Hoe vaak moet ik het water van mijn kat verversen?

hoe vaak moet ik mijn katten water verversen

Katten zijn notoir kieskeurig wat water betreft. En dat is een groot probleem, want ze staan er ook om bekend dat hun vochthuishouding te wensen overlaat.

Maar een van de beste (en gemakkelijkste) dingen die je kunt doen om katten te helpen gehydrateerd te blijven, is ervoor zorgen dat ze altijd vers drinkwater hebben.

Hoe vaak moet je het water van je kat verversen?

We raden je sterk aan om er een dagelijkse gewoonte van te maken – of zo vaak als je kunt.

Waarom het waterbakje van uw kat vervangen?

Als het op water aankomt, maakt uw kat de regels.

Je kat gehydrateerd houden is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor de gezondheid van je kat op de lange termijn en omdat katten vaak chronisch ondergehydrateerd zijn, moet je je aanpassen aan hun gewoonten en voorkeuren.

Maar waarom zijn katten zo slecht in gehydrateerd blijven?

Katten in het wild halen een groot deel van hun water uit levende prooien zoals muizen, ratten, en andere kleine zoogdieren. Uit een studie bleek zelfs dat “muizen en speenratten een totaal lichaamswater van 74,0 en 74,7% hadden.” Toen een andere studie naar de gewoonten van wilde katten keek, ontdekten zij dat wilde katten wel negen muizen per dag eten! Als alles wat je eet voor bijna 75% uit water bestaat, is gehydrateerd blijven ineens veel makkelijker!

Maar helaas, uw huiskat heeft zich niet goed aangepast aan deze verandering in dieet en als uw kat uitsluitend droogvoer eet, is hij aangewezen op het drinken van water om aan zijn vochtbehoefte te komen.

Daarom is alles wat we kunnen doen om uw kat aan te moedigen meer te drinken, inclusief het regelmatig verversen van het water van onze kat, zeker de moeite waard.

Laten we eens kijken naar een paar andere redenen waarom u het water van uw kat regelmatig moet verversen.

De wilde voorouders van uw kat

Als je dagen achter elkaar water laat staan, heeft je kat misschien een goede reden om een beetje kieskeurig te lijken! Hoewel katten al bijna 10.000 jaar gedomesticeerd zijn, is het nog steeds nuttig om na te denken over hun wilde wortels.

Om in het wild veilig te blijven, moesten katten goed opletten uit welke waterbronnen ze dronken – en welke ze vermeden. Stilstaand, stilstaand of muf water werd vermeden ten gunste van vers, schoon of stromend water.

Dit is ook de reden waarom sommige katten er de voorkeur aan kunnen geven uit de waterbak te drinken, zelfs als er een prima bakje voor hun neus staat.

Katten geven om smaak

Hoewel het verschilt van kat tot kat, zijn veel katten ronduit kieskeurig over hoe hun water smaakt. Dat betekent dat ze gewoon niet zullen drinken als het water niet recent genoeg ververst is.

Hoewel water niet “bederft” kan het wel een beetje muf worden en als je ooit water hebt gedronken dat een paar dagen heeft stilgestaan weet je precies waar ik het over heb.

Je kat houdt niet van deze smaak, maar wie wel?

Maar het wordt nog erger voor uw kat omdat hun waterbak laag bij de grond staat waar stof, vuil en andere viezigheid zich gemakkelijk kunnen nestelen.

Dus terwijl uw kat een totale diva lijkt voor het doorgeven van “muf” water, voor de wilde voorouders van uw kat kon het doorgeven van slecht smakend water een beslissing van leven of dood zijn geweest.

Bacteriën kunnen bouwen

Maar de smaak is niet het enige probleem.

Die open waterbak is als een hotel voor bacteriën. Niet alleen kunnen bacteriën uit de omgeving binnendringen, maar ook microben uit het speeksel van uw kat kunnen in de waterbak komen en een klein bacteriefeestje beginnen.

Kattengedragsdeskundige Pamela Johnson-Bennet wijst op een andere bron van bacteriën in de bak: “Als je kat in zijn water speelt, is er ook het vieze spul van zijn poten (denk kattenbak) dat in zijn water wordt overgebracht.”

