Waarom puft de staart van een kat op? 4 Waarschijnlijke redenen

Katten puffen hun staart om emotie te signaleren. Het heet technisch piloerection! Katten gebruiken lichaamstaal om met elkaar en met ons te communiceren. Gepofte staarten betekenen een verscheidenheid aan dingen in de kattentaal.

Ze zijn niet altijd een signaal dat je kat bang of overstuur is. Het kan ook duiden op boosheid of dat je kat het een beetje koud heeft. En in combinatie met uitbundige veren heeft je kat zoveel plezier dat hij zich niet kan inhouden. Lees verder voor de vier redenen waarom uw kat zijn staart puft.

3 kattenverdeler

De 4 redenen waarom katten hun staart puffen

1. Woede

Kat Bange Vracht Defensieve
Afbeelding Credit: slowmotiongli, Shutterstock

Katten puffen vaak hun staart uit als ze boos zijn en zich klaarmaken om aan te vallen. Een veel voorkomende overlevingsstrategie voor katten is proberen zo groot mogelijk te lijken om potentiële aanvallers af te schrikken. Boze katten hurken vaak dicht bij de grond en leggen hun oren scherp naar achteren. Sommige katten slaan met hun staart als ze extreem geagiteerd zijn.

En het komt relatief vaak voor dat boze katten opgestoken haar langs de rand van hun rug hebben. Sommige katten zullen jou schaduwen of sissen als ze hun limiet volledig hebben bereikt. De meeste katten bluffen zich liever een weg uit confrontaties.

Ze zullen vaak assertief op hun poten slaan om te proberen de dreiging terug te krijgen. Deze uitingen van kattenwoede leiden niet altijd tot agressief gedrag. Katachtige tekenen van woede zijn ontworpen om bedreigingen bang te maken om zich terug te trekken en weg te gaan. De meeste katten zullen zichzelf kalmeren als de stressor wordt verwijderd.

thematische pauze

2. Angst

Cat Tail Puff Boze Scared_
Afbeelding Credit: YuryKara, Shutterstock

Geschrokken of bange katten buigen vaak hun rug en puffen hun staart uit om groter te lijken om aanvallen te ontmoedigen. Angstige katten springen vaak terug en krullen zichzelf in een vraagtekenvorm. Sommigen leggen hun oren achterover als ze schrikken, en anderen sissen in een waarschuwing.

De meesten kalmeren snel als ze eenmaal hersteld zijn van de schok en voelen zich weer veilig. Te dichtbij komen of een bange kat aanraken kan gevaarlijk zijn, omdat bange katten geneigd zijn aan te vallen wanneer ze zich onveilig en in het nauw gedreven voelen. In feite vallen angstige katten vaak proactief aan vanuit een defensief instinct.

Het is de reden waarom gewonde katten vaak agressief worden op het moment dat een dierenarts bij hen in de buurt komt. De beste manier om een bange kat te kalmeren, is door uit de weg te blijven. Geef ze voldoende tijd en ruimte om te decomprimeren en je kat zal binnen een tijdje weer normaal worden.

thematische pauze

3. Plezier

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Sommige katten, vooral jongere, zullen hun staart uitblazen in momenten van uitbundigheid. Het wordt vaak gezien samen met beuken, veren en enthousiast maar zinloos rondrennen. En er is niets om je zorgen over te maken als je kat tijdens een speelsessie plotseling met een opgeblazen staart begint rond te stuiteren; het is geen teken van agressie, maar eerder een indicatie van hoeveel je maatje geniet.

Het fenomeen komt vaker voor bij jongere katten. Ervoor zorgen dat uw kat voldoende mentale stimulatie krijgt, is de sleutel tot het behoud van de geestelijke gezondheid van uw kat. En een goede speelsessie is een geweldige manier voor katten om een beetje beweging te krijgen en wat stoom af te blazen.

De meeste dierenartsen raden aan dat katten minstens vier speelsessies van 10 minuten per dag krijgen. Een paar interactieve speeltjes zoals voedselpuzzels kunnen een lange weg gaan om je kat mentaal bezig te houden.

thematische pauze

4. Koud

kat met wollen deken
Afbeelding Credit: Dimhou, Pixabay

Katten houden van warmte; daarom hangen ze graag voor radiatoren en kruipen ze lekker in je schoot. Gezonde katten hebben een lichaamstemperatuur ergens tussen 100,5 ° F en 102,5 ° F. Ze zijn het gelukkigst als de kamertemperatuur tussen 86 ° F en 97 ° F ligt.

Maar tijdens de winter worden de meeste huizen in Noord-Amerika verwarmd tot veel lagere temperaturen, vaak 68 ° F, wat te laag is voor kattencomfort. Katten zullen vaak al hun vacht uitblazen, inclusief hun staarten, als ze het koud hebben en proberen op te warmen.

Als u vermoedt dat uw thermostaat te laag staat voor uw kat, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om het comfort van uw huisdier te verbeteren zonder de bank te breken. Zelfopwarmende bedden en zelfgemaakte huisdierbedwarmers zijn goedkope manieren om een deel van de kou te verwijderen. Magnetronbare verwarmingspads gaan ook een lange weg naar het creëren van een comfortabele omgeving voor katten wanneer het kwik daalt.

3 kattenverdelerConclusie

Katten puffen vaak hun staart uit als zee bang of boos. Maar dat zijn niet de enige redenen. Ze zullen ook hun staart opblazen als ze koud zijn om warmte vast te houden. En de gezwollen staartsprong waar sommige katten inbreken wanneer ze echt buiten zichzelf zijn met kattenvreugde, is een van de meest schattige dingen die je ooit zult zien.

Opgewonden of boze katten hebben niet erg veel kans om agressief te worden. Bange katten zullen waarschijnlijk alleen aanvallen lanceren als ze zich in het nauw gedreven en bedreigd voelen. Bange katten kunnen het beste worden vermeden totdat ze hun kalmte herstellen en zich weer veilig voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Samokhina Anna, Shutterstock