Waarom rollen katten rond in de kattenbak? 4 Redenen & FAQ

Als mensen beschouwen we rollen op de badkamervloer echt niet als iets dat we willen doen. Daarom, wanneer onze katten besluiten om rond te rollen in de kattenbak, kan het ons behoorlijk verwarrend lijken. Er zijn echter verschillende redenen waarom dit gedrag eigenlijk logisch is voor katten.

Lees hieronder verder voor meer informatie!

cat + lijnverdeler

De 4 redenen waarom katten rondrollen in de kattenbak

  • Geur markering: Katten hebben veel geurklieren verspreid over hun lichaam. Wanneer ze in het nest rollen, kunnen ze hun geur op het nest deponeren om het als hun territorium te markeren. Dit gedrag kan dienen om hun aanwezigheid en eigendom van de kattenbak vast te stellen. Misschien niet zo verrassend, veel katten zijn behoorlijk bezitterig over hun kattenbak.
  • Zindelijkheid: Sommige katten proberen zichzelf schoon te maken in de kattenbak. Dit kan fungeren als een beetje een stofbad, vooral als het strooisel bijzonder stoffig is. Het kan ook een manier zijn voor katten om hun eigen geur te maskeren, wat nuttig zou zijn geweest in hun wilde dagen – het kan voorkomen dat roofdieren ze detecteren.
  • Comfort en spel: Sommige katten vinden de textuur van het nest leuk om in te rollen. Het kan koel en rustgevend voor hen aanvoelen, vergelijkbaar met hoe ze op een zacht tapijt of gras kunnen rollen. Rollen in het nest kan ook een vorm van spelen zijn of een manier voor hen om stress en verveling te verlichten. Soms doen katten gewoon dingen omdat ze het kunnen!
  • Medische problemen: Er zijn niet veel medische problemen waardoor een kat in zijn kattenbak kan rollen. Er zijn echter enkele situaties waarin het zinvol kan zijn. Katten gedragen zich heel vreemd als ze ziek zijn, wat vreemd gedrag kan veroorzaken zoals rondrollen in de kattenbak. Als je kat zich plotseling raar begint te gedragen, is het misschien tijd om naar je dierenarts te gaan.

Gelukkig zijn de meeste van deze redenen niets om je zorgen over te maken. Plotseling vreemd gedrag in combinatie met andere symptomen geeft wel aan dat je naar de dierenarts moet.

grijs kitten slaapt in de kattenbak
Afbeelding credit: Dikova Maria, Shutterstock

Waarom speelt mijn kat in de kattenbak?

Een kat die in zijn kattenbak speelt, is niet bepaald ongewoon gedrag. Er zijn veel redenen waarom je kat graag in de kattenbak speelt, en er is waarschijnlijk niet veel dat je kunt doen om hem van het tegendeel te overtuigen. Sommige katachtigen houden van de textuur en de afgesloten ruimte van de kattenbak. Sommige katten worden aangetrokken door de textuur van het nest. De korrels in het nest kunnen interessant of plezierig aanvoelen onder hun poten, net zoals een zandstrand of zacht vuil verleidelijk kan zijn voor een mens om in te spelen.

Ze kunnen de doos zien als een plek om te “verbergen”, vergelijkbaar met elke andere doos. Hoewel je je misschien kunt voorstellen dat katten niet in de buurt van hun badkamer willen spelen, denken ze niet echt aan hun kattenbak op dezelfde manier als wij aan het toilet denken. In feite kan de kattenbak ergens zijn waar katten zich veilig voelen, wat misschien de reden is waarom ze besluiten om daar te spelen.

Sommige katten kunnen rollen of graven in het nest een rustgevende of stressverlichtende activiteit vinden. Dit kan vooral het geval zijn voor katten die angstig zijn of veranderingen in hun omgeving ervaren. U zult merken dat uw kat extra tijd in de kattenbak doorbrengt wanneer er iets stressvols gebeurt, zoals een verandering in zijn routine. In dit geval gebruikt uw kat de kattenbak waarschijnlijk als een veilige plek waar ze alleen kunnen zijn en kunnen ontstressen.