Bah!

Als je je waterbak elke dag (of zelfs om de dag) verschoont, zou je geen bacteriënproblemen moeten hebben. Maar als je een kat hebt die houdt van een goede plons in de waterbak, is het misschien nog belangrijker om de waterbak dagelijks te verschonen voor je kat!

Bacteriën zijn ook een andere reden waarom wij roestvrijstalen waterbakjes voor uw kat aanraden. Roestvrij staal is veel minder vatbaar voor bacteriën!

Hoe vaak moet u de drinkbak van uw kat wassen?

We raden aan dat je de kom wast als onderdeel van je dagelijkse routine. Gebruik een heet sopje, maar zorg ervoor dat je de zeep er volledig uitspoelt, want ik kan je beloven dat je kat niet enthousiast zal zijn om zeepwater te drinken!

De makkelijkste manier om dit te doen is om het te mengen in je dagelijkse afwas routine. Als je regelmatig de afwasmachine gebruikt, wordt dit veel gemakkelijker- zorg er gewoon voor dat je een afwasmachinebestendige kattenbak hebt.

Het is ook een stuk makkelijker als je een paar kattenbakjes per waterlocatie hebt. Op die manier kunt u uw kat een vers bakje met vers water geven zonder dat u de afwas hoeft te doen.

Hoe zit het met waterfonteinen?

Als uw kat een waterfontein gebruikt, hoeft u het water van uw kat misschien niet elke dag te verversen. Veel van deze fonteinen zijn voorzien van een waterfilter die het water van uw kat schoon en vers houdt.

Onze favoriete fontein (en degene die ik gebruik) is de Catit Flower Water Fountain, die een drievoudig filter gebruikt om het water schoon te houden. Het zorgt er ook voor dat het water blijft stromen, zodat het nergens kan blijven staan en “muf” wordt. Als u geïnteresseerd bent in meer informatie kunt u hier klikken om de laatste prijs op Amazon te controleren.

U moet nog steeds een regelmatig schema voor het verversen van het water van uw kat (en het schoonmaken van de kom) als je een fontein gebruikt, maar je kunt ook wegkomen met een beetje minder onderhoud. Vergeet niet dat je ook een schema moet opstellen voor het vervangen van de filters!

Plaats van de waterbak

Om het jezelf (en je kat) gemakkelijker te maken, moet je ervoor zorgen dat je het bakje of de waterfontein van je kat ergens neerzet waar niet veel stof of vuil in de lucht hangt.

Ik weet dat veel katteneigenaren kommen in de wasruimte bewaren, maar dat laatste wat je wilt is dat alles van de pluizenvanger naar beneden drijft in de waterbak van je kat! Zelfs het elke dag verversen van het water kan dat niet tegenhouden.

Je kunt het water ook schoner houden door het op een verhoogde plek te zetten waar andere huisdieren niet bij kunnen. Als je kat de waterbak moet delen met meerdere huisdieren (zoals honden) moet je de bak misschien zelfs vaker dan dagelijks verschonen!

Ten slotte, als je een kat hebt die graag in het water plonst, wil je een plek kiezen die niet door water kan worden vernield of beschadigd. Je kunt ook mijn laatste gids over het vinden van een morsbestendige waterbak bekijken om te voorkomen dat dit helemaal gebeurt!

Laatste gedachten

Dus hoe vaak moet je het water in de kom van je kat verversen?

We denken dat we een vrij sterke zaak hebben gemaakt voor elke dag! Katten verdienen het om toegang te hebben tot schoon water en de waterbak van uw kat kan snel vies worden. Tussen de kattenbak pootjes die rondspatten en gewoon het normale stof en vuil in elk huis, kan de waterbak van uw kat een oase voor bacteriën worden in een kwestie van dagen!

Onthoud gewoon dat je kat misschien niet zo kieskeurig is als hij lijkt. Want wat nu kieskeurig is, was in het wild gewoon praktisch! Het vermijden van slecht smakend stilstaand water ten gunste van schoon, helder, en vers water is hoe de voorouders van uw kat overleefden!