseren.

Kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Is kattenkruid giftig voor katten?

Het simpele antwoord is ja. De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) neemt kattenkruid op de lijst van stoffen van de organisatie op die giftig zijn voor katten vanwege de neiging om misselijkheid en braken te veroorzaken wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Maar de meeste katten hebben geen problemen met de plant wanneer ze in redelijke hoeveelheden worden genoten. Misselijkheid en braken, hoewel ongemakkelijk voor elke kat om te ervaren, zijn veel milder dan het gevolgs van het eten van ernstig giftige planten zoals lelies, die kunnen leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood, allemaal binnen 24 tot 72 uur na inname.

kat geniet van kattenknippel
Afbeelding credit: Georgia Evans, Shutterstock

Zijn er andere planten die goed zijn voor de spijsvertering van katten?

Havergras is een uitstekende optie voor katten die van een beetje ruwvoer houden, omdat de gladde randen de neiging hebben om zachter te zijn voor het spijsverteringskanaal van katten dan andere soorten gras. Het bevat tonnen zink, ijzer, mangaan en B-vitamines. Het kan helpen om de kieskeurige spijsverteringskanalen te kalmeren. Alfalfa gras is een andere fantastische keuze omdat het enige bescherming kan bieden tegen nierziekte.

Venkel en gember kunnen rustgevend zijn in de juiste doses, maar munt moet worden vermeden omdat het giftig is voor katten. Gember helpt vaak het braken bij zieke huisdieren te verminderen. Maar katten kunnen slechts een beperkte hoeveelheid gember hebben voordat het maagproblemen begint te veroorzaken, dus neem contact op met uw dierenarts om de juiste dosering te bepalen voordat u deze krachtige plant aan uw kat geeft.

Katten zijn obligate carnivoren; ze hebben vlees nodig om alle voedingsstoffen te verkrijgen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Hoewel katten niet-verteerbare vezels uit plantaardige bronnen kunnen consumeren, verwerken ze vezelrijke koolhydraten niet zo efficiënt als eiwitten en vetten uit vlees. En katten hebben altijd vlees nodig om alle aminozuren en voedingsstoffen te krijgen die ze nodig hebben, zoals taurine, dat alleen in dierlijke eiwitten voorkomt.

Planten spelen nog steeds een belangrijke rol in de spijsvertering van katten, met name granen en ruwvoer. Moderne katachtige commerciële diëten bevatten vaak granen zoals haver, gerst en rijst om vezels te leveren.

Deze niet-verteerbare vezelbronnen verbeteren de regelmaat van de kat en moedigen de opname van voedingsstoffen aan door de beweging van verteerd voedsel door de maag, darmen en dikke darm te vergemakkelijken. Fermenteerbare niet-verteerbare vezelbronnen, zoals cellulose en bietenpulp, bieden nog meer voordelen door optimale niveaus van gezondheidsondersteunende goede darmbacteriën bij katten aan te moedigen.

Sommige dierenartsen suggereren dat plantaardige voedingsvezels niet nodig zijn voor katten die natvoerdiëten consumeren, met het argument dat droog voedsel het braken veroorzaakt dat gepaard gaat met haarballen, niet een gebrek aan voedingsvezels.

kat die kattenkruid eet
Image Credit: Piqsels

Heeft kattenkruid andere gezondheidsvoordelen voor mensen?

Absoluut. Kattenkruid is gebruikt in de traditionele geneeskunde om angst, gas, nervositeit en diarree te behandelen. Het bevat ook drie krachtige antioxidanten: rozemarijn, coumarine en cafeïnezuren. Rozemarijnzuur lijkt bijzonder nuttig te zijn als het gaat om het beheer van astma en maagzweren. Het kan ook de slaapkwaliteit verbeteren, angst verminderen en maagklachten verminderen. Het wordt meestal geconsumeerd als thee.

Heeft kattenkruid bijwerkingen bij mensen?

Dat hangt ervan af. Het maakt mensen vaak slaperig of slaperig, maar velen consumeren kattenkruid juist vanwege de kalmerende en slaapverwekkende effecten. Het kan slaperigheid veroorzaken wanneer het wordt ingenomen met voorgeschreven slaapmedicatie of natuurlijke anti-angstremedies, zoals sint-janskruid, kava of hop.

Sommige mensen vinden dat hun maag het niet eens is met kattenkruidthee, waarbij het brouwsel vaak braken en diarree veroorzaakt. Kattenkruid is ook verboden terrein voor iedereen met een gevoeligheid voor munt, omdat de twee planten nauw verwant zijn. Mensen die allergisch zijn voor munt hebben vaak allergische reacties op kattenkruid.

Grijze kat geniet van verse Catnip_Anna Hoychuk_shutterstock
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Kattenkruid is een geweldige plant die verschillende voordelen biedt voor mensen en katten. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om gezondheidsproblemen zoals angst en slapeloosheid bij mensen aan te pakken. En het lijkt erop dat dit veelzijdige kruid ook veel te bieden heeft als het gaat om de gezondheid van katten. Het wordt vaak gebruikt om kattenangst en artrosepijn te verminderen. Het kan zelfs enkele spijsverteringsvoordelen hebben bij katten, kattenmaagen verzachten en mogelijk helpen om diarree te beheersen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Olga_Malinina, Shutterstock