Ze kunnen het substraat ook zien als iets voor hen om te ‘jagen’. Kattenbakvulling beweegt en rolt vrij gemakkelijk, en katten kunnen dit zien als een uitnodiging om te spelen. Dit geldt vooral voor jongere katten, die vooral geneigd zijn om met willekeurige dingen te spelen.

Katten kunnen zich ook vervelen en op zoek gaan naar nieuwe plaatsen om te spelen, waaronder de kattenbak. U kunt in dit geval proberen uw kat te voorzien van nieuw speelgoed en verrijkingsactiviteiten.

Hoe voorkom ik dat mijn kat in de kattenbak speelt?

Hoewel je kat het misschien niet erg vindt om in de kattenbak te spelen, is dit misschien niet iets dat je wilt dat ze doen. Zelfs als u uw kat niet tegenhoudt om in de kattenbak te spelen, raden we u ten zeerste aan om de kattenbak schoon te houden. Je wilt immers niet dat je kat vies wordt van zo’n kattenbak.

Als u niet wilt dat uw kat in een kattenbak speelt, zijn hier enkele opties die u kunt proberen:

  • Experimenteer met verschillende soorten strooisel en kijk of je kat een voorkeur heeft. Soms vinden katten het misschien alleen leuk om met een bepaald soort kattenbakvulling te spelen – niet alle soorten kattenbakvulling. Daarom kun je misschien voorkomen dat ze erin spelen als je het verandert in iets dat ze niet zo leuk vinden.
  • Overwegen zorgen voor meer verrijking. Soms hebben katten gewoon meer speelgoed nodig om mee te spelen, zodat ze meer opties hebben dan hun kattenbak. Overweeg nieuw speelgoed, meer speelsessies of zelfs interactief speelgoed om je kat te helpen iets te doen te vinden.
  • Stap over op een overdekte kattenbak. Het maken van deze overstap kan de kattenbak een “minder leuke” plek maken om te spelen. Als alternatief kunt u overschakelen naar een onbedekte kattenbak als u al een overdekte kattenbak gebruikt. Het hangt allemaal af van wat je momenteel gebruikt en waar je kat de voorkeur aan geeft.
  • Verplaats de kattenbak naar een rustiger gebied. Als je kat de kattenbak gebruikt als een manier om naar mensen te springen, overweeg dan om hem ergens rustiger te spelen. Op die manier is je kat misschien niet zo geneigd om in de kattenbak te spelen.
  • Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts. Spelen in de kattenbak is niet direct gekoppeld aan een bepaald gezondheidsprobleem. Vrijwel alle gezondheidsproblemen kunnen echter vreemd gedrag veroorzaken, zoals een kat die meer rond de kattenbak hangt dan anders. Daarom moet u mogelijk contact opnemen met uw dierenarts als u vermoedt dat er iets vreemds aan de hand is.
Kat bovenop klei kattenbakvulling
Afbeelding tegoed: Andrey_Kuzmin, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Meestal hoeft u niet te voorkomen dat uw kat in de kattenbak rolt. Veel katten vinden het gewoon leuk om rond hun kattenbak te liggen en vinden het zelfs leuk om erin te spelen. Sommige katten voelen zich gewoon het veiligst in hun kattenbak, wat ertoe kan leiden dat ze erin rollen en spelen.

Toch kunnen sommige katteneigenaren besluiten dat ze niet willen dat hun kat in de kattenbak rolt. In dit geval zijn er verschillende dingen die u kunt proberen. U kunt bijvoorbeeld het type zwerfvuil of bak dat u gebruikt veranderen. Katten houden bijvoorbeeld misschien maar van één specifieke textuur en willen misschien niet rondrollen als die textuur verandert.

Gelukkig is dit gedrag zelden een teken van iets ernstigs. Als u echter twijfelt, moet u met uw dierenarts praten. Er zijn enkele gevallen waarin vreemd gedrag zoals dit te wijten kan zijn aan een onderliggend gezondheidsprobleem.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Natalia Kokhanova, Shutterstock