Waarom ligt mijn kat op mij? 5 Veel voorkomende redenen

We houden er allemaal van om onze katten te verwennen, dus ze hebben de neiging om meer nieuw speelgoed en smakelijke lekkernijen te krijgen dan wij! Ze zien dutten op vreemde plekken in huis inspireert veel katteneigenaren om een speciale kattenmand voor hun favoriete katachtige te kopen, in de hoop dat het hun nieuwe favoriete slaapplek wordt.

Maar wat vaak gebeurt, is dat nadat je het bed hebt gekocht, je het mee naar huis neemt, het opzet en verwachtingsvol wacht. Je kat neemt even de tijd om het nieuwe meubelstuk te verkennen en klimt er zelfs een paar keer in en cirkelt. Dan draaien ze zich om, springen op je schoot en vestigen zich daar in plaats daarvan.

Niemand kan knuffels met een huisdier weigeren, vooral als ze vrijwillig worden aangeboden. Echter, met een gloednieuwe, gezellige kattenmand die wordt genegeerd, kunt u zich afvragen waarom uw kat liever op u slaapt.

Gelukkig doet je kat het niet om je recente aankoop te dwarsbomen. Ze hebben goedbedoelde bedoelingen als ze op je liggen.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom katten op je liggen

1. Aandacht zoeken

Het kan onhandig zijn om midden in het werken achter de computer te zitten wanneer je merkt dat je als stoel voor je kat fungeert. Maar het is hun manier om je te vertellen dat ze graag aandacht willen. Omdat ze niet op dezelfde manier kunnen spreken als wij, moeten katten vertrouwen op hun lichaamstaal en acties om hun punt over te brengen.

Je schoot is niet alleen een comfortabele plek om te slapen, het is ook de beste plek om geaaid te worden. Zelfs als je een belangrijke e-mail schrijft of een videogesprek voert, als je een kat op je hebt liggen, begin je waarschijnlijk automatisch je vingers door hun vacht te laten lopen. Het beste deel is dat hun rommelende spinnen niet alleen rustgevend voor hen zijn, maar ze kunnen ook je zenuwen of werkgerelateerde stress kalmeren.

soft-furry-tabby-kat-liggend-op-zijn-eigenaars-schoot
Afbeelding Credit: Debra Anderson, Shutterstock
thematische pauze

2. Binding

Katten lijken misschien van nature afstandelijk, maar ze kunnen verrassend sociaal zijn. Slapen met familieleden, of het nu katachtig, menselijk of zelfs hond is, dient ook als een bindingsoefening.

Misschien merk je dat je kat niet zomaar een dutje doet op je schoot. Ze kunnen zitten en hun gezicht wassen of hun poten schoonmaken voordat ze zich settelen. Soms likken ze je vingers of hand af terwijl je ze aait.

Verzorging is een manier waarop katten zich verbinden met hun geliefden, en op je liggen is hetzelfde. Je kat wil genegenheid tonen door zo dicht mogelijk bij je te zijn.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock
thematische pauze

3. Veiligheid

We willen ons allemaal graag veilig voelen als we slapen, en op je liggen is een teken dat je kat je vertrouwt om hem veilig te houden terwijl hij een dutje doet.

Er is veiligheid in aantallen en huiskatten zijn zowel roofdier- als prooidieren. Dit betekent dat ze maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen andere wezens die hen kunnen schaden.

Het grootste deel van hun gedrag wordt aangeleerd als kitten, wanneer ze knuffelen met hun nestgenoten en moeder. Dit geeft hen een veilige plek om te slapen en helpt hen warm te blijven en de nodige sociale vaardigheden te ontwikkelen voor later in het leven.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock
thematische pauze

4. Territorium

Territorium markeren is een belangrijke gewoonte voor je kat. Hoewel het vooruitzicht om bij een kat te horen voor sommige mensen misschien vreemd lijkt, is het eigenlijk een hoog compliment. Katten zouden je immers niet markeren met hun geur als ze je niet leuk vonden.

Op je schoot zitten is misschien een minder voor de hand liggende claim dan tegen je been wrijven, maar het werkt op dezelfde manier. Hoe vaker je kat op je ligt, hoe meer zijn geur zich in je kleding en op je handen nestelt als je hem aait.

In dit geval is een dutje doen een beetje zoals multitasken. Je kat kan baat hebben bij een oplaaddutje en kan de hond vertellen dat je een favoriet huisdier hebt en dat hij het niet is.

vrouw die haar birmaanse kat vasthoudt
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock
thematische pauze

5. Warmte

Als je al een tijdje katten hebt, heb je misschien gemerkt dat er bepaalde momenten zijn waarop ze eerder op je liggen. Katten houden ervan om warm te zijn, dus misschien willen ze profiteren van je lichaamswarmte.

Hoewel ze in de zomer misschien niet zo vaak op je liggen, zul je vaak merken dat de koudere maanden gevuld zijn met knuffels van je kat. Ze zullen ook eerder naar de warmere delen van je lichaam trekken, zoals je borst terwijl je slaapt of je schoot als je tv kijkt.

kat met wollen deken
Afbeelding Credit: Dimhou, Pixabay

kattenpootverdeler

Moet je je kat bij je laten slapen?

Of u uw kat bij u laat slapen, hangt af van uw voorkeuren en of ze uw slaap onderbreken. Er is hier geen goed of fout antwoord, hoewel er een paar factoren zijn om te overwegen als je je afvraagt of je je kat een eigen bed moet geven.

Allergieën

Als jij of je partner een kattenallergie heeft, is het het beste als je je kat niet bij je in de slaapkamer laat. Door ten minste één kamer in uw huis kattenvrij te houden, krijgt u een plek om een pauze te nemen van elke allergische reactie veroorzaakt door uw kat. Het stelt u ook in staat om gemakkelijk te slapen zonder last te hebben van uw allergieën.

katteneigenaar niest met siamese kat
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock

Kinderen en baby’s

Kinderen en katten kunnen allebei knuffelwantsen zijn. Ze houden ervan om te knuffelen, of ze nu wakker zijn of slapen. Als uw kind echter jonger is dan 5 jaar of een baby, is het geen goed idee om ze onbeheerd achter te laten met een kat.

Hoewel je een kat van je borst kunt duwen als ze te zwaar worden, kunnen jongere kinderen het moeilijker vinden. Het is ook mogelijk dat een duttende kat per ongeluk een baby verstikt.

Kinderen kunnen uw kat per ongeluk pijn doen als ze te opgewonden raken rond dutje of agressief worden met hun knuffelen. Ze zijn misschien niet van plan om je kat van streek te maken, maar ze kunnen eindigen met een gefrustreerd of schichtig dier dat naar hen krabt om weg te komen.

Gewoonte

De gewoonten die uw kat als kitten ontwikkelt, kunnen hem de rest van zijn leven volgen, zelfs eenvoudige dingen, zoals op het bed kruipen om te slapen. Op voorwaarde dat je het prima vindt dat een volwassen kat met je knuffelt op het bed terwijl je slaapt, is er niets mis met het aanmoedigen van dit gedrag bij je nieuwe kitten.

Houd er rekening mee dat een volwassen kat veel groter en forser is dan een klein kitten en uw slaap meer kan onderbreken.

Kittens

De leeftijd van je kat speelt ook een rol bij dit alles. Hoewel volwassen katten waarschijnlijk niet worden geplet als je omrolt, weegt een klein kitten nauwelijks iets. Je kunt ze gemakkelijk losmaken van hun baars op je borst en ze per ongeluk onder je arm of lichaam vangen als je ’s nachts te veel friemelt.

Meerdere katten

Meer katten betekent meer knuffels, maar er is een keerzijde. Hoe meer katten je hebt, hoe zwaarder ze zullen zijn. Als ze ’s nachts allemaal tegen je aan worden gedrukt, ben je misschien superwarm en geroosterd, maar je zult waarschijnlijk ook in een ongemakkelijke positie slapen. Hoewel kattenknuffels de pijn van stijve spieren waard kunnen zijn, is het soms beter om goed te slapen.

een vrouw die siamese kittens in haar armen houdt
Afbeelding credit: Yulia Kostyushina, Shutterstock

Ontspanning

Spinnen is een van de beste dingen van het bezitten van een kat. De zachte rommelende geluiden die ze maken wanneer ze in slaap vallen, kunnen ook je geest helpen verlichten.

Als je een slechte dag hebt gehad, is een spinnende kat die samen met jou op de dekens kruipt een trefzekere manier om te ontspannen en de broodnodige oog te sluiten.

Warmte

Je kat is niet de enige die profiteert van je lichaamswarmte. Je kunt ook profiteren van hun aanwezigheid op je bed, vooral als het een koude nacht is waar je gewoon niet warm kunt worden. Als je kat tegen je zij gekruld staat, kun je je in een ongemakkelijke positie vastzetten, maar je zult lekker gezellig zijn.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Wat de reden ook is dat uw kat u als zijn stoel heeft aangewezen, neem de tijd om hun aanwezigheid te waarderen. Hoewel ze misschien op zoek zijn naar aandacht of gewoon op zoek zijn naar een warm plekje om te dutten, vertrouwen ze erop dat je de oplossing voor beide behoeften biedt. Als bonus deelt je kat zijn warmte en ontspannende spinnen met je terwijl hij van dichtbij wordt geknuffeld. Het is een win-win.

thematische pauze

Uitgelicht beeldkrediet: Impactfotografie, Shutterstock