Waarom masseren katten andere katten? 6 interessante redenen

Kneden, wat vaak “koekjes maken” wordt genoemd omdat de beweging enigszins lijkt op het kneden van deeg, is een veel voorkomende katachtige activiteit. Katten kunnen hun eigenaren, zachte kussens en hun bezittingen kneden, en als je meerdere katten in huis hebt, kun je ook merken dat de ene de andere kneedt. Ze kunnen elkaar zelfs om de beurt kneden.

De reden voor het kneden varieert en u moet rekening houden met de context en het gedrag van uw kat anders dan het kneden, om de exacte reden te bepalen waarom.

Hieronder staan zes mogelijke redenen waarom uw kat mogelijk een andere kat kneedt en of u zich zorgen moet maken over de activiteit. Maar over het algemeen, tenzij het de andere kat schade of ongemak veroorzaakt, is het over het algemeen OK om de activiteit door te laten gaan.

kattenpootverdeler

De 6 redenen waarom katten elkaar kneden

1. Markering

Katten hebben geurklieren in hun poten en terwijl ze hun poten strekken, komt er met feromoon gevuld zweet vrij. Vervolgens wrijven ze de feromonen op de andere kat of een ander oppervlak dat ze kneden. Het kan een teken zijn van het markeren van hun territorium. Dit is waarschijnlijker als een kater een vrouwelijke kat kneedt en als een middel om andere katten af te schrikken.

Strekkende kat
Afbeelding Credit: Tamba Budiarsana, Pexels
thematische pauze

2. Melken

Jonge kittens kneden hun moeders om de melkproductie te stimuleren, zodat ze meer melk krijgen tijdens het voeden. Je kat kan kneden als een throwback naar zijn jongere jaren en als een instinctieve reactie. In dit geval gaat het kneden vaak gepaard met zogen, en hoewel deze activiteit waarschijnlijker is bij het kneden van dekens of je trui, kan het een andere kat betreffen.

moeder en kitten
Afbeelding Credit: vargazs, Pixabay
thematische pauze

3. Genegenheid

Over het algemeen moet een kat zich helemaal op zijn gemak voelen om een persoon of een andere kat te kneden. Het toont zijn genegenheid voor de andere kat en het is onwaarschijnlijk dat je een kat een kat ziet kneden die hij niet leuk vindt of waar hij bang voor is.

kat knuffelen met eigenaar
Image Credit: cottonbro, Pexels
thematische pauze

4. Nesten

In het wild sliepen katten in nesten en ze maakten het nest zachter en maakten het comfortabel om op te liggen door het te kneden. Hoewel dit soort kneden vaker wordt gezien op dekens, kussens of je schoot, kan het een throwback naar nesten zijn als een van je katten een andere kneedt.

katten nestelen
Afbeelding credit: Alexas_fotos, Pixabay
thematische pauze

5. Tevredenheid

Het is gebruikelijk dat een kat spint en zijn ogen dichtknijpt tijdens het kneden, en dit zijn allemaal tekenen van tevredenheid en geluk. Het is de reden waarom je kat eerder geneigd is om je schoot te kneden na een maaltijd en terwijl hij een goede kras achter de oren krijgt. Als je kat een andere kat kneedt, kan dit gewoon laten zien hoe tevreden hij is.

kat miauwen
Afbeelding Credit: Marvin Otto, Pixabay
thematische pauze

6. Hitte

Een vrouwelijke kat kan een kater of zachte voorwerpen rond de kater kneden wanneer hij loops wordt. Op dit moment zal uw vrouwelijke kat waarschijnlijk meer tijd buitenshuis willen doorbrengen, meer vocaal zijn en andere tekenen vertonen dat hij klaar is om te paren, zoals het optillen van zijn staart naar een kater.

Loopse kat liggend
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

3 kattenverdeler

Is kneden een teken van het Littermate-syndroom?

Littermate-syndroom treedt op wanneer twee broers en zussen uit hetzelfde nest te afhankelijk van elkaar worden. Het kan ook voorkomen bij twee katten van vergelijkbare leeftijd die u tegelijkertijd hebt geadopteerd of binnengebracht, zelfs als ze niet uit hetzelfde nest kittens komen.

Het lijkt misschien lief dat je katten zo dichtbij zijn, maar het wordt beschouwd als een ernstig gedragsprobleem. Het kan leiden tot aanzienlijke stress en angst als de twee gescheiden zijn. Kneden kan een symptoom zijn van het nestgenootsyndroom, maar het is veel waarschijnlijker een teken van tevredenheid of geluk en geeft niet noodzakelijkerwijs aan dat de twee katten te nauw verbonden zijn.

Moet je het gedrag stoppen?

Over het algemeen is er geen reden om het kneden te stoppen, tenzij het pijn veroorzaakt bij de kat aan de ontvangende kant. Er wordt gedacht dat het een aanhankelijke activiteit is en het is zeker een natuurlijke activiteit. Stoppen met kneden is je kat ervan weerhouden iets te doen wat natuurlijk bij hem hoort.

kat slaapt in de armen van de eigenaar
Image Credit: Impact Fotografie, Shutterstock

Moet ik mijn katten laten vechten?

Katten spelen gevecht om de th aan te scherpeneir jagen en andere natuurlijke instincten. Het is een natuurlijke activiteit en een die niet moet worden ontmoedigd, tenzij het spel ruw wordt. Als het spelgevechten te ruw worden, vermijd dan schreeuwen of tussen de twee katten komen, maar gebruik een speeltje of genegenheid om de aandacht van je kat te trekken.

katten vechten
Afbeelding Credit: Samarskiy, Shutterstock

Waarom doen katten kopstoten?

Net als kneden is headbutting een natuurlijke katachtige interactie. Katten slaan hun baasjes in de gaten om genegenheid en nabijheid te tonen. Ze headbutten ook om territorium te markeren. Het is een vorm van sociale binding en moet worden beschouwd als een positieve actie, in plaats van een negatieve.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kneden is een natuurlijk gedrag. Het kan onaangenaam zijn als uw kat zich laat meeslepen bij het kneden van u, maar het is meestal een teken van genegenheid. Evenzo, wanneer een kat een andere kat kneedt, is dit meestal een teken van genegenheid of tevredenheid, hoewel het ook een teken kan zijn dat uw kat loops wordt.

Tenzij het kneden de ontvangende kat pijn of ongemak veroorzaakt, hoeft u het gedrag niet te ontmoedigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay