Waarom likken katten aan beton?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom likken katten aan beton

Katten kunnen een aantal zeer vreemde gedragingen oppikken.

Enkele van de vreemdste gewoonten waarover we gehoord hebben, draaien rond katten die verschillende huishoudelijke voorwerpen – of mensen – likken. We hebben het gehad over katten die ramen, muren en plastiek likken, maar nu is het tijd om het over een ander ongewoon materiaal te hebben: beton.

Dus, waarom likken katten beton? In veel gevallen is het likken van beton of cement gerelateerd aan pica als gevolg van bloedarmoede, een gebrek aan calcium, of een ander voedingstekort. In andere gevallen likken katten het beton gewoon omdat ze de textuur, de temperatuur of zelfs de smaak van het beton lekker vinden.

Hoewel deze gewoonte een beetje dwaas kan lijken, zijn er eigenlijk enkele belangrijke gezondheidsimplicaties om voor uit te kijken, dus laten we eens nader bekijken waarom onze katten kunnen besluiten om aan iets zo vreemds te likken.

Reden 1: Het kan katachtige pica zijn

Feline pica is een complexe aandoening met meerdere, en soms zelfs onbekende oorzaken, die katten dwingen om niet-voedselvoorwerpen te eten of eraan te likken. Echter, niet elk geval van een kat die aan iets vreemds likt is noodzakelijkerwijs gerelateerd aan pica en veel likken van katten kunnen op andere manieren worden verklaard. Bijvoorbeeld, toen we spraken over waarom katten aan douchegordijnen likken, legden we uit dat sommige katten het gewoon leuk vinden om water van het douchegordijn te drinken.

En hoewel er ook een aantal eenvoudige antwoorden zijn op het likken van beton (en daar komen we zo op), bestaat ook de kans dat je kat voedingstekorten heeft die pica symptomen veroorzaken. Wat de zaken verwarrend kan maken is dat pica meestal gerelateerd is aan een onderliggend probleem zoals bloedarmoede of andere voedingstekorten. Met andere woorden, een betonlikkende kat kan symptomen van pica vertonen als gevolg van bloedarmoede of een ander probleem. Er is ook nogal wat overlap tussen de twee en VetInfo.com noemt zelfs “likken aan beton, het eten van kattenbakvulling of aarde” als symptoom van bloedarmoede.

Hoewel het niet altijd duidelijk is waarom voedingstekorten leiden tot het eten van stenen of het likken aan beton, is het meest gebruikte argument dat katten gedwongen zijn om te proberen het voedingstekort op welke manier dan ook aan te vullen. Onze katachtige vrienden zijn niet de enigen die dit doen en wanneer pica wordt waargenomen bij mensen omvat het ook het eten van soortgelijke items zoals beton en aarde.

Andere dierenartsen suggereren dat het likken van beton te maken kan hebben met calciumgebrek. Veel katten met een chronische nierziekte kunnen ofwel te veel of te weinig calcium hebben, wat leidt tot het likken van beton, cement, of soortgelijke oppervlakken.

En dit is nu precies wat dit specifieke gedrag en pica zo verwarrend maakt! Er zijn meerdere oorzaken, maar ze passen allemaal in de grote emmer van katachtige pica.

Hierdoor is het zo dat als je een plotselinge gedragsverandering ziet bij je kat, zoals het likken van beton of iets anders, dan kun je het beste je dierenarts raadplegen. Zij kunnen helpen uitzoeken wat er aan de hand is, of je kat nu wel of niet beton likt als gevolg van pica of om een van de meer goedaardige redenen op deze lijst.

Reden 2: Je kat houdt misschien van de textuur en de temperatuur

Maar likken aan beton of cement is niet hebben te maken hebben met een onderliggende medische aandoening en sommige katten kunnen gewoon genieten van de specifieke textuur of temperatuur van beton. We hebben het antwoord op de textuur en de temperatuur bekeken om verschillende likgedragingen van katten te verklaren, waaronder het likken van de ramen of zelfs de luxaflex, en het is ook hier van toepassing.

Katten hebben geen belangrijke reden nodig om af en toe aan iets te likken en ze kunnen gewoon genieten van de gladde of ruwe textuur. Of ze houden van de manier waarop het beton extra warmte of koelte lijkt vast te houden, afhankelijk van het weer.

Hoe dan ook, met zo veel variatie aan de textuur en soorten beton en cement, is er iets voor elke kat – zo raar als dat klinkt.

Toch, na het praten met honderden (en honderden) mensen over de rare gewoonten van hun kat lijkt het erop dat de meeste katten de voorkeur geven aan het likken van gladde oppervlakken. Likken kan rustgevend zijn voor katten en hoewel het overmatige likken meestal gericht is op hun eigen vacht, lijkt het erop dat sommige katten het likken van een ander voorwerp ook rustgevend vinden.

Reden 3: Uw kat vindt de smaak misschien lekker

Ook al kijken de meesten van ons niet naar een plak beton in de zon en denken, “Wow, dat ziet er lekker uit!” onze katten misschien wel.

Maar niet zonder een goede reden- het is mogelijk dat beton echt lekker smaakt voor onze katten.

Veel mensen hebben melding gemaakt van katten die likken aan betonnen terrassen of andere zitplaatsen buitenshuis. Wat gebeurt er in dit soort gebieden?

Mensen eten! En als ze eten, morsen ze voedsel! Er is een goede kans dat dit na verloop van tijd leidt tot allerlei interessante smaken en geuren die in het beton sijpelen. Van rokerige barbeque tot smakelijke broodjes, uw kat likt deze smaken (en misschien een beetje voedsel) graag op.

Als je kat vooral gemotiveerd is door voedsel, is er niet veel nodig om dit gedrag te versterken. Als ze een keer aan het beton hebben gelikt nadat ze iets interessants hebben geroken en werden beloond met een interessante smaak, dan zullen ze misschien het likken aan beton toevoegen aan hun dagelijkse rotatie. Je weet wel, tussen de dutjes en de verzorging door.

Echter, deze reden ook heeft enige potentiële reden tot bezorgdheid. Katten die aan betonnen of betonnen opritten likken, kunnen ethyleenglycol binnenkrijgen, dat een belangrijk ingrediënt is van antivries. Antivries is uiterst giftig voor niet alleen katten, maar ook voor zowat elk ander levend wezen. Volgens PetMD kan slechts één theelepeltje al dodelijk zijn voor katten.

Erger nog, katten worden aangetrokken door ethyleenglycol en zullen het opzoeken. Terwijl het nog een beetje onduidelijk is waarom katten de smaak van antivries zo lekker vinden, het is helaas een veel voorkomend probleem. Sommigen suggereren dat katten van de zoete smaak houden, maar katten kunnen eigenlijk geen zoet proeven, dus is er waarschijnlijk iets anders dat onze katten dwingt om naar antivries te grijpen.

Wat de reden ook is, je moet voorzichtig zijn als je merkt dat je kat aan het beton rond een oprit likt of ergens anders waar auto’s staan.

Eervolle Vermelding: Uw kat vindt de aandacht misschien leuk

Dit zal waarschijnlijk niet de hoofdreden zijn, maar het zal je verbazen hoeveel katten een bepaald gedrag blijven vertonen, gewoon omdat ze de aandacht van hun kattenouder leuk vinden!

Het likken van beton of cement is geen uitzondering en als elke keer dat je katachtige vriend beton begint te likken je ze aandacht geeft door te lachen, tegen ze te praten of ze te aaien dan zal je kat snel leren dat het likken van beton leidt tot aandacht van hun favoriete persoon! Zoals ik al zei, voor sommige katten is er niet veel meer nodig om een gedrag te versterken!

Natuurlijk zou dit niet de primaire reden zijn voor een kat om beton te gaan likken (daarom is het een eervolle vermelding), maar het zou wel kunnen verklaren waarom katten het gedrag blijven volhouden- vooral als er ook nog een andere bron van positieve bekrachtiging is. Bijvoorbeeld, een kat zou beton kunnen likken vanwege een interessante smaak onder de tafel en dan verder beloond worden als je ze aandacht geeft na dit domme gedrag.

Dat is voor veel katten genoeg reden om beton te blijven likken!

Moet je je zorgen maken over je kat die aan beton likt?

Terwijl katten veel dingen likken, en vaak is het niets om je zorgen over te maken, is het likken van beton een beetje anders.

Niet zou het likken van beton gerelateerd kunnen zijn aan pica veroorzaakt door bloedarmoede of calciumtekorten, maar als uw kat het beton van een oprit likt dan is er een kans dat ze aangetrokken worden door antivries.

Geen van beide zijn goede situaties (op zijn zachtst gezegd) voor u of uw katachtige vriend.

Dus terwijl veel likgedrag kan worden toegeschreven aan onze kat gewoon dom, likken beton is niet per se een van hen. Tenminste niet totdat u samen met uw dierenarts heeft onderzocht waarom het gedrag in de eerste plaats plaatsvindt.

Hoe stop je je kat met het likken aan beton?

Beton of cement bevindt zich in de meeste gevallen buiten het huis. Dat betekent dat een van de gemakkelijkste manieren om te voorkomen dat uw kat aan beton likt, is om ze binnenshuis te houden.

En rare gewoontes zijn niet de enige reden om katten binnenshuis te houden. Volgens PetMD, “kunnen katten die binnen gehouden worden de rijpe leeftijd van 17 of meer jaren bereiken, terwijl buitenkatten gemiddeld slechts twee tot vijf jaar leven.” Niet alleen omdat katten veilig zijn voor wilde dieren, auto’s en ongelukken zoals het oplikken van antivries, maar kattenouders zijn ook in staat om veranderingen in de gezondheid sneller op te merken en actie te ondernemen.

Omdat het likken van beton echter onderliggende medische oorzaken kan hebben, moet je meer doen dan alleen de toegang verwijderen. U moet ook zeker weten dat uw kat gezond is, wat een bezoek aan de dierenarts betekent.

Als uw kat met een schone lei vertrekt, dan is het aannemelijk dat uw kat het gedrag heeft opgepikt om meer goedaardige redenen, zoals gewoon genieten van de textuur of de smaak. Als je kat veel tijd buiten doorbrengt, zal het eerlijk gezegd erg moeilijk zijn om hem of haar te laten stoppen met het likken van beton. Uw beste optie is om te proberen het gedrag om te buigen door iets anders aantrekkelijker te maken of uw kat een andere vorm van vermaak te bieden.

Afsluitende gedachten

Zoals met veel ongewoon gedrag bij katten, blijkt het likken van beton gecompliceerder dan het op het eerste gezicht lijkt. Hoewel het gedrag misschien gewoon dwaas lijkt, kan het eigenlijk gerelateerd zijn aan pica bij katten en een symptoom zijn van een onderliggend voedingstekort. In andere gevallen kan het een verwarrende en gevaarlijke achtervolging van uw kat zijn op het ethyleenglycol dat in antivries zit.

Toch is het niet allemaal slecht en een handvol katten kan gewoon genieten van de interessante smaken, geuren, en texturen van het beton of cement.

Maar het is nooit veilig om aan te nemen en als uw kat plotseling beton begint te likken, is het een goed idee om met uw dierenarts te praten over wat er aan de hand zou kunnen zijn